Kao što sam naslov kaže - postoji li razlika između jednog domaćeg maslinovog ulja i drugog, i za nas kontinentalce, kako ih razlikovati. Ili je cijena jedina razlika?
Kao što sam naslov kaže - postoji li razlika između jednog domaćeg maslinovog ulja i drugog, i za nas kontinentalce, kako ih razlikovati. Ili je cijena jedina razlika?
Ja ne volim kupovati "domace" maslinovo ulje od nepoznatih proizvodjaca, tipa na trznici.
Prvo, prodaju u npr. flasi od mineralne ili od pive, a na flasi etiketa ko nova. Da su flasu dobro oprali, pa i etiketa bi se unistila, zar ne.
Dalje, jedna prijateljica, cija obitelj se nakada bavila doma proizvodnjom maslina i ulja, mi je rekla kako npr. pouzdano zna da cesto "domaci" proizvodjaci kupe maslinovo ulje i pomijesaju ga sa obicnim uljem i onda to prodaju pod domace, naravno puno skuplje.
:shock: E, pa tu i je problem. Kad odemo na ljetovanje, naravno da nikog ne poznam, pa kako da onda znam što mi se to prodaje? Mislim si, bolje je kupiti na tržnici nego ona talijanska u trgovini, a u stvari tko zna.
Jasno mi je da ljudi pokušavaju zaraditi na svaki mogući način...ali, stvarno.
Ja zato radje kupim u ducanu, od domacih prozvodjaca...
Opcenito, ne volim kupovati na trznici proizvode koji nisu namijenjeni da se tamo prodaju.
Vidiš, ja bih se malo raspitala, i tražila bih da mi daju da probam. Jer ulje koje možeš kupiti u dućanu meni ne valja. Kod domaćih ne možeš biti 100% siguran, i navodno ih skoro svi miješaju, ali bolje mi je miješano domaće ako je fino nego bezukusno industrijsko.
Cisto maslinovo ulje moze doci u smrznuto stanje.
Mi (kad smo na moru) kupujemo od domacih, al provjerenih. One na placu isto ne bih :/ U Zg. tijekom godine kupujem u ducanu.
nedavno je bila u poljoprvirednoj emisijireportaza o tome stavi se na tanjurić ulje i stavi se u fizider ako je čisto smrznit ce se ako je mjesano nece
(valjd) nisam probala
![]()
Potpisujem .Joe prvotno napisa
Bilo je u novinama prije par godina , od čega se sve mogu praviti ulja koja se u
trgovinama prodaju ko maslinova. Najblaže može biti od samljevenih koštica maslina , a čak se i prave od - nećete vjerovati-životinjskih papaka
:shock: .
Najgore što se može dogoditi od malih proizvođača je to da su ga
pomiješali sa suncokretovim uljem.
Mislim , lako je meni pričati kad mi stari ima nekoliko maslina i ne trebam kupovati ulje![]()
za razliku od drugih ulja maslinovo ulje se zamrzava. da li je izmjesano provjerite tako da ga preko noci cca 12-13 sati ostavite u zamrzivacu. ako je izmjesano nece se zamrznuti.
a sta se drugoga tice, najbolje je probati. uzmes gutljaj, osjetis aromu, progutas, sacekas dvije tri sekunde da vidis pali li u grlu i ako ti se svidja aroma i ulje nije upaljeno to je to. od zrelih maslina ulje je zlatno zuto a od zelenih zelenije. inace najcjenjenije je ulje hladno presaano od zelenih maslina.
cijena nije kriterij jer ulje ljudi cijene po raznim principima. npr netko tko ima jako puno maslina i izvrsno ulje dat ce ga i jeftinije da mu ne stoji za dogodine a netko tko ima manje ce ici na filozofiju "ako ne mogu dobro naplatit radije cu sam potrosit". prema tome ulje je najbolje probati. onaj tko voli i koristi maslinovo ulje znat ce prepoznat.
Lijepo objašnjeno!Lu prvotno napisa
![]()
Ovo za smrzavanje sam kao nešto i sama pretpostavila. Naime, prošle godine sam dobila domaće ulje od nekih prijatelja, pa sam vidjela da se u frižideru čak u maloj količini stisne. Ove godine sam kupila ulje na moru i izgledalo mi je nekako zelenije od od onog prošlogodišnjeg - ono je bilo zlatno-žuto. Boju je teško vidjeti kod prodavača na tržnici jer svi skoro prodaju u nekim zelenim ili plavim bocama.
Pokušat ću sad i ovo smrznuti baš da vidim.
E, baš sam za ovo htjela pitati kad sam vidjela da je otvorena tema o maslonovom ulju.Lu prvotno napisa
Naime, prije nekih 2-3 mjeseca kupila sam bočicu (ne znam jel smijem navesti proizvođača). Iz te bočice prelila sam polovicu u moju dozirnu bočicu, iz koje mi je lakše sipati kad gdje trebam i sasvim slučajno, ne znam više iz kojeg razloga, ta dozirna bočica završila je u vratima frižidera. Sutradan sam htjela metnuti par kapi na salatu, kad ono :shock: u bočici ulje konzistencije maslaca. 100% smrznuto :shock: . Nisam ga više koristila jer sam se pitala što li sve ima u njemu da se moglo smrznuti. Evo, do sad nisam znala da je maslinovo ulje jedino koje se smrzava.
Na orig. bočici piše da je u sastavu 75% djevičanskog i 25% rafiniranog masl. ulja.
Ima jedan kriterij koji nije baš smrzavanje nego nešto blizu. Hlađenjem prirodnog netretmanisanog ulja dolazi do separacije voska u vidu pahuljica puno prije nego se sva količina stisne. To ti je jedini amaterski test kojim možeš nešto dokazati.
I da, imaš ulje virgo intakta, v. takta i v. ad akta![]()
Ne znam zašto ne bi smjela spomenuti proizvođača. Pa spominjemo proizvođače pelena, autosjedalica, marama, kolica, igračaka...
Pa, ne znam, ne bih željela da se spominjanje njihovog imena shvati kao reklamiranje, koje je na mnogim forumima zabranjeno... :/tanja1230 prvotno napisa
No, eto radi se o firmi SMS d.o.o.
A ovakvi nikada, baš nikada nemaju niti jednu litru za prodatidalmatinka prvotno napisa
![]()
nažalost nemaju![]()
previše nas je žicara sa strane![]()
Najsigurnije vam je kupovati maslinovo ulje direktno u mlinu kad je vrijeme berbe (11. mjesec). Kod nas su najpoznatiji Vodnjanski i Galižanski malini (mlinovi).
Imam i ja pitanje.Čula sam da se domaće maslinovo ne koristi za prženje.Za pečenje i kuvanje-da,ali za prženje -ne.Ako je istina-zašto?
Jer bi to bia grih. 8)silkica prvotno napisa
Najbolje ti je maslinovo "sirovo"(ne termički obrađeno).
ja uopce ne znam razlikovati MU
cijeli zivot kupuje ga moja mama, a zadnjih 18 godina mi ga i salje jednom mjesecno preko cijele hr
jesam nesposobnaali bar imam pravo
moja mama priga i jaja na maslinovom, ja ne ali npr u njemu prigam paprike, poverune i sl.
neke stvari ne mogu zamisliti na ijednom drugom ulju
bitna stvar je da ono najvrednije iz maslinova ulja sadrže jedino ekstra djevičanska m.ulja, dakle ona hladno prešana.
termiziranjem se uništi ono najvrednije.
iz istog razloga ga je šteta kuhati, treba ga dodati u gotovo jelo.
istina...no može se na njemu dinstati, bitno je da ne ide na jako visoke temp. jer onda stvarno gubi sve.
Ja isto imam sreće da moja obitelj sama radi ulje, hladno prešano, tamno zeleno ( ja sam nekako nepovjerljiva prema onim žutima). Po okusu i mirisu se bez problema razlikuje od drugih...
ali i ako przis na maslinovom, ostaje mu ta prednost da mu je to prvo przenje, za razliku od drugih ulja koja nisu hladno presana
e da, tamno zelena su djevičanska, to ulje je najcjenjenije-daje manje, ali je kvalitetnije.
ivka, imaš point, zvuči logično..
ja isto često i dinstam na m.u, stoput dođem u napast da u lonac ulijem još kod kuhanja, al se pomalo učim suzdržavat i dodat na kraju.
trošimo ga stvarno puno, ja mislim litru-litru i po mjesečno.
ti si još super, ja toliko potrošim u 15 dana maslinovog ulja..mamma Juanita prvotno napisa
jer ja i jaje pofrigam na njemu![]()
Nije istina, ljudi ga najčešće ne koriste za prženje jer je preskupo.silkica prvotno napisa
Meni je sveki u komisiji za degustaciju i ocjenjivanje maslinovog ulja pa ako vas nešto zanima pitajte pa ću ja pitati nju![]()
Maslinovo je zapravo među top-3 masnoće za prženje, ali je preskupo.
Pa sad kad smo imali ulja da nismo znali sto bi s njim przili smo i kuhali samo na njemu, sad vec manje!
Ulja iz uljara ne bi bas preporucila jer tu se nade svasta. Ako je itko bio u uljari tad je vidio ogromnu hrpu maslina koje se povremeno poliju vodom. Naravno takve masline dok dodu do prese vec su upaljene i njihovo ulje pali grlo. Nerijetko i oni dodaju soje. Isto vazi i za "popovsko" ulje.
Boja ulja ovisi iskljucivo o kolicini zelenih malina prilikom branja i nije garancija kvalitete. Najbolje je ulje probati sto je vec netko napisao.
A ljudi moji kad bi sve sto se prodaje pod maslinovo ulje i to jos djevicansko bilo upravo to ne bi se Dalmacija vidila od maslina. Kao i paski sir , triba bi Pag biti velicine Magadaskara.![]()
Zavisi od uljare do uljare. Mogu oni pred tobom samljeti samo tvoje masline ako imaš dovoljnu količinu.bebelina prvotno napisa
ja sve radim na maslinovom ulju. ono zagrijavanjem ne mjenja kemijski sastav i zato je dobro za termicku obradu iako je naravno najbolje "sirovo"
Nisi me razumila. Radi se o ulju koje uljare dobivaju za placu. Tu se mijesa sve i svasta i nerijetko se melju vec uzegle masline.
Ako imas dovoljnu kolicinu maslina mozes mliti samo svoje masline , ali u cijelom tom procesu ostane ipak dio onog prijasnjeg koje ako nije obradeno kako treba moze ostaviti i traga na tvom ulju. Nitko ne cisti makinju izmedu dva procesa.
Ja sam više puta čula da se na visokoj temperaturi u maslinovom ulju razvija neka kancerogena supstanca. Mi kupujemo Zvijezdino djevičansko i polijevamo po gotovim jelima.
Evo, samo da javim. Sipala sam malu količinu tog kupljenog "maslinovog" ulja u jednu posudicu i stavila prvo u frižider - ništa, ostalo tekuće, stavila u zamrzivač - isto, samo možda malko gušće, još uvijek prozirno. Kasnije u istu tu posudu (opranu) sipnula extra djevičansko maslinovo ulje Trenton (1l koštala nekih 50 i nešto kuna) i ponovila to isto. Čim sam stavila u frižider ulje se stisnulo...
Eto, toliko. :?
A ja išla kupovati domaće...![]()
Ja sam isti test napravila sa domačim masl.uljem, kupovnim i kupovnim suncokretovim uljem. Sva tri sam prvo stavila u frižider i ništa. Zatim sam sva tri stavila u zamrzivač i svi su se stisnuli. I šta sad???tanja1230 prvotno napisa
pravo maslinovo ulje, osim što se smrzne u frižideru, na sami pogled je dosta gusto.
ja obožavam maslinovo ulje i za sve i svašta ga koristimo, ali ga isto ne mogu samoga stavljat u hranu. prejako mi je ako je stvarno domaće i ne miješano. onda ga ja malo razrijedim ovim kupovnim uljem i ništa mi ne gubi na kvaliteti.
od jedne litre dobrog i čistog maslinovog ulja može se slobodno napravit 3-4 litre mješavine, a da i ta mješavina opet bude dobro "domaće" maslinovo ulje.
Evo,i ja sam čula to isto!Ivana2 prvotno napisa
U stvari,čula sam da se prženjem razvijaju,ali pravog domaćeg.Rafinisano (kupovno) ne smeta.To sam čula od čovjeka kod koga sam kupila ulje.Rekao je da se to domaće može koristiti za pečenje,kuvalje,ali za prženje NE.
Cure,ima li tu istine?
Nema. Maslinovo je jako otporno na visoke temperature, ali uz cijene toliko visoke...
Baš sam jučer vidio flašu Trentonovog virgo intakta i na njemu rezultate svih testova poznatih čovječanstvu kako bi se djevičanstvo ulja objektivno potvrdilo. Nakon afere s uljem od komine, pribjegavaju teškoj znanosti kako bi se prodali.
željka:
Sigurno je bilo predugo u dubokom. Ako se stavlja u zamrzivač, treba paziti na vrijeme . Bolje je ostaviti preko noći u običnom hladnjaku.Ja sam isti test napravila sa domačim masl.uljem, kupovnim i kupovnim suncokretovim uljem. Sva tri sam prvo stavila u frižider i ništa. Zatim sam sva tri stavila u zamrzivač i svi su se stisnuli. I šta sad???
Ako je u boci mješavina ulja, hlađenjem dolazi do razdvajanja, maslinovo se stegne pa praktički komadi plivaju u običnom ulju.
Ako je sve čisto maslinovo ulje , sve je kompaktno.
U jednom Večernjaku bile su iznešene analize i ocjene ulja i mesnih prerađevina. Zvjezdino djevičabsko je dobilo najviše bodova.
Očito! Moje se u frižideru stisnulo jednoliko od vrha do dnaemira prvotno napisa
.
ja samo kupujem kod svoje tete iz Dalmacije, tak znam da je pravo! Imam i za prodat ak je netko zainteresiran! :D
Ja svoje masline i skaram i kosimo travu ispod njih( ne polivamo otrovom travu), i gnojimo i berem i prebirem ( odvojimo peteljke i lisce) i perem u moru i poslije stavljam u mastel, a kad su sve pobrane ocijedim, potrpam u vrice i vozim u mlin. Tamo cekam da se smelju, stisnu u presi te ulje ostanga u kamenici, a onda ga pokupim u kante, dovezem doma, opet ostavim da se ostanga i nakon nekoliko dana prelijem u tamne boce i zatvorim. cuva se na tamnom mjestu...i to ulje mi je jedino maslinovo koje priznam ( i svih ostalih koje znam i tako rade)...
Istina je da se u obicnom hladnjaku ( ne zamrzivacu) stegne, ali najbolje mi je mjerilo okus i miris...
Ali zasto sam ovo sve pisala...malo su me "naljutili" neki komentari ovdje...da meni netko dodje sa slicnom pricom o ulju - proba, pa pocne o tome kako se ulje mijesa, pa kako nema povjerenja u domaće, pa ne vjeruje onome sto mu kazem...najradije bih mu rekla - za Vas onda nije na prodaju, odite u ducan pa kupite "provjereno".
Btw..zasto bi se boca od vode morala ribati i prati toliko da se etiketa skine? Zar ta voda ne bi trebala biti savrseno cista, a dodajuci prasak u takvu bocu tek bi se onda zagadila jer ga tesko mozes potpuno isprati...a sve boce ja dobro operem i skinem etiketu ( kao sto sam vidjela i na pijaci od zena - nikad nisam vidjela etiketu na boci u kojoj se prodaje ulje)
i jos nesto sam zaboravila...jeste li ikad probali kumpirice pofrigane na maslinovom ulju? ako je išta tipicno mediteranska kuhinja - tradicionalna prije svega- onda je to to...mislim da nema onoga tko ima nonu na otoku a da nije to jeo za veceru, a tek sto prijaju nakon kupanja u moru...
kako me samo taj okus vraca u djetinjstvo....
Malinovo ulje kupuje moja mama od jedne tete u Dalmaciji već godinama pa nam pošalje...nikad ne uzimam kupovno..