Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Čuvanje djeteta

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Čuvanje djeteta

Ja sam planirala početi raditi kad beba napuni 6mj. Nakon toga klinca nema tko čuvati, MD i ja radimo, moji (koji su u istom gradu) također. Jedini izbor je majka MD. Ok, s tim nemam (baš jako) problema, no stvar je u tome što ona ne živi u Zgb pa bi dijete trebalo preko tjedna ili biti u drugom gradu (što ne dolazi u obzir) ili bi se svekrva trebala doseliti kod nas. Naš (budući) stan je prostran i imamo 2sobe viška, no ne pada mi na pamet da mi se ona useli. Žena je OK, no meni su njegovi malo čudni, uopće ne pričaju, strašno su skromni i zgražaju se nad mojim "ponašanjem" (dosta zarađujem i puno trošim, moja familija je takva, uvijek se imalo i trošilo - njima to užasno smeta)

Kako sada "elegantno" otkloniti tu ideju?? Bitno je napomenuti da je i MD dost skroman pa mu je pozlilo nad mojim prijedlogom da dajemo 3000kn za dadilju.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima jaslica koje primaju bebe od 6 mjeseci.

Ali meni je to osobno grozno.

Pošto ti kažeš da dobro zarađuješ,a naumila si se vratiti na posao nakon 6 mjeseci, neka tata bude na porodiljnom drugih 6 mjeseci,a ti radi.

mislim da je to rješenje second best ako već tebe nema. :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I nemoj se molim te ljutiti,ali ako se kod tebe kako kažeš puno troši i dakle financijski ne oskudijeva,uopće ne mogu pojmiti zašto se uopće odvajaš od šestomjesečne bebe.

To vrijeme je nezamjenjivo,nenadoknadivo i sad si joj najpotrebnija.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Slažem se s ronin. Najbolje bi bilo da jedan od vas dvoje ostane doma.

A kako otpiliti svekrvu nemam pojma jer ću imati isti problem... :/

Kad beba navrši godinu dana morat ću početi tražiti posao, a onda će ona najvjerojatnije u jaslice. Moja mama radi iako se ja nadam da će možda otići u prijevremenu mirovinu pa će je ona čuvati. Svekrva je nezaposlena i nema nikakvih prihoda pa očekuje da će čuvati naše dijete i da ćemo joj mi za to plaćati, a ja dobijem urtikariju od same pomisli.

A kaj veli mama od TD o preseljenju k vama?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mislim da bi bilo najbolje da TM odvoriš porođajni dopust jer on ima pravo na dodatnih 8 mj, tj, dok beba ne napuni 14 mj (nema logike, al' dobro :? ), ako već imaš takvu želju da se vratiš na posao (isto sam se i ja osjećala nakon drugog poroda, jedva čekala da krenem raditi). MM je bio doma 2 godine zbog zdravlja mlađe kćeri da bi ja mogla raditi.
    Ako ne, uzmite tetu čuvalicu, probajte naći neku agilnu ženu koja je u penziji i ima strpljenja i ljubavi, kojoj će to biti samo dodatni izvor zarade, uz penziju, pa vas neće doći 3000 kn mjesečno.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ah, da je meni takav izbor.... Odnosno da mi financijska situacija dozvoljava da budem uz bebu i nakon prvog rođendana... . Al, uvijek je tako u životu - neko bi sve dao za nešto, a neko drugi tko to ima i ne primjećuje da to ima.

neko pametan reče: neprocijenjivo je vrijeme provedeno uz bebu...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

A možda se žena mora vratiti na posao da ne bi pala u financijske neprilike, nemojte odmah prosuđivati

Mislim da se teta čuvalica može naći i za manje novaca i da je to najbolja opcija ako financije nisu problem. Sa useljavanjem svekrve ne bih nikako kombinirala, bar ne ja. Ipak je to sukob generacija. Sretno!

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

happyness moraš shvatiti da nismo svi isti. Možda icyoh baš kao i ja, jedva čeka da se vrati na posao. Ja sam jedva dočekala da malena napuni 12 mj pa da se vratim raditi. A i onda sam imala veća primanja od MM pa smo i to uzeli u obzir.
    Divim se mamama koje odluče ostati kući, ali mene (možda je i icyhoh istog razmišljanja) ne zadovoljava majčinska uloga u potpunosti. Ja sam se osjećala potpunom tek kad sam počela raditi. A i nakon one bijedne porodiljne naknade, bilo je pravo osvježenje primiti pravu poštenu plaću. Uostalom, zašto svo naše školovanje, ako ćemo ostati u kući? :?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Svi smo različiti i vrlo glupo (da ne kažem nešto gore) kad mi se ljudi krenu zgražavati radi nekog mog stajališta (ne ciljam na nikoga tu već na stvarni život).

Nisam razmišljala ostati doma godinu dana i to nije opcija. Moj posao je takav da zarađujem puno, no istovremeno si ne mogu dozvoliti biti odsutna cijelu godinu. Osim toga, digli smo kredit za stan, a plaća MD nije dovoljna niti za cijelu ratu. A s bebom mi je prva briga osigurati mu kakvu takvu sigurnost - ako ja dobijem otkaz, kakve koristi od svega??

Svekrva - evo već se iznerviram na samu pomisao. Ponavljam, to su skromni ljudi sa sela, dragi (mene nerviraju pa nisam objektivna).. mislim da bi ju zadavila da mi je u stanu. Nikad ona meni ništa ne prigovori u lice (jer sam takav tip, valjda misli da ću ju koknut ak neš kaže), al cijelo vrijeme gleda sa zgražanjem kao da sam luda. Jednostavni primjer - zašto bebi kupovat nova kolica (još uvijek trača kak smo ih platili 3500KN, nju skoro srce izdalo) kad smo mogli posuditi kolica od ne znam koje žene. Onda - zašto beba ima toliko igračaka i robice, njeni sinovi su bili zamotani u plahte do valjda 5god pa su izrasli krasni.
    Mojima je to prvo unuče i opsjednuti su s njim, njoj je to sve čudno i valjda misli kak nismo normalni.

Bila bih najsretnije da MD ostane doma, i on to želi, no na pripravničkom stažu je, idućih godinu i pol nema mrdanja s posla.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

iridana slično je i tu...doduše kad kažem naglas da će mi nedostajat posao svi čudno gledaju. Ali to je za drugu raspravu

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Preporučujem čuvalicu.
    Ni u ludilu se ne bih odlučila za svekrvu ukoliko stvari među vama ne štimaju. Odnos svekva- snaha je sklizak teren, pogotovo kad su djeca posrijedi. Ako želiš očuvati mir u kući, jedino rješenje je čuvalica. Koliko god se tm zgražao nad cijenama, s obzirom da fino zarađujete, vjerujem da vam neće biti problem osigurati najbolju skrb za vaše dijete.

Mi smo daleko od visokog standarda, ali s normalnim (i što je bitno, redovnim) primanjima, uz stambeni kredit i sve ostale troškove, bez većih odricanja uspijevamo odvojiti za čuvalicu. Znamo što je za našu obitelj najbolje i nema tog novca koji bi to mogao nadomjestiti.

Sretno

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se s Lindom

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a jel tebi problem sto bi ti svekrva cuvala malu ili sto bi se trebala doseliti kod vas?

ako ti je problem da se doseli kod vas onda joj iznajmi stancic u susjedstvu - jeftinije je od 3 000 kn

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Po meni je prijedlog sa stanom kao šamar.

Koliko ja shvaćam, tebi je zapravo najveći problem muž. Imaš tu na forumu dovoljan broj horor priča o svekrvama i snahama pa mu ih isprintaj i objasni da ne želiš da se vaš dobar odnos pretvori u tako nešto. Uz to, imaš na portalu članak Zamke baka servisa gdje, između ostalog, piše i ovo:

Djecu najčešće čuvaju osobe u godinama i, iako su to osobe prepune ljubavi za vaše dijete, često nisu toliko pune energije koliko malo dijete zahtijeva. Obaveze oko pripreme obroka, hranjenje, presvlačenje i oblačenje, odlasci u šetnju, igre s loptom, ljuljačke, klackalice... znaju u potpunosti iscrpiti stariju osobu dok mali gegavac ima još puno energije. Malo dijete traži puno kretanja i fizičkog rada, imajte to na umu pri donošenju odluke o obliku brige za vaše dijete dok radite.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja bih se takoder odlucila za cuvalicu.Vjerujem da se moze naci dobra zena koja bi cuvala i za manje od 3000kn.Raspitaj se kod poznanika,prijatelja,susjeda...

Ne svidja mi se opcija da ti se svekrva doseli u stan,kao ni da joj iznajmis stan u susjedstvu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hvala na savjetima - i ja mislim da ćemo imati čuvalicu iako još ima brdo vremena do tada

Moji su oduvijek ponavljali da nema sreće u kući u kojoj caruju dvije domačice - zato mi opcija useljavanja ne dolazi u obzir

Uz to odnos sa svakrvom je uvijek tako nezgodan. Moja mama mi može reći svašta, sutra je sve zaboravljeno. Ona da mi išta kaže mislim da bi ju zadavila

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

eeeeej, pa kaj ste se opet okomile na mene? ja sam samo rekla da bi ja bila presretna da mogu ostati s bebicom, a nisam nikog osuđivala ako to ne može/ ne želi.
    I ak se ne varam i Ronin je rekla isto, al ponavlja se stara priča....Svašta.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja ti necu drzati pridike o tome da bi trebala ti ostati doma. ako si ti odlucila ici na posao, to je tvoja odluka i ja te podrzavam u njoj. predlozila bih ovo da tvoj muz ostane drugih 6 mjeseci (cisto da on dozivi to iskustvo), a onda bih ti predlozila cuvalicu ili jaslice. svekrvu u toj konstalaciji nikako ne bih preporucila.

a ovaj problem s svekrvom bi elegantno rijesila na slijedeci nacin: dala bih mm do znanja da je i svekrva zivo bice i ima svoje interese i zelje i da ju ne mozemo tek tako "uzeti k sebi", iz njenog okruzenja i natovariti joj brigu oko malog djeteta. da bi se samim tim sto zivi s vama, ona sigurno osjecala uvijek nekako odgovorna da cuva malog i sl. i sto bi ta zena radila kad bi vas dvoje dosli kuci ? poslali bi je u sobu? znaci, i da ste vi rodili djecu SEBI, a ne njoj. pa da vi trebate nositi tu obvezu, a ne je elegantno predati sveki. na taj nacin bi ispalo da se ti brines za dobrobit svoje svekrve ostala bih tvrdoglava u tom naumu da upravo kod svih tih para sto imate, da ne dolazi u obzir sveki opterecivati cuvanjem djeteta. ako zeli, ona svaki dan, svaki drugi dan moze doci vidjeti dijete, moze se igrati s njim koliko god hoce - nitko to njoj ne brani. ali onda sveki zna da nema obvezu cuvati dijete, nego samo tu divnu privilegiju poigrati se s njim. ima tu dosta briga oko cuvanje, upravo takvog malog djeteta, koji i krece s dohranom. nije fer to sve prepustiti sveki, koju najvjerovatnije ne mislite ni placati. barem ne adekvatno.

a da ne spominjem koje bi se pojavile trzavice kad bi svaka od vas pocela filozofirati sto je bolje za dijete, jal spinat il blitva u ovoj ili onoj kombinaciji.

nadam se da se dalo skuziti koja bi bila moja strategija

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mc, izgleda da ti je promaklo- muž na porodiljnom nije opcija, ne dozvoljava mu posao. Slažem se da je to najbolje rješenje za djecu čije se mame koje ranije vrate na posao, i sama sam to iskusila.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

je, promaklo mi je. ispricavam se.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Čuvanje djeteta

Citiraj icyoh prvotno napisa
    , no meni su njegovi malo čudni, uopće ne pričaju, strašno su skromni i zgražaju se nad mojim "ponašanjem" (dosta zarađujem i puno trošim, moja familija je takva, uvijek se imalo i trošilo - njima to užasno smeta)
    Ok,ja sam se referirala na ovu rečenicu pa sam(pogrešno)shvatila da financije nisu problem.

Napisala sam nešto što ti možda ne odgovara,baš po svom nahođenju,što je i za očekivati kad zatražiš savjet na forumu,nemamo svi isto mišljenje.
    No to je ustvari i najbolje za tebe,jer ćeš od mnoštva različitih viđenja i savjeta izabrati ono što najviše paše-tebi.

Opet,da se o meni radi,ako bih imala lijepa primanja na vrijeme bih probala uštedjeti da mogu biti tih godinu dana s bebom...no opet,vi znate najbolje što je kod vas opcija.

Iz svega napisanog,najbolja je opcija teta čuvalica.I ne mora ta cifra biti 3 000,no ako i bude približna toj svoti,probaj uštedjeti na drugim(manje važnim)stvarima.
    Jaaako je bitno tko će provoditi 8 sati na dan sa tvojom bebom.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

cifru od 3000KN za čuvalicu sam prepisala s foruma - bio je neki topic o dadiljama. Nemam pojma koliko im se inače plaća, 3000kn mi izgleda puno, a opet toliko zarade spremačice a dadilja mi je ipak "bitnija"

MC super savjet - naravno da nema smisla očekivati od moje jadne svekrve da pusti muža i frendice i natovari si moje dijete. Eh trebala sam biti bolji diplomat, a to mi nikad ne ide

Datum pristupanja
    May 2007

Citiraj ronin prvotno napisa
    Jaaako je bitno tko će provoditi 8 sati na dan sa tvojom bebom.

Slažem se s ovim. Treba jako paziti prilikom izbora čuvalice. Npr. moja svekrva je nezaposlena i trenutno radi kod jedne obitelji kao kućna pomoćnica. Obitelj ima 2 male djece, žena je doma, muž je jako zaposlen itd. Moja svekrva radi sve kaj treba po kući, ali isto tak joj vrlo često ostavljaju djecu kad nekamo idu. Navodno imaju jako u nju povjerenja i sigurno bi je svakom preporučili.

Ali....Ja znam da je ona MM-a remenom tukla kad je bio mali, da se čudi ljudima koji djecu nikad nisu udarili (kao npr. ovi kod kojih radi, ali ona tamo naravno šuti), da su MM-a našli kako sjedi na prozoru na 10. katu s nogama prema van a bio je tak mali da se toga ni ne sjeća, da joj je jedna osoba prijetila da će joj zvati socijalnu službu jer se ne brine za djecu kak spada itd. O prehrani i puno drugih stvari u vezi beba pojma nema a misli da sve zna jer ima iskustva. Nema šanse da joj ja ostavim dijete na čuvanje, jer bih umrla od brige.

Sigurno ima puno takvih starijih gospođa koje idu čuvati djecu jer im je to izvor prihoda a nije im posebno teško to raditi. Mislim da bi trebalo jako dobro ispitati o kakvoj osobi se radi.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Citiraj ronin prvotno napisa

Opet,da se o meni radi,ako bih imala lijepa primanja na vrijeme bih probala uštedjeti da mogu biti tih godinu dana s bebom...no opet,vi znate najbolje što je kod vas opcija.
    Potpisujem od a do ž - upravo sam i bila u sličnoj situaciji, ali 9 mjeseci sam znala što me čeka kad krenem na porodiljni, nije se beba začela i rodila idući dan, pa sam za to vrijeme i uspjela nešto prištedjeti da možemo koliko-toliko pristojno živjeti i kako bih čim dulje bila sa svojom djecom. Da sam uspjela više ušparat, ostala bih i na neplaćenom, bez obzira što mi je plaća višestruko veća od porodiljne naknade, ali ostanak kod kuće nije mjerljiv nikakvim novcem. Naravno, svatko ima svoje prioritete, a moji su u mom potpisu I naravno, ima situacija gdje se stvarno ne može ništa staviti sa strane, kad je odlazak na posao uz tako malu bebu nužno zlo.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

