kad pročitam ovu priču dolazim do zaključka da je jedina dobra stvar u mom SC-u bila opća anestezija.![]()
kad pročitam ovu priču dolazim do zaključka da je jedina dobra stvar u mom SC-u bila opća anestezija.![]()
Nije uopće tak strašno. Dapeče, ja sam izričito tražila spinalnu, jer imam iskustva s općom (nevezano za CR) i buđenje mi je bilo koma. Ovako sam bila svjesna cijelo vrijeme i trenutak kad čuješ i vidiš svoju bebicu, zaboraviš na sve ostalo.Nakon spinalne obavezno treba odležati u apsolutnom mirovanju cijeli dan kako bi se izbjegla mogućnost glavobolje.
ležati je tebi htio ti ili ne i nakon opće, iz jednostavnog razloga što se ne možeš dići, ja se valjda nisam pomaknula 24 hStrippy prvotno napisa
![]()
Potpisujem!Strippy prvotno napisa
I još da nakon cjelodnevnih trudova i na kraju par sati mučenja prije nego su skužili da to neće ipak ići vaginalno ne vidim svoju bebu odmah, ne nikako!
ja sam na Sv.Duhu rodila carskim prije skoro tri godine, u spinalnoj i bilo je poprilično ovako kako je opisano, a što se mene tiče rodila sam svoju sunčicui ne smatram nas zato ništa drugačijim od mama i beba koje nisu prošle ovo iskustvo
![]()
Sada čekamo sekui ako ću opet trebati na carski i ako ću moći birati sigurno ću opet izabrati spinalnu, a ne opću jer si svega svjestan i djete vidiš odmah, a ubrzo i čuješ i čuješ apgare, odnosno kako je beba...
još uvijek se sva raspekmezim, kad se sjetim kako ju je doktor podigao iznad paravana, još onako skvrčenu i krvavu i uputio joj prve riječi: "medo!"... To su one lijepe i nježne uspomene, ostale baš i nisu takve...
Tada su sve sa carskog vozili na intenzivnu koja je, mislim na prvom katu i ja sam tamo bila 2 i pol dana, a kako ne nose bebe s kata na kat za to vrijeme nisam mogla vidjeti Luciju (imala sam samo slikicu, koju je MM usnimio kad su je još onako krvavu iznosili iz rađaone i koju doktori kao nisu smjeli vidjeti, jer da nije smio tamo na hodniku snimati bebicu :? )
meni je za vrijeme šivanja došlo jako na povračanje, tako da sam se uz onu tresavicu počela još i grčiti, pa su mi dali neku inekciju protiv povračanja, a na intenzivnoj su mi na trbuh stavili i vreču pijeska, da mi bude lakše. Znam samo da me je bolilo opako, bez obzira na analgetik i pijesak i da sam samo gledala u onu bocu s infuzijom - kad će iscuriti zajedno s dripom u njoj (možda i drip nije bio u infuziji, ali znam da mi je to bila misao vodilja u to vrijeme)
ja sam u rani imala i dren, koji me je još dodatno bolio kad se to sve pomaknulo
znam da mi nikako nije bilo jasno zašto su kreveti onako visoki i da nikako nisam mogla sama nazad na krevet. Isto pamtim onaj prvi odlazak na WC kao koma iskustvo, osobito povratak, jer mi je sestra pomagala do tamo, ali nazad sam išla sama i onaj hodnik mi je bio beskrajno dug (kao scena iz filma-vidiš kraj ali nikako doći do tamo i misliš da nikad ni nećeš)
Radi tako duge odvojenosti dojenje nam nikako nije profunkcioniralo, jer ona je odbijala okus mog mlijeka, a probali smo stvarno sve i stvarno su se svi izredali i sestre i pedijatri... i čak su joj donosili čaj u sobu, pa smo je pokušavali brzinski "prekopčati" i pokušavali smo joj davati izdojeno na dudu i ja sam stavljala leptiriće na dojku i vagali su je prije i poslije dojenja... i sto čuda, ali nakon toliko vremena razdvojenosti i njene naviknutosti na jedan okus, nama jednostavno nije išlo, tako da sam je ja ono vrijeme koje je provodila sa mnom zapravo cijelo vrijeme nosala i pokušavala umiriti i nahraniti, a ona je grčevito plakala od gladi
Nadam se da su sad stvarno smanjili ono vrijeme razdvojenosti mame i bebe i da sad stvarno ideš odmah na babinjače, jer sam uvjerena da bi ovaj problem izbjegle da smo ranije bile skupa
sve to nosanje i skakanje s kreveta i nazad i stres, baš i nisu pomogli oporavku, (a kako je bila gužva to su me iz bolnice poslali doma i prije vađenja konaca, pa sam nakon dva-tri dana išla nazad na vađenje drena i konaca) i premda ni doma nisam mirovala i dnevnu brigu o djetetu prilično sama odrađivala, sve je to prošlo i veselimo se novoj bebi
![]()
veliki pozdrav za sovu i sve pohvale na opisu carskog zeta.ja sam takođe porođena prije nekih 4 mjeseca na carski.ko mene je nekon dugog pokušaja doktora da me porode prirodnim putem carski rez bio hitan tako da sam ja imala opšu anesteziju,ogroman ožiljak,mnogo sam iskrvarila i tek nakon osam dana izašla iz bolnice.danas se osjećam dobro,samo kile nikako da skinem![]()
u italiji se klizma ne radi...jedino ako kazes da nisi bio vise od 24 h na wc-u ...a ne smije se piti prvih 12 sati a jesti nekih 24hsova prvotno napisa
Evo da se i sova malo javi na svoj topic. Prošlo je 16 mjeseci. Vidim da je mnogima opis pomogao, drago mi je, zato sam ga i pisala.
Hvala sova na opisu.
Ja nikada ne bih IZABRALA C/R, ali ponekad covjek nema izbora i onda je bolje znati sto nas ceka. A da me je strah, strah me je. Ipak je to operacija.
apropo klizme, u engleskoj ti daju prasak kojeg popijes u vodi dan prije i lijepo se ispraznis skoro pa prirodno![]()
kako je meni promakao ovaj topic?! :? u svakom slučaju si super napisala svoje iskustvo.sova prvotno napisa
nešto me zanima, kako to da kod vas rade u poslijepodnevnim satima te carske rezove ?! ja sam svoj u 9 ujutro imalaimala sam treskavicu, al su ručnici bili tako divni topli da sam se odmah smirila. kateter su mi stavljali prije anestezije
a nisu mi uspjeli sa spinalnom, nego se moralo ići na opću, iz koje sam se već oko 10h probudila. i super sam podnijela anesteziju. dva sata kasnije sam već u polusjedećem položaju sjedila i sms-ala okolo
![]()
al ima nešto, što se ne mogu sjetiti jel spomenuto. navečer me je lopatica, tj. rame bolilo. užasna bol, kao da sam se ušćakla (bila sam uvjerena da je to zato jer su me "bacali" ho-ruk s kreveta na krevet). rečeno mi je da je to od toga što je zrak ušao u mene (za vrijeme op) i pritišće u stomaku ... zwerchfell koji je opet povezan do lopatice nekim živcem, ako znate što mislim
![]()
Nisam čitala cijeli topic, samo da se osvrnem na ovo boldano.mama courage prvotno napisa
MC dali si imala braunilu na toj ruci di te bolilo rame?
Jer tijekom operacija je jedna ruka, u koju se dobiva ansetezija i infuzija tijekom
op. ispružena i položena "sastrane" (ko npr. prometni policajac kad odobri smjer , a je mi opis).
A valjda se kuži kaj mislim![]()
Pa, možda te od toga bolilo.
Nakon operacije?mama courage prvotno napisa
Ja sam imala prije.
Trtaroš. Prvi put ne, drugi put je sve zveckalo koliko sam se tresla
![]()
prije op. ma nisam se ja bojala. znaš mene, ja vjerujem lječnicima. 8) al su mi se noge nekontrolirano tresle (ja ležim, a one se tresu). u biti od trenutka kad sam kateter dobila, čemu je naravno mm nazočio (eh, odente, odente, di si mi bio!).
kahna, mene je ta lopatica toliko boljela i ja sam ih toliko izluđivala cijelu noć s tim, da su mi svaki put morali otpočetka objasniti da je to od toga što mi je zrak ušao u trbušnu šupljinu (ajd dobro da škare nisu zaboravili). ja bila uvjerena da su me možda k'o džak krumpira bacali s jednog kreveta na drugi (dok sam bila u anesteziji), pa da me od toga boli.
na svu sreću moji jauci nisu omeli mm koji je spavao k'o zaklan (evo još jednog bosanskog izraza) pored mene na pomoćnom ležaju.
to je bilo rooming-in s mužem.
![]()
A zasto ne posle podne?mama courage prvotno napisa
E pa tak je i meni. Oni se skupljaju, a kod mene sve zvecka. No MM je bio ispred vrata. Mislim da ni ne može biti na operaciji. No s obzirom na njegove paničarske sposobnosti...mama courage prvotno napisa
![]()
pa ja se pitam zašto je meni zapalo prijepodne ?!Zoranova draga prvotno napisa
samo to.
dok su mi pokušavali dati spinalnu i mm je bio ispred vrata (trebao ući nakon toga), a onda kad su uvidjeli da će biti ipak opća, onda su mu rekli da ne može ući (što smo znali već unaprijed).No MM je bio ispred vrata. Mislim da ni ne može biti na operaciji. No s obzirom na njegove paničarske sposobnosti
i sjećam se kako me anesteziolog (koji nije bio za baciti ehehe) nježno pogladio po kosi i tiho mi rekao da će sve biti u redu i da se samo opustim. i jesam (al sam prije toga sto puta ponovila da mi mm obavijeste da ne može ući, jerbo će mi svisnuti ispred vrata od muke ne znajući što se događa, što je - kako mi je kasnije pričao mm - anesteziolog i učinio. to što ga mm nije ništa razumio, to je drugi par rukava
).
i zato mi je uvijek tako mučno čitati vaše priče s poroda, jer ja sam baš doživjela potpuno suprotno, mogla sam se opustiti i potpuno predati u ruke tih ljudi, ne razmišljati o ničemu (a opet me se za svaki zahvat pitalo). bilo je tu i bolničkog protokola i rutine (da ne govorim da se o mom slučaju raspredalo svaki put na konziliju), možda je donekle i do mene i mog načina ophođenja prema tim ljudima (znajući bolnički život od malena) i oni su k'o pčelice oko mene sve pripremali za carski (glavnog doktora tad nisam bila ni vidjela). svatko je znao svoje, pa čak i ona koja mi je uvalila kateter![]()
i prvo što je ponosni ćaća ugledao je bila njegova smazana kći, koju NISU tada okupali, nego samo krv s nje obrisali maramicom! (to je za mene bila novost!), a ubrzo su mene doveli u tu prostoriju, a ja sva još meschugge, nadrogiranaa čujem (moju) sestru kako mi govori: prelijepa je, i ne boj se, nema klempave uši na tebe
![]()
I ja moram zahvalit sovi na ovom topicu, to je upravo ono što je meni najviše pomoglo kao priprema za moj carski. Kod mene je bilo sve slično, jedino mi nije pljusnula plodna voda po ruci, a sve sam se nešto mislila dal' ipak ćirit u onaj reflektor gore, ali se nisam usudila da se ipak ne onesvijestim - prepala me ta treskavica gornjeg dijela pa sam zaključila - ma, bolje ne ćirit. I što nisu slušali radio.
Carski poslijepodne se događaju, nisu svi ujutro - ujutro kao zakažu elektivne pa se to pomiče ako ima hitnih carskih, tako da se dogodi da bude carski u poslije podne.
Jedino što meni nije bilo specijalizanata i što me stvarno nije nešto specijalno bolilo niti na babinjačama (ja sam odmah u šok sobi čim bih osjetila malo boli tražila analgetik prije nego što se bol razmaše, ne znam je li bilo do toga ili je to kod mene tako), jedino me zatezao rez, ali su nakon toga na babinjačama nastali problemi - mastitis, upala bubrega, komplikacija (glavobolja) od spinalne - taj dio (tu glavobolju) su vrlo brzo riješili, upala bubrega mi je izgleda ostavila neke trajnije posljedice (nastala je uslijed moje ešerihije koju sam vukla godinama i nisam zaliječila iako smo kontrolirali briseve prije poroda, ne znam je li bi bio pomogao antibiotik preventivno, ali ko će sve to unaprijed znat).
Doktori bi trebali znati! Mozda.ina33 prvotno napisa
![]()
MCmama courage prvotno napisa
i ja im vjerujem![]()
No, ne znam zašto, totalno drugačije sam se osjećala prvi i drugi put.
Prvi put sam bila smirena, OK, tako mora biti...
Drugi put sma isto imala povjerenja u ekipu, no ne želim sad pričati što mi se sve rojilo po glavi ptije drugog carskog![]()
Mada su stvarno bili super, anesteziolog je skužila da se bojim i mazila me po glavi sve vrijeme. Budnosti![]()
možda si kod drugog puta malo previše čitala forumAnci prvotno napisa
![]()
ja sam bila pod općom a "Susjeda"do mene u sobi pod spinalnom...kaže da nije ništa osjetila ali da je osjetila kada ga "Čupaju"van i da nije dobar osjećaj nikako.ja dakako nisam ništa osjećala od trenutka kada sam legla na taj stol samo se sjećam mazanja stomaka žutim premazom i da me anesteziolog u šali pitao jesam li gladna?ja nisam imala nikakve negativne posljedice kao neke žene tipa drhtavica,promuklog glasa,povraćanja....treći dan sam išla van u posjete normalno.najviše sam se grozila injekcija u stomak :shock:
Malo sam neupucena: zasto i kada se daju injekcije u trbuh??? :?donna prvotno napisa
Možda se radi o heparinu, preparatu za razrjeđivanje krvi koji se daje nakon carskog da zbog ležanja ne bi nastala tromboza, ako dobro kužim. Na SD-u je mislim većini to išlo preko infuzije, ako sam shvatila - svako ga dobiva nakon carskog, ali iz bočice koja visi na stalku pa ne kuži šta je što. Injekcije u trbuh, kao iskusna IVF-ovka, nisu tako strašneMrs Happy prvotno napisa
.
