Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Pohrana izdojenog mlijeka - nedoumice?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Pohrana izdojenog mlijeka - nedoumice?

Pozdrav svima, spremam se poceti zamrzavati izdojeno mlijeko radi skorog povratka na posao. Medjutim, buduci da nemam tolikog viska, namjeravala sam izdajati se "pomalo" nakon svakog podoja, pa onda spajati mlijeko i pohranjivati ga u zamrzivac.

Imam nekoliko nedoumica:

1) Mogu li izdojiti odredjenu kolicinu, pohraniti je u frizider i nakon odredjenog vremena u istu posudicu dodati jos mlijeka (svjeze izdojenog)? To bi znacilo spajanje mrzlog mlijeka s toplim? Ili temperatura treba biti jednaka pa dodatno izdojeno mlijeko treba ohladiti prije spajanja s onim koje je vec u frizideru?
    2) Koliko dugo smijem tako prikupljati mlijeko u frizideru prije nego ga stavim u zamrzivac (24 sata ili manje?)

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i mene sve ovo zanima...

:/

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

temperatura treba biti jednaka pa dodatno izdojeno mlijeko treba ohladiti prije spajanja s onim koje je vec u frizideru
    Ovako treba.
    Mlijeko u frizideru moze stati do 8 dana, a u skrinji do 6 mjeseci.
    Opcenito, bolje je zamrzavati vise malih porcija, nego jednu veliku, lakse se odmrzne i pripremi.
    Procitaj i ovo:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma je , dobar je tekst , Natasa... ali nema nekih detalja. npr.

ja kod svakog podoja kupim sa druge cike mlijeko u casu , kad krene letdown (casa je oprana u perilici na 60c)...stavim to u fridz..tada ga spojim sa ostatkom u flasici (isto u frizideru, naravno) i tako punim nekih 4-5 dana.

dali to ispravno radim (nisam joj to jos dala)?
    i dal je ok zamrznuti ga potom. dali se isto mora ohladit u fridzu prije zamrzavanja?

kolika je uopce temp mlijeka koju dijete pije?
    dal se svi ti rekviziti mogu odrzavati u perilici za sude?

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da:

i kako se odmrzava mlijeko?

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj we&baby prvotno napisa
    ja kod svakog podoja kupim sa druge cike mlijeko u casu
    stavim to u fridz
    Valjda u zatvorenoj čaši?

casa je oprana u perilici na 60c
    Ja sam čuvala u bočicama, steriliziranim.

dali se isto mora ohladit u fridzu prije zamrzavanja?
    Da.

kolika je uopce temp mlijeka koju dijete pije?
    Temperatura tijela (37 C).

dal se svi ti rekviziti mogu odrzavati u perilici za sude?
    To bi moralo pisati na uputi uz pojedini artikl.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da:

i kako se odmrzava mlijeko?
    Posudu s mlijekom staviš u hladnjak na temp. 0-4 C i pričekaš da se mlijeko polagano odmrzne. Zatim posudu staviš pod mlaz tekuće hladne
    vode i postupno puštaš sve topliju vodu.

Ako nema vremena, mlijeko se odmah nakon vađenja iz ledenice može staviti pod mlaz vode - najprije hladne, zatim sve toplije.

Ne otapaj mlijeko stavljanjem pod mlaz vruće vode odmah nakon vađenja iz ledenice!
    Ne zagrijavaj mlijeko tako da posudu ostaviš u vodenoj kupelji do vrenja, niti posudu s mlijekom izlaži izravnom plamenu!
    Ne zagrijavaj mlijeko u mikrovalnoj pećnici jer dolazi do nejednolikog zagrijavanja i moguće su opekline!

(prema J. Grgurić, A.P. Bošnjak: "Dojenje-zdravlje i ljubav")

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

tada ga spojim sa ostatkom u flasici (isto u frizideru, naravno) i tako punim nekih 4-5 dana.
    dali to ispravno radim (nisam joj to jos dala)?
    U knjizi piše da se u hladnjaku mlijeko može čuvati 3-5 dana, ali i da se u nas hladnjaci često otvaraju, pa je mlijeko koje nije potrošeno unutar 48 h najbolje smrznuti.

Isto tako piše da je najbolje u jednu posudu staviti količinu za jedan obrok djeteta, no ne više od 120 ml.

i dal je ok zamrznuti ga potom.
    Mlijeko koje je čuvano prema uputama može se zamrznuti, obilježi se datum.

("Dojenje - zdravlje i ljubav")

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Isto tako piše da je najbolje u jednu posudu staviti količinu za jedan obrok djeteta, no ne više od 120 ml.

Ja smrzavam po 150, 160 ml - kad se mlijeko izvadi iz zamrzivaca pa i iz frizidera i potopli za jelo, ako nesto ostane, smije li se (i u kom vremenskom roku) dati bebi?

Inace, hvala na dosadasnjim odgovorima!

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

imam i ja jedno pitanje. Ako se izdojim i to mlijeko stavim u onu termostorbu za flašicu (ja imam onu iz dm-a), koliko dugo je mlijeko upotrebljivo?

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Babette prvotno napisa
    Ja smrzavam po 150, 160 ml - kad se mlijeko izvadi iz zamrzivaca pa i iz frizidera i potopli za jelo, ako nesto ostane, smije li se (i u kom vremenskom roku) dati bebi?
    NE. U tome i je štos, zato se i savjetuje zamrzavanje manjih obroka.

Citat iz knjige:
    Kad je mlijeko jednom odmrznuto (ali ne i zagrijano!), smrznuto mlijeko možete pohraniti za daljnju upotrebu u hladnjaku do 24 h. Ako odmrznuto i zagrijano mlijeko niste u cijelosti potrošili za jedan obrok djeteta, ostatak bacite.
    Jednom odmrznuto mlijeko ne smije se ponovno zamrzavati!
    Za mlijeko koje je bilo samo u hladnjaku, pa je zagrijano, ne piše. Ja sam vraćala u hladnjak, pa ponovno davala. No, jedna forumašica je napisala da je, čim je dijete pilo iz te bočice, u bočicu kroz rupicu na dudi ušla djetetova slina s bakterijama, pa da ona to ne bi davala.

Inace, hvala na dosadasnjim odgovorima!

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj di_zg prvotno napisa
    Ako se izdojim i to mlijeko stavim u onu termostorbu za flašicu (ja imam onu iz dm-a), koliko dugo je mlijeko upotrebljivo?
    Na sobnoj temp. bi bilo 4-6 h, a izdojeno je na temp. tijela: 37 C. Termo-torba čuva tu temperaturu, znači kraće nego na sobnoj temp.
    Te torbe su namijenjene prenošenju onoga što je bilo u hladnjaku, da ostane hladno.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa
    Ako se izdojim i to mlijeko stavim u onu termostorbu za flašicu (ja imam onu iz dm-a), koliko dugo je mlijeko upotrebljivo?
    Na sobnoj temp. bi bilo 4-6 h, a izdojeno je na temp. tijela: 37 C. Termo-torba čuva tu temperaturu, znači kraće nego na sobnoj temp.
    Te torbe su namijenjene prenošenju onoga što je bilo u hladnjaku, da ostane hladno.

da li si mislila možda duže nego na sobnoj temperaturi?!?!?

znam ja za šta služi termo torba i stvarno drži i toplinu i hladnoću ali ovo bi mi bilo super praktično u nekim situacijama pa pitam

mislite li da bi beba pojela mlijeko s kojim nešto nije uredu, npr da je predugo stajalo na sobnoj temperaturi pa se pokvarilo?

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da li si mislila možda duže nego na sobnoj temperaturi?!?!??
    Pa, kad izdojiš mlijeko, ono je temperature tijela (37 C). AKO ga BEZ HLAĐENJA staviš u termo-torbu, ostat će na toj temp., koja je VIŠA od sobne temp., pa će trajati kraće.

Ako ga ohladiš u hladnjaku, pa poslije prenosiš u toj torbi, naravno da će trajati duže nego na sobnoj temp. Samo ga zgriješ kad beba treba jesti (sorry ak sam dosadna).

mislite li da bi beba pojela mlijeko s kojim nešto nije uredu, npr da je predugo stajalo na sobnoj temperaturi pa se pokvarilo?
    Možda. :?

A lako možeš provjeriti je li mlijeko u redu: po mirisu i okusu.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hvala na odgovorima

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ako ga ohladiš u hladnjaku, pa poslije prenosiš u toj torbi, naravno da će trajati duže nego na sobnoj temp. Samo ga zgriješ kad beba treba jesti (sorry ak sam dosadna).

Pitanje, za sve koji imaju iskustva: koliko se dugo izdojeno, smrznuto mlijeko treba drzati u frizideru prije nego sto se smije stopliti za bebin obrok? I zasto se ne smije uzeti mlijeko direktno iz zamrzivaca? Help! (Tako je nekad tesko isplanirati koliko ce beba trebati mlijeka, dok nema mame.. pogotovo kad je rijec o bebi dojenoj na zahtjev, sto onda bude prilicno cesto i u nepravilnim razmacima).

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

koliko se dugo izdojeno, smrznuto mlijeko treba drzati u frizideru prije nego sto se smije stopliti za bebin obrok? I zasto se ne smije uzeti mlijeko direktno iz zamrzivaca?
    Ako nema vremena, mlijeko se odmah nakon vađenja iz ledenice (= zamrzivača) može staviti pod mlaz vode - najprije hladne, zatim sve toplije.

Ne otapaj mlijeko stavljanjem pod mlaz vruće vode odmah nakon vađenja iz ledenice!
    Ne zagrijavaj mlijeko tako da posudu ostaviš u vodenoj kupelji do vrenja, niti posudu s mlijekom izlaži izravnom plamenu!
    Ne zagrijavaj mlijeko u mikrovalnoj pećnici jer dolazi do nejednolikog zagrijavanja i moguće su opekline!

(prema J. Grgurić, A.P. Bošnjak: "Dojenje-zdravlje i ljubav")

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Tako je nekad tesko isplanirati koliko ce beba trebati mlijeka
    Ako napišeš koliko ti je stara beba, napisat ću ti približnu količinu za jedan obrok i na dan.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Tako je nekad tesko isplanirati koliko ce beba trebati mlijeka
    Ako napišeš koliko ti je stara beba, napisat ću ti približnu količinu za jedan obrok i na dan.
    Srce si - 6 mjeseci!

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

(Bila na vikendici.)

Ako ste već počeli s dohranom, onda prema knjizi "Godine prve" dr Jovančevića bebici treba oko 750 ml mlijeka dnevno, to jest 3 x 250 ml.
    No, iz iskustva mogu reći da dijete rijetko popije 250 ml odjednom, bolje 4 x 185 ml. Sve to uz uvjet da imate 1-2 uvedena obroka dohrane - dakle barem jedan cijeli.

Ako je količina dohrane koju je dijete prihvatilo vrlo mala (a to se zna događati na početku dohrane), onda treba 5 x 160-200 ml, ili 4 x 200-250 ml mlijeka.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

(Bila na vikendici.)

Ako je količina dohrane koju je dijete prihvatilo vrlo mala (a to se zna događati na početku dohrane), onda treba 5 x 160-200 ml, ili 4 x 200-250 ml mlijeka.

Upravo informacija koja mi je trebala. Zasad smo doista tek na početku s dohranom. Hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •