Javite mi se ako je netko prošao slično iskustvo. Obavila sam snimanje pluća, a nisam znala za trudnoću. Test je bio negativan. Za vrijeme snimanja bila sam trudna desetak dana.
Javite mi se ako je netko prošao slično iskustvo. Obavila sam snimanje pluća, a nisam znala za trudnoću. Test je bio negativan. Za vrijeme snimanja bila sam trudna desetak dana.
Koliko znam, nije preporucljivo. Ali, mozda neko od ostalih forumashica zna bolje. Imas li ikoga ko radi u zdravstvu, da ga mozes kontaktirati?
Ja se najusradnije nadam da nije imalo nikakvog utjecaja na![]()
Pokusaj jos i na googlu. A ja cu ti se javiti ako ista saznam.
Dotad ti saljem![]()
U razgovoru sa mojom gin. i radiologom sve OK. Dioba je navodno prošla, a da je bilo utjecaja na plod došlo bi do pobačaja.
pa to je super!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
ne moras se nis brinuti, ako su ti oni rekli da je sve ok. opusti se, uzivaj i cuvaj se za druge pobjede s kojima ces se morati nositi naredni period.
vjerovatno te nece vise slati na takvu vrstu pretraga, osim ako to nije zaista neophodno.
Neznam, užasno me strah. Znam slučajve gdje se doktori ne upuštaju u davanje 100%-tnih prognoza.
Mislis, u slucajevima kao sto je tvoj? U kojoj si sedmici sada?
Podižem topic.
martina, kako je tvoja beba?
Možda ima još netko sa svojim iskustvom...
Priča je ovakva:
Nekoliko dana prije odnosa u kojem je došlo do trudnoće učinjena je kompletna obrada probavog sustava, želudac, crijeva... uključujući i rtg.
Budućim roditeljima je to prva bebica, htjeli su ju ali nisu mislili da će se dogodii baš ovaj mjesec nakon tog pregleda, sad su u strahu da možda nešto ne bude u redu jer je mama ozračena prije trudnoće, jajnici su bili ozračeni, pa da nije i ta jajna stanica...
Bili su odmah kod doktora čim su napravili test, kaže da ne bi trebalo biti problema, ali ipak se boje
Ja ih tješim da ako nešto nije u redu da će tijelo to prepoznati i da će doći do spontanog, ali eto ako netko zna više o svemu bila bi zahvalna. Koliko se nakon rtg preporuča čekati do trudnoće?
Bilo je to davno, ali i moja majka je bila trudna sa mnom, nije znala i išla je na rtg. Bilo je dvojbi, ali se nakon nekih pretraga pokazalo da je sve ok. Naravno, čekanje je bio najgori dio. I mislim da je bitna količina zračenja.
Prenosim sa stranica Poliklinike Harni:
"Ukoliko posjetite zubara, svakako napomenite da ste trudni - rendgensko slikanje se ne samo u ovom slučaju, nego općenito ne preporučuje do vitalnih indikacija (ugroženosti života). Embrionalno tkivo je veoma osjetljivo na utjecaj rendgenskog zračenja obzirom da se stanice veoma brzo dijele i istodobno specijaliziraju za različite funkcije (diferencijacija stanica). Rendgensko zračenje može stoga izazvati spontani pobačaj ili nastanak fetalnih anomalija. Naravno da se i ovdje razlikuje djelovanje različitih doza rendgenskog zračenja! S oštećenjima djeteta je za računati ukoliko se radi o dozama zračenja od 50 do 250 Gy (Gy = Gray), dok doze manje od 10 Gy ne izazivaju trajnije efekte. U suvremenoj rendgenskoj dijagnostici su vrijednosti doza rendgenskog zračenja gotovo uvijek ispod 10 Gy, a osim toga se gotovo uvijek veoma precizno i ciljano ozračuje uz pokrivanje ostalih dijelova tijela, tako da je rizik oštećenja minimalan."
Evo. Meni djeluje umirujuće.
I bez obzira na to što sam ozračena još kao embrio, prenešena pa sam bila u mekoniziranoj vodi koje sam se pri porodu nagutala i rođena na vakuum, sad sam živa i zdrava i nikad u životu nisam imala nekih većih zdravstvenih problema, ni fizičkih ni psihičkih/mentalnih.
Hvala kljucic!
Da, čekanje im je prestrašno, uopće se ne vesele trudnoći, mislim vesele ali nekako ne uživaju u njoj, samo čekaju kad će moći na neke pretrage i kad će već jednom proć tih 9 mj...Naravno, čekanje je bio najgori dio
Ma zapravo još su šokirani, tek su saznali, još je bebica točkica, još je rano za bilo kakve pretrage, doktor je rekao da će ih poslat na sve što može...
Beta je normalno narasla :D
Nadam se da će biti sve OK jer ipak nije bila trudna kad je bila na tim pregledima i rtg
Jel ima negdje neki popis pretraga što se ne preporuča prije trudnoće i koliko?
Evo ti moj slučaj da utješiš prijatelje.
Ja sam usred postupka MPO (stimulacije) strgala nogu i završila na operaciji. Naravno nogu su morali slikati da vide lom a ja sam cijelo vrijeme upozoravala da sam u postupku (dobivala sam inekcije, još nije bilo embriotransfera tek su rasle moje jajne stanice). Zaštitili su mi zdjelicu a poslije operacije sam odbila slikanje.
I nisam uopće zabrinuta jer mislim da se negdje pisalo da ako su jajne stanice ozračene, a prije samog začeća je samo jajna stanica u rastu, da to nema posljedice za embrij. Osim toga današnji RTG aparati su ipak suvremeniji i manje zrače.
Sretno tvojim prijateljima i da se opuste i uživaju u trudnoći.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve prođe odlično![]()
j asam bila prije mjesec i pol dana na rtg abdomena zbog kamenaca na bubregu i morala sam potpisat da nisam trudna, što sam i napravila ali ne znam koliko sad trebam čekat do trudnoće?? A htjeli bi jednu malu slatku bebumina prvotno napisa
![]()
ajme, cure, ja sam 10 dana prije ovulacije bila na rtg sinusa. mislila sam da je to dovoljno dug period :/
Moja je susjeda bila trudna 2 mj kad je bila na rtg i uglavnom rodila potpuno zdravu curicu.. Imala tesku prometnu..Eto!! Sretno!!
najprije za utjehu znam jednu curku koja je bila na rtg-u sa 5 tj. trudnoće ( nije znala, jako neredoviti ciklusi i neplanirana trudnoća) i rodila je savršeno zdravog sina.
opasnost postoji ako je zračenje bilo u fazi kad je došlo do spajanja spermija i jajne stanice, zato što nakon toga slijedi intenzivna dioba koju bi rtg u većoj dozi eventualno mogao poremetiti.
što se tiče jajne stanice , oko njih se ja ne bi previše brinula jer one su sve i onako sa nama od trenutka kad se rodimo ( u stvari su formirane još dok smo kod mame u trbuhu ) i cijeli ih život nosimo okolo i izlažemo više ili manje lošim utjecajima, pa mi se čini da se nema smisla sekirati oko jednog rtg-a više ili manje prije oplodnje.
![]()
ne bi htjela da me krivo razumijete za ovo oko jajnih stanica, svakako treba paziti na sebe i štititi se od zračenja, ali često je to i nemoguće npr. kad se provezete autom ispod dalekovoda i sl.