Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Privatni doktori za djecu i porezna olakšica?!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Privatni doktori za djecu i porezna olakšica?!

Radi se o Zakonu o porezu na dohodak. Dakle, stvar je sljedeća:
    - kad mama/tata odu privatnom liječniku račun koji je taj liječnik izdao mogu priložiti svojoj poreznoj prijavi i za taj iznos im se smanjuje porezna osnovica (porezna olakšica); no,
    - kad odvedete dijete privatnom liječniku, tada vam ti liječnici izdaju račune na ime djeteta (kao da dijete plaća račun :? ) i taj račun mama/tata ne mogu koristiti kao poreznu olakšicu;
    - ista stvar je i kad npr. djetetu kupite invalidska kolica ili neko drugo pomagalo na koje bi mama/tata imali olakšicu da je za njih, ali za dijetove stvari nemaju!

S obzirom da djecu vodimo privatnicima onda kad nam je to zaista potrebno, i to upravo zato jer državni sustav zdravstvene zaštite ne funkcionira baš najbolje, priznavanje gore navedenih izdataka kao porezne olakšice roditeljima ne bi bilo baš neko veliko opterećenje za državni proračun, a roditeljima koji moraju koristiti takve zdravstvene usluge bi ta olakšica stvarno bila olakšica.

Bi li Rode mogle mahnuti krilima? Hvala!

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi imamo privatnu pedijatricu i ne plaćamo ništa više nego kod socijalnih. Jedino zadnji put kad smo odbili hospitalizaciju pa se ambulantno liječili -dozu lijeka, a to je bilo par kunića.

Naravno da možeš zatražiti da ti napišu račun na tvoje ime, a u zagradu stave djetetovo.
    Meni tako napravili kad smo morali platiti 4600kn za moj boravak s curki tijekom hospitalizacije. Čak su mi sami predložili prilikom otpusta upravo zbog olakšice.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, vidiš babyiris, meni je privatna zubarica rekla da ona ne može napisati račun na mene ako je radila popravak zuba djetetu. Izgleda da je, na žalost, to tako da iako ide iz roditeljskog džepa roditelj nema pravo na povrat.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni je naša gospođa iz računovodstva objasnila da je to zato što na djecu imaš poreznu olakšicu koja se računa kod svake plaće, pa se smatra da to "pokriva" liječničke troškove za dijete. Laički rečeno, iliti kako ja to razumijem, ne mogu za istu stvar imati dvije olakšice, i kod plaće, i kod godišnje porezne prijave

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    Meni je naša gospođa iz računovodstva objasnila da je to zato što na djecu imaš poreznu olakšicu koja se računa kod svake plaće, pa se smatra da to "pokriva" liječničke troškove za dijete. Laički rečeno, iliti kako ja to razumijem, ne mogu za istu stvar imati dvije olakšice, i kod plaće, i kod godišnje porezne prijave
    Pa imas i olaksicu za sebe na placi (osobni odbitak), kao i za dijete, tako da ovo objasnjenje ne drzi vodu.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Porezno je priznat samo odbitak koji je rezident isključivo za sebe (ne i za uzdržavane članove) u Republici Hrvatskoj iz vlastitih sredstava platio:

- zdravstvene usluge u svrhu liječenja što su obavljene u zdravstvenim ustanovama ili od strane ovlaštenih i registriranih zdravstvenih radnika privatne prakse u RH, i/ili
    - nabavu lijekova, i/ili
    - nabavu ortopedskih pomagala,
    a što nije podmireno iz osnovnog, dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja ili iz dobivenih darovanja za te namjene.

Deaedi, slažem se.

Tsumami, sviđa mi se prijedlog.
    Nisam nikad o tome ni razmišljala, jer ionako ni pol svojih računa ne prilažem budući da je maksimum 12.000 kn

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ili, primjerice, možeš uzet privatno zdravstveno osiguranje (npr.kod croatie) za dijete i birat privatnike kojima ćeš ih vodit, a imaš pravo na poreznu olakšicu, obzirom osiguranje glasi na roditelja/staratelja.
    tak je bar jednom meni objasnio tip iz gore navedenog osiguranja

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa
    ili, primjerice, možeš uzet privatno zdravstveno osiguranje (npr.kod croatie) za dijete i birat privatnike kojima ćeš ih vodit, a imaš pravo na poreznu olakšicu, obzirom osiguranje glasi na roditelja/staratelja.
    tak je bar jednom meni objasnio tip iz gore navedenog osiguranja
    Ozbiljno? Ja placam CO za H, ali mi to nisu priznali. Prije smo imali Adendu. Tako vec 2g su me odbili. Naime, osiguranje glasi na dijete, odnosno osiguranik je dijete, a platitelj sam ja. U PU su mi rekli da je bitno tko je osiguranik. Sad mi nije jasno. Tebi su priznali djetetovu policu?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu ju priznati. Dobro su ti rekli u PU.
    Ali stričeki po osiguranjima svašta obećavaju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

To sam i pretpostavljala, ali zbunila me petarpan, mislila sam da su mozda njoj priznali.

Naime, cesto i u samoj PU imaju razlicita tumacenja, odnosno kako si koji referent nesto tumaci. Tako npr. moj kolega s posla ima zivotno osiguranje, on osiguranik, ali placa mu mama. I jednu godinu su mu priznali, drugu su mu odbili. Kada je zvao u PU, onda su mu rekli da se prvi put referent zabunio.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sorry ako sam unjela pomutnju u redove, ali ja nisam uzela privatno za malenoga, nego sam se raspitivala, pa mi je osiguravatelj tako rekao.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma sve OK

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Bok, evo me s GO. Ma ima groznih situacija s ovim. Kad sam u PU pitala hoće li mi priznati račun priv. pedijatra ako je izdan na moje ime rekli su mi da neće. Pri tome je referentica bila vrlo susretljiva i s tugom mi navela slučaj kad je roditelj tražio da mu umanje poreznu osnovicu za invalidska kolica za dijete, ali referentica nije smjela priznati

Koliko sam preletila preko Zakona i Pravilnika, zapravo ne piše izričito da porezni obveznik ne može koristiti ono što je platio za druge. Čini mi se da je ključna riječ IZDATAK (umanjuje se za IZDATKE za.....). Ako je tako, onda je ono što platim doktoru za dijete moj izdatak i trebala bih imati pravo koristiti ga.

Anyway, čak i da sam ipak prepovršno pogledala propise, ipak je izborna godina, i ovo bi mogao biti lijepi populistički potez za svakoga, zakoni se mijenjaju lako, a pravilnici još i lakše.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •