Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: što s krastavcima??

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno što s krastavcima??

Dobili smo 10 kg domaćih krastavaca i pitam se što s njima??? :shock: :?

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

meni u vrtu najbolje rodili krastavci ove godine...
    dijelila sam ih,dijelila i jos ih imam...
    ja jedino pravim salatu od krastavaca

a vis sad mi pade na pamet pa mogla sam 2 koluta i na oci stavit!!!!
    al to su samo 2 koluta a sta sa ostatkom????

isti problem imamo....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja od krastavaca radim i 'krastavci cušpajz' i to obožavam.

I MM to voli, iako nije kao od njegove mame . Lea neće.

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ja od krastavaca radim i 'krastavci cušpajz' i to obožavam.

I MM to voli, iako nije kao od njegove mame . Lea neće.
    kako to radis?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Krastavce narežem, ne pretanko, stavim na maslac i 'dinstam' dok ne smekšaju i dok ne nestane tekućine (poklopljeno, lagana vatra). Dodam pola Alnatura kocke. Posipam brašnom, promiješam, dodam dosta sjeckanog kopra, i na kraju kiselo vrhnje. To jedemo kao prilog - uz pečeno meso. MM-ova mama radi baš jelo na žlicu, kao varivo, sa krumpirima ali ne znam točno kako.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dok su još sunčani dani, možeš određenu količinu "na naglo" ukiseliti s koprom na suncu. Savršena osvježavajuća salata! Ako treba, napišem uputstvo.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1 kg krastavaca
    1 čen češnjaka
    2 žlice oštrog brašna
    malo crvene paprike
    25 dkg krompira
    paradajz, vegeta

krastavce oguliti, izrezati na deblje šnjite, posoliti i pustiti da odstoji cca 1 sat. ocijediti.

zagrijati masnoću, dodati brašno. kad je svijetlo smeđe dodati sitno iskosan češnjak (ja stavim onaj u prahu ). još dok je svijetao dodati crvenu papriku (po ukusu), i odmah stavljati krastavce i krompir izrezan na sitne kockice. promiješati i dodati vode, vegete i paradajza po ukusu, a na zadnje malo papra.

kod serviranja se može dodati vrhnje za kuhanje...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovak ja radim varivo od krastavaca:

Krastavce ogulim i posolim te ocijedim.

Malo posoljene vode, nasjeckani češnjak i krumpir na kockice stavim kuhati. Kad je krumpir dopola kuhan, umutiti malo kukuruznog brašna u malo mlijeka i ukuhati s krumpirom. Na kraju dodati krastavce, kratko prokuhati, dodati vrhnje i žličicu octa, prekipiti i gotovo.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi jedemo najcesce krastavce takve kakve jesu, takvi su nam najsladi. Operemo/ogulimo, narezemo na kolutice, stavimo na tanjur nasred stola i odu u roku keks. Jedan od super gableca 8)

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mima definitivno probam tvoj recept (iako mi se čini da ću to samo ja u kući jesti, ali tko ih šljivi ). Zvuči super.
    Sorci i tvoj recept definitivno će biti na repertoaru ove dane (to mi se čini kao nešto što bi moji mogli probati ).
    Dream pls, piši recept za ukiseljene krastavce, zvuči kao super ideja!!
    MalaSirena zvuči sličo onome što je napisala Sorci

Ovaj mjesec jest ćemo samo krastavce u životu ih se nisam nagledala kao ovo ljeto, bit će i oni poludjeli . Baš me danas zovu i tata i nona i nude krastavce

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što mi nisi bliže... sad mi se tako jede taj čušpajz od krastavaca...

stavila sam ti originalni recept, s tim da si ga ja malo "modificiram" - jer koristim manje brašna, i vrlo malo crvene paprike (za boju dodam paradajza)... čak ga i kikica voli :shock: ... iako kelj i dalje drži prvo mjesto ...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    MalaSirena zvuči sličo onome što je napisala Sorci
    Da, ali je njena verzija crvena jer idu u nutra paprika i paradajz, a moje je bijela i skroz drugačijeg okusa.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dream pls, piši recept za ukiseljene krastavce, zvuči kao super ideja!!
    Evo, draga, pa uživajte:

Na naglo ukiseljeni krastavci

3 kg krastavaca
    2 žlice soli
    voda (oko 3 litre, tj. toliko da pokrije krastavce)
    velika staklena tegla od 5L (ili više manjih)

Krastavce dobro oprati i odrezati im i oba vrha. Zarezati svaki krastavac s jedne strane po dužini više od polovice, pa s druge strane u suprotnom smjeru (pod pravim kutom u odnosu na prethodni rez), također više nego do pola. Ako sam nejasno objasnila, evo skice kako zarezati, koja će možda biti jasnija: http://i21.photobucket.com/albums/b2.../Krastavac.jpg Ocijediti ih i ostaviti u velikoj posudi dok se skuha voda posoljena s 2 žlice soli. Preliti ih s tom uzavrelom vodom i vruće ih čvrsto složiti u teglu. Na vrh staviti par grančica svježeg kopra i zaliti ih onom slanom vodom. Ukoliko se u međuvremenu voda ohladila, bolje ju je zagrijati ponovo do vrenja, pa zatim preliti krastavce. Teglu poklopiti tanjurićem i ostaviti na jako osunčanom mjestu. Postupak je najbolje započeti u jutro i do navečer će biti kiseli (lagano će požutjeti).
    Sat vremena prije posluživanja izvadi iz tegle onoliko koliko ti treba za jedan obrok i stavi u neku zdjelicu, pa u hladnjak. Jedu se neoguljeni.
    Ukiseljeni krastavci mogu stajati tjedan dana u tegli (bez hladnjaka). Dakle, ukiseli onu količinu koju možete pojesti u tjedan dana. Ukoliko ih želiš duže čuvati, tj. ukiseliti odjednom veću količinu, morala bi staviti vrećicu konzervansa...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Dream hvala ti! Ovi moji krastavci su stvarno veliki, da li je to problem? I da li mogu koristiti suhi mljeveni kopar jer ovdje ne znam gdje kupiti svježi?

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dream hvala ti! Ovi moji krastavci su stvarno veliki, da li je to problem? I da li mogu koristiti suhi mljeveni kopar jer ovdje ne znam gdje kupiti svježi?
    Nije problem što su veliki. Ako su stvarno jako veliki, zareži s obje strane po dva paralelna reza (po još jedan paralelni rez uz onaj postojeći na skici). Kopar može i suhi - bitna je njegova aroma. Ja imam svježi doma u cvijetnjaku posijanog, pa mislim da cijeli svijet raspolaže koprom kao i ja .

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Dižem iz prašine.

Ovo kiseljenje ide skroz bez octa?

Citiraj Dream prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, draga, pa uživajte:

Na naglo ukiseljeni krastavci

3 kg krastavaca
    2 žlice soli
    voda (oko 3 litre, tj. toliko da pokrije krastavce)
    velika staklena tegla od 5L (ili više manjih)

Krastavce dobro oprati i odrezati im i oba vrha. Zarezati svaki krastavac s jedne strane po dužini više od polovice, pa s druge strane u suprotnom smjeru (pod pravim kutom u odnosu na prethodni rez), također više nego do pola. Ako sam nejasno objasnila, evo skice kako zarezati, koja će možda biti jasnija: http://i21.photobucket.com/albums/b2.../Krastavac.jpg Ocijediti ih i ostaviti u velikoj posudi dok se skuha voda posoljena s 2 žlice soli. Preliti ih s tom uzavrelom vodom i vruće ih čvrsto složiti u teglu. Na vrh staviti par grančica svježeg kopra i zaliti ih onom slanom vodom. Ukoliko se u međuvremenu voda ohladila, bolje ju je zagrijati ponovo do vrenja, pa zatim preliti krastavce. Teglu poklopiti tanjurićem i ostaviti na jako osunčanom mjestu. Postupak je najbolje započeti u jutro i do navečer će biti kiseli (lagano će požutjeti).
    Sat vremena prije posluživanja izvadi iz tegle onoliko koliko ti treba za jedan obrok i stavi u neku zdjelicu, pa u hladnjak. Jedu se neoguljeni.
    Ukiseljeni krastavci mogu stajati tjedan dana u tegli (bez hladnjaka). Dakle, ukiseli onu količinu koju možete pojesti u tjedan dana. Ukoliko ih želiš duže čuvati, tj. ukiseliti odjednom veću količinu, morala bi staviti vrećicu konzervansa...

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja ovo brzinsko kiseljenje radim ovako:

oprem, osušim, prerežem kako je opisano : na pola sa jedne strane, pod kutemod 90 sa druge strane

Poslažem u flašicu, onu malo veću od 1,5 l tako da stoje uspravno, naguram između koju grančicu kopra,
    zalijem smjesom u omjeru 1:5 (1 dcl octa, 5 dcl vode) sa žličicom-dvije soli, može zrno papra, gorušice ili koje začine volite - bez kuhanja! - tako da sve prekrije.
    Pokrijem folijom ili poklopce i ostavim na toplome jedno popodne, najbolje na suncu.
    Kada lagano "požute", znači da su spremni z ajelo.
    Poslije ih držim u hladnjaku. Mogu stajati nekoliko dana.

Mi ih volimo jesti cijele, ili pak izrežemo na kolutove i prelijemo bučinim uljem.
    Savršeno osvježenje u vruće dane....

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Od krastavaca je jako fina i krem juha, pogotovo kad se ohladi. Njam, osvježavajuće!
    Ja je kuham vrlo jednostavno: krastavce ogilim, narežem na kolutiće, u lonac ulijem vode toliko da pokrije krastavce, malo posolim, 15 minuta se kuhaju, zatim ih prebacim u blender (a može i štapnim mikserom direktno u loncu), dodam pola vrhnja, kopra, ako treba još malo soli i sve dobro izmiksam. Prebacim natrag u lonac i ostavim da se ohladi.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A smoothie od krastavaca sa jogurtom i koprom?

Jedan srednji krastavac oguljen isječen na kriške, šolja jogurta, malo kopra (ili mente), soli po ukusu i par kocki leda u blender.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa Vidi poruku
    A smoothie od krastavaca sa jogurtom i koprom?

Jedan srednji krastavac oguljen isječen na kriške, šolja jogurta, malo kopra (ili mente), soli po ukusu i par kocki leda u blender.
    Ovo obožavam. Malo piješ malo namažeš po sebi, savršenstvo.
    Nekad blendam a nekad ih isjeckam na kockice, posolim, pustim da odleže u frižideru po ure, dodam sjeckanog kopra, soli, papara, i zalijem hladnim jogurtom. Nema boljeg osvježenja u ljetne dane. Na tome bi mogla živit.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

evo i moje verzije čušpajza od krastavaca:
    krastavce narezati, nasoliti, nakon što odstoje ocijediti višak vode, pripremiti krumpir narezan na kockice - količina po želji
    na ulju ili maslacu popržiti žlicu brašna (tko ne voli zaprške, može ovo preskočiti)
    dodati krastavce i preliti paradajz sosom (najbolje frškim paradajzom, oguljenim i usitnjenim štapnim mikserom), neka maloproključa
    dodati krumpir i podliti vodom, količina po želji
    kad je kuhan krumpir, gotovi su i krastavci
    na kraju umiješati par žlica vrhnja, dodati kopra, papra i soli po potrebi

super ljetni ručak uz faširance ili slično.. a miris dok se kuha je prefantastičan

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Linda, prvo staviš krastavce pa tek onda krumpir?
    Pa zar se ne raspadnu?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

pa, da, raspadnu se, ali to tako treba biti (bar u ovoj verziji )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •