Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Medicinska povijest - pitanja na koja (ne)znamo odgovore

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Medicinska povijest - pitanja na koja (ne)znamo odgovore

Dijete ide na malu operaciju, laparoskopsku, ali pod puinom narkozom. Malo smo unezvjereni zbog toga, razumije se. Obavljamo kontrolne preglede i predoperativne dogovore i svi postavljaju ista pitanja o medicinskoj povijesti djeteta.

- Anesteziolog: Sad ću vas ispitati o ranijim bolestima djeteta. Je li kada bio u bolnici?
    - Ja: Kad se rodio, zbog preranog poroda, i kasnije tokom prve godine.
    - Anesteziolog: Zbog čega je to bilo?
    - Ja: Ne znam, nešto u vezi s plućima. (Gledam klinca) Jel se ti sjećaš zašto je to bilo?
    - Anesteziolog: ??
    - Klinac: Ne znam, nekakva bakterija u plućima.
    - Ja: Znate, on je posvojen, pa...

- Liječnik: Vi ste majka?
    - Ja: Da.
    - Liječnik: Idemo sad popuniti ovo. Datum rođenja?
    - Ja: (mislim, mislim)
    - Klinac: (ispali datum)
    - Liječnik: Dijete je rođeno u kojem mjesecu trudnoće?
    - Ja: U sedmom.
    - Liječnik: Problemi u trudnoći?
    - Ja: To ne znam. On je, znate, posvojen...

- Sestra na odjelu: ime oca i majke?
    - Ja kažem suprugovo i moje.
    - Sestra: Pije kakve lijekove?
    - Ja: Ne.
    - Sestra: Ranije zarazne bolesti?
    - Ja: Nn-ne?
    - Sestra: ospice, rubeola?
    - Klinac: Ja mislim da sam imao kozice kad sam bio mali.
    - Ja: Imao si kozice?
    - Klinac: Mislim, nisam siguran...
    - Sestra: ??
    - Klinac: Ja sam posvojen.
    - Sestra: A vi ste mu onda... posvojitelji?
    - Ja: Po zakonu mi smo roditelji.
    - Sestra: Aha.
    - Ja: Možemo pitati njegovui sestru, pa vam sutra reći.
    - Sestra: Dobro, sutra mi dajte te podatke.

Ja se ne žalim na tretman, jer svi su vrlo ljubazni, i informacija o posvojenju ne mijenja njihovo ponašanje. Ali muče me dvije stvari. Jedna je gluplja, ali ipak: nisam u stanju voditi razgovor s liječnikom 30 sekundi da ne dođemo na to da je dijete posvojeno. A ono važnije: koliko su stvarno bitni ti podaci koje ne možemo pružiti? Izlaže li se dijete većem riziku tijekom operacije i liječenja?

Jednom su me pitali porođajnu težinu i duljinu. To stvarno ne znam. Onda mi upute pogled kao nemajci. Utješila me sestrična kad je rekla da ona više ne zna porođajne težine svojih rođenih sinova.
    Na pitanje: cijepljen je uredno? odgovorim s da, iako smo sigurni tek od desete godine nadalje da je cijepljen. Zbog toga je u četvrtom razredu išao na dodatne preglede, da bi mogao biti cijepljen.
    Prvi zdravstveni karton je netragom nestao. Karton koji smo digli kod školskog liječnika bio je kasnije otvoren - podataka o preranom porodu, inkubatoru i upali pluća tijekom prve godine, uključujući podatke o cijepljenju dok je bio beba - ničega nema. Osuđeni smo na usmenu predaju.
    Srećom je njegova sestra bila već curetak kad se rodio, pa se dosta toga sjeća. Nazvala sam je i saznala da je osim te upale pluća imao još vodene kozice u trećoj godini, poslije ništa. Mirnija sam kad znam da nam je dostupan netko tko pamti te stvari.

Kakva su vaša iskustva? Što radite da popunite rupe u tom predznanju? Kako se nosite s medicinskim pitanjima na koja nemate odgovor?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Re: Medicinska povijest - pitanja na koja (ne)znamo odgovore

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    Kakva su vaša iskustva? Što radite da popunite rupe u tom predznanju? Kako se nosite s medicinskim pitanjima na koja nemate odgovor?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nažalost još nemamo nikakvih iskustava....
    Vlvl

ps
    kad povežete moj 1. i 2. post...onda ćine cijelinu ali krivo sam stisnula pa je odletilo

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja medicinskom osoblju uvijek kažem da je M. posvojen i da ne znam te stvari. Nije mi uopće neugodno, a kad bi me netko nazvao posvojiteljicom, a ne majkom, njemu bi ubrzo postalo neugodno. Mi smo dobili njegov zdravstveni karton, ali on je gotovo prazan, tako da ništa nismo znali ni o porođajnoj težini/dužini, apgaru, niti o bolestima koje je eventualno prebolio. Zbog toga smo se nakon 6 mjeseci našli zatečeni potpuno neočekivanim astmatičnim napadajem... Karticu cijepljenja smo dobili, bio je uredno procijepljen. Ja sam pokušala izvući te podatke od CZSS, kao i obiteljsku anamnezu, ali nije mi uspjelo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Ja sam pokušala izvući te podatke od CZSS, kao i obiteljsku anamnezu, ali nije mi uspjelo.
    Nisu ti htjeli reći, ili nisu znali?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Malenu smo dobili s nepunih 15 mjeseci (od rođenja u domu) i imamo kompletnu povijest bolesti sa svom bolničkom dokumentacijom.

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam pokušala izvući te podatke od CZSS, kao i obiteljsku anamnezu, ali nije mi uspjelo.
    ovo i mene zanima.
    jer czss je dužan upoznati posvojitelje sa svim podacima/informacijama koje su njima poznate.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

I mi smo dobili veliku većinu povijesti bolesti, otpusnih pisama i sl.
    Ipak, u razgovorima s liječnicima i specijalistima se uvijek pojavi trenutak kada moram reći da su oni posvojeni.

Izuzetak su bili neki odjeli u Klaićevoj na kojima su češće boravili, pa ih je osoblje poznavalo, ali tu mi je jako išlo na živce što su ih nazivali njihovim starim prezimenom i moja ispravljanja to nisu promjenila .

Posvojiteljica ili majka posvojiteljica piše u većini povijesti bolesti ili otpusnim pismima, ali na to nisam imala utjecaja jer ih ili pišu nakon što mi izađemo van iz ordinacije (pa pričekamo), ili nam ih pošalju poštom :/ .

Mislim da me u face to face razgovorima nitko nije nazvao posvojiteljicom.

A pitanja na koja ne znam odgovor se uvijek pojave, ali mi nije neugodno reći da ne znam. Na kraju krajeva, nisam ja kriva što o tome nemam informacija.

Ni ti se ne bi trebala osjećati nemajkom jer nije tvoja greška što je prvi karton izgubljen i što nemaš info o njegovim najranijim godinama

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj camel prvotno napisa
    ovo i mene zanima.
    jer czss je dužan upoznati posvojitelje sa svim podacima/informacijama koje su njima poznate.
    Nisu znali, ali nisu se ni potrudili saznati. Moje je mišljenje da su mogli unaprijed pripremiti kakvu takvu anamnezu, jer je i biološka majka i čitava obitelj bila pod njihovom skrbi. A za pedijatricu domske djece uopće nemam riječi - ne mogu vjerovati da ona nije dobila nikakve podatke iz bolnice, a sam prazni karton za sebe dovoljno govori o njezinom radu.

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A.je posvojena s nepunih 5.mjeseci.Dobili smo svu povijest bolesti,karton cijepljena. Upozoreni od CZSS da u toj obitelji ima nasljedne bolesti srca, pa sam tako u Petrovoj dobila sve o porodu,inkubatoru, bolestima žene koja ju je rodila itd.
    Iza nas su 3 operacije pod punom narkozom i nisam se susrela s neugodnim pitanjima od strane med.osoblja, čak štoviše...pamtim da su me na Rebru švercali u apartmanu da budem s njom 24 sata makar me nisu prijavili,pa tako nisam ni platila. I prihvatili da je izuzetno vezana za mene sa dobrodošlim osmijehom.
    Srce i dalje držimo pod redovitom kontrolom,

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tako je i kod nas.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi smo Kikića posvojili kad je imao pet mjeseci. Dobili smo njegovu zdravstvenu knjižicu, uredno ispunjenu tek od poglavlja RODILIŠTE. Ni u Centru nisu imali nikakve informacije, tako da o obiteljskoj anamnezi ne znamo ništa.

Vlvl, neka sve prođe što brže i bezbolnije.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Samo info da je sve prošlo ok, dijete je doma, a roditelji odahnuli.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Važno da je sve dobro i da je prošlo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sada jos samo da poželimo brz oporavak.

Mi smo dobili svu potrebnu medicinsku dokumentaciju naseg misica, s obiteljskom anamnezom smo upoznati usmeno.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Samo info da je sve prošlo ok, dijete je doma, a roditelji odahnuli.
    Super !!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, vlvl!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Vlv, super!

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Super!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Vlvl, super.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

super !

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ajd nek je prošlo.
    želimo vam brz oporavak.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cure

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Naš bambino je iz rodilišta odmah došao u dom tako da smo dobili karton sa kompletnim podacima o porođaju. Ljubaznošću gđe. iz njegova Centra saznali smo i sve vezano za biološku obitelj.
    Za sina od Vlvl jedan veliki i želja za brzi oporavak.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •