Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Mala neurednica

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Mala neurednica

Moja Laura će u 12. mjesecu napuniti 9 godina.Škola joj ide ok,trenira rukomet,jaako je draga i nježna curica.Ne opterećujem je previše s nekakvim pospremanjem ali željela bih da ipak neke stvari napravi bez da ja k'o aždaja vičem po kući.Tražim da napravi svoj krevet,promjeni vodu i nahrani svoju kornjaču,odnese smeće i po potrebi otiđe do pekare kupiti kruh.Napravila sam jedan plakat s njenim obavezama da ju ne moram stalno opominjati.Ali naš dan obično izgleda tako da ja od jutra moram tražiti od nje da se umije,počešlja,obuče,obuje,jede,napravi krevet,nahrani Kornija,kada je škola da napiše zadaću... i tako u nedogled.Soba joj izgleda kao da ju je pogodio uragan i bez moje intervencije mislim da bi u njoj počeli kraljevati miševi.
    Jednom sam je pitala da kako njoj ne ide na jetra to što je stalno opominjem.Odgovorila mi je da sam ja mama i da moram malo i vikati ponekad .

Totalni sam protivnik fizičkog kažnjavanja a za nju je jedina kazna zabrana izlaska na igralište što po meni uopće nije dobro jer su nam klinci i tako previše doma.

Ne znam kako ću se nositi s tim kada se u 11. mjesecu vratim na posao a radim i vikendima(prokleta trgovina).Od MM-a nikakve pomoći jer on je još gori od L.

Dajte kakav pametan savjet,ja sam na izmaku snage.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Mala neurednica

Citiraj sandy2006 prvotno napisa
    Napravila sam jedan plakat s njenim obavezama da ju ne moram stalno opominjati.Ali naš dan obično izgleda tako da ja od jutra moram tražiti od nje da se umije,počešlja,obuče,obuje,jede,napravi krevet,nahrani Kornija,kada je škola da napiše zadaću... i tako u nedogled.Soba joj izgleda kao da ju je pogodio uragan i bez moje intervencije mislim da bi u njoj počeli kraljevati miševi.

sam here osim stonemamo kornija

ne znam vise odakle krenuti ni kako pristupiti... moram juriti, detaljnije cu se javiti kasnije...

any ideas?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

naša L. nema fiksnih obaveza ni dodijeljenih zadataka u kućanstvu. greška? možda. svjesna je svoje kreativnosti, pa misli da ima pravo i na kreativni nered... što mene ne bi pretjerano brinulo (jer i ja ostavljam stvari gdje im nije mjesto, kao odmah ću ja to, pa mi haljina ostane visiti preko ograde 4 dana ), da nam objema ne puše za vratom pater familias. koji izgubi živce kad u radnu sobu ne može zakoračiti a da ne nagazi na reciklažni materijal, boje, ljepila, škare, papire i papiriće, perlice, školjkice, knjižice i knjižurine... a opet, pored minimalizma koji nas okružuje, nije teško sve to pokupiti i ubaciti u nekakvu kutiju ili u smeće
    s druge strane, stalno bi radila nešto čemu još nije dorasla: ribala bi sudoper, prala robu na ruke, čistila prozore, usisavala, miksala kolače, u tim stvarima je vrijedna ko mrav. kad bude trabelo, proći će ju volja, garant

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

O da, ima nas još s takvim problemima. Uzmem slobodan dan na poslu, ostanem doma, očistim i pospremim cijeli stan i dođem drugi dan s posla, a doma sve isto kao i prije čišćenja.
    Pa kako bi izbjegla veća nerviranja, dva sata prije nego krećem doma, nazovem s posla i kažem da dolazim doma, a pošto mi je DANAS BIO VRLO TEŽAK DAN lijepo molim da se sve pospremi do onakve faze kako sam je ostavila. I tako oni, moji dragi sinovi+njihov dragi tata koji ih bodri iz fotelje, kolko-tolko naprave reda da me baš ne strefi kad otvorim vrata. I mrzim to što nikog drugog ne brine nered, a još više mrzim kad baš u takav nered dođe neko npr.pozvati nas na svadbu ili kumovi navrate usput. Ono pijemo kavu, a pod nogama nam plastelin i tisuću sitnih papirića, a kraj televizora zdjelica i žlica i kutija s pahuljicama, kraj akvarija zapackana čaša u kojoj ima vode i školjaka koje smo našli na moru. A zna se kod nas naći i razmotana rola wc papira, jer je baš zgodna kad joj staneš na kraj pa je zafitiljiš iz kupaone preko stubišta dolje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj rinama prvotno napisa
    jer je baš zgodna kad joj staneš na kraj pa je zafitiljiš iz kupaone preko stubišta dolje.
    sorry, ali ovo mi je

curka nema takvih ideja, ali malog harambašu već vidim u takvim pothvatima

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Od MM-a nikakve pomoći jer on je još gori od L.
    kao da opisuješ moj slučaj, posebno ovo s TM.
    savjet nemam.
    jedino mi se čini da ni ja nisam bila puno bolja u njihovim godinama i da se povijest ponavlja.
    iste one riječi što je meni mama upućivala sada ja prosljeđujem kćerki, a ona će, vjerojatno, svojoj djeci.
    sve to o pranju, češljanju, obuvanju, izuvanju, pospremanju, odlasku u pekaru, pisanju zadaće...
    tada sam razmišljala kako to da sama sebi već nije dosadila.
    u tom ratu živaca obično sam ja pobjeđivala, kao što sada pobjeđuje moja kći.
    uvijek se na kraju ja sagnem da pokupim razbacano...
    znam da je pogrešno ali nakon toga nastupi mir.

mama jednog mog kolege ima zgodnu uzrečicu za svoje unuke - "rastu moji osvetnici", znajući da će oni raditi iste one nepodopštine svom tati kao što ih je on radio njoj.

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

fegusti pametno zboriš.Istina je ovo što pišeš o mamama i kćerima(sinovima-svejedno) i ja sam tako razmišljala ali ipak se je malčice više slušalo.Bit će zbog straha od kuhače po guzici :/ .
    Ma preživjet ćemo mi to ali sam ipak mislila da možda uleti kakva dobra zamisao kako na zelenu granu s malim haharima.
    Preostaje mi da kao rinama kažem da mi je jako težak dan i prepusitm se maštanju o malčice urednijem domu.
    Ili ipak...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Tražim da napravi svoj krevet,promjeni vodu i nahrani svoju kornjaču,odnese smeće i po potrebi otiđe do pekare kupiti kruh....

Ali naš dan obično izgleda tako da ja od jutra moram tražiti od nje da se umije,počešlja,obuče,obuje,jede,napravi krevet,nahrani Kornija,kada je škola da napiše zadaću... i tako u nedogled.Soba joj izgleda kao da ju je pogodio uragan i bez moje intervencije mislim da bi u njoj počeli kraljevati miševi.

ja ne tražim da napravi svoj krevet. ak hoće, nek spava na razbacanom. dok joj ne dosadi . sprema ga od prvog osnovne (kad njoj paše - ja se ne bunim). kad smo dobivali životinje na "udomljavanje" - uglavnom sam se ja brinula o njima... nema životinja. smeće obično bacam ja, ali ona napravi druge stvari. kad ne ode po kruh - ni ja ga ne jedem. jednostavno - nema ga.

ne razumijem (sorry, ali stvarno mi nije jasno) da curi od 9 godina treba reći da se počešlja, obuče, obuje, jede... nema zadaće - nema rukometa. jednostavno.

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ne razumijem (sorry, ali stvarno mi nije jasno) da curi od 9 godina treba reći da se počešlja, obuče, obuje,jede...
    Oooo da,ta može biti bez jesti do prekosutra,u piđami dovjeka.Ma obuče se ona i jede kada ide u školu ali dok je doma ...a meni to ide na živce.Vjerovatno glupo od mene što se živciram oko bedastoća ali ne mogu si pomoći.Da se razumijemo nisam ja neki frik čišćenja,jednostavno bih htjela malo reda.
    nema zadaće - nema rukometa. jednostavno
    Ovo se još nije dogodilo,uz moju intervenciju naravno.Ne bih si dozvolila da sada kada sam doma mala dođe bez zadaće u školu ali kada se vratim raditi biti će svašta,hvala dobar savjet.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne razumijem (sorry, ali stvarno mi nije jasno) da curi od 9 godina treba reći da se počešlja, obuče, obuje,jede...
    Oooo da,ta može biti bez jesti do prekosutra,u piđami dovjeka.Ma obuče se ona i jede kada ide u školu ali dok je doma ...a meni to ide na živce.Vjerovatno glupo od mene što se živciram oko bedastoća ali ne mogu si pomoći.Da se razumijemo nisam ja neki frik čišćenja,jednostavno bih htjela malo reda.
    isto identicno i kod nas :shock:

cijelo ljeto bez obaveza - vjecito ponavljanje sto treba uraditi u jutarnjoj rutini... cak smo dosle do zakljucka da je njoj tesko popamtiti sve sto treba, pa smo napisale "salabahter" za jutarnju i vecernju rutinu i objesile na zid - nula bodova

a jutros - ustala 10 minuta prije nego je zvonio sat, spremila se sama kompletno, i 15 minuta prije vremena za polazak bila spremna - pred kucom!! :shock:

dakle - kad se hoce - moze se, kad nema obveza - ne pada joj napamet...

kako to promijeniti a da savjet ne ukljucuje moje neprekidno ponavljanje???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

.Ne opterećujem je previše s nekakvim pospremanjem

Tražim da napravi svoj krevet,promjeni vodu i nahrani svoju kornjaču,odnese smeće i po potrebi otiđe do pekare kupiti kruh.

Soba joj izgleda kao da ju je pogodio uragan i bez moje intervencije mislim da bi u njoj počeli kraljevati miševi.
    mislim (nije kritika, nego osvrt na moj odgoj , ja sam bila neurednica, takva) da je dobro usađivati naviku spremanja od prvih koraka, nježno

neće miševi useliti tako lako
    gle, riskiraj : nek kornjača crkne, nek soba izgleda ko posljedica uragana, nek nema kruha za jesti
    možda sam okrutna , al bi ja tako napravila
    zašto bi se ona trudila, ako češ ti ionako kad dođe do krize obaviti njene obaveze

dobro ne mora kornjača crknuti, al možeš staviti ultimatum: ili će se propisno brinuti o njoj ili je šalješ na udomljavanje , i daš rok: 3 dana, npr.
    kad više ne bude mogla naći ništa u svojoj sobi, početi će spremati

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cure, zamislite da imate dijete koje vas tjera da pospremate, kad operete sudje da kaze da nije dovoljno dobro, da vam namece raspored u kuci..
    ne, nemam (jos) takvo dijete, ali moja sestra je takva. oduvijek. frik cistoce. i danas dode kod staraca i prohuji kroz kucu deruci se kako su neuredni, pobaca im hrpu stvari a ostale pospremi da ih ne mogu naci. takode, zauzela je 3/4 svih ormara i dalje govori kako nema mjesta za svoje stvari. mene je izbacila iz kuce da bi mogla u moju sobu trpati svoje stvari. (a ima svoj stan.)
    kod nje nema, kad dodes umoran, da ostavis stvari koje si skinuo sa sebe na stolici/vjesalici: neee. to se odmah posprema u ormar, i to ne samo baciti, mora biti slozeno kao u ducanu inace ona dobiva zivcani slom. aha, zaboravila sam spomenuti, za svaku neurednocu (po njenom, sto je otprilike sve u nekom normalnom svijetu) dobiva zivcani slom. i zato je danas gazda. i sve je po njenom.
    zato sam ja, terorizirana sestra (zivjele smo u istoj sobi, a bila je starija i jaca od mene ), potpuno drugacija. briga me za nered da vam ne mogu opisati koliko. jedino mi kuhinja i kupaona moraju biti ciste, ostalo.. huja haj.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oooo da,ta može biti bez jesti do prekosutra,u piđami dovjeka.Ma obuče se ona i jede kada ide u školu ali dok je doma ...a meni to ide na živce..
    e, pa draga - živce u džep . takva je i moja kad nema škole. i ja ju pustim. jedino što se ta ne bi odrekla jela ni pod razno ...

ako slučajno ona treba po kruh, a džonja u pidžami - ja si skuham tijesto ili rižu. ili pojedem nešto bez kruha.. ...

nisam luda da se sekiram za ono što ne moram

mikka, imam ja jednu takvu u obitelji ...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

[quote="MGrubi"]
    kad vise ne bude mogla naci nista u svojoj sobi, poceti ce spremati
    pa nece imati sta spremati!
    oooo, sandy kako suosjecam s tobom!
    kao sto rece litala, sada kada je skola pocela eto je budne i spremne pravovremeno, ali iz iskustva znam da ce to biti kratkog vijeka.
    kroz koji dan cu opet ja glumiti budilicu i dosadnu podsjecalicu.
    najbolje mi je kada dobaulja do zahoda pa nastavi spavati na skoljci s rukama objesenim do poda, a licem medju koljenima.

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e, pa draga - živce u džep
    Bit će da je ovo ipak najpametnije 8) !

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    a jutros - ustala 10 minuta prije nego je zvonio sat, spremila se sama kompletno, i 15 minuta prije vremena za polazak bila spremna - pred kucom!!
    Dakle draga ti i ja kao da imamo identičnu dječicu,ovo se je i kod moje jutros dogodilo :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ma tako su i moji klinci isto ko tvoji Sandy.
    Ja sam pop....la pa napravila kalendar dežurstava u sobi.Svako posprema 1 tjedan a ako su imali ekipu onda pospremaju svi skupa.
    Ako ne pospreme sobu zbrajaju se + i - pa onda odlučimo što će biti za kaznu a za nagradu dobiju ili kune ili nešto sitno.Najbolje je bilo kad mi je Paula rekla : pa imam samo jedan minus u cjelom tjednu,to znači da ipak mogu dobiti nagradu na što sam ja rekla ne,ne sve mora biti u plusu inače ništa od toga-kako su snalažljivi kad se o njihovoj riti radi

Datum pristupanja
    Aug 2005

Citiraj fegusti prvotno napisa
    najbolje mi je kada dobaulja do zahoda pa nastavi spavati na skoljci s rukama objesenim do poda, a licem medju koljenima.

ovako i moja.
    ja rekla mm-u da je meni svega dosta i da je od sad njeno ustajanje na vrijeme ujutro njegov problem. on to proslijedio njoj i rekao joj da je njeno ustajanje ujutro njen problem. vidjet ćemo - nastava traje tek četiri dana.

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Sad kad sve ovo čitam manje se nerviram. Slični su nam jadi. I moj pajcek bi se zaogrnuo u smeće i niš ga ne dira. Ako hoću da je sve Ok nek si izvolim napraviti, a on i seka će sve ponovno razvaliti.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Potpisujem većinu

sandy2006 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Eeeh,idem se malo tješiti,vidim da nas ima dosta sa sličnim problemom i nikome nam niš od naše pedagogije ne pali

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Eeeh,idem se malo tješiti,vidim da nas ima dosta sa sličnim problemom i nikome nam niš od naše pedagogije ne pali
    meni pedagogija pada u vodu kad nije podkrijepljena mojim vlastitim primjerom... jer ja sam jedna VELIKA NEUREDNICA

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja dvojica su dvije krajnosti:

Lukas ne može podnijeti da je prljav ili zgužvan, strašno pazi, ne mrvi, presvlači se sam.

Adrian mogao bi spavati u namrvljenim čipsima, sav zakoren oko usta i ne bi ni skužio da je nešto čudno.

E sad ono što je čudno, Adrian obožava spremati, čistiti, kuhati. Ma sve, što god mu kažem on to prpošno odradi. A Lukasu je tlaka i to što mora nakon ručka odnijeti tanjur u kuhinju.

Svatko ima svoj faktor

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •