evo mene ponovo poslje mozda vise od godinu dana:
zelim da ste svi dobro.
na kratko: vec 4 god. ja i moj mm zelimo djete i ... nikako. prije skoro 3godime smo poceli sa burnim kontrolama cjelo vrijejme misleci da je problem (samo) spermiogram (astheno-teratozooospermija, hyperzoospermija). na pocetku bili smo savjetovani za ivf pa onda sepromjenila konstatacija -- inseminacija (jednu uradenu, neuspjesan rezultat) pa vitamine, milion kontrole... estradiol, utrogestan, kontraceptivne tab. cileste pa jednu cistu, ljecenje ciste, previsok oestrogen... i konacno u medju svih ovih peripecija odlucila da uradim hsg od cega sam se tako strasno bojila (a i trebalo!) i zato uvjek, za zal, postponirala sve do prije mjesec dana kada sam odlucila da i to uradim i rezultati katastrofalni. bilo je srasno bolno a najbolno je bilo cuti da su mi oba jajovode zatvorene. bila sam tako tuzna tog dana a i u toku cijele procedure sam plakala ne mozda tako puno od bola (iako je strasno bolelo!!!) nego od ideje da nekako jednostavno forsiram sve! da nemam mogucnost dozivljeti prirodnost ideje majcinstva.
IPAK, produzila sam; eto sada sam u 5tom danu menstruacije, oestrogen 44%, vec 3 dan primljenja kombinacije gonal + marional (clomiphen meni predizvikuje ciste) i 8-og, ako Bog da, idem na sonografiju za da se provjeri velicina i kvantitet folikula. ako je sve u redu, ovo je 1-vi IVF za mene.
(...)
zivim u becu i idem u jednoj dobroj i vrlo ozbilnoj klinici (dr. feichtinger'a) ali sta me zabrinjuje, je vrijeme kada sam pocela sa stimulacijom; meni su bili rekli da se pojavim na kontrolu 2-og dana menzesa i kad sam se pojavila tada, rekli su mi da je rebalo poceti sa stimulacijom jos od prvog dana.
nisam u stresu a nit' imam bolove ali osjecam se strasno umorna.
pitanje moje je sta mislite za ovu kombinaciju gonal/marional. koja su vasa iskustva...
odnaprjed hvala na sve vase moguce odgovore.
[/b]