Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 69

Tema: Priprema za VBAC

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Priprema za VBAC

.. da još dodam - po mogućnosti što prirodniji.

Zapravo, zanima me što trebam činiti idućih 9 mjeseci, kako se fizički pripremiti i na što najviše obratiti pozornost.

Jasno mi je da moram jako paziti na težinu, ali mislila sam i možda mal vježbati, da me noge ne izdaju u ključnim trenutcima

I svakako - dobro došla su iskustva proživljenih VBACa osobito onih sa prilično neinterventnim porodom, bez kojekakvih ubrzavanja isl.

Hvala

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vizualiziraj se kako rađaš. Ja sam tako riješila svoj strah od poroda zbog kojeg sam i imala prvi carski.
    U glavi sam imala cijeli scenario kako će porod izgledati i evo nas. Uspješno rođeni!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Super!!

Al, ja ni nemam strah. Uopće. Baš nikakav. Čak dapače, baš me veseli porod.

Moje pitanje je onak više tehničke prirode. Na što najviše moram obratiti pozornost, noge, ledja isl. Jel ta ideja s vježbanjem okej?
    Mislim da će mi Felix tu najviše znati reći (bar iz dosad pročitanog), a i Pinokijica

I naravno, dajem na znanje da sam u potrazi za doulom.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kako mi se samo lijepo smiješi

Zapravo sam sad shvatila da nisam nikako prežalila činjenicu da sam zbog gripe izgubila fenomenalnu priliku vidjeti Andreu Robertson i saznati većinu (ili sve) od ovog što ovdje i u sebi pitam..

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Andrea Robertson je jedna sjajna zena ali nije ultimativno i jedino rjesenje. Niti moze dati sve odgovore na pitanja.

Zapravo, napisala si da se ne bojis i da se veselis. To ti je TO, vec si sve razrjesila. Ako negdje usput budes osjetila neki strah, porazgovaraj s nekom majkom pozitivkom o tome. Mozes s ovom sto ti tu tako lijepo trepce.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam imala VBAC

Bila sam dosta aktivna,čak sam radila do 10 dana pred porod.
    i da,dobila sam samo 11 kila,za razliku od 25 iz prve trudnoće(a zanimljivo,rodila veće dijete )

Samo nemoj nikako,ali nikako pristati na drip,ja nažalost jesam i popucali su mi ožiljci od carskog i sve što dolje može popucati.
    No bez obzira na to oporavak mi je poslije vaginalnog poroda bio puno lakši.

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je VBAC izmakao za dlaku (srećom, jer je malom pupčana vrpca bila omotana dva puta oko vrata), fizički se uopće nisam spremala (mirovala od 24 tjedna, dobila 20 kila), ali mislim da sam u glavi bila spremna. Mislim da bi vrlo lako rodila da nije bilo te pupčane vrpce, skroz sam se otvorila, i bila sam oduševljena kako mi porod napreduje, trudove sam doživljavala kao nešto normalno, i nekako sam cijelo vrijeme bila skroz pozitivna. E sad jel to stvarno nešto znači ili ne...

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bi li meni, neukoj, netko objasnio sto je VBAC?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vaginal birth after cesarean - dakle, vaginalni porod nakon poroda dovršenog carskim rezom.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U sljedećoj trudnoći, naravno.

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Tnx!

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Zapravo, napisala si da se ne bojis i da se veselis. To ti je TO, vec si sve razrjesila.
    baš tako!

što se vježbanja tiče radi ono što osjećaš da tvom tijelu treba. u prvoj trudnoći sam vježbala jogu, na lopti, šetala....rezultat znaš. ovaj put nisam radila ama baš ništa osim što sam zadnjih mjesec dana puno hodala. sjela na loptu nisam dok nisu krenuli trudovi.

ma ne znam što bih ti rekla, nema neke univerzalne formule. slušaj sebe, ne pristaj na kompromise, ali budi spremna na sve. ne znam da li ti to zvuči ok.

jako su mi puno pomogle priče s foruma, a i krenuo je neki val koji me totalno ponio - mirta30, leab, mamamišić, roza (zamalo) itd....

i informiraj se o svemu jer je većina liječnika jako oprezna kad je vbac u pitanju.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tiwi,
    Idi na Sv. Duh ili još bolje u Varaždin. Tamo ćeš sigurno dobiti ama baš sve što želiš. Ovo mislim na Varaždin. Lutonjica je rađala tamo i prezadovoljna je. A ona je jedna...
    U Zg. je Sv. Duh najbolja opcija.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala cure, mislim da idem u pravo smjeru.

Citiraj ronin prvotno napisa
    Samo nemoj nikako,ali nikako pristati na drip,ja nažalost jesam i popucali su mi ožiljci od carskog i sve što dolje može popucati.
    Na to ionako više nikad ne pristajem (jer sam jedino i samo zbog dripa završila na hitnom carskom ).

Citiraj pinochio prvotno napisa
    što se vježbanja tiče radi ono što osjećaš da tvom tijelu treba
    Da, ovo mi zvuči nekak najlogičnije.

Citiraj pinochio prvotno napisa
    jako su mi puno pomogle priče s foruma, a i krenuo je neki val koji me totalno ponio - mirta30, leab, mamamišić, roza (zamalo) itd....
    A ovo upravo ohrabrujuće. Bar me neće gledati kao da sam pala s marsa.

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Idi na Sv. Duh ili još bolje u Varaždin.
    Idem u Varaždin ako Bog da. A na SD me ponovno mogu jedino donijeti, ja sama više ne idem tamo. Šta ćeš - loše iskustvo.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

pitanje vezano za drip...

Moja je frendica rađala drugi put (prvi put carski) i tad mi je rekla da joj pri porodu nisu davali drip, jer je opasno radi toga jer je prvi put rodila carski. Da ne bi popucali šavovi, ili nedajbože nešto iznutra. (tako sam ja to shvatila iz riječi koje mi je prenijela).
    Radi se o ZD rodilištu? Ima li kakve logike u tome? Zašto onda u drugima rodilištima daju drip?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po Odentu ima jako puno logike. Drip povećava rizik rupture ako je VBAC.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drip se ne bi smio davati rodiljama koje su prije rodile na carski. Ne samo po Odentu, pise na lijeku samom.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bit će kad su ga meni davali da nisu dobro pročitali uputstvo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ili nisu citali (u sto ne vjerujem) ili misle da je "dobrobit" veca od moguce stete... Nazalost, kao i s mnogim drugim lijekovima od Normabela, pa nadalje....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

slažem se
    mislili su...8 kapi će samo ubrzati stvar
    zaista je ubrzalo,kad se sjetim one boli kad mi je pucala maternica i mišić mrak mi pada na oči,brrrr

drip bi mi više samo mrtvoj mogli dati

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    pitanje vezano za drip...

Moja je frendica rađala drugi put (prvi put carski) i tad mi je rekla da joj pri porodu nisu davali drip, jer je opasno radi toga jer je prvi put rodila carski. Da ne bi popucali šavovi, ili nedajbože nešto iznutra. (tako sam ja to shvatila iz riječi koje mi je prenijela).
    Radi se o ZD rodilištu? Ima li kakve logike u tome? Zašto onda u drugima rodilištima daju drip?
    Moja kolegica se na drugom porodu nadala VBAC-u, nažalost opet je bio carski, i isto joj nisu davali drip jer je prvi put rodila carskim, da ne popuca maternica.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Moja kolegica se na drugom porodu nadala VBAC-u, nažalost opet je bio carski, i isto joj nisu davali drip jer je prvi put rodila carskim, da ne popuca maternica.
    Tako je bilo i s mojom prijateljicom. nisu joj dali drip, nije se dovoljno brzo otvarala i na kraju je opet završila na carskom

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam došla sa željom da rodim vaginalno i dočekao me dr. koji je imao neprospavanu noć, pa mi je pogledavši rekao da ću opet na carski.
    No nisam se dala. Rekla sam da imam šanse roditi prirodno i da sam se dobro informirala, pa je promjenio iskaz "vidjet ćemo vaš nalaz". Bio je dobar. Trudovi moji i 4 prsta otvorena. U 6 jutro. U 10 je počeo porod a u 10 25 rođena je Jana. :D

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    nisu joj dali drip, nije se dovoljno brzo otvarala i na kraju je opet završila na carskom
    vjerojatno bolje tako nego da je dobila drip, mucile se ona i beba i mozda opet zavrsila na carskom.

iako je pitanje sto to tocno znaci 'nije se dovoljno brzo otvarala'. porod nije utrka s preponama ako su mama i beba dobro, nema razloga ubrzavati porod ili trcati na carski.

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Svakako pazi na kile,vježbaj laganini i upiši u glavu:"ja ću roditi vaginalno".
    Moj Vbac nije bio iz snova,dobila sam drip(srećom bez posljedica) a i rezana sam.Od početka trudnoće s dok. sam razgovarala o vaginalnom porodu sve do mjesec dana prije poroda kada su mi bebu procjenili na 3600 g. i počeli pričati o ponovnom carskom.Znala sam da sam stvarno rizična trudnica(pre,pre,previše kila,trudnički dijabetes,prvih 12. tj. prijeteći pobačaj...)i da ću teško izbjeći carski ipak se dogodilo baš ono što sam priželjkivala.
    Beba je tjedan dana prije poroda procjenjena na 4100 g.(zna se da preko 4 kg. ne dozvoljavaju Vbac) ali svejedno je dok. odlučio da vrijedi probati.
    Emili je rođena s 4350 g. i 58 cm duga.
    Samo ne gubi nadu.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sandy2006 :shock: i svaka čast!

Jedna od glupih stvari koje su me jako uplašile na prvom porodu je njihova konstantna primjedba da se beba ne spušta i ne rotira. No, ja ionak mislim da nije sve ni moglo tak brzo jer ako se ne varam - prvo se otvaraš a onda se beba spušta, jel tako? A i da su me pustili s glupog kreveta vjerojatno bi išlo bolje. Kao - treba pratiti ctg (a onda ispadne da nitko nije došao vidjet kaj se događa pa to kaj je ctg pokazao a oni nisu baš odmah vidjeli je bio razlog za hitni carski - moj zaključak - bolje šetat, čučat, stenjat i zanovijetat - kaj got ti dođe, nego leći prikopčat se)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    spremna. cekam.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    Citiraj Tiwi prvotno napisa
    spremna. cekam.
    Hvala, ali već sam ju pronašla

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jao, nisam vidjela ovaj topik pa sam nesto slicno otvorila nakon poroda...
    opet sam zasuzila...
    (zna se da preko 4 kg. ne dozvoljavaju Vbac)
    ovo nisam znala.

sandy2006

i sve cure

tiwi, ja jedva cekam tvoje iskustvo pa da me poducis

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Znači,vbac:
    -nije dopušten drip
    -beba ne smije biti teža od 4 kg
    -... dalje molim ako netko zna neka popuni
    Nime porod mi je za 4 mjeseca,prvi je bio carski nadam se da ovaj put neće pa skupljam savjete.Thx

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tiwice, koji ti je bio razlog za 1. carski?
    da li si imala išta od svojih trudova?
    ako je razlog bio taj da se nisi "dovoljno brzo otvarala" ili "nesrazmejr zdjelice i djeteta", onda imaš dobre šanse da ovaj bude vaginalni.
    a višegodišnje dojenje tome još dodatno pomaže, neki misle da dojenje razvija osjetljivost na oksitocinske receptore u maternici, što je naravno bitno za buduće porode.

osim nekog umjerenog vježbanja i općenito zdravog načina života, meni se ne čini da bi išta posebno trebala pripremati na fizičkoj razini.
    mislim da je tvoj pozitivan stav da možeš roditi prirodno tu presudan.
    a za doularenje, vidim da me ona treperava pretekla , a ima ih već i koje su stale u red na listu čekanja , pa se dopisujem za rezervu...

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mama marela, malo proguglaj pod vbac pa ćeš naći i smjernice koje kao preduvjet za vbac navode i dob majke (poželjno da je ispod 40) i optimalan položaj bebe. nadam se da nisam nešto zaboravila.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Tiwice, koji ti je bio razlog za 1. carski?
    da li si imala išta od svojih trudova?
    ako je razlog bio taj da se nisi "dovoljno brzo otvarala" ili "nesrazmejr zdjelice i djeteta", onda imaš dobre šanse da ovaj bude vaginalni.
    a višegodišnje dojenje tome još dodatno pomaže, neki misle da dojenje razvija osjetljivost na oksitocinske receptore u maternici, što je naravno bitno za buduće porode.
    Išlo je to kod mene skroz fino, bar ja tako mislim.

Trudovi maleni, oni prvi počeli u četvrtak navečer - otišla normalno spavati. Čep je otišao tu večer.
    Ujutro se probudim u 8 i skuham kavu, mjerim (imam spremljen zapis za uspomenu). Na nekih 5 minuta a traju između 40 i 50 sekundi. Fino se osjete ali jnije to bol, nego kao jaki menstr. grčevi, super raspoređeni, križa trbuh, ma nemreš fulat ali imamo još vremena.
    Oko pol 12 smo otišli do mog ginića da škicne i napiše uputnicu. Veli on super, jučer sam bila na procjeni težine (4 kg, polihidramnio) i bila sam cement a evo sad 1 cm. Veli doc polako popodne u SD. Odite doma ručat i po torbu itd. Nemojte žurit. (nisam ga dovoljno poslušala)
    Na SDu u 14,30 otvorena 2 i pol
    U 17 sati pukne mi vodenjak. Trudovi su već ful jaki ali bez problema izdrživi. Mislim da su to trudovi otvaranja. Dobro sam, sms-am se i razgovaram na mob, cijelo vrijeme sam hepi.
    U 19 smjena i ode sve kvragu
    Uvalili mi drip i ošli doma. Nova smjena pojačala drip. U 20:15 cura sa susjednog kreveta zove doktore jer se boji a ja više nemam pojma o ničem. Boli strašno. Ne prestaje, kao da će sve puknut. Malac na ctgu koooma.. Čupaju drip, pikaju, doktor (nova smjena) se ljuti što ležim i što su me tako zavezali, dižu mi naslon on me drži za trbuh i smireno govori da će biti sve okej, a pogledom ošine sestru i iščupa joj iz ruke ispis. Ljut je. Ja sam koma. No malo bolje jer su mi makli drip. Nakon par minuta gleda ctg, dira mi trbuh (koji srećom nije više kamen), veli evo ga, dobro je. Pokunjena i preplašena ekipa (njih cca 6 oko mog kreveta) šute ko zaliveni i gledaju u pod, blijedi. Odlaze. Zastori i dalje navučeni oko mog kreveta.
    Vraćaju se za minutu dvije. Opet svi stoje oko mene. Doktor mi objašnjava da su bebi dugo bili otkucaji srca slabi (zbog dripa) i da je on sad dobro, ima sigurno rezerve ali da se oni boje riskirati. Traže dozvolu za hitni carski. (ja naime nisam ništa potpisala) Kažem da može ali moraju odmah ići van i reći MMu kaj se događa. D rest iz histori.

Da zaključim: u otpusnom pismu koje sam utjerala nakon 2 mjeseca ni slova o dripu. Zato su napisali da je disproporcija, polihidramnio (višak plodne vode, cca 2 litre, ali to niš nije smetalo) i naravno fetal distress.

Ja sam sigurna, da su me pustili na miru, rodila bih normalno, negdje u noći, vjerojatno u neko gluho doba. To im se nije dalo

Sviđa mi se ovo što kažeš za produženo dojenje, super!
    Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    osim nekog umjerenog vježbanja i općenito zdravog načina života, meni se ne čini da bi išta posebno trebala pripremati na fizičkoj razini.
    mislim da je tvoj pozitivan stav da možeš roditi prirodno tu presudan.
    a za doularenje, vidim da me ona treperava pretekla , a ima ih već i koje su stale u red na listu čekanja , pa se dopisujem za rezervu...
    Ma ja bih vas uzela sad sve

Tnx na savjetima.
    Nadam se da će ovo pomoći i drugim curama. Možda još netko poželi doulu

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj prvi porod je skoro tako završio, zato je drugi bio nešto sasvim drugo
    (i meni je tad mantra bila "no drip this time!")
    .

a za doule, ja ti tu vjerujem u onu "sto baba...", zato se ipak držim samo za rezervu...odmah iza MC

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Tiwi, super tema - i meni je jako aktualna! No, prije svega čestitke na novoj bebici! Ja sam prvi puta imala planirani carski (radi zadka) na SD i ostao mi je u lijepom sjećanju. Ipak ovaj puta priželjkujem vaginalno... Moja bebica stiže sredinom ožujka (sad sam 13+3). Bit ćemo jedna drugoj barem moralna podrška i nadat se najboljem.

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Tiwi i Stripy držim vam fige da sve prođe kako vi želite i da bude VBAC... imate još puno vremena pa se lijepo stignete "pripremiti" fizički i psihički...
    ja sam tek rodila na carski ali MM i ja sigurno želimo još djece pa kad dođe vrijeme tražit ću vas za savjet da i meni uspije VBAC (jer sam sigurna da vama hoće)

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojoj poznanici je ginekolog rekao da će i drugi put morati na carski jer joj je rez od prvog carskog pretanak (4-5 mm) i da bi tijekom vaginalnog poroda mogao puknuti.
    Ona priželjkuje vaginalni porod, ali ovo ju je sada bacilo u nedoumicu.

mama Tonka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moj prvi porod je bio hitan carski (42 tj). Nisam dobivala svoje trudove pa su mi prvo tri dana stavljali gel.
    Tek sam se tog trećeg dana počela otvarati samo su trudovi stali i onda su me rano ujutro stavili na drip, a na carskom sam završila nešto prije 16h.

Drugi put sam dobila svoje trudove koji su lagano počeli negdje poslije podne. Slijedeće jutro sam bila otvorena 4-5 prstiju i htjeli su me staviti na drip (razlog: da me riješe za dana).
    Muž i ja nismo pristali, a oni srećom nisu stvarali probleme.
    Trudovi su cijeli dan odrađivali ono što trebaju i u 19:30 sam bila otvorena 8-9. Rodila sam u 19:55. Babica mi je objasnila što trebam raditi i u slijedećem trudu rodio se Adrian. Mislim da na stolu nisam bila ni 10 min .
    Sve je prošlo super. Popucala jesam (babica nije stigla zarezati, sve se brzo odvijalo), ali nije bilo strašno.

Ono što je ranije spomenuto za dojenje ima smisla. Dojila sam godinu i tri mjeseca. I sad kod drugog poroda (41 tj, po uzv 40tj) sve je išlo kako treba.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo još jedne koja priželjkuje VBAC. Čitam, prikupljam informacije i nadam se da ću uspjeti. Ne bojim se poroda, ali se jako bojim doktora :/
    I još jedna stvar oko koje se dosta dvoumim ali do sada je još nisam nikome spomenula (čak ni MM-u), a to je da li se odlučiti za MM-a ili doulu na porodu.
    Željela bih da MM prisustvuje rođenju svog djeteta, pogotovo jer prvi put nije mogao, ali se s druge strane bojim da bi mi samo odmagao. Niti je upućen, niti je neka hrabrica, prije bih ga okarakterizirala kao paničara, a to je ono što mi tada najmanje treba. Treba mi netko tko će se boriti za ono što želim u trenucima kada ja to neću biti u stanju, a istovremeno i meni biti potpora.
    Mislim da o tome prvo moram razgovarati sa MM-om, a ako se na kraju odlučimo za doulu, već neko vrijeme mi se jedna forumašica intenzivno mota po glavi

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Bruna

zar u VZ ne mogu biti oboje?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Bruna

Ja mislim da Bruna odlicno rezonira. Bolje da bude samo doula s njom, pogotovo ako bi muz mogao panicariti. A i znamo da vise ljudi = duzi porodjaj.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    nije neizvedivo, samo je pitanje hoće li to pomoći ili odmoći.

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Mojoj poznanici je ginekolog rekao da će i drugi put morati na carski jer joj je rez od prvog carskog pretanak (4-5 mm) i da bi tijekom vaginalnog poroda mogao puknuti.
    ovo je vrlo rijedak slučaj. mislim da se radi o nekih 2% žena kojima je tkivo na mjestu prethodnog carskog tanje od 4-6 mm u slučaju čega se nikako ne preporuča VBAC. možda ne bi bilo loše da tvoja prijateljica ponovi UZV. koliko znam, potrebno ga je napraviti na dan punih 38 tjedana (+/-2 dana) jer u protivnom rezultati nisu pouzdani.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ipak je završila na carskom, prvi rez je bio pretanak i samim rastom trbuha postojala je opasnost da pukne.
    zato su se što prije odlučili za carski

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni nije jasno nešto.
    ako je taj ožiljak pretanak, što naravno, ovisi o procjeni onoga koji čita uzv, a to je jedna vrlo subjektivna kategorija (dokazano na ovom forumu tisuću puta), dakle ako oni misle da će ožiljak puknuti, zašto ne pokušati vaginalno, pa ako dođe do pucanja (na mjestu starog reza) napraviti carski rez (na istom tom mjestu starog reza)?
    mislim, u čem je razlika jel spontano pukne po šavu, ili ga se razreže skalpelom?
    ok, kužim da je razlika između planiranog cr i hitnog, ali ako se mogućnost pucanja po šavu uzme u obzir i bude spreman brzo reagirati ako šav počne pucati, u čemu je onda opasnost?
    a da ne kažem da su rupture vrlo rijetke kada se porod ne forsira, a ako se i dogode, najveći dio njih su male i benigne, čak se nekad ni ne primjete (spontano prođe).
    više bi bilo, po meni, koristi da žena ima šansu što neuznemirenije rađati, u privatnosti i sigurnosti, bez ubrzavanja, u atmosferi u kojoj joj je ugodno, nego sva tehnička "osiguranja".

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kako vrijeme prolazi, ja se bavi razmišljanjem o porodu. MM-u je izuzetno drago da sam ga oslobodila tereta poroda jer mi je (tek sad) priznao koliko mu je to ostalo kao trauma. Meni je drago da znam i da mi neće biti u blizini kad se trebam koncentrirati na izgon (sve do tada ni njemu nije panika). I nekako si mislim, zapravo, zamišljam neku polutamnu prostoriju bez ljudi, bez piskutanja (ctg-a) i bez smetnje. Samo ja i moja beba u putovanju. Doulu nekako vidim izvan svog vidokruga, tu mi je za svaki slučaj, a opet, sigurna sam da me neće požurivati, neće paničariti - jednostavno je tu.

Zapravo mislim da bih trebala meditirati, da si um naviknem na koncentraciju na unutra, ako me razumijete. Jer ako se uspijem isključiti od vanjskog, manja je mogućnost da mi "nešto" prekine, uspori ili zasmeta u trudnovima, ili jednostavno prekine tijek..

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tiwi, trebat ćemo poć na kavu
    ekčuli,može i kremšnite

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tiwice, super ti je plan

Tiwi avatar