1200 kn je cuvalicu placala moja kuma

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Prednosti tete čuvalice nad svekrvom: ako joj plaćaš onda mora raditi po tvom. Uz sve što si napričala o vašim različitim stavovima u svakodnevnim stvarima, pokušaj samo zamisliti da ona počne odgajati tvoje dijete po svom.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a koliko ti dalje živi sveki?
    možda manje od 3000kn dođe da je svaki dan voziš doma i dolaziš po nju? ili bebu k njoj?

mislim da ako neku ženu psihički ispunjava posao i osjeća se zadovoljnija bilo iz razloga da ima više novca ili kojeg drugog... da će i beba biti sretnija ako pola dana vidi zadovoljnu mamu nego da cijeli dan ima nervoznu mamu!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

možda manje od 3000kn dođe da je svaki dan voziš doma i dolaziš po nju? ili bebu k njoj?
    Ali zašto inzistirati na svekrvi ako odnosi ne štimaju? Po meni financije uopće ne bi trebale biti upitne ako se radi o međuljudskim odnosima i miru u kući, a upošljavanje osobe za koju se već unaprijed zna da će poremetiti taj mir, nauštrb par tisuća kuna, po meni je notorna glupost.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da sam na tvom mjestu i ja bi tetu čuvalicu.
    svekrvu ni pod razno, pa čak ni da se s njom ljubim do besvijesti.

šta se tiče odlaska na posao, tu te potpuno razumijem. i ja sam ludila dok nisam počela radit jer ni mene uloga isključivo non-stop majke i kućanice nikako ne zadovoljava. naprotiv, užasno me frustrira. svu ljubav ovoga svita imam za svoje dite, ali brate mili želim tu ljubav pružat zdravih živaca, sa osmjehom na licu i mozga okupiranog i drugim stvarima osim pelenama, kakicama, pusicama, podrigivanjem, zubićima.....
    kod mene bi jedina opcija kod tete čuvalice bila ta da nije ušla u "godine" i da može aktivno sudjelovat u dječjim aktivnostima isto ko ja. naravno nije isto kod bebe od 6 miseci i diteta npr. od dvi godine.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam se nakon prvog porodiljskog teško vratila na posao, pa sam nakon drugog uzela neplaćeno, ali ne osuđujem nekog tko se želi vratiti na posao. Možda bi ti najbolje rješenje bilo da drugih šest mjeseci radiš pola radnog vremena, da se polagano vratiš u poslovne tokove, da nešto konkretno zaradiš, a i da tako malo dijete ne odvajaš naglo cijeli dan od sebe. Čak ćeš i čuvalicu platiti samo pola iznosa...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Ali zašto inzistirati na svekrvi ako odnosi ne štimaju? Po meni financije uopće ne bi trebale biti upitne ako se radi o međuljudskim odnosima i miru u kući, a upošljavanje osobe za koju se već unaprijed zna da će poremetiti taj mir, nauštrb par tisuća kuna, po meni je notorna glupost.
    ja sam stvarno primjerak... studenti smo bili (do nedavno, jedan još uvijek...)
    imali smo i čuvalicu, i prijateljice, i tete, i baku, i svekrvu, čak i prabaku, i dedu, i jaslice.... koji su i došli na ferije ili svaki dan dolazili... nema čega nema...

SVE IMA SVOJE DOBRE I LOŠE STRANE...
    meni su svi bili super, i svako od njih je imao nešto čemu se moje poimanje odgoja protivi... i dogovorili smo se... naravno da se uglavnom mora poštivati roditeljska riječ...

a i ne želim da mi dijete bude kopija mene ili moje mame... ima ona i drugu baku, makar to bila "zločesta antiprotivna" sveki, ali i njeni geni su u mojoj maloj, pa neka ona odluči (odnosno prepozna) koje kvalitete/mane će od koga preuzeti... uostalom ona je odgojila i muža...

uglavnom, SVE ima svoje dobe i loše strane...

s tim da teta čuvalica ima svoj život i tuđe dijete joj nije prioritet broj 1, a baku ako nazoveš i u 3 u noći uvijek će reći DA DA DA DA...

svi ostali osim baka su imali svoje obaveze i morali smo se dosta usklađivati...

a i čuvalice dok su bile tu bile su gala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •