Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Patlidžan help .....

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Patlidžan help .....

Kako to ispohujete .. a da onak ljepo izgleda kod mene to uvijek koma ispadne kad stavim na ulje on pusti vodu pa brasno se skupi u grudice i onak
    neizgleda uredno (al fino za jesti ) ..
    Probala sam nasoliti i ostaviti malo u salaveti da se "iscjedi" al opet ostaje voda unutri :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ostavim da se cijedi par sati

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Znači večer prije ih izrezat .. hvala

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja ih izrežem pa posolim i ostavim da stoje oko 30minuta i zatim ih operem malo u vodi i normalno ih pohujem i uredni su mi, a MM kaže i ukusni za jesti. Ja ne znam jer ih ne volim 8)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja isto izrežem i posolim, ostavim oko 2h, ali na nagnutoj površini (daska za rezanje) ili ih stavim u cjedilo za paštu pa poklopim sa loncem punim vode.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:?

Ja uopce ne cijedim patlidjane. Kad ih vadis iz tave stavi svaki posebno pa se nece upariti i smljeckati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma ne cijedim ni ja ,čekam da puste onu vodu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dala si mi ideju. Ja ih uzdužno izrežem na fete, posolim, stavim u cjedilo (i na to neki teret) i čekam da se ocijede cca 30-tak min. Za to vrijeme napravim smjesu malo gušću od one za palačinke. Uranjam svaki komad posebno u tu smjesu i frigam u dubokom ulju. A ponekad ih samo frigam, bez da ih poham. Volim ih.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ih ujutro narežem na ploške, svakog posolim i slažem ploške jednu na drugu. Onda gore pritisnem nečim teškim (stavim dasku za rezanje i gore najveći i najteži lonac što imam).
    I tako stoje da ispuste sok (inače su gorki).
    Prije pohanja ih još jednom iscijedim, pobrašnim, uvaljam u jaje i pržim u ulju. Pržene ih stavim na kuhinjsku brisaču da se upije ulje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ma slazem ja njih jedan po jedan samo sto tava bude puna vode morat cu probati tako da ih stisnem s necim čak sam razmisljala da napravim smjesu od brasna i jaja i da ih onda ubacim unutri ..onak da nevaljam pojedinačno..
    Uhh tak su mi fini za jesti al kad ih vidim tak očerupane prodje me volja

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Volim patlidžane i svašta sam radio s njima (osim pohanja koje mi ne ide) dok nisam skužio "rostiglio". Do toga su dovela dva bitna zapažanja.
    Prvo je da mi gorko uopće ne smeta, a suvišak soli smeta i zato mi soljenje sirovih patlidžana nikako ne dolazi u obzir. Osim zadržavanja dragocjene gorčine ovakvi mi imaju drastično bolji izgled.
    Drugo se odnosi na osobinu patlidžana da upiju svaku količinu masnoće tokom termičke obrade s kojom uopće dođu u kontakt. Ne znam pohati (antitalent) i ne ističem pohanje kao postupak po bilo čemu specijalan, osim što korica puca i sve se lijepo natoči masnoćom :bljuc:

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao i Davor, uopce ne solim sirove patlidjane niti mi smeta njihova tekucina.

Ali poham vrlo uspjesno, bez da se sve natopi masnocom.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

iskreno, ne znam čemu služi to čekanje.. ja ne čekam ništa. režem patlidžane minut prije nego ću ih spremati, baš iz razloga da mi se ne razvodne i nikakvih problema. nekad ih kod pohanja ni ne solim (solim jaje i malo mrvice) i nikada mi se ne naulje i ne raspucaju. probajte, barem s par komada. I ne pamtim kad sam naletjela na neki gorki (bilo kupovni ili iz tatinog vrta).
    Inače su mi najdraži narezani na malo deblje kolutove, malo posoljeni i bačeni na tavu s malo maslinovog ulja, feta kruha i eto ručka 8). Isto tako bacim par tanko narezanih kolutića na picu, musaku, mljac... sad sam gladna

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Volim patlidžane i svašta sam radio s njima (osim pohanja koje mi ne ide) dok nisam skužio "rostiglio". Do toga su dovela dva bitna zapažanja.
    Prvo je da mi gorko uopće ne smeta, a suvišak soli smeta i zato mi soljenje sirovih patlidžana nikako ne dolazi u obzir. Osim zadržavanja dragocjene gorčine ovakvi mi imaju drastično bolji izgled.
    Drugo se odnosi na osobinu patlidžana da upiju svaku količinu masnoće tokom termičke obrade s kojom uopće dođu u kontakt. Ne znam pohati (antitalent) i ne ističem pohanje kao postupak po bilo čemu specijalan, osim što korica puca i sve se lijepo natoči masnoćom :bljuc:
    meni se taj tvoj recept jako sviđa, ajde ti kao autor zalijepi link na to ovdje,lakše ćeš naći nego ja

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja ih narekem na šnite i kad ih posolim onda ih malo zalijem sa mlijekom i ostavim 15ak min.onda ih stavima na papirnate ubruse koji upiju višak.uvaljam u brašno i jaje sa soli i na vruće ulje.nekad ih jedem samo tako sa tartarom a nekad ih takve poslažem u protvan i onda slažem red patliđana,pelata,sira,i na kraju preko toga parmezan.kad se fino zapeče milina je za jesti

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, da Romina, to i ja radim (bez mlijeka), samo od pelata napravim salsu - alla parmigiana, mljac.

Drugo se odnosi na osobinu patlidžana da upiju svaku količinu masnoće tokom termičke obrade s kojom uopće dođu u kontakt.
    Ja sam ih naučila pohati bez da upiju ulje. :D

Prvo je da mi gorko uopće ne smeta
    Meni jako smeta, stoga stalno odgađam isprobavanje tvog recepta (a imam ga sejvanog). :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tko ono kaze, makedonci? kome smeta gorcina patlidzana neka jede tikvice

jucer sam jela iiiiizvrsne okruglice od patlidzana, izasao recept u nekim novinama.... kuhani patlidzani se nasjeckaju pa pomijesaju s jajima i parmezanom i zacinima pa se rade okruglice i pohaju. moj tata ne voli pohanje pa ih je samo poslozio u posudu i zapekao u pecnici, prethodno malo pobrasnio kukuruznim brasnom. bilo je jako jako jako mmmljac

a ima i recept da se narezu na ploskice, svaka se ploskica posipa parmezanom pa poliju maslinovim uljem i zapeku

i jedan i drugi recept preporucuje da se odgorce prije.

i jedan i drugi nacin mi je super. ali meni nije nikad uspjelo kao mom tati

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

fritulica pliiiiz recept...ja obožavam šalšu i sve moguće kombinacije sa samim paradajzom

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Romina, to naše jelo se izvorno zove "Melanzane alla parmigiana" po naški Parmiđana.
    Recept za salsu; sitno narežeš kapulu (crveni luk) i prodinstaš na maslinovom ulju, dodaš oguljene, nasjeckane rajčice (ako nemaš svježe onda pelate) i to u pravilu kuhaš dugo (kažu, što se duže kuha to je bolja sasa), propasiraš, pred kraj dodaš soli, 1 žlicu šećera, sitno sjeckani češnjak i nasjeckani peršin. E tako to radi moja mama.
    Ja često radim skraćenu varijantu pa stavim sve te iste sastojke, ali kuham oko 40-tak minuta i ne pasiram. Potom slažem red pohanih patlidžana (kako je gore opisano), red salse, red sira (pomiješam neki lagani sir s malo parmezana) i na kraju završim parmezanom (isto kao što i ti radiš) i uvalim u pećnicu. I hladno je odlično.
    Idem sutra po patlidžane.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja radim salsu kao i tvoja mama ali sam mislila da je doradiš nekak sa parmezanom...sve u svemu danas sam to ručala ali je salasa bila neka brzinska

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    ja radim salsu kao i tvoja mama ali sam mislila da je doradiš nekak sa parmezanom
    A to doradim tek na tanjuru.
    Ma gore sam se malo nespretno izrazila pa je ispalo da je salsa alla parmigiana, a nije nego jelo.
    Romina !

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Uspjelo mi :D napokon izgledali lijepo :D

prvo ih stavila u mlijeko i onda stavila sat vremena kriska pat. pa papir pa kriska pat. pa papir i ostavila sat vremena kasnije ubacila u smjesu od brasna i jaja ii super ispali :D

vi pricate o nekoj gorcini meni to slatko, ono nemogu jesti uz meso ja izgleda nemam okus gorcina u ustima :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa tako nekako ih i ja doživljavam. Gorak okus je u ovim krajevima teško naći u bilo kakvoj hrani, a ta mrvica gorčine stvarno ne smeta.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sad ja malo padam s Marsa,a jel se po tom Davorovom receptu patlidžani gule?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Yok. Osim ako nemaju trule fleke, ali takve patlidžane koristiš samo u nuždi. Opereš i narežeš.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja ih prepolovim na pola, izvadim "meso" koje izdinstam na luku sa sojom (dodam soli, vegete ...), u to dinstano dodam vrečicu parmezana i to sve vratim u izdubljene polovice, na vrh stavim mozzarelu i stavim u pećnicu.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

fritulica

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Prvo je da mi gorko uopće ne smeta
    Meni jako smeta, stoga stalno odgađam isprobavanje tvog recepta (a imam ga sejvanog). :/
    I mene je bilo strah od gorčine, ali ovi Davorovi patliđani stvarno ne ispadnu gorki, uopće. Samo sam ih oprala, narezala i složila u tepsiju. Nisu se uopće zaljepili za tepsiju ni raspali prilikom pečenja (i toga me bilo strah).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

potvrdim davora.
    kad nedjeljom pecemo kokicu s krumpirima u pecnici, ubacim par tikvica u komadu i padlidane mesi i kumpirima izrezane na pola i bude mljac.

nekad pecem samo kupire, patlidane, tikvice i komade bjelog kupusa sa malim pomidorima, maslinama i cesnjevima cesnjaka u kori i isto je mljac.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •