Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: odvjetnice na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno odvjetnice na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći

Bila sam danas u HZZO da otvorim bolovanje, pa me pitala ženska tko će me mijenjati ili ću u komori otvoriti mirovanje ureda :? :?
    Ja sam totalno zazujala.
    Ima li netko iskustva?
    Također me zanima što ste nosile kao dokaz o plaći? Pretpostavljam ono rješenje od porezne uprave, ali nisam sigurna.
    Hvala!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naknada ti se obračunava prema visini prosječne osnovice za uplatu doprinosa u zadnjih 6 mj. prije otvaranja bolovanja. To sam sigurna
    Osiguraniku iz članka 5. stavka 1. točke 3., 4., 6. i 8. Zakona za utvrđivanje osnovice za naknadu plaće uzima se mjesečna osnovica osiguranja tog osiguranika za obračun i uplatu doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, umanjena za doprinos za mirovinsko osiguranje, porez i prirez.
    A sad ono što nisam sigurna.
    Iz primjera obrtništva znam da naknada ide samo ako obrtnik ne radi, pa zbog toga oni koji su sami zaposleni u obrtu stavljaju obrt u mirovanje.

Sličan problem bio je u vezanom obrtu, koji je morao u mirovanje dok majstorice nije bilo, jer iako je imala zaposlenike nitko drugi nije imao položen majstorski ispit.

Kako je konkretno u odvjetništvu, ne znam iz iskustva. Samo pretpostavljam da je slično.

Ovo je iz pravilnika o zdr. osig:
    Osiguraniku koji obavlja gospodarsku djelatnost, odnosno samostalno u obliku zanimanja obavlja profesionalnu djelatnost, naknada plaće pripada za radne dane u tjednu, a obračunava se kao prosječna dnevna naknada.
    Tjedan u smislu odredbe ovog članka ima 6 radnih dana.
    Osiguraniku iz stavka 1. ovog članka naknada plaće pripada pod uvjetom da za vrijeme bolovanja ne radi.
    A ovo su koristile obrtnice
    Obrtnik može privremeno obustaviti obavljanje obrta u trajanju do jedne godine o čemu pismeno izvještava županijski ured za gospodarstvo, odnosno ured Grada Zagreba u roku od 30 dana od dana obustave.
    Iznimno, obrtnica majka može privremeno obustaviti obavljanje obrta u trajanju do tri godine, kada koristi porodni dopust do navršene treće godine djetetova života, te dulje od jedne godine u slučaju bolesti ili nastupa više sile.
    Za vrijeme privremene obustave, obrtnik je dužan predati obrtnicu u županijski ured za gospodarstvo, odnosno ured Grada Zagreba.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

moraš naći zamjenu ureda - kolegu koji će te mjenjati dok si na bolovanju - porodiljnom. znači javiš komori da ideš na bolovanje i predložiš koga da imenuju zamjenikom ureda. i imaš privremeni prekid djelatnosti u biti sve funkcionira kao prije, čak i porezno imaš sve iste obaveze, ali službeno ne radiš ti nego tvoja zamjena.

e da, i traži da te oslobode plaćanja članarine dok si na bolovanju - porodiljnom.

dokaz o plaći - ne mogu se sjetiti, ali mislim da nisam ništa nosila - odvjetnicima se obračunava po mjesečnoj osnovici osiguranja koju određuje država

znam da sam nosila potvrdu s porezne uprave da nemam nikakvih dugovanja (pa su me gnjavili jer je bilo 1,19 kn duga )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •