Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 105

Tema: Zdravija hrana u vrtićima

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Zdravija hrana u vrtićima

Sezonsko voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, lakše probavljiva mesa i sve ostalo zdravo, zdravo, bez zloglasnog E, naći će se od jeseni na tanjurima mališana.

Zahvaljujući projektu "Novi prehrambeni standard za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću", zagrebački mališani od jeseni će uživati u novim, zdravim jelovnicima u svojim vrtićima.

Riječ je o inicijativi Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koji će, uz pomoć Podružnice medicinskih sestara dječjih vrtića, prvi u Hrvatskoj realizirati projekt zdrave prehrane u vrtićima, priopćeno je danas iz tog ureda. Taj projekt Grad Zagreb sufinancira s 300.000 kuna.

Novi jelovnici prate potrebe suvremenog načina života djece te sadrže sezonsko veće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, lakše probavljiva mesa, svježe začinsko bilje, hladno prešano ulje, maslinovo ulje, jabučni ocat i drugo. Iz novih su jelovnika, kako se ističe, izbačene sve namirnice s E brojevima.

Iz tog gradskog ureda najavljuju kako pripremaju izmjenu jelovnika i u osnovnim školama za nadolazeću školsku godinu, što će biti ostvareno u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Također napominju da su u zagrebačkim osnovnim školama već uklonjeni aparati sa slatkišima i nezdravim napicima umjesto kojih se mogu postaviti jedino aparati s vodom, a donesena je i preporuka da škole moraju osigurati svakom djetetu čašu mlijeka dnevno.

Prema podacima Zavoda, u Zagrebu je normalno uhranjeno 84 posto osnovnoškolaca, 11 posto ih je preuhranjeno ili pretilo, a pet posto djece je ispod normalne tjelesne težine.

U priopćenju stoji kako je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Pavle Kalinić istaknuo da su spremni podijeliti svoja iskustva na projektu kontrole prehrane djece.

Hina|Net.hr
    24.08.2007.

Ovo sam čula prije nekoliko dana, a evo i mediji prenose...
    Drago mi je zbog ovoga

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A Rijeka??

Il su to sve (ne)suptilni znakovi da pakiram kofere i malu atomsku obitelj i pravac A6 prema metropoli?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rijeka vec 10-tak god. tako

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Iskreno meni je "to njihovo" voce i povrce upitne kvalitete .. Kontam da je to minimalno 3 put spricano dok je sazrelo pa bar josh 2-3 put dok je u skladistu josh ak je iz uvoza,brodovi..stakori..
    Ak se vec "furaju" na zdravo sto ne uzimaju bio

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draže mi je da mi dijete pojede i špricanu jabuku po kojoj je hodao štakor, nego kupovni puding sa šlagom za užinu

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Vjerujem..

Samo meni to izgleda isto :/ valjda zato sto sam 6 godina u skoli/faksu imala zastitu billja i pesticide pa vjerovatno znam sastave tih otrova i koliko se zadrzavaju..

samo sam iznjela svoje misljenje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

polako, polako, prvo uvođenje szonskog povrča i voća, i onda forsiranje na bio proizvodnju, koja bi trebala biti standard

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Naravno da je to za svaku pohvalu

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jako sam zadovoljna jelovnikom u malolosinjskom djecjem vrticu "cvrcak" jer me odusevilo kad sam primjetila da se rijetko dogodi da djeca u mjesec dana vise od dva puta imaju isti menu. mislim da im menu sastavlja nutricionistica iz rijeke i tako vec vise od par godina. na repertuaru im je sve i svasta zdravoga i manje zdravoga ali jako raznoliko

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

na žalost mislim da će to isto tako ići puževim korakom ko i sve drugo u lijepoj našoj.
    Npr. iznenađenje je Viki krema na bijelom kruhu..Cedevita, i ko zna još kakve slične gluparije kao Kao Kao i sl.

Nadam se da će tete imati razumjevanja kada ih zamolim da to ne daju mom djetetu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne znam da li ste primjetili ali koliko sam pročitala u novinama taj jelovnik su sastavile medicinske sestre, što je meni kao apsolventu nutricionizma nepojmljivo. Ne znam zašto nisu u taj projekt uključili i nutricioniste kojih ima velik broj na burzi.

Čula sam i komentar da med.sestre su "dobro obučene" da bi mogle sastaviti jelovnik, e sad... ne znam baš....neke su komentirale da su učile sve što i nutricionisti...

Nemam ništa protiv medicinskih sestara i njihove struke i u potpunosti podržavam ovaj projekt i nadam se da će čim prije zaživjeti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

natalija, pažljivije pročitaj info o projektu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

najvise volim kad mi je mala u vrticu jer znam da ce pojesti nesto zdravo i za njenu dob primjereno, a kad sam cula da u gospickom vrticu svaki petak jedu pastufazol, tj.da se za svaki dan u tjednu tocno zna sto je na repertuaru, pao mi je mrak na oci. kod nas jedino znam da je petkom nesto riblje ali svaki put drugacije. to je isto ok. pogotovo u doba korizme, a ne samo tuci po kobasama i slanini jer je to "zdravo"

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Koliko sam danas shvatila u Iskrici, na Krugama, još ne primjenjuju novi standard, i ne budu tako skoro. Zaboravila sam pogledati jelovnik, reći ću vam sutra kaj ima.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Projekt su zamislile dvije medicinske sestre iz Udruge ms, podružnice dječji vrtići grada Zagreba, pronašle sponzore, konzultirale se s liječnicima i nutricionistima (vidjela sam neke preporuke) i krenule kuhati obroke koje, koliko ja znam, sad testiraju. Koliko sam čula, projekt će biti gotov krajem listopada, kada će se vrtićima dostaviti programi za izradu adekvatnih jelovnika, po sezonama i uzrastima djece. Za početak će se primjenjivati samo u Zagrebu, a ja se toplo nadam da će ga uskoro prihvatiti i u svim drugim vrtićima u Hrvatskoj.
    Osobno, sa strane promatram kako projekt napreduje već neko vrijeme (nisam ni na koji način uključena), mislim da je hvalevrijedan i da predstavlja stvarno pozitivan napredak u odnosu na ono štio su djeca (barem moja) do sada imala na jelovnicima.
    Kada bi se sad barem našao netko tko bi tako nešto izradio i za osnovne škole, e pa to bi bilo :D :D :D

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

u našem vrtiću očito ne čitaju novine
    još uvijek i od ove "sezone" za doručak poli salama, hrenovke, cedevita, napolitanke....to mi sve ne zvuči kao nekakva prezdrava prehrana djece, pogotovo ne jasličke!!!?
    tome smo se veselili otkad smo čuli da se o tome priča, bili vrlo skeptični prema tome, a sad se pokazalo da smo imali i razloga

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Na Prehrambeno-biotehn. fakultetu su spominjali da nakon što taj projekt zaživi u vrtićima, trebao bi doći i u osnovne škole, niže razrede.

Držim fige da uspije (pa će i moje dijete jednog dana kvalitetnije se hraniti u vrtiću) :D

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kod nas u vrtiću na jelovniku ovog tjedna nema hrenovki, pudinga, cedevite, napolitanki...
    paštetu nisam ni prije viđala, ručak mi se uvijek činio o.k.
    imamo dva doručka ??
    a voće je svaki dan, najčešće i po dva puta (kao desert ili užina)

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

mi smo i prošle godine imali dvaput voće - ujutro poslije doručka (a preko zime čaj s medom) i popodne s užinom, ručak je isto super - juhe s povrćem, variva s kuhanim mesom (rijetko uleti nekakvo tijesto sa sirom ), ali doručak je takakav da redovito pojedemo nešto doma, ako uspijemo, pa dođemo kasnije, poslije doručka, jer dvogodišnjaku ne možeš reći da nešto ne jede ako jedu svi ostali
    tako je bilo i prošle godine, znači baš se ništa ove godine nije promijenilo!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi smo novi u jaslicama.Meni je jelovnik o.k. uglavnom sve sto jedemo kuci, ima tu i sladoleda i salame i kruha.Al ruku na srce to i kuci pojede.Tako da nemem sto prigovarat. Jedino mi je upalo u oko da nema mlijeka svaki dan za dorucak.Ne tjesi me puno vocni jogurt, kiselo mlijeko i sl. Jucer i danas sam se trudila da doruckuje svoj cornflakes i mlijeko kuci al ne znam hocemo uvijek imati vremena za to. Sad zbog adaptacije ne radim. Al kad promislilm juranjava ujutro, spremi nju, spremi sebe i jos nek 15 min ona to polako pojede sa zlicom, dok se probijem do vrtica pa do posla...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Samo da još jednom ponovim: projekt o kojem se piše još nije započeo s primjenom! Iskreno se nadam da ćemo svi, tamo negdje početkom studenog, primjetiti razliku, a do tada, :/

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    Samo da još jednom ponovim: projekt o kojem se piše još nije započeo s primjenom! Iskreno se nadam da ćemo svi, tamo negdje početkom studenog, primjetiti razliku, a do tada, :/
    ajde, utješi me sad malo

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mene zanima zašto bi djeca od godine dana i to još dojena u vrtiću trebala piti kravlje mlijeko? I zašto bi uopće djeca trebala piti kravlje mlijeko do barem drugog rođendana kad je opće poznato da to nije baš najzdravije za njihove male bubreščiće.

I da li mi netko iz iskustva može reći da li u vrtiću/jaslicama potuju želje roditelja da se djeci nešto ne daje...npr.voćni jogurt koji je pun aditiva ili krem namaz (ultra nezdravo puno šećera)?

I kakva je to užina "ledeni čaj"? :shock:

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

mama_jos_malo, imas nekakav link iz novina u kojima je izasao ovaj clanak?

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mony, tekst sam prenijela u cijelosti s Net.hr portala, a njima je izvor HINA

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Hvala ti!

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mene ne brine baš previše jelovnik kad moja tamo niš neće jesti!!
    kaže teta danas pojela malo juhe od rajčice i to je to

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj donna prvotno napisa
    mene ne brine baš previše jelovnik kad moja tamo niš neće jesti!!
    kaže teta danas pojela malo juhe od rajčice i to je to

Ovakve se stvari ne smiju gledati iz pojedinacne perspektive, vec generalno sto je dobro za djecu u globalu, a ne sto neko dijete voli pojest ili nece/hoce pojest...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kod nas je u vrtiću danas ubačena jedan voćka u srijedu. WOW
    I ostao je čokoladni korn flakes.
    Rogovi mi rastu od promjena.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Lea, mislim da to još nisu TE promjene.
    Ipak treba proći malo vremena da se sastave jelovnici i da krene...

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Lea, mislim da to još nisu TE promjene.
    Ipak treba proći malo vremena da se sastave jelovnici i da krene...
    Ja sam očekivala odmah. A sve promjene dolaze polako. Nadam se da će me usrećiti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Uh, ajmo još jednom.
    Sve promjene koje ste do sada primjetili, ako ih ima, su rezultat napora djelatnika vašeg vrtića. U nekom drugom vrtiću ne mora biti tako.
    Projekt prehrane o kojem se piše po novinama još nije dovršen, a kada bude, bit će obavezan za sve vrtiće Grada Zagreba, s tim da će se opet konkretan jelovnik za pojedini dan sastavljati u vrtiću, ali će smjernice i primjeri biti opći i isti za sve.

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    Projekt su zamislile dvije medicinske sestre iz Udruge ms,
    Jedna je iz Nikinog vrtića (Sunce).

Već se vidi pomak, barem ovoga tjedna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jučer sam bila u jednoj emisiji sa gđom Bucković iz Gradskog ureda. Novi jelovnici su gotovi, primjena bi trebala početi negdje do Nove godine, kaže da je teško točno prognozirati. Rečeno je još da i u Ministarstvu zdravstva rade nove pravilnike (ako sam dobro shvatila) za prehranu tako da bi zaista mogli očekivati da će se dogoditi pozitivne promjene. Puno toga, dakako, ovisi i o samom vrtiću i kadru koji želi i spreman je provoditi promjene, tako da i sada u nekim vrtićima postoje zaista super jelovnici.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Puno toga, dakako, ovisi i o samom vrtiću i kadru koji želi i spreman je provoditi promjene

Sta nije to obveza, a ne dobra volja??? :?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas su već novi jelovnici. danas su za užinu imali krastavce

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj snjež prvotno napisa
    I da li mi netko iz iskustva može reći da li u vrtiću/jaslicama potuju želje roditelja da se djeci nešto ne daje...npr.voćni jogurt koji je pun aditiva ili krem namaz (ultra nezdravo puno šećera)?
    Evo mene s današnjim iskustvom. Zamolila sam tete da Jana ne pije kravlje mlijeko, nego bih joj ja donijela rižino, zobeno, sojino. I totalno me iznenadila jer je odmah pristala. Kao, inače to rade samo u slučaju alergija, ali evo ovo prošlo super.

I još namjeravam vidjeti za tu linoladu, puding i sl. Što oni mogu ponuditi Jani u zamjenu? Mislim, u slučaju kravljeg mlijeka, ja sam našla zamjenu, ali kako za ovo? Donijeti možda neku voćku taj dan? Ili jogurt?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam patriku čitavu prošlu godinu furala mlijeko u jaslice (kravlje) jer ga je navikao puno piti (i do litru i pol dnevno) - nisu radili nikakve probleme.
    Na početku sam isto tražila da mu ne daju (bar) poli salamu i hrenovke, a pomogućnosti niti cedevitu i puding, ali s obzirom da nemaju nikakvu alternativu za to - ispada da bi dijete kad je to na jelovniku do ručka bilo gladno. Sva sreća da pije toliko mlijeka jer mu onda to i nije bio neki veći problem jer je ručak obično ok, a draže mi je da pije mlijeko, pa makar i kravlje nego da jede te prerađevine pune kemikalija.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nama su isto tete uvijek izlazile u susret i stvarno imamo pozitivno iskustvo i hvala im na tome!

No ovdje nije stvar o pojedinacnim slucajevima, ko sto gore rekoh, vec o cijelom sistemu, koji bi se trebao promijeniti, a sve u cilju ne da se djeca zdravo prehranjuju, vec i da se uce navikama zdrave prehrane.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ovdje sam izostavila jednu rijec, koja mijenja citav smisao onog sto sam zeljela rec. Velikim je slovima upisana

Citiraj Mony prvotno napisa
    a sve u cilju ne SAMO da se djeca zdravo prehranjuju, vec i da se uce navikama zdrave prehrane.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    draže mi je da mi dijete pojede i špricanu jabuku po kojoj je hodao štakor, nego kupovni puding sa šlagom za užinu
    Umrla sam od smijeha!
    Ja bi rađe, miša, žabu, kišnu glistu al slažem se!

Mi do sada bili u privatnom vrtiću gdje su uredno jednom tjedno jeli svinjetinu i pili cedevitu, a kada smo u proljeće digli buru oko smokija i štapića za užinu, dobili smo skoro packe jer - to sva djeca jedu! No ukinuli su takve grickalice za užinu. No nije mi jasno, zašto uopće stavljaju takve stvari u menije? A furaju se na "ekskluzivu", privatni i to...

klmama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Puno toga, dakako, ovisi i o samom vrtiću i kadru koji želi i spreman je provoditi promjene, tako da i sada u nekim vrtićima postoje zaista super jelovnici.
    ovo ću potpisati. naš se vrtić jako trudi. umjesto sokova voda, umjesto slatkiša puno voća dostupnog na stolu svaki dan.
    nema hrenovki i pašteta, preferiraju žitarice i povrće svakodnevno, uz ponekad meso. za rođendane voćne salate i suho voće umjesto smokija.
    ima još stvari na kojima bi se trebalo poraditi, no ja sam ful zadovoljna. i moja djeca tamo jedu ono što kod kuće ne žele.

a susjeda, kuharica već godinama u jednom vrtiću, mi je neki dan rekla, kad sam je upitala oko ovog, da ona neće tako kuhati "po novom" jer to nitko neće jesti.

tako da u potpunosti mislim kao davorka.

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ljetos, na roditeljskom sastanku u dv iskrica bilo je rečeno kako one već sada imaju prijedlog jelovnika, ali nam ga ne mogu momentalno otkriti. prema tada dobivenoj informaciji ja sam shvatila kako se za to neće čekati Listopad, već su pripreme i ino obavljeni na vrijeme za novu vrtićku godinu.

a sada ove linolade i svinjetine i gluposti.
    na onom njihovom menu-u nalazi se 85% stvari koje luka nije do sda ni probao, niti sam imala namjeru uvodit ih u prehranu, pogotovo ne u ovoj dobi...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U našem vrtiću na oglasnoj ploči stoji jelovnik i pored njega članak iz novina koji govori o vrtičkim jelovnicima i posebno istaknuti dio kako je Cedevita izbačena.
    A u vrtićkom jelovniku i danas i sutra Cedevita ponuđena kao piće uz užinu. :/

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nama je med.sestra prvi dan u jaslicama rekla da oni već godinu dana slažu jelovnik kakav se sad predlaže i da ne misle ništa mijenjati, odnosno ne znaju što bi mijenjali - a na meniju: cedevita, poli salama, pudinzi, bešamel... F je alergičan na km, pa sam naglasila da ni ovo ostalo ne smije jesti, ali što je s drugom djecom...
    mislim! ne znaju što bi mijenjali!!! voće imaju 2x tjedno na meniju!!!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ma zanimljivo mi je da je kod nas na jelovniku cedevita navedena kao užina, ne uz užinu nego užina-cedevita...

pa kaj to znači da djeci u deset daju čašu cedevite pa ko popije popije?

To i ledeni čaj?!?!

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kaže teta jučer za ručak bile mahune,neznam što je danas(ona mi ni ne kaže kad zna da moja neće tamo ništa ni probati )..pitat ću ju....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •