bog!

Zelim ukazati na jedan detalj vazan za bolje razumijevanje. Anketa glasi:
"Slažete li se da treba ukinuti polugodišnje ocjenjivanje?"
Podrazumijeva se zapravo da jeste li za to da se ne izvodi zakljucna ocjena. A, to nikako ne znaci da bi ucenici bili neocjenjeni. Oni vec sada jesu ocjenjeni, samo sto je njihova ocjena mnozina. Stoga je po meni pogresno govoriti o neocjenjivanju na polugodistu.

Ha al ga driblam, pa onda nek se iz te mnozine pravednim postupkom izvede jednina i svi hepi. Bar je to jednostavno. Nije i u tome je kvaka. Ocjena se moze nastojati davati/stjecati u sto humanijim uvjetima ali ona je u biti selektivna. Ona djecu selektira, a ako to ne cini na vrijeme tim veca tragedija. Mozemo mi u ritmu Lijepa nasa hrvatska, hrvatska pjevati Jadna nasa djecica, djecicacijelu osnovnu i svima petice, a skidati sa sebe odgovornost sto se talentirano dijete nije uspjelo upisati u zeljenu srednju skolu. Mozemo i u srednjoj skoli svima sakom i kapom, pa da nam odlikas mizerno rijesi prijemni ispit. Ovog srpnja ce se na zagrebackim fakultetima natjecati tisuce, a primat ce se samo stotine. na temelju jednog jedinog testa. Pravedno? Po meni ne, ali prijasnji stupnjevi obrazovanja nisu rekli svoje.

Dobro, kakve to ima veze s ocjenom na polugodistu. velike. tu je pocetak inflacije visokih ocjena. Ucenik ima recimo 5, 4, 4, 5, 4 sto je cetvorka ako se ide zakljucivati. Tada ucenik trazi da bi odgovarao i odgovari tu negdje za cetiri, ali u tim okolnostima dobiva najcesce 5 i zakljucuje se 5. S kapitalom petice iz prvog polugodista i ocjenama 3, 5, 4,5, 4 na isti nacin se dolazi do petice, kao i onaj tko ju je zardio redovnim ispitima. Da se ne zakljucuje na polugodistu ne bi uopce dosle do promaknuca ove cetvorke u peticu. To odgovaranje van utvrdjenih pravila i ispita bi se slobodno moglo nazavti nelojalna konkurencija.

Netko ce reci kakav sam ja to profesor bez srca. Ne dragi moji, imam ja srce i za one koje se ne guraju i nikada se ne bi usudili pitati nesto za sebe. Imam i razunjevanja za one koji zaista zasluzuju peticu da ne strepe hoce li biti primljeni na faks zbog ne bas pravih petica.

veoma je lose i to sto dok se obavlja "nelojalna kokurencija" mnogi ucenici borave po kaficima. I tako dva tjedna, a prica se da gradiva je previse.

Molio bih da netko da argumente za zadrzavanja zakljucivanja ocjena.

Pozdrav

ps jesam li vas zagnjavio na ovom forumu?
mislim da je vrijeme da se i povucem. ćao