Ma, sve smo uzeli u obzir, ali ne poznaje te bolnički doktor nikad kao ti sama sebe, ili ginić koji te vodi, stvarno se grizem što nisam to nekako iskomunicirala jer bi možda bilo pomoglo, ali tad sam bila sva u carskome i kako će to ispast i u očekivanju bebe.Mrs Happy prvotno napisa
Hoću reći, trebala sam možda jače naglasiti to kako se ja tih baja raznoraznih baš nikako i to godinama ne mogu riješiti. Obično to ide - popijem antibiotik, pa sljedeći bris čist, pa nakon nekog vremena opet sve iz početka, a brisevi su mi pred carski bili čisti, ali biće ta ešerihija kod mene začahurena pa je potreban samo manji pad imuniteta i evo je na.
hm.... :/ koliko sam ja shvatila radi maternice ili...?Mrs Happy prvotno napisa
ja nisam dobila nikakvu injekciju u trbuh...ni u straznjicu kako opisuju na ovim forumima....nemam pojma cemu bi mogle sluziti...niste probale pitati?...
eh da...nije mi jasno o tim izazivanjima trudova....ja nisam osjetila ni jedna trud....niti sam ih imala...i ne lazem!...prvi put o tome cujem na ovoj prici
Evo i moje priče o carskom iz sisačke bolnice:
Termin mi je bio 19.2.'09., a 2.2. sam došla na ctg u 8 ujutro.
Zaključili su da beba spava, pa su rekli da dođem ponovno u podne. Opet im se nešto nije svidjelo kod očitavanja, pa su me naručili i treći put tog dana, u 17h.
Ctg opet nije bio dobar, odmah su me otpremili na "kozmetičku pripremu", zaključili da nisam otvorena ni milimetar i da ću vjerojatno morati na carski. Još sam neko vrijeme bila priključena na aparat, muž je bio sa mnom cijelo vrijeme (jer smo odradili tečaj), čak su se očitavali i trudovi koje nisam osjetila, i budući da se stanje nije popravljalo, u 20h sam već bila u operacijskoj.
Dali su mi spinalnu (koju nisam ni osjetila, iako sam bila uvjerena da mora bit bolno kad te bodu u leđa). U 20.35 beba je zaplakala (i ja zajedno s njom). Bio je zapetljan u pupčanu, sreća da su ga izvadili na vrijeme. Još oko pola sata je trajalo čišćenje i šivanje, i već sam bila na krevetu i ljubila muža koji je čekao u hodniku (to je bio najdirljiviji trenutak, hehe).
I onda, naravno, nekoliko boca infuzije za stezanje maternice, dvije injekcije koje ublažavaju bol rane i ležanje 24 sata nepomično na leđima. Taj dio je bio najteži. Bila sam gladna k'o vuk. Nakon 24 sata me sestra podigla, malo prošetala, dala mi dvije tablete za poticanje stolice, i za nekoliko sati, kad sam obavila to na wc-u, izvadili su mi i kateter za mokraću.
I dalje je sve išlo super, počela sam hodati malo po malo, a treći dan sam već sjedila na ulazu s mužem (opet dirljivo...)
Dijete je kod mene bilo od trećeg dana, počela sam dojiti i sve pet.
U svakom slučaju, svakoj ženi bih poželjela da ima porod kao ja: bez porođajnih muka. E, da mi je tako i drugi put...
Curke, sretno svima koje se tek pripremate!
Nastavno na tehnički opis c. reza na SD-u, moram sada, s odmakom od godinu dana, napisat svoje zadovoljstvo jer nakon prolaznih problema nikakvih trajnih nisam imala, a oni opisi koje sam čitala da žene nakon carskoga (ne znam kojom metodom i gdje napravljenoga) zna svrbit rez ili da nemaju osjet i sl. u mom slučaju nije bilo tako. Rez je savršen, gotovo da ga i ja više jedva prepoznajem gdje je, ništa ne svrbi, osjet je tu, ma odličan je, da se prošetam na nudističkoj ne bi se izdaleka niti kužil da imam išta, svaka pohvala doktorima sa SD-a, izgleda mali "piece of art", baš sam zadovoljna!
Već od prvih mjeseci trudnoće pokazivalo se da plod zaostaje nekoliko tjedana u rastu i da imam vrlo malo plodne vode. Ginekolog me savjetovao na mirovanje odnosno bolovanje, međutim odmahivala sam rukom na to i radila dokle god sam osjećala da mogu – do pet i po mjeseci trudnoće. Plod je bio nisko i osjećala sam njenu glavicu u svojoj karlici pri svakom pokretu, pa je svako ustajanje i sjedanje postala muka. Danas razmišljam, možda da sam stvarno odmah otišla na bolovanje i doma mirovala i više ležala, možda ne bi uslijedilo ono što je uslijedilo, a to je bio boravak u bolnici dva zadnja mjeseca trudnoće.
Moj me brižni ginekolog prvo poslao u bolnicu Merkur u Zagreb na promatranje. Manjak plodne vode trebao bi značiti da nešto nije u redu s plodom – zapravo se treba reći PLODOVA voda jer je plod taj koji ju proizvodi, odnosno piški. Ako je nema dovoljno, možda nešto nije u redu s bubrezima, mokraćnim sustavom... Njemu se na ultrazvuku činilo da je sve OK pa je htio još jedno mišljenje, a s Merkurovcima je dobar.
I tako sam od 29.8.do 18.9.2007. bila na Merkuru. Prvi dan su na UZV posumnjali na srčani defekt – ni više ni manje! Njih troje su gledali u ekran koji je bio okrenut od mene, pa ja ništa nisam vidjela, a oni mumljaju: „Je li to..?“ „Da, mislim da je.“ „I meni se čini.“ „Da je pošaljemo Malčiću?“ „Zovite odmah Rebro za termin.“ Ja sam se tu uskomešala i pokušala se nasmiješiti pitajući: „Što se vidi?“ A glavni među njima je rekao: „Mi među sobom razgovaramo, vaše je samo da gledate u plafon.“ Tu sam zadrhtala, osjetila sam grlo kako mi se grči, i ubrzo su potekle suze... Niti jednog smješka, niti jedne riječi utjehe, ne znaš što se događa a spominju srce, Rebro... Uglavnom nazvali su tamo, ali specijalist za dječja srca bio je na godišnjem do 17.9. pa je pala odluka da ga - čekam. Po meni nepotrebno, baš sam bila ljuta, očajna, cijeli taj dan sam proplakala, ali moj ginekolog je stao uz njih i nisu mi dali da idem doma pa se vratim na taj pregled. Baja je jednu noć prespavao u hotelu u Zagrebu dok ne vidimo je li to sigurno, i drugi dan je krenuo doma jer za dulji boravak nismo imali novca. Nitko te naravno ne pita imaš li nekog u Zagrebu, ima li ti tko donijeti voća, čisto rublje; i ima li tvoja obitelj novca za putovanje do Zagreba i nazad – jer nije se znalo koliko ću tamo ostati. Spominjali su prijevremeni porod, rađanje na Merkuru... Horor scenariji su mi se vrtjeli glavom, a ja sam samo htjela biti tih zadnjih mjeseci doma sa svojima, umjesto proživljavati noćnu moru neizvjesnosti tako daleko od kuće. U isto vrijeme imala sam snažnu vjeru da je s Katom sve OK, jer ja sam bila jedina koja je osjećala kako se jako rita i prevrće u meni, i vjerovala sam da bih bila osjetila da nešto ne valja. Ništa – nisam mogla protiv njih i čekala sam taj 17.9. Četiri puta su me selili iz sobe u sobu sa cijelom svojom prtljagom jer je bila gužva, bolnica se renovirala, nije bilo mjesta. Toliko sam cimerica promijenila, toliko se tužnih priča naslušala i sve to morala procesuirati, a nastojati se ne uzrujati. Svaku večer prije spavanja bih u tišini sobe nekoliko puta šaptom izmolila Oče naš, naglašavajući onaj dio „dođi kraljevstvo Tvoje, budi volja Tvoja“. Neka dođe, neka odagna taj najcrnji doktorski scenarij i drži mene i moju Katu na svom dlanu, di nam nitko ništa ne može. Umjesto da taj osmi mjesec trudnoće dobijam na kilaži, ja sam stagnirala, ne dobivši niti kilogram – čemu je uvelike pridonijelo to okruženje.
Najteža mi je bila nehigijena u zahodima... O Bože, zašto sam ovdje, di je moje čisto mirisno kupatilo – toliko sam puta pomislila. Jer bakterije u trudnoći mogu biti tako opasne, a mi smo se sve skupa tuširale, i trudnice koje su imale bakterije i koje nisu, sve smo sjedale na iste školjke (okej, obložene papirom) i dirale iste slavine i kvake... Inače nisam paranoik, ali mislila sam „evo, čitavu trudnoću nemam bakterije, ali ću ih zato sad sigurno dobit!“.
Dočekala sam i taj 17.9. Najveći stručnjak za intrauterina srčeka me pregledao i rekao da je to najnormalnije dječje srčeko. Hurraaa!!! Sreći nije bilo kraja. Odmah drugi dan zasjela sam na hodnik i čekala doktora da ga uvjerim neka me pusti doma. Čekala sam jedno sat i po dok se napokon nije pojavio i nisam ga puštala dok nije napokon rekao „dobro, dođite ovamo“ – napravio pregled pred otpust, dao jednom mlađem kolegi da napiše otpusno pismo, i BILA SAM SLOBODNA. Javila svojima, tata je sjeo u auto i za 2 sata bio pred bolnicom.
Ispada da sam bila tamo bez veze. Jedino je doktor Podobnik – koji je nedugo zatim otvorio prvo privatno rodilište u HR – rekao „što oni govore da nema plodove vode, ima je sasvim dovoljno, u džepovima sa strane“. Jedini. I pokazalo se da su svi drugi bili u krivu. No poznanici i šira rodbina svi govore „neka si bila u Zagrebu, bolje da je sve u redu a da si bar sigurna“. To je istina – sad barem ZNAM da je Katarinino srce normalno, pregledano od najvećeg stručnjaka.
Kad sam došla doma, moj ginekolog mi je dao 7 dana fore da dođem sebi družeći se sa svojima, i opet me poslao u bolnicu, ovaj put zadarsku. S tom odlukom sam se slagala jer već me je dolje podosta boljelo (da prostiš, pritiskala me pizdina kost) i nisam mogla ništa nego ležati. Doma bih se možda nečeg i laćala, a u bolnici si prisiljena ležati pa je to s te strane dobro. Zaprimljena sam 27.9.2007. Triput dnevno su snimali Katarinin puls na CTG po 45 minuta, jer ako bi se bilo vidilo da nešto ne valja, poslali bi me na carski. Mislili su da će se to sigurno ubrzo desiti jer da joj je unutra tijesno zbog malo vode... Termin mi je inače bio 19.10. I dani su prolazili, prolazili, CTG hvala Bogu uvijek uredan. Većinu vremena sam ko krmača provodila na krevetu, okreni se na bok jedan pa bok drugi, i tako sam napokon dobila 4 kila, a i Kata je počela dobijati. Ukupno sam tako do kraja trudnoće dobila 7kg.
Kako su govorili da joj je glava jajasta, kukovi 4 tjedna u zaostatku, bedrena kost 3 tjedna, Baja i ja smo mislili da će iz mene izaći mali E.T. ili neki monstrum, a njegovi su čak mislili da ce biti ili gluha ili slijepa (to su nam rekli kasnije). Ali kad bih osjetila kako me jako šutira po jajniku (kako je ležala na zadak, noge su joj bile dolje i sa strane a glava pod mojim rebrima), mislila sam "nema šanse da s ovim djetetom nešto ne valja, ona je tako jaka!". Što drugo reći nego: mama zna najbolje.
Kako sam ušla u 40-ti tjedan, počela sam zapitkivati doktore kakav je plan. Rekli bi „ne brinite se, mi brinemo o vama“ – i zbilja nemoš više ništa pitat. Fakat, triput dnevno mi rade CTG, slušaju joj puls i gledaju imam li trudova, sve je u redu, trudova nema. Samo sam osjetila jednu kontrakciju nekog 15.10. možda, par dana prije termina, ali onda opet ništa, sve ravno... Dva dana prije termina tražila sam razgovor s doktoricom i napokon mi je rekla „vas sam predvidjela u petak!“. To je bio točno dan termina, 19.10. Moji su taj dan – kao i svaki – došli u posjet, sjedili smo u bolničkom kafiću na kavi i dogovarali se tko će držat aparat i napravit koji snimak, kome će se ruke manje tresti... Baja je taj posao rado prepustio ujaku. Kad smo se vraćali prema bolnici, rekla sam Baji: „Još manje od 48 sati do početka Nove ere.“
Večer uoči operacije došao je mladi anesteziolog obaviti sa mnom razgovor o obiteljskoj anamnezi. Objasnila sam da želim spinalnu anesteziju a ne opću, i zamolila ga neka mi ostave naočale na nosu da vidim svoje dijete nakon carskog, jer inače ta spinalna i moja budnost neće imati smisla.
Kao i svaku večer, visoko na istoku sjala je zvijezda Danica, odnosno planeta Venera. Točno na mjestu na kojem sam je iz svog kreveta mogla vidjeti. Kako je Venera vladarica horoskopskog znaka Vage, a Katarina je imala biti Vaga, onom Očenašu prije spavanja sam dodala i molbu Veneri neka pomogne svojoj štićenici Katarini da bude sve u redu.
To jutro 19.10.2007. probudili su me u 5 sati. Večer prije me je sestra obrijala – uopće mi nije bilo neugodno iako su njih još dvije stajale sa strane i sve tri ćakulale neke interne spike. Ionako su to vidile tisuće puta. Dakle to jutro su me nakon buđenja i umivanja stavili 45 minuta na aparat koji je pratio moje srce da se uvjere da je sve OK i poslali me kat niže u rađaonu. Klistir me oduševio, koji zanimljiv i učinkoviti izum! Ostala sam samo u spavaćici, zatim su me polegli i opasali pojasevima za finalni CTG da čuju Katino srce. Jedna sestra mi je stavila kateter u mokraćovod – bilo je neugodno i sjećam se da sam pomislila „ovo je tek prva bol od mnogih koje me danas čekaju“. Sestra me drhtavim rukama povela ispod ruke u salu iako sam mogla sama hodati. Vidjelo se da je u stresu. „Odite, sad će vas uspavati...“ „Ali ne, ja sam tražila spinalnu, rekla sam anesteziologu.“ Pritom sam dosta mucala, od uzbuđenja, a ona me prekidala: „Dobro dušo, sad će vas uspavati, sve će biti u redu...“ Otrgnula sam nadlakticu iz njezinih ruku: „Ne! Saslušajte me! Ja mucam, okej?“ Onda je stala i pogledala me. „Dogovorena je spinalna“, ponovila sam joj polako. „Spinalna? Ali nema vremena, imamo drugu operaciju gore na urologiji...“ Došla je jedna druga sestra: „Gospođa je dogovorena za spinalnu, je li tako? Sad silazi anesteziolog, nema problema.“ Vidjela sam da su sve sestre užurbane ali mene se to kanda nije ticalo. Ja sam se dogovorila i bit će ili tako ili nikako. U 8:00 sjedila sam gola ko od majke rođena na stolu u sali, sa cvikama na nosu i ogromnom trbušinom ispred sebe, i klatila bosim nožicama. Došla je teta-anesteziolog: „Dobro jutro, vi ste za spinalnu? Odlično!“ Očito žena voli svoj posao a većina trudnica ipak želi običnu, opću anesteziju. Pored nje je bila mlada asistentica. „Vidite, sad ćemo pokušati s ovom novom iglom!“, reče ona asistentici. Hebate, di baš na meni, pomislih. „Možete li pojačati svjetlo?“, upitala je sestre, koje su slegnule ramenima: „To je najjače.“ „Ajme, što ne vidim!“, govorila je teta-anesteziolog i dizala naočale na nosu, „Isuse, što ne vidim dobro!" Hebate, pomislila sam, ova će me ostavit nepokretnom! Iako sam se usrala od straha, sve sam bacala na šalu – bila sam baš super raspoložena, kao pred neku ludu vožnju. „Noge su mi ledene“, rekla sam. „Nema veze, uskoro ih nećete više osjećati“, rekla je. Gurnula mi je tu tupastu iglu u kičmu, sestre su se brzo sjatile oko mene i polegle me na leđa. Za par sekundi više stvarno nisam osjećala stopala, a nakon nekoliko minuta kad me dirala žlicom počevši od stopala prema trupu, prva točka na kojoj sam osjetila žlicu bila je ispod dojki. Znači, toliko visoko djeluje anestezija.
Skinuli su mi naočale. Zaustila sam izreći protest, ali odustala jer su svi bili tako užurbani – ajde, neću ljude zajebavat, možda su pravila službe da ne smijem imat naočale... I prostorija je ostala u magli.
U salu je ušlo dvoje u bijelim kutama, moju doktoricu sam prepoznala po glasu. Prišla mi je sasvim blizu glave i pitala kako sam. „Super, samo mi je žao što ništa ne vidim.“ Pogledala je sestru i naredila joj: „Stavite joj naočale!“ , što je ova odmah i učinila. Podigla sam glavu, pogledala po sobi i svih pozdravila a oni mi odzdravili. Stvorila se dobra atmosfera, nije više bilo te žurbe, napetosti. Lijevu ruku su mi fiksirali, s nje su mi očitavali tlak i ne znam što još, a desna je bila slobodna.
Doktorica je stajala s lijeve strane stola, a doktor koji joj je asistirao s desne. Ispred mene u ravnini prsa paravan preko kojeg sam im vidjela samo glave. Osjetila sam dodir skalpela kad su me zarezali – osjećala sam dodire, ali ne i bol. Čudno, fantastično, neopisivo! Čula sam sisaljku koja je usisavala plodovu vodu, one zvukove slurp-buć-pljus, a onda su počeli upirati jedno i drugo u moj trbuh, vidjela sam im laktove u zraku i graške znoja na čelu. Trebalo je bebu koja je bila dosta gore, ispod mojih rebara, spustiti do tog reza koji je sasvim dolje iznad pubične kosti. Stol se tresao, drmusao, doktori su stenjali u naporima. „Evo ga, još malo“, rekla je doktorica i za par sekundi začuo se plač, onaj najmekši najslađi mali plač. Osjetila sam to trganje iz sebe, ali meni je sve to bilo zanimljivo i nimalo strašno. „Sve je okej“, rekao je doktor, „evo je“ – i sestra mi ju je donijela kraj glave na zelenoj plahti. Bila je krvava, ležala na boku u njenim rukama, ali otvorila je okice i pogledala me, čak sam dobila i mali smješak. „A di si bubice!!!“, povikala sam, i odmah zatim „kako je lipaaaa!!!“. Bila mi je prekrasna. „Je, lipa je“, rekli su i doktorica i doktor. „Ajme kako je lipa!“, ponavljala sam a svi su odobravali. Odnijeli su je a ja sam još nekih 20 minuta ili više ležala na stolu dok su me zatvarali. Postalo mi je malo mučno, što sam rekla, i anesteziolog mi je odmah ubrizgala nešto u žilu. „Sad mi se spava“, rekla sam, i opet je nešto ubrizgala i za sekund mi je bilo bolje. Njena glava bila je tik do moje, sjedila je iznad mene. Osjećala sam se sigurno i zaštićeno. Divim im se svima i toliko sam im zahvalna što su učinili da to iskustvo bude zbilja ugodno i nezaboravno. Nakon 10-ak minuta opet su mi donijeli Katu, ovaj puta ukukuljenu u onu bijelu kukuljicu, da je vidim opranu i čistu. Bila je budna, mirna, pomalo treptala stisnutim okicama. „Srce mamino malo...“, rekla sam, ali bila sam preumorna za išta više. Desna ruka mi se počela tresti, anesteziolog je rekla da je to normalno kod spinalne. Drhtavica me uskoro cijelu obuzela, i dok su me vozili u krevetu prema sobi, cijela sam se tresla. Nabacali su na mene dvije deke.
U čekaoni su me provezli pokraj mame, Baje, brata, svekrve i svekra. Rekli su da su je vidjeli, uslikali, da je prekrasna. Sestra im ju je donijela. Digla sam palac gore i tako su me uslikali.
U knjigama je zapisano da je Katarina rođena u 8:45, 3100g teška i 49cm duga, apgara 10/10.
Prvih nekoliko sati nisam osjećala bol, a drhtavica je popustila. „Pa ovo uopće nije tako strašno“, pomislila sam. Ali osjet se počeo vraćati, čini mi se od trupa prema nogama. Prvo što se sjećam nakon dolaska u sobu je bila sestra s naočalama koja je rastezala žvaku među zubima, pjevušila i mijenjala mi bocu za bocom infuzije. Di to sve ide, pitala sam se... Osjećala sam vrećicu i kateter pod sobom. Sestra me je prevrtala na bok i stavljala mi uloške; kako mi se osjet vraćao, mogla sam osjetiti kako iz mene lipti krv. Mislila sam da je cijela plahta mokra i krvava, ali cimerice su me uvjerile u suprotno. Samo jedna flekica. Uz pomoć sestre sam obukla jednokratne gaće. Došla je druga smjena, nastavila mi je mijenjati uloške... Onda je došao Baja s još Veo uložaka, imao je preplašenu facu, polako vadio stvari iz kese i slagao ih u ormarić... Ohrabrivala sam ga, pitao je jel me boli, bilo mu je teško gledati bolni grč na mom licu pri svakom pokušaju pokreta... Tražila sam nekoliko injekcija prva dva dana, mislim ukupno tri, a nakon toga dobijaš tablete. Sad mi je žao što nisam tražila i više tableta, jer ta bol je paralizirajuća. Htjela sam biti hrabra i trpiti bol, a sad znam da idući put neću tako jer nema smisla.
Oko podne pedijatrica je ušla u sobu i rekla: „Gospođo, došla sam vam reći da je s vašom bebom sve u redu, potpuno je zdrava i možemo vam je donijeti ako želite.“ Donijeti bebu? Iskreno, i neka mi Bog oprosti na ovome, ali taj tren bila sam zaboravila da imam bebu. Mislila sam evo, najgore je prošlo, sad ću se oporaviti od ove operacije i idem doma. Pa ja imam bebu! Koja me treba! Ali kako ću je primiti kad me sve boli. „Ali kako ću...“, pitala sam, a ona me gledala u iščekivanju mog odgovora. „Da vam je ne donesemo još, je li tako?“ „Da“, odgovorih slabašno, „molim vas.“ „U redu, kad budete spremni zatražite od sestara da vam ju donesu.“ Odahnula sam.
Isti taj dan oko 18h sestra je ušla u sobu i rekla: „Ajmo, na noge!“ Kako, kuda, ko, ja?? „Ali ne mogu...“, počeh ja, a ona: „Možeš! Boli, ali moraš. Ne smiješ zaleći. Što prije pokušaš, lakše će ti biti.“ Došla je pored mene i rekla: „Ovaj prvi dio, pridizanje, moraš sama.“ Napela sam trbušne mišiće da bih se okrenula na bok, ali činilo mi se da će mi se šav rasparati i da ću se presaviti na pola. „Tako tako, bravo!“, reče ona, a ja se mislim što bravo, nisam se pomakla... I nekako pređeš tu granicu boli, ispustiš dva ili tri „aaaaaaa“, i eto te na nogama. Sad se treba ispraviti iz pognutog položaja... „Ako uspiješ još par koraka napraviti, to će ti puno značiti za oporavak“, reče sestra. Kako neću onda pokušati... Zakoračila sam kao po jajima a cimerice su govorile: „Vau, bravo! Ja nisam mogla.“ Spasila sam se kad sam sjela natrag na krevet, ali avaj, da bi legla opet ti trebaju trbušni mišići. Kad malo bolje pogledaš, trebaju ti za sve...
Sa mnom u sobi bile su dvije cure, jedna od njih s curicom i dečkom blizancima. Dojila ih je sad jednog sad drugog, preznojavala se, kosa joj je bila mokra, a samo je tri dana prije mene imala carski. Gledala sam je kako se muči i osjetila grižnju savjesti što prosim za još par sati mira i tišine, kad je s time ionako svršeno od trena kad je Katarina došla na svijet. Otišla sam kod sestre i zamolila da mi je donesu, ali ona je rekla da će reći sestri u idućoj smjeni, što će biti oko 23h... Ne znam zašto. Onda oko 22 blizanci su se umirili i nas smo tri carice napokon uhvatile šansu za malo odmora i sna, pa sam zapravo u sebi navijala da mi je ipak sada ne donesu, da se još samo maaaalo odmorim... Eto, priznajem.
No noć je bila besana, blizanci su plakali, novorođenčad u drugim sobama urlala, u 4h su imali hranjenje bočicama, i savjest mi više nije dala mira: što ovdje glumiš neku princezu, diži dupe i smjesta idi po svoju Katu, tamo je sama u pregradici, nitko je ne grli i ne ljubi umjesto tebe! Tako sam u 5:30 ujutro pozvonila na neonatologiju i dobila svoj mali zamotuljak... Od tada se nismo odvajale.
(Sori, ovo sam kopirala s bloga, nisam ni znala da je ovako dugačko.)
ma super mi je to sto si napisala tako opširno.što vise nasmijala sam se
muci koja me ceka