Lagano sam isfrustrirana.
Moje dijete je inačew vrlo oprezno po pitanju novih ljudi, prostora, situacija ali već nekoliko mjeseci se boji-djece!
Primjerice situacija:
U parkiću smo i on se penje na tobogan, ali čim se neko dijete počne penjata iza njega on silazi, uznemiri se, pruža rukice ili čak i plače. Onda ga skinem i pitam "Pa Jan, čega se bojiš"? a on mi kaže "djece"! :?
Kako da to protumačim?
Nema šanse da on ode na neku "penjalicu" u parku ako je drugo dijete na njoj. Često idemo u Maksimir gdje je onaj drveni vlak u koji uđeš pa voziš ali ako netko drugi vozi taj vlakić Jan se ne želi ni približiti.
Pokušavam mu objasniti kako se nema čega bojati, konstantno smo po parkićima, pokušavamo se družiti s djecom, (voli jedino svoje susjede curu od 4 i dečka od dvije godine)..ali vidim da baš ne ide.
Dodatno me plaši to što za tjedan dana krećemo na ponovnu adaptaciju u nove jaslice. Sad već nije skoro tri mjeseca bio u jaslicama a premjestili smo ga iz privatnih u državne.
Vidim ja da bi sve bilo ok da se, recimo, tri dana uzastopno druži s jednim djetetom ali ne daj Bože da je grupica djece pa da im on priđe.
Također vidim da mu neka djeca odgovaraju a neka uopće ne. Onda si mislim da je to kao kod nas odraslih samo što mi ne izgovorimo naglas da nam se neka osoba ne sviđa a on jasno da do znanja (vikanjem, ne, ne ili pružanjem rukica) da ne želi da je neko dijete pored njega!
No najviše me brinu jaslice..
Eto ispucala sam se..
Pa ako netko ima sličnu situaciju neka se javi ili makar kakac savjet!