kao sto naslov kaze: kad dijete odvesti kod zubara???
kao sto naslov kaze: kad dijete odvesti kod zubara???
svakako prije nego zaboli zub![]()
dakle, na upoznavanje, bar dva tri puta,
ja ću Gretu voditi već od godinu i pol, dvije...
jer ja imam traume od zubara
prijateljica je kčer od dvije godine vodila sa mnom zubaru i zajedno smo to junački odradile,
dijete oduševljeno, a ja preživjela...
a i stomatologinja je bila mrak prema djetetu, sve joj je objasnila na "njenom" (dječjem) jeziku
Ja sam L. vodila stomatologu kad je imao cca 2g. Bolje početi čim ranije da se dijete upozna. Sa toliko god. vodila sam ga i oftamologu.
Hvala vam puno na odgovorima,![]()
![]()
![]()
mislim da će Roko ići prije navršenog rođendana..hahah...iako je tek dobio zube.
Naime, za upis u jaslice treba donijeti karton od stomatologa..tako da brijem da će to biti njegov prvi posjet, što uopće nije loše.
Lovru smo vodili kad je imao dvije godine, striček zubo ga je provozao par puta na stolici...pokazao mu reflektore, dobio je špricu i još neke điđe i od tad nemamo problema sa odlaskom na to "sveto" mjesto.
znači ASAP
mi imamo 13 mjeseci i već smo bili dva puta. jednom smo se došetali upoznat stričeka zubara koji je malo škicnuo naših 12 bijelih bisera..a drugi put smo, nažalost, ošli jer smo zubima opalili po radijatoru, pa da se vidi da nismo nekaj uništili...
Na trudničkom tečaju nam je stomatolog preporučio da dijete odvedemo na pregled čim mu izbiju prvi zubi.
Sina sam vodila na upoznavanje s 2 godine (po preporuci pedijatrice).
M. je do sad bila bar pet puta kod zubara(baka joj radi u zubarskoj ordinaciji).
Bilo bi dobro otici prije navrsene prve godine, a i nakon toga svako malo navratiti na navikavanjeisto tako je dobro ako mogu vidjeti nekog odraslog na stolici kako to lako podnosi (pa makar samo sprickali vodicu po zubima).
I ja sam vodila sina sa sobom da vidi "kako je baš super ići zubaru", ali sam se prije dogovorila sa zubaricom da mi ne radi ama baš ništa. :cool: Ja zubara jako teško podnosim i vjerujem da nikada ne bi sjeo na stolicu da me vidi u pravom izdanju.Ariens prvotno napisa
![]()
i mi ovako...Ja sam L. vodila stomatologu kad je imao cca 2g. Bolje početi čim ranije da se dijete upozna. Sa toliko god. vodila sam ga i oftamologu.
Ma daj, pa koje su to jaslice , mislim ovo s kartonom az zube. A kaj s onim klincima koji s godinu dana još nemaju niti jedan zub ?snjež prvotno napisa
![]()
Mi smo vec bili dva puta kod zubara, prijavili smo ga kao pacijenta iako ima samo 5 mjeseci. To je nas obiteljski zubar a ujedno je spec. djecje pedodoncije. S obzirom kakve zube mu ima tata (svaki drugi tjedan je kod čika zube) za maloga nikad nije prerano.
cure, moj mačak ima neku površinsku rupicu na lijevoj donjoj jedinici....odjednom je tu!! ne sjećam se da sam ju vidila ječer, preključer....ima ko iskustva?? ne izgleda žuto, ali je za nijansu dvi žuća od ostatka zuba.
Imate nekog zubara za preporučit. U centru ili u NovomZagrebu, po mogućnosti.
Eli je nemoguće pogledati zube, ponekad ulovim nešto dok se na pr. smije, ne znam kako bi to izgledalo kod zubara, jedino da ju uspava![]()
Za svaku preporuku:
Ksenija Momčinović-Bival
Degenova 1
tel: 46 66 775
zubaru bi trebala vec mama-trudnica,po recept za fluor.
a poslje,ovisi, vazno je cistiti zube cim niknu i kad se dijete prestane dojiti nadodavati njemu fluor (o.25 mg)
dijete,kako koje,isprepadaju se oni uglavnom bijelih mantila i prije nego dodju kod nas,moj najmladji pacijenti,koji su nesto napravili u smislu konkretnog popravka imali su oko tri godine.
a eto ga na....kad bijah trudnica, pojma nisam imala o tom. a moj gin niš ne reće. a još sam bila i kod zubara pa niko niš. ok. sad!
neg, od kud rupa? a prat zube??? nikako. gura jezikom van. što bi značilo da do zuba u 1min uspijem doć na sve ukupno 3sek (ak i toliko).... :/
skužila sam. pa one je negdje drmnuo i okrhnuo vršak na jednoj jedinici donjoj. a na drugoj jedinici rupica.. ajmejel sad više izložen napadu karijesa na tim dijelovima???
U prvoj trudnoći recept sam dobila od ginekologice, a u drugoj mi je zubarica rekla da je oralno uzimanje flouora stvar prošlosti.nastja st prvotno napisa
Mene isto stomatologica isprašila kad sam joj došla po fluor![]()
mora bit da su jako mlade,kad ja sa svoje 32 nisam ga jos poslala u proslost. je,danas se koriste topikalni preparati fluora,zakiseljeni u obliku raznoraznih gelica, pa ces to stavit djetetu na zube koje ne zna niti pljunut a kamoli isprat usta.
da i danas postoje preparati poput gc-jeve pjenice,sa kalcijem i fosfatima koji imaju takodjer i u plus varijanti dodan fluor.
sve upotrebljivo na bebama... kad dijete pije fluor onda se on i topikalno nanosi,jer se izlucuje u slini.
da,i pecatiraju se sestice,recimo. ako mozda vec se u nicanju ne pokvare.
oprostite na tastini,al ja sam svoje troje necaka i muzevih dvoje,obradila kako treba,pa je bilo plombica ali nije bilo ni karijesa bocice ni slicnog.
a zubi se mogu ocistiti i sa gazicom,cisto protrljati ili bibo stapicem,bilo cim.ps. i mi dobijemo o.33 recepta po pacijentu godisnje,maby ga kupite?
Pa baš i nije mlada, Nastja.
a cuj,svak ima svoje iskustvo.
moje je pozitvino. doduse,njegovo je djelovanje najbolje kad je topikalno,recimo kao kod aminfluorid zelea,al tabletice na-fluorida se daju da se pocuclaju.
to je ono,odes na jedan seminar i svi pljucaju,odes na drugi,kazu ipak ok. kako ko.
mozda to i nije kvar vec samo hiperpigmentacija ili naslaga plaka,pokusaj iscetkati suhom cetkicom.
tesko je bebu od godine umirit na sjedalici tako da joj se ako i je pocetni kvar premaze sa nekim varnishem(lakom) sa fluorom.
cudno mi je da se donja jedinica pokvarila,nije to bas uobicajeno,pogotovo tako rano.
sto se tabletica tice,ja ne kazem da sam ja u pravu,citala sam ja sto pise sef zavoda za djecju i preventivnu u svojim clancima,i istina je da je ta topikalna primjena najbolja,samo kako sa malom djecicom.
ok,izbaci,slatko i ostalo. al,najvise se zubi kvare tek kada niknu (mlijecni kutnjaci 4 i 5 i sjekutici gornji). dobre su i zvakice,ali ne ispod tri godine.
dobre su i paste za zube poput elmeksa i gc tooth mousse (pjenica) pogotovo kod izrazite sklonosti karijesu(ona se samo moze preko stom. nabavit,nije u slobodnoj prodaji).
eto,pa odluci. ja ne volim nikome nista naturat,a ni mi kolege nemamo uvijek isto misljenje.
svasta se pisalo,o razlicitim stvarima da su super pa se na kraju nisu pokazale super,a i obrnuto.
vrijeme ce pokazat,meni je samo vazno da nikome ne naskodim.
pozdrav
ma skužila sam da mu je to oštećenje mehaničko! negdje se natuka!! jedna jedinica je na samom vrhu otkrhnuta, a ova druga na sredini ima rupicu. inače voli glođat kovani krevet...pa valjda od toga. samo me frka da mu je taj dio sad osjetljiviji, jer eto fali malo zubića
![]()
ako mu ne smeta na dodir,ne moras nista
baš sam probala to dirat. ne pokazuje neke znakove bola. a jesu li ta mista izloženija udarima karijesa??
hvala
i principu jesu,al nije to nista zabrinjavajuce,donji sjekutici se rijetko kvare,zbog pozitivnog ucinka mehanickog ciscenja jezikom,takodjer tu se odmah nalaze izvodni kanali zlijezda slinovnica pa se i ispiru sa slinom.
nemas se razloga brinuti. samo mu cisti zube i sve ok.
pozdravljam te
Cure, kada kazete da vodite bebace (klince) kod zubara, na koje zubare tocno mislite? Da li postoje zubari za male covjeculjke (nesto kao pedijatri/pedodonti za zube) ili dijete mogu voditi kod svojeg zubara 'za odrasle'?
moja mama je vodila mlađu braću koje zubara koji je radio i na odraslim...iako je više opredjeljen za djecu. možda i ja odem kod njega s klincem
Sin je išao prvi put kod zubara za djecu, a svaki ostali kod moje super-zubarice.