-
Tami, imala sam slične dvojbe i slično neagresivno dijete, koje nikome neće oteti igračku, nikoga prva udariti, no tako smo je i odgajali. Premda sam se ponekad brinula hoće li se znati postaviti prema djeci agresivnijeg ponašanja, sada nakon njezine tri godine provedene u vrtiću znam da smo je ispravno odgajali. Naučila sam ju prvo da mi ispriča sve što se događa u vrtiću i kako se osjeća, pa bi mi tako sama ispričala ako je neko dijete bilo agresivno prema njoj, udarilo ju i slično. Naučila sam ju i da se verablno brani i kaže tetama ako ju drugo dijete napada. Prije dvije godine sam primjetila da se agresivno ponašanje (udarci) jednog djeteta ponavlja prema njoj i odmah sam intervenirala kod teta. Zamolila sam ih iskreno i otvoreno da se taj problem riješi, da ne želim da mi dijete dolazi doma i ponavlja kako ju je opet to dijete udarilo. Bila sam spremna ozbiljno razgovarati i s roditeljima tog djeteta da se problem nije riješio. Teta mi je sam priznala da imaju problema u vrtiću s agresivnošću tog djeteta (udarao je i tete i drugu djecu) i neadekvatnim reakcijama roditelja, koji mu toleriraju da ih primjerice počupa za kosu, pljusne... No, tete su me shvatile ozbiljno, razgovarale su s roditeljima tog djeteta i problem je bio riješen.
Moj stav je da bih uvijek intervenirala i učinila sve što je potrebno u slučaju da se agresivno ponašanje nekog djeteta ponavlja prema mom.
Ne mislim da agresivna ponašanja djece nemaju veze s načinom na koji ih roditelji odgajaju. Ako moje dijete može naučiti da bude obazrivo i pažljivo prema mlađima od sebe i da nikoga ne tuče mislim da mogu to naučiti i druga djeca. Problem je, a u što sam se uvjerila više puta iz iskustva prijatelja i poznanika, što nekim roditeljima agresivno ponašanje djece ipak podsvjesno imponira jer misle kako im se dijete zna dobro izboriti za sebe... Inače, Tami ne brini se da to što je tvoja curica neagresivna neće se dobro prilagoditi i znati postaviti u vrtiću. Ona će te sukobe samo riješavati na drugačiji način, a ne udarcima. Znam po svojoj curici, dobro je prilagođena u skupini, omiljena među djecom i zadovoljna i vesela.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma