Dijete ide na malu operaciju, laparoskopsku, ali pod puinom narkozom. Malo smo unezvjereni zbog toga, razumije se. Obavljamo kontrolne preglede i predoperativne dogovore i svi postavljaju ista pitanja o medicinskoj povijesti djeteta.
- Anesteziolog: Sad ću vas ispitati o ranijim bolestima djeteta. Je li kada bio u bolnici?
- Ja: Kad se rodio, zbog preranog poroda, i kasnije tokom prve godine.
- Anesteziolog: Zbog čega je to bilo?
- Ja: Ne znam, nešto u vezi s plućima. (Gledam klinca) Jel se ti sjećaš zašto je to bilo?
- Anesteziolog: ??
- Klinac: Ne znam, nekakva bakterija u plućima.
- Ja: Znate, on je posvojen, pa...
- Liječnik: Vi ste majka?
- Ja: Da.
- Liječnik: Idemo sad popuniti ovo. Datum rođenja?
- Ja: (mislim, mislim)
- Klinac: (ispali datum)
- Liječnik: Dijete je rođeno u kojem mjesecu trudnoće?
- Ja: U sedmom.
- Liječnik: Problemi u trudnoći?
- Ja: To ne znam. On je, znate, posvojen...
- Sestra na odjelu: ime oca i majke?
- Ja kažem suprugovo i moje.
- Sestra: Pije kakve lijekove?
- Ja: Ne.
- Sestra: Ranije zarazne bolesti?
- Ja: Nn-ne?
- Sestra: ospice, rubeola?
- Klinac: Ja mislim da sam imao kozice kad sam bio mali.
- Ja: Imao si kozice?
- Klinac: Mislim, nisam siguran...
- Sestra: ??
- Klinac: Ja sam posvojen.
- Sestra: A vi ste mu onda... posvojitelji?
- Ja: Po zakonu mi smo roditelji.
- Sestra: Aha.
- Ja: Možemo pitati njegovui sestru, pa vam sutra reći.
- Sestra: Dobro, sutra mi dajte te podatke.
Ja se ne žalim na tretman, jer svi su vrlo ljubazni, i informacija o posvojenju ne mijenja njihovo ponašanje. Ali muče me dvije stvari. Jedna je gluplja, ali ipak: nisam u stanju voditi razgovor s liječnikom 30 sekundi da ne dođemo na to da je dijete posvojeno. A ono važnije: koliko su stvarno bitni ti podaci koje ne možemo pružiti? Izlaže li se dijete većem riziku tijekom operacije i liječenja?
Jednom su me pitali porođajnu težinu i duljinu. To stvarno ne znam. Onda mi upute pogled kao nemajci. Utješila me sestrična kad je rekla da ona više ne zna porođajne težine svojih rođenih sinova.
Na pitanje: cijepljen je uredno? odgovorim s da, iako smo sigurni tek od desete godine nadalje da je cijepljen. Zbog toga je u četvrtom razredu išao na dodatne preglede, da bi mogao biti cijepljen.
Prvi zdravstveni karton je netragom nestao. Karton koji smo digli kod školskog liječnika bio je kasnije otvoren - podataka o preranom porodu, inkubatoru i upali pluća tijekom prve godine, uključujući podatke o cijepljenju dok je bio beba - ničega nema. Osuđeni smo na usmenu predaju.
Srećom je njegova sestra bila već curetak kad se rodio, pa se dosta toga sjeća. Nazvala sam je i saznala da je osim te upale pluća imao još vodene kozice u trećoj godini, poslije ništa. Mirnija sam kad znam da nam je dostupan netko tko pamti te stvari.
Kakva su vaša iskustva? Što radite da popunite rupe u tom predznanju? Kako se nosite s medicinskim pitanjima na koja nemate odgovor?