Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: pekmez od plavih šljiva

  1. #1
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno pekmez od plavih šljiva

    Juče sam pravila pekmez, mojima se jako sviđa, pa da i sa vama podjelim to umjeće pekmezarenja.

    13 kg očišćenih plavih šljiva
    1,5 kg šećera
    1 limun narezan na ploške
    1 cimet - mala vrećica
    5 vrećica vanilin šećera

    1 dcl ruma

    Sve osim ruma se izmješa ostavi par sati ili preko noći da pusti sok. Kuha se za pekmez cca 2 sata, do željene gustoće. Ako se želi đem onda kraće kuhati.
    Pri kraju kuhanja dodati rum. Sipati u čiste i vruće tegle.

    Količina šljiva ne mora biti baš 13 kg, ja sam tako imala. Svatko može doraditi okus po svojoj želji.
    Recept sam dobila onako odokativno ali sam si ja sve mjerila i zapisala, pa je ispalo to što napisah.
    Tko nema dobre uvjete čuvanja zimnice nek doda jedan želin.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Apr 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,729

    Početno

    čovječe - 13 kg šljiva :shock: Ja bi napravila neke dvije teglice....Nismo baš za slatko.....

  3. #3
    Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    654

    Početno

    zanima me koliko je tegli ispalo od te količine? dio vjerojatno ispari kod kuhanja :/

  4. #4

    Datum pristupanja
    May 2005
    Postovi
    288

    Početno

    Pa ja sam mislila da ide na količinu šljiva polda količine šećera: npr. 10 kg šljiva - 5 kg šećera, ovo mi se čini premalo. Jesi sigurno napisala dobre količine? Mislim super ako je i s ovako malo šećera dobar pekmez, ali mi je malo čudno.

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kalimero, molim te pošalji mi malu teglicu po anchie

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    Ja sam pravila pekmez od šljiva u pećnici, a količinu šećera sam stavila odokativno 10% tj. 30 dag na 3 kg šljiva... ispalo mi je 6-7 tegli različitih veličina, možda ukupno 2 kg pekmeza

    to je meni idealan omjer šećera, al ja baš ne volim jako slatke stvari
    (taj recept s pečenjem u pećnici je inače za pekmez bez šećera)

    očistiti 13 kg šljiva

  7. #7
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Dobila sam 9 flašica od 800 g. Pola već podjelila, ali bit će jedna i za Apri .

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma pošalji pola, samo da me želja mine

  9. #9
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Dogovoreno

  10. #10

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Od svih pekmeza najviše volim pekmez od šljiva. ipak ne mogu se natjerati da ga idem raditi. Ove godine sam radila ajvar i još se nisam psihički oporavila od nereda i čišćenja kuhinje.

  11. #11
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,700

    Početno

    i ja ovako radim pekmez od šljiva, ipak u puno manjim količinama. Stavim i više šećera, tj. malo manje od pola količine šljiva...

  12. #12
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Kad radim obični pekmez od šljiva, na 30 kg šljiva ( oko 25 kg očišćenih ) stavljam 3 kg. šećera i kuham da bude dosta gust.
    Sve kuham u jednom velikom prokromovom loncu 30-35 l i na terasi. Bude jako brzo gotovo i ne zagara mi .U kuhini samo grijem staklenke tako da nema prljanja po kući. Kad radim manje mase opet radim na isti sistem, a i svu zimnicu pripremam vani.

  13. #13
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,700

    Početno

    ne kuzim kako ti brzo bude gotovo. Ja sam znala po nekoliko sati kuhati pekmez od šljiva i uvijek mi bude tekuć...

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    744

    Početno

    A jeste li nekad probale podravkin pekmez od šljiva, onaj s crvenim "stolnjakom" na poklopcu?
    Ne želim vas sad obeshrabrivati od stogodišnjeg miješanja, ali meni se čini da ni jedan moj pokušaj nebi bio TAKO fin.

  15. #15
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,700

    Početno

    kupovne pekmeze od šljiva uopće ne volim

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,173

    Početno

    Citiraj Loli prvotno napisa
    A jeste li nekad probale podravkin pekmez od šljiva, onaj s crvenim "stolnjakom" na poklopcu?
    ja ga volim, ali moj je još bolji

    i ne miješam, pečem u pećnici
    trajao je 2 mjeseca i nije se kvario (onda je pojeden pa ne znam koliko bi još trajao)

  17. #17
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Bubica:
    ne kuzim kako ti brzo bude gotovo. Ja sam znala po nekoliko sati kuhati pekmez od šljiva i uvijek mi bude tekuć...
    Ja to radim vani u specijalnom loncu, velike površine dna i pri većoj temp, grijanje je preko tzv. tambure ( neznam drugo ime ) na plin.
    Nešto kao što rade u kotlovima.
    Imam i specijalnu dugu mješaču da se mogu odmaknuti od peći ( U obliku slova L ). To je sve baš napravljeno za kuhanje pekmeza.
    Kad se radi u kući, radi sew na nižim temp. radi prskanja, pa to onda traje duže.

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    samo da kažem da sam jutros natašte pojela pola tegle ovoga s rumom što mi je kalimero poslala

    nikad u životu bolji nisam jela :shock:

  19. #19

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    A, ja taj pekmez uopće ne šećerim. Šljive su prepune pektina i po meni dosta slatke.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •