Citiraj renata prvotno napisa
ja nemam argumente za zadrzavanje zakljucivanja ocjena na polugodistu, nego imam pitanje za g. suljica: sto mislite o prijemnima za srednje skole?
Za neka specificna zanimanja uvijek su nuzni pravi prijemni, ne testomanija. Glazbena, likovna, neka majstorska zanimanja. A ako se na na temelju opceg jednosatnog testa donosi sudbinska odluka, ja sam protiv. Vi koji imate zensku djecu zamislite ako vam taj dan kcer ima bolnu menstruciju ili da im jednostavno je taj dan los bez obzira decki ili djevojke. Jedan jedini testic odlucuje o sudbini djeteta. A bilo ih je u osnovnoj skoli koliko ces, na temeju koje se mogla donijeti realna a ne inflatorna ocjena. nazalost sada su neke ocjene inflatorne. Nastavnici uopce ne razmisljaju da ako dadu neopravdanu ocjenu je ona nekoga ostetila. Misle samo da je nekoga spasila. Svojim gimnazijalcima pokusavam objasniti da se solidarnost iskazuje drugacije, a ne dati svom konkurentu da prepisuje pa mu kasnije gledati u ledja na fakultestskoj listi. Mislim da se stvari pomalo mijenjaju.

Na kraju. Ipak ce morat odlucivati unificirani testovi ispravljeni po jednakim kriterijima, odnosna vanjska valorizacija. Ali ta vanjska valorizacija mora biti na zavrsetku stupnja obrazovanja, a ne kao prag u novom. Briga je nastavnika iz osnovne kako bi njegov đak prošao na upisu, ali ga ni ne obvezuje. ali ako dobijes informaciju tvoji s prosjecnom ocjenom 4.4 su ostvarili na maloj maturi 2.8, i ako je malom maturom u srednjiem racunalu ujedno ocjenjen i nastavnik, onda vise nista nije kao prije. Dakle, za ucenika je takvo sto kao sto je mala matura ipak manji sok nego prijemni u ss, a za nastavnika je veci sok. Ali tako i treba biti i to ce urediti mnoge probleme.

pozdrav
ps ocekujem jos argumente za zakljucivanje na polugodistu. Sto se gubi ako se ukinee?