Kod nas konkretno radi se o astmi.
Lavić će napuniti 5 godina u listopadu.
S dijagnozom se naganjamo već 3 godine. Upisan je u vrtić, ali manje više ne može ga pohađati. Prepušten je brizi baka koje se ne mogu kvalitetno brinuti za njega jer se ipak radi o bolesnom djetetu. Simptomi bolesti su se pojavili nakon navršenih godinu dana, a dijagnoza je postavljena (iako još nemamo pravu dijagnozu) nakon trećeg rođendana, tako da sam fulala sve zakonske rokove za neke olakšice.
Trenutno je u 2 mjeseca dugoj bronhoopstrukciji, obilazimo doktore radimo pretrage, skupljamo nalaze i odlazimo na Srebrnjak na kontrole. Sve to bez bolovanja i bilo kakvih olakšica. Dijete je pored toga prilično loše i ne može pohađati vrtić, pa je opet s bakama. U cijelom vremenu otkad su počele njegove tegobe rijetko sam koristila bolovanje, uglavnom godišnji, a ponekad se dogodi da moram izaći s posla kako bi mu dala terapiju. S druge strane godišnji mi treba da bi što više provela s njim na moru ili negdje na klimatskoj terapiji (koju mu svojim skromnim primanjima i ne mogu priuštiti), tako da su i tu vrata zatvorena.
U biti ne radi se o mom jadikovanju, u pitanju je zdravlje mog djeteta, iako znam da je puno roditelja sa sličnim i gorim problemima, ali ograničila bi se na probleme djece s astmom.
Postoje li kakve mogućnosti, smjernice, olakšice za djecu i roditelje s kroničnim bolestima s kojima uz odgovarajuću terapiju obitelji mogu normalno funkcionirati ? Barem neki savjet od roditelja u istoj situaciji, kako to rješavate?