Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Učestala promuklost

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Učestala promuklost

Šta da radim?
    Naime , Matija već duže vrijeme govori promuklo i već sam dva puta bila kod dr. , pije šumeći kalcij 1/2 tbl u 2 dcl vode 2x na dan ali ne pomaže baš.

U ponedjeljak idemo kod dr. obvezno opet., ali me zanima jeste li imali sličnih iskustava i koliko je to zabrinjavajuće. Bojim se .

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme, i ja sam zadnje vrijeme razmišljala da vodim B doktoru zbog promuklosti. Njemu promuklost ne traje, ali se, zadnje vrijeme, svako malo javi...On stvarno viče kada priča, dere se..u početku sam mislila da je to od toga ali sada više nisam sigurna :/

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Od moje prijateljice mala je često promukla. Kako se to počelo događati nakon preboljelih vodenih kozica mislili su da je to posljedica, išli su kod specijaliste (fono nešto) i ispalo je da mala zloupotrebljava glas, tj. jako vrišti i onda od toga promukne. Rekli su roditeljima da joj štede glas no to njima nije moguće jer kad god se naljuti ona vrišti onda izgubi glas i poslije joj se sve vrati u normalu.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo s Robijem zaglavili, zavrsilo je operacijom i svacime. Moja preporuka je da, ako promuklost traje a nema nekog vidljivog razloga zasto do nje dolazi (tipa prehlada i sl.), da trazite spoj s otorincem.

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ančice možeš li na pp detaljnije?
    Radili smo bris grla , bakteriološki je sve čisto, dobili smo uputnicu za orl pa me zanima maloviše. Mislim on stvarno glasno govori...i dere se , a kada se naljuti onda se napinje i sili
    Na kakvoj ste operaciji završili?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Filip je počeo učestalo promuklo govoriti kada je krenuo u vrtić. U razgovoru s drugim roditeljima shvatili smo da je to česta pojava i da se oni u vrtiću dosta derače svi u isti glas. Čak je i doma počeo glasnije govoriti. U školi se stanje poboljšalo.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maza prvotno napisa
    Ančice možeš li na pp detaljnije?
    Radili smo bris grla , bakteriološki je sve čisto, dobili smo uputnicu za orl pa me zanima maloviše. Mislim on stvarno glasno govori...i dere se , a kada se naljuti onda se napinje i sili
    Na kakvoj ste operaciji završili?
    Ma mogu i ovdje.

Robi je u proljece 2005 zaradio bio neku gadnu prehladu, sjecam se da je kasljao tri tjedna. Prehlada je prosla al njegov glas se postepeno mijenjao nakon toga, toliko postepeno da nismo niti primjetili (niti mi, niti itko oko nas), osim sto smo "kuzili" da on prica "malo drugacije" od drugih. Neznam jel bilo po tonu, dubini, promuklosti, ili po tome sto su mu zile iskakale na vratu dok je pricao. Al kak je promjena bila polagana, odvijala se preko sest mjeseci, dok nismo skuzili da nesto nije u redu, zahvaljujuci apricot koja je svojim svjezim, nenaucenim na njega, usima skuzila njegovu promuklost.

U toj fazi, kad smo konacno otvorili oci (i usi) smo skuzili da je fakat jako promukao i da se u stvari ne sjecamo kad nije bio promukao - postao nam je taj glas normalan.

Otislo smo kod doktora koji nas je prvo poslao logopedu da provjere prvo jel samo stvar neispravnog govora/kontrole glasa/zraka posto je pregled kod otorinca prilicno invazivan (guraju sondu u grlo kroz nos). Logopedica nas je pak odmah poslala kod otorinca jer je htjela provjeriti prvo da nije do fizickog problema.

Kod otorinca nismo uspjeli obaviti laringoskopiju na zivo (previse boli, i sa lokalnim anestetikom pa Robi nije dao) al su zato skuzili da on ne cuje (!), da mu je adenoid (treca mandula) jako natecen te da mu se, uslijed pritiska na eustahijeve tubice, skupila voda iza bubnjica (i da zato ne cuje).

Kako mu nisu uspjeli pogledat u grlo da vide jel postoje ostecenja na glasnicama (kvrzice koje se stvore uslijed krivog koristenja glasnica ili prevelikog naprezanja, a rezultiraju, izmedu ostalog, promukloscu), dogovor je pao da mu izvade adenoid, probuse bubnjice i izvuku vodu (a po potrebi ostave odvodne cjevcice) te provjere glasnice i uklone kvrzicu/e ako postoje.

To su i napravili (nisu ostavili cjevcice u uhu, procijenili su da nema potrebe), uklonili adenoid a s glasnica uklonili jednu od dvije kvrzice koje su otkrili. Nisu uklonili obje istovremeno jer bi se u tom slucaju napravio oziljak. Odluka je pala izvadit drugu kvrzicu drugom operacijom 6-8 tjedana kasnije ali je unutar tog eprioda promijenjena jer te kvrzice klinci u pravilu izrastu ukoliko se ispravi tehnika govora.

Vrijeme kad je Robi konacno zavrsio na operaciji je bilo tad vec vise od godinu dana nakon one prehlade na koju ja gledam kao inicijator odnosno

kao uzrok upale adenoida

koja je pak uzrokovala pritisak na tubice i sprjecavanje otpustanja tekucine iz uha

koje je pak uzrokovalo gluhocu, i to specificnu gluhocu gdje slabo cujes vanjske glasove al je tvoj glas jako glasan,

sto je pak uzrokovalo jednu dugu fazu saptanja, za koju pak nismo mislili da je ista vise do li - eto, otkrilo dijete kako se sapce

sto je pak stvorilo veliki stres na glasnice

sto je pak uzrokovalo kvrzice na glasnicama

sto je pak otezavalo govor i kontrolu zraka koji prolazi kroz glasnice

i sto je dovelo do toga da, pred operaciju, vise nije mogao niti zavrsit recenicu.

Poslije operacije bio je puno bolje, iako je bio jos uvijek promukao, ali niti priblizno onako kako je bilo prije operacije, vise kao kod prehlade. Isli smo kod logopeda i mislim da je prosla skoro godina dana dok nismo skuzili konacno u cemu je problem i osjetili napredak. Naime, on je, kak mu je, dok je imao kvrzice, zrak non stop curio van dok je govorio ili ne govorio, taj problem (podsvjesno) pokusavao rijesiti zadrzavanjem zraka dok govori. E, pa od tog smo ga morali oduciti. Kad smo to skuzili, napredak je bio brz.

Al na kraju promuklost nije otisla u mjeri s kojom bi otorinac bio zadovoljan te smo ipak otisli na laringoskopiju, ovaj put pod opcom anestezijom jer nije bilo teorije da bi mogli na zivo. Tu su otkrili da kvrzica vise nema al da su mu glasnice jako natecene i na njima je puno slajma. Nazalost, to je bilo taman prije nego smo se preselili i s tim je zavrsio taj dio price. Sad cekamo spoj sa specijalistom u studenom da vidimo koji bi razlog tome mogao biti (prosli otorinac je rekao da bi uzrok mogao biti reflux) al se u meduvremenu situacija znatno popravila, jako rijetko je promukao i to ako je, onda je to ako se zbog nekog razloga se derao ili ako je prehladen. Al kao da smo konacno opet OK. Ja sve vise sumnjam da tu mozda igraju ulogu kakve alergije al to je cisto nagadanje na osnovu nekih okolnosti i promatranja. Vidjet cemo sto ce rec novi otorinac u studenom.

Ovo je za nas bio strasno dug proces, i iako jos nije zakljucan, izgleda da ce biti skoro, sudeci po samom Robiju (njegov glas sad naspram prije godinu dana, a posebno prije godinu i pol, je nemjerljivo bolji). Ja se nekak nadam da ce nas sljedeci pregled kod otorinca zavrsit s otpusnicom

Eto, to je to, nasa prica.

Nemoj da te zabrine al nemoj nit ignorirat ono kaj si skuzila. Moguce je da ste promukli zbog sasvim benignih razloga i da nisu potrebne nikakve intervencije. A mzoda bi mu bilo i dosta samo par put posjetit logopeda da nauci kako se izrazavat a da ne naudi svojem glasu (npr., kako vikat bez vikanja ).

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo svježe inf. sa ORL - ono što me je najviše začudilo je to da mu spec. nije pogledao ni uši ni nos, samo grlo i glasnice i to je bilo potpuno bezbolno ali se ovaj moj toliko deračio da se izbezumio od straha ( a pripremali smo ga)

i pazite sad ovo : dobili smo uputnicu za vađenje krvi na nuklearnoj medicini i to pretragu na helicobacter i alergene neki ibg ibe ili tako nešto?
    Mislim u kojoj je vezi ta bakterija sa promuklošćU???
    a bakteriološki bris grla je čist.
    Ništa mi nije jasno.

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo cure najsvježije : uzrok promuklosti ( unazad tri mjeseca) je alergija.
    Još ne znamo na što je jer je dr. tražio ukupni IG ... treba biti manji od 57,6 a on ima 101 ( ref. vr. za 4 . godine).
    A helicobacter tipa A je sumnjiv.Ima 10,2 a sumnjiv je od 9-11.
    Sad idemo k liječniku da vidimo daljnje pretrage.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maza prvotno napisa
    Evo cure najsvježije : uzrok promuklosti ( unazad tri mjeseca) je alergija.
    Još ne znamo na što je jer je dr. tražio ukupni IG ... treba biti manji od 57,6 a on ima 101 ( ref. vr. za 4 . godine).
    A helicobacter tipa A je sumnjiv.Ima 10,2 a sumnjiv je od 9-11.
    Sad idemo k liječniku da vidimo daljnje pretrage.
    isto se desilo i sinu moje frendice...promukao je od početka 9 mjeseca. Na kraju alergija na ambroziju i ..još nešto..

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo usput kako mi rješavamo promuklost i gdje nas je to odvelo...i naravno me beskrajno zabrinulo.
    Bili kod pedijatra alergologa i ono čega sam se najviše bojala - mjerio je u centilima kilažu i visinu i kaže da treba imati 17 kg i visinu 104 , a mišek je težak 14 kg i visok 99.

Dobili smo sve moguće uputnice Fe, TIBC. SE,KKS TRC urea kretainin, bris nosa na eozonifile, iga, igg, igm, elektroforeza ptoreina, ast-o, AGA, EMA, RAST na dp, kp. perje, RAST na mlijeko, pšeniceu, gluten ,soja, bjelnajak, kikiriki, lješnjak , stolica na masti i škrob, stolica na parazite, analni otisak,
    možda sam i nešto preskočila.
    Uvijek sam se brinula što je sitan i blijed, a početna kilaža bila je 3300.
    No sve je to laički porepisivano genetici, kao plava djeca su blijeda, tata je takav bio i bla bla... mene je uvijek brinulo kako on slabo jede a kad jede više ili malo bolje ima česte stolice...koje su sjajne , masne?
    Isprobavala sam sve moguće ''otvarače apetita'' i vitamine no nije bilo uspjeha.
    Najviše me je pogodilo što je kao i dijagnoza napisano laringitis recidua + hypotrophia čitaj pothranjenost a meni šok :shock: i , pa kako.
    Sad napokon čekamo sve nalaze i usput smo dobili RInolan i šumeći kalcij za promuklost i usputnu inhalaciju ( koji nikad nismo morali) .
    Iskreno, bojim se celijaklije a još više sam razočarana pedijatrom što nije
    poduzeo ništa a znao je moje sumnje.
    Pedijatar alergolog sumnja na smanjenu apsorpciju crijevnih resica...

sorry cure na dugom postu, ali morala sam , zabrinuta sam.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a pedijatar alergolog je možda richter?

Maza avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne nije Richter nego dr. Ćurić

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu