Dojenje je najzdravije za bebu i tako sam ja cvrsto odlucila dojiti. Pa nemas dijete da bi sebi ugadjao i olaksavao, to znas na pocetku kad se odlucis za dijete. Krenulo je tesko od pocetka, beba ne zna uhvatiti bradavicu, ipak uspjeva se najesti, znam jer ne gubi na tezini, mlijeka imam pa u rodilistu odbijam nadohranu. Ipak bradavice pocinju krvariti od prvog dana. Dolazimo kuci, stvaraju se kraste, svaki put kad se mali gladus prikopcava na izvor jaucem i placem od bolova. Zovem savjetnice, mjenjam polozaje, dajem cesce jesti, sve po uputama ipak bradavice i dalje krvare, stvaraju se kraste, svaki put kad mali povuce mlijeko otkine krastu i sve iz pocetka. Tjese me, to traje nekoliko tjedana, onda se bradavice naviknu i uzivas u dojenju. Desna dojka je slabije prohodna, stvaraju se kvrge. Ja masiram, stavljam kupus, ali svejedno dobijam mastitis i temperaturu. Prolaze tjedni, prvi mjesec, drugi mjesec, i dalje rane stoje i bole pri svakom sisanju. Tjese me, pa dobro ti si jedna od onih kojima ragade traju malo dulje, ali sigurno ce brzo proci. Zovem savjetnice, kazu to moze potrajat i do sest mjeseci. Uzas, nadam se da nisam od tih. Prolazi treci mjesec, kad gle ostale jos samo sitne krastice i za tjedan prosle i one. Medjutim osjecam probadanje u dojkama, sijeva od boli, pojavila se i neka crvena flekica ispod desne dojke. Zovem savjetnice, vjerojatno su gljivice. Mazem s gelom, trpam djetetu gel usta, i tako tjedan dana. Probadanje prolazi, ali crvena flekica se prosirila u pravu fleku i sada je ispod i sa obje strane bradavice, pojavljuju se i mjehurici. Ja na moru, i uz more i sunce fleka se ne povlaci. Idem dermatologu, daje mi antibiotsku kremu i cinkovu pastu, mazem osam dana, ne prolazi. Dermatologdijagnoza dermatitis iritans. Crvenilo se siri, idem na hitnu, daju mi kortikosteride, mazem sest dana, ali ne dajem djetetu da sisa jer kortikosteroidi blokiraju rast i mogu uzrokovati rak. Izdajam pomalo runo ali to nije dovoljno i opet kvrge i mastitis. Ipak fleka prolazi. Dajem djetetu da sisa, za par dana fleka se opet vraca. Ponovo koristim kortikosteriode, fleka odlazi ali se ponovo vraca. Prolazi i cetvrti mjesec. Ocajavam, luda sam od brige, hoce li proci, kako cu dalje. Konacno se moja doktorica
opce prakse vraca sa godisnjeg
. Do sada nije nikad pogrijesila, daje mi obicnu belobazu. To je bezopasna krema pa mogu i dojiti. Ipak smanjujem dojenje na nesretnoj desnoj dojci. Mazem tri dana i prolazi :D . Doktorici
. Nazalost, nakon par dana normalnog dojenja vraca se. Dojim samo na lijevoj dojci. Mazem desnu sa propolisom i malo se smanjuje. Citam ja o dermatitisu i kaze, treba ukloniti uzrok iritacije. I stvarno kad ne sisa na desnoj, ja mazem i prolazi. Samo kako da uklonim dijete sa sise. U medjuvremenu, moja lijeva uzdanica pocinje pokazivati znake umora. Od neprestanog sisanja pocela se crveniti bradavica i malo peckati, cak malo i boli kad sisa. To je normalno kad mali stalno visi na lijevoj. Bas zato ne mogu prestati povremeno koristiti i desnu. Ne zelim ostati bez mlijeka jer ne znam koliko ce lijeva izdrzati. Iz fleke curka nesto zuto i lijepi se za jastucic ili grudnjak, pecka, svrbi. Uprkos svemu, cesto molim Boga da uspijem dojiti bar godinu dana. Eto prolazi i peti mjesec, jos dojim. A prije par dana mu je poceo izlaziti prvi zub a naucio je i kako ugristi. Ajme veselja! Kome da se pozalim? Okolini? Osim mm-a koji mi je podrska, svi koje susrecem su me jos od njegovog treceg mjeseca zacudjeno pitali, a jos ga dojis? Valjda je svako dojenje nakon dva mjeseca dugo dojenje.
Ovo je kao kad netko da oglas u novinama: "lijep, zgodan, visok, bogat, mlad. Ne trazim nista samo se hvalim". Tako i ja ovdje, ne trazim nista samo se zalim.