Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Prekid bolovanja i povratak na posao

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Prekid bolovanja i povratak na posao

Pozdrav svima!

Od 7 tjedna trudnoce sam na komplikacijama zbog hematoma, medutim sada se sve rijesilo te bih se u 21 tjednu trudnoce vratila na posao. Zanima me,u slucaju da moram opet na komplikacije, kako bi mi se racunala naknada place? Sada sam dobivala oko 4.000 kn od HZZO.

Po nekoj logici naknada bi mi trebala ostati ista, samo sto u prosjek od zadnjih 6 mjeseci bi ulazile nove place/a,naknade od HZZO i mozda jos koja placa od prije. Ima li neka forumasica iskustva? :/

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam bila na bolovanju u 5. mj. zbog mirovanja, pa sam od 1.8. opet. U 5. mj. sam bila 10 dana, i sad sam morala na hzzo donijeti novi obrazac R-1 sa novim prosjekom plaće, s tim da mi je u njoj i taj 5. mj. kada mi je 10 dana bilo na račun hzzo što mi je za taj mjesec znatno smanjilo plaću i konačno i prosjek.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U prosjek ti ulaze nove i stare plaće (prije i poslije bolovanja), sve što je u okviru 6 mjeseci pred odlazak na porodiljni/ eventualno novo bolovanje.
    Naknada koju dobijaš za te komplikacije na kojima si bila ne ulazi u prosjek.
    Ja sam bila na bolovanju mjesec i pol (riganje :/ ) nakon čega sam se vratila na posao i izračunala sam da u slučaju najgore opcije a to bi bilo da za neka dva mjeseca moram opet na bolovanje i dalje imam dostatan prosjek za maksimalnu porodiljnu naknadu od 4250 kn budući da mi je plaća znatno veća od toga.
    U slučaju da imaš manju plaću može se dogoditi da ti se smanji prosjek za vrijeme koje nisi primala plaću (već naknadu) pa da ti zezne konačni prosjek.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Izracunala sam da mi pada naknada za pola prakticki :shock:

A na porodiljnom da li bi dobivala iznos place ili opet taj srozani iznos naknade?? :?

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    U prosjek ti ulaze nove i stare plaće (prije i poslije bolovanja), sve što je u okviru 6 mjeseci pred odlazak na porodiljni/ eventualno novo bolovanje.
    Naknada koju dobijaš za te komplikacije na kojima si bila ne ulazi u prosjek.
    Ja sam bila na bolovanju mjesec i pol (riganje :/ ) nakon čega sam se vratila na posao i izračunala sam da u slučaju najgore opcije a to bi bilo da za neka dva mjeseca moram opet na bolovanje i dalje imam dostatan prosjek za maksimalnu porodiljnu naknadu od 4250 kn budući da mi je plaća znatno veća od toga.
    U slučaju da imaš manju plaću može se dogoditi da ti se smanji prosjek za vrijeme koje nisi primala plaću (već naknadu) pa da ti zezne konačni prosjek.
    Nije mi u potpunosti jasno kako se računa taj prosjek naknade plaće ako opet završim na bolovanju..
    Ako npr. budem imala 4 isplaćene plaće i 2 naknade od HZZO-a u zadnjih 6 mjeseci da li će oni moje plaće podijeliti sa 4 (tj. prosjecno primanje) :D ili sa 6 mjeseci (tj suma te 4 plaće podijeljena sa 6 mjeseci)?? :?

Puno hvala!

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sa 6, jer ti je onaj mjesec koji će ti za onaj mjesec u kojem si dobila plaću od hzzo pisati od firme 0 kn. Ja to nisam znala, pa sam bila 10 dana na bolovanju sa šifrom komplikacije u trudnoći, a da sam tada znala tražial bi od svoje doktorice da mi da bilo kakvo bolovanje na teret poslodavca dok ne vidim što će biti - imala sam lagano krvarenje, pa sam mirovala 10-tak dana.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala. Nadala sam se da ipak nije tako..

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Trixie prvotno napisa
    Hvala. Nadala sam se da ipak nije tako..
    Nekako ne mogu vjerovati.
    Alkemičarka,vjerujem da su tebi uzeli i taj 5 mjesec
    jer je firma ipak isplatila plaću u tome mjesecu. Tako će i meni ući isplata iz 6 mjeseca jer sam ipak radila 8 dana i to će mi ući u prosjek.

Ali u 7. i 8. mjesecu nisam uopce radila i bila sam na teret HZZO-a tako da logično bi mi bilo da to nikako ne ulazi i da umjesto sa 6 mjeseci bude mi se prosjek računao; 4 isplačene plaće/4 budući da sam dva puna mjeseca bila na naknadi HZZO u zadnjih 6 mjeseci.

Zvati ću sutra još malo tetu iz HZZO-a da čujem što će reći.

Hvala puno!

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Uzeli su mi i 5 mjesec u obzir, ali samo onaj iznos koji mi je isplaćen od poslodavca, jer sam radila 11 dana.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kako je meni teta u hzzo-u objasnila u obzir dolaze sve plaće isplaćene u mjesecu prije nego što je nastupilo bolovanje, dakle na bolovanju sam od 1.8., 10.8. sam dobila plaću za 7. mj., ali ona ne ulazi u prosjek, a 6 mjeseci prije toga ulazi u prosjek.

nadam se da sam pomogla.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dobro si razumjela, 4 isplaćene plaće bi se dijelile sa 6 i to bi ti bio novi prosjek. :/

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo za one koji su u sličnoj situaciji!
    Zvala sam HZZO, uzima se prosjek plaća u zadnjih 6 mjeseci i dijeli sa onoliko plaća koliko ih je.
    npr. 4 isplačene plaće u 6 mjeseci i 2 naknade na komplikacijama i prosjek će se računati tako da će se isplaćene plaće/4 (plaće), a ne sa 6 (mjeseci) čega sam se ja bojala. :D

Pozdrav!

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, ja sam skoro pa sigurna da nije tako, odnosno meni sigurno nisu tako računali.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Zvala 2 puta HZZO za svaki slučaj i obje tete rekle isto. Zapravo jedna mi fiktivno i izracunala iznos naknade u slučaju što bi bilo kad bi bilo.

Ipak postoji jedna caka. Kada bi u zadnjih 6 mjeseci imala samo dvije isplačene plaće ne bi bilo dobro jer tada se pada na neki njihov minimalac od nekih 1700 kn.Ne znam kakav je to minimalac jer znam samo za onaj od 850 kn.
    Ako imaš više od dvije plaće računa se ponovno prosjek s time da se dijeli s onoliko plaća koliko ih je.

Tu nisu bitni ti 6 mjeseci već koliko je plaća isplačeno u 6 mjeseci..

Ja ću imati sigurno više od 2 plaće tako da bi trebalo biti ok, jedino što vidim da bi mi prosjek pao za 500 kn zbog toga što sam otišla na bolovanje 08.06. i za taj 6. mjesec mi je isplačeno 1400 kn od firme za tih 8 dana, a to se gleda kao plaća i broji. :/

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zapravo onda ispada da si u boljoj poziciji ako si bila na bolovanju cijeli kalendarski mjesec i da ti nije ništa isplaćeno od firme za taj mjesec jer umanjena isplata plaće umanjuje konačni prosjek. :?

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Da, baš tako. Na takve stvari treba paziti izgleda

Moji 7. i 8. mjesec kada sam bila na naknadi za komplikacije kao da i nema i nigdje se ne broje jer nemaju nikakvih veza sa isplatom plaće od firme, ali za 6. mjesec firma mi je isplatila za tih 8. dana plaću i to se gleda! Njih zanima samo ono što je firma isplatila i s tim dijele.

I kao što sam rekla da, ne daj bože, imaš samo dvije plaće od firme u zadnjih 6. mjeseci čista pušiona tada ti ne računaju nikakav prosjek već tih 1700 kn. brrrrr

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •