Citiraj Ancica prvotno napisa
Lilly, u svemu te potpisujem jedino ne u ovome:
Kod nas su profe govorili da je velika razlika izmedu 4 i 5 za usmeno odgovaranje. 5 dobije onaj koji sva pitanja dobro odgovori i uz to je samouvjeren. 4 dobije onaj koji isto sve dobro odgovori ali na primjer zamuckuje ili mu se precesto omakne 'eeerrrrr".
Nama nisu nist govorili. Samo bi davali ocjene al po kojem principu, sam bog je znao (mada sumnjam da je i on). Jedino znam da je ovisilo o tome na koju nogu se prof ustao to jutro, kakvo je bilo vrijeme vani, jesi li bio snalazljiv ili ne i kolko srece ti se nasmijesilo pa da bas potrefe ono sto znas/neznas.

Ono kaj hocu reci je da od usmenog fakat nis koristi i da se nadam da ce buduce generacije nastavnika tu ludu praksu izbacit iz prakse

Ha ha, ovo tvoje jako dobro opisuje nacin ocjenjivanja. Potpisujem.

Meni je grozna stvar (vlastito iskustvo): od petog do osmog osnovne sam dozivjela sljedece: zemljopis i povjest je predavala jedna predivna profesorica ali ne sve godine i ne svake godine oba ta predmeta. U petom mi je predavala povjest i imala sam 5. Zemljopis mi je predavala jedna cvaka i imala sam 3. U sestom mi je predavala oba predmeta i imala sam petice i bila jedna od najboljih u razredu. Jako sam je voljela jer je super objasnjavala i poticala nas da sami razmisljamo i dolazimo do zakljucaka. Postavljala je pitanja za peticu. Ko odgovori dobije 5. I to su bila pitanja na koja bi mogao odgovoriti tek nakon kombiniranja nekoliko razlicitih informacija iz nekoliko lekcija. Ne bi odgovor stajao u knjizi pa da ga mozes samo procitati, bas je trebalo spajati informacije i misliti. Logicno onda da ucenik ima extra motivaciju da se pripremi za sat, da ponovi stare lekcije i procita novu jer mu raste sansa da dobro odgovori na to pitanje za 5. U sedmom mi je povjest predavala jedna skroz mlada cvaka bez mrve talenta za taj posao kod koje sam na polugodistu jedva izvukla 2! Ta niti je predavala niti je ukljucivala mozak kad je ispitivala. Zemljopis mi je predavala ona cvaka iz petog i opet sam imala slabu ocjenu. U osmom mi se vrati ona dobra i naravno opet petice.

Kako to moze?

Ali dobro, ovo je vec skroz off topic...