Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Odsteta za psihicke boli nakon saobracajke

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Odsteta za psihicke boli nakon saobracajke

Vidim da je krenuo razgovor o prometnim nesrecama pa da i ja upitam ponesto ...

(moderatori, ako ovo izlazi iz okvira ovog foruma i PF-a, slobodno brisite )

Imali smo sredinom srpnja saobracajku na autoputu Zagreb-Rijeka kod Bosiljeva. Nedjelja popodne, lijepo vrijeme, rijedak promet, lagana voznja sa zenom i klincima sa vikenda na moru ... i odjednom bum, udari u nas postrance auto sa 130-140 km/h, izgurao nas s ceste na kosinu, okrenuli smo se dvaput, zatim pali opet na cestu na krov, a oni nakon vrtnje po cesti popeses se na nas, k'o u nekom filmu. Iskustvo je bilo strasno, no na srecu, posljedice nisu: djeci nije bilo ama bas nista (osim pretrpljenog straha), naravno zbog autosjedalica, MZ je zaradila par savova zbog ureza od stakla dok se izvlacila van, a ja sam dobio sav na glavi i 2 slomljena rebra. Auto je unisten do neprepoznatljivosti, a krivci za nesrecu, 4 mladih 20-godisnjaka iz Zagorja, su dobili par ogrebotina.

(uzrok za nesrecu je bila neoprezna voznja, vozili su slalom, vjerojatno pod utjecajem alkohola, a mozda i telefonirali, trazili stanicu na radiju, palili cigaretu, whatever ...)

Priznali su krivicu, mi smo uglavnom zalijecili ozljede, psihicke i fizicke, i sad vise-manje normalno funkcioniramo (mene jos pomalo bole rebra), dobit cemo cca 40% vrijednosti auta od osiguranja i to je to.

Medjutim, neki ljudi mi sad savjetuju da podignem privatnu tuzbu protiv pocinitelja nesrece i da trazim nadoknadu za fizicke boli (osim hitne pomoci i nekoliko slikanja i previjanja drugih bolnickih troskova nismo imali) te pretrpljen strah nas i djece. Ja osobno nemam bas pozitivan stav prema tome - ajde, da smo zaista ozbiljno ozlijedjeni tada bih sigurno trazio neku odstetu, no ovako ... sad se upustati u rasprave sa odvjetnicima, vjestacenja, natezanja, nagodbe,a sve to za nekoliko tisuca kuna koje bismo vjerojatno mogli dobiti ... zaista bas nisam raspolozen. No, svejedno bi me zanimalo da li je netko imao neko takvo iskustvo i kako je proslo (ono sto sam ja saznao od jedne osobe koja je to prosla je to da je proces dug, iscrpljujuc, a odsteta nije bas bila neka za ozljede vece od nasih).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ajme, tatek!! :shock: :shock:

nek' ste vi nama živi i zdravi

selim ovo na pravna pitanja, možda osim osobnih iskustava dobiješ i stručan savjet.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

uf tatek, baš gadno!

Ja sam u dvije saobraćajke tražila odštetu, ali ne za duševnu bol (to mi je nekako :/ ) već radi fizičkih ozljeda, a nisam bila kriva. Traje ovisno o tome koje je osiguranje u pitanju. Ide se kod doktora ovisno o ozljedama i na sud (to uglavnom ide samo odvjetnik) I najbrže završi ako pristaneš na nagodbu (svotu koju predloži osiguravajuća kuća).
    ja dobila oba puta oko 5000 DM. I mislim da je to ok. Jer toliko plaćamo ta osiguranja da mislim da je u redu da ponekad nešto i isplate. A i nisam bila u stanju raditi i zaraditi plaću pa mi se to činilo kao neka zamjena..

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Proces je dug. Iscrpljujući baš i nije nešto naročito. Ali i uz dobrog odvjetnika otegne se i na nekoliko godina.

Odštetu bi dobili sigurno, pitanje je visine.

Primjera radi, ja sam za saobraćajku prije 12 godina odštetu ganjala punih 4 godine, ali sam dobila za to vrijeme fajn cifru (cca 15.000 tadašnjih DM) za strganu nosnu kost i psihičke boli (pretrpljen strah)

Platila sam samo takse, odvjetnik se naplatio u iznosu 20% dosuđene cifre, tek po završetku postupka

ni sad nije nešto naročito brže, frend mi je početkom godine dobio odštetu za sudar iz '98

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kao prvo, drago mi je da je sve prošlo bez većih posljedica.
    MM je imao prometnu prije osam godina. Osim uništenog auta zaradio je i potres mozga te trzajne ozljede. Ono što ga je najviše isfrustriralo u cijeloj priči je činjenica da ga liječnici nisu željeli ozbiljno pregledati smatrajući kako fingira zbog odštete, a zaista mu je bilo loše.
    Sve u svemu dao je punomoć odvjetniku koji je specijaliziran za odštete i radi na postotak. MM nije tijekom postupka imao gotovo nikakvih obveza s tim u vezi, odvjetnik je ročišta odradio sam i nakon četiri godine isplatio mu na račun pristojnu svoticu. Čini mi se da bi bilo dobro otići na razgovor s nekim odvjetnikom specijaliziranim za odštete koji će ti znati reći koliko bi vam se isplatilo upuštati u tu " igru ".

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tatek imaš pp!

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zašto ne bi naplatili psihičku traumu, nije da ju niste doživjeli? Ja ne mislim da je to sramota. Specijalno što su vas ta 4 idiota mogla ubiti. Nemojte se bedirati, nađite advokata i ispitajte koje su vaše opcije, pa tek onda donesite odluku.
    I da, :D što ste dobro prošli!!!!!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ako ste bili dok. poslje nezgode te papire morate odnjeti na osiguranje..
    meni su priznali 2 x ali nisam nikad nikog trazila za "psihu" ,bila sam dosta nadrapala..
    muzu su priznali dio a za oziljke mu sutkinja rekla "kakav je to muskarac bez oziljaka" :/ e sad opet znaci na kakvu budalu cesh naletit.

bitno da ste vi zivi i zdravi

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tatek,

iz police autoosiguranja mogu se isplatiti dvije vrste odštete: jedna je za materijalnu štetu (šteta na vozilu) a druge je za nematerijalnu štetu (šteta na ljudima).

Ono što se vama desilo, uz materijalnu štetu, bila je i nematerijalna.

Morate, podnjeti zahtjev za odštetom temeljem nematerijalne šteta iz police autoosiguranja krivca za nesreću.
    Nađite si odvjetnika za osigurnja (ima ih hrpa, jer je upravo na nemateirjlnoj šteti najveća zarada).
    Prikupite slijedeće:
    - kompletnu medicinsku dokumentaciju za svakog od vas
    - ukoliko netko trpi strahove i sl..potrebna je i medicinska dokumetnacija psihijatra/psihologa

i da ...uz svu nematerijalnu štetu onu zdravsteveno dokazanu, imate pravo na eventualni invaliditet (ako je utvrđen), te definitvino na odštetu po pitanju pretrpljenog straha.

I može se desiti da se kao posljedica nesreće nakndano pojavi kod nekog od vas neki zdravstveni problem koji recimo nije naveden u ovom odštetnom zahtjevu. Po tom pitanju imate pravo podnjeti naknadno neki novi odštetni zahtjev (postoji neki rok zastare od mislim 5-7 godina, nisam sigurana više).

No, uz dobre odvjetnike svašta se može...jednom sam naišla na slučaj žene koja je u prometnoj nesreći slomila nogu i ležala kojih 2 mjeseca, i u tom razdoblju se udebljala. Zahtjev je bio uvećan za sve troškove, od onih klasičnih medicinskih do troškova nove odjeće, obuće jer u staru nije stala, pa nakon skidanja gipsa krenula je na "redukciju kilaže" pa opet nije stala u tu novu odjeću, pa je opet morala kupovati manju...pa na kraju do odštete za duševne boli supruga koji je bio šokiran izgledom svoje supruge, i zbog toga je...jel'te patio u krevetu.
    Sve je bilo lijepo obrazloženo, teško za odbaciti...i isplaćeno.

Dakle, podnesite zahtjev za nematerijlnu štetu i to za svakog od vas. I to napravite preko odvjetnika.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...khm...da još sam se sjetila kod ovog slučaja slomljene noge, da je žena podnjela i troškove osobe koja se brinula o kući, jer je ona ležala, duševne boli djeteta jer nije moglo sa majkom izlaziti van..itd..

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj petrić prvotno napisa
    Kao prvo, drago mi je da je sve prošlo bez većih posljedica.
    MM je imao prometnu prije osam godina. Osim uništenog auta zaradio je i potres mozga te trzajne ozljede. Ono što ga je najviše isfrustriralo u cijeloj priči je činjenica da ga liječnici nisu željeli ozbiljno pregledati smatrajući kako fingira zbog odštete, a zaista mu je bilo loše.
    Sve u svemu dao je punomoć odvjetniku koji je specijaliziran za odštete i radi na postotak. MM nije tijekom postupka imao gotovo nikakvih obveza s tim u vezi, odvjetnik je ročišta odradio sam i nakon četiri godine isplatio mu na račun pristojnu svoticu. Čini mi se da bi bilo dobro otići na razgovor s nekim odvjetnikom specijaliziranim za odštete koji će ti znati reći koliko bi vam se isplatilo upuštati u tu " igru ".
    I moja sestra otprilike ovako - našla je odvjetnika koji se time bavi, ona se nije bavila s tim (osim što mu je odnijela liječničke nalaze), sve skupa je trajalo cca godinu dana (ali nije bila tako teška nesreća, u početku je imala "samo" trzajnu ozjedu vrata koja se nakon 3-4 mjeseca nešto zakomplicirala). Odvjetnik si je uzeo (čini mi se) 10%.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Tatek, od mene samo veliki za sve, sreća da ste svi dobro!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ne moras ici odmah na sud

podnesi zahtjev za naknadu nematerijalne štete - priloži zapisnik o očevidu (ili sta su vam već dali) + svu medicinsku dokumentaciju i zahtjev podneseš istom onogm osiguranju koje će isplatiti i materijalnu štetu (najbolje na broj predmeta od materijalne štete, ak su priznali materijalnu, neće odbiti nematerijalnu)

i to je to

ak ti odgovara iznos koji ti ponude, super, potpišeš nagodbu, i gotovo

ak misliš da nude premalo, uloži prigovor - i onda dobiješ novu ponudu - ak ti je i dalje malo, onda nema druge nego ici na sud

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sve kako je gore i rečeno, a obzirom su tu i djeca, lova baš i nije mala...
    znam za više nego nekoliko slučajeva i najmanja cifra (al fakat najmanja) za koju sam čula je bila nagodba na 20 000 kn.

što bi to bacio u vjetar?!
    znam,n isi taj tip i ne da ti se natezati, ali i to je način da se pameti poduče ona četvorica. znaš i sam, najviše boli kad se udari po džepu.
    proces je dug i to je nepobitna činjenica,da je iscrpljujuć baš i nije...osim ako te ne iscrpljuje čekanje od godinu dana da te zovnu na sud...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sve što je već rečeno
    +
    naknadu nećeš tražiti od počinitelja nego osiguravajućeg društva, i to ne mora biti tužbom ali odvjetnika je svakako dobro konzultirati jer će bolje znati kako sastaviti odštetni zahtjev

počinitelj je odgovoran samo ako šteta prelazi ugovorenu svotu a to kod vas sigurno nije slučaj

btw "duševne boli" je malo kompromitirana sintagma ali obuhvaća i vrlo realne duševne boli zbog invalidnosti - za 100% invalidnost se isplaćuje npr. 800.000 kn (+ naravno svi troškovi, gubitak zarade itd)

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

tatek , po opisu nesreće i položaja auta sad znam da sam upravo vaš auto i tu nesreću vidjela na autoputu. Još nekoliko dana poslije sam razmišljala što je s ljudima koji su u njoj stradali i tako mi je drago čuti da ste dobro i užasno mi je žao što ste to prošli.

Ono sve se nije moglo dogoditi da ti dečki nisu prebrzo voziti jer je bila gužva na cesti i očito je da su pretjerali. Moj ti je savjet: tužiti. Prestrašno je izgledalo, sigurno da ste pretrpili posljedice, a i za djecu nikad ne znaš kad će im se javiti strahovi. Posljedice toga po vas sigurno postoje i zato, koliko god trajalo, uđi u taj spor. Osim toga, ako se "dječaci" ne kazne možda slijedeći puta strada neka druga obitelj koja neće imati toliko sreće kao vaša.

Vama jedan virtualni .

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tatek drago mi je da je sve prošlo s blagim tjelesnim ozljedama
    i mislim da trebaš tužiti, nisam pravnik, ne kužim se u to, ali ne treba podcjenjivati psihičku traumu, vi možda sada nemate nikakve poteškoće, ali nikad ne znaš kada se one mogu pojaviti, to je bio strašan stres, činjenica da si mogao izgubiti život, činjenica da su ti djeca mogla stradati, to je nešto strašno i ja to ni slučajno ne bi minorizirala
    to što su lopine iz pretvorbe i političari od duševnih boli napravili smijuriju ne znači da to nije stvarno, da ne boli, i da nije utuživo

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tatek drago mi je da je sve prošlo s blagim tjelesnim ozljedama
    i mislim da trebaš tužiti, nisam pravnik, ne kužim se u to, ali ne treba podcjenjivati psihičku traumu, vi možda sada nemate nikakve poteškoće, ali nikad ne znaš kada se one mogu pojaviti, to je bio strašan stres, činjenica da si mogao izgubiti život, činjenica da su ti djeca mogla stradati, to je nešto strašno i ja to ni slučajno ne bi minorizirala
    to što su lopine iz pretvorbe i političari od duševnih boli napravili smijuriju ne znači da to nije stvarno, da ne boli, i da nije utuživo

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

imaš osnov za tužbu (njihovu krivnju, policijski zapisnik te pravomoćnu presudu).
    Od 2003 godine i donošenjem novog zakona o obveznim odnosima situacija oko naknada štete se ja promijenila.
    Povećali su iznose za smrti a smanjili za lake tjelesne ozljede.
    Lom rebra je fraktura i tu bi mogao dobiti oko 20 tisuća ali psihičke boli te schanzov ovratnik.. možda najviše oko 6 tisuča.

ali tuži....

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma tuži ih, kaj si uopće razmišljaš. s lovom koju dobijete odite na neko lijepo putovanje. da se, ne daj Bože nekome nešto gore desilo, onda uopće ne bi razmišljao, jel tako? :/
    ja znam dečka koji se s tim bavi, pa ako trebaš, javi se.

a kaj je s ta 4 danevelimkaj

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a kaj ste sad iskopale taj stari topic?

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno Saobracajka

Moj otac je imao saobracajku,nista ozbiljno stvarno,bila je policija,auto je sa prednje strane ostecen dobro,hauba se savila,branik se polomio,far,hladnjak je otisao,ali nije ni isao kod doktora,ni nista,bila je naravno policija,napravili su uvidjaj,ali kad su bili ,pitali su da li moj otac hoce da tereti tog coveka za nesto vise,kao sto je krivicna prijava,rekao je da nece,i tu se zavrsilo,sad cekamo da covek dodje da slika i da procenu stetu.Moje pitanje je ,da li moj otac moze da dobije odstetu za dusevni bol i to,jer nije bio kod doktora ,ni nista? pozdrav...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •