nisam iz splita al imam neko iskustvo

mi smo upisali prosle godine idu i nou na taekwon-do. ida se odusevila (imala 8 godina), noa nesto manje (imao pet godina).

moje zapazanje - tkd (kao i karate) dosta radi na ponavljanju pokreta i dosta je "suhoparno". ako se dijete bas ne nadje u tome - nikakve koristi. kazem - ida se odusevila i rado isla na treninge, nije zabusavala i stvarno je brzo hvatala i ucila novo. noa, za razliku od nje, nije mogao sve pohvatati, bilo mu je fora to mahanje i vrtnja, ali mu je falilo koncentracije da sve pohvata i popamti. vise mu se svidjalo zagrijavanje nego sam trening... (cak je bio i odustao, pa se opet vratio kad smo mu kupili opremu...) i nije bio jedini te dobi koji je tako reagirao (recimo da je 80 posto 5-godisnjaka tako reagiralo, ostali su bili bas super u tome sto rade)

s druge strane sam nesto kasnije dosla do zakljucka da bi bilo puno bolje da sam ih upisala na judo. zasto? zato jer u judu imaju stalno fizicki kontakt s drugim djetetom - valjaju se po podu i trude onog drugog "oboriti" i tu puno vise trose energije i neposredno se usmjeravaju nego poslagani po dvorani i ponavljajuci pokrete (opet i opet i opet i opet...). doduse, i u tkd-u dodju do borbi ali prije toga prodje dosta vremena kad vjezbaju sami sa sobom...

mozda ne bi bilo lose da odete po jedan put na sve sto vas zanima (obicno budu ti "pokazni dani" ili besplatni tjedan npr.) pa da izaberete sto vam se cini da ce djetetu vise odgovarat...