Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Položaj bebe pri spavanju

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Položaj bebe pri spavanju

OK, vjerojatno već ima 700 postova na tu temu, al na prvi pogled nisam niš našla, pa eto, pitam ovak. Dakle,

a) u kojem položaju nakraju beba mora spavati da bi se minimzirao rizik od SIDS-a?

b) da li vam pomažu oni valjušci koji se mogu kupiti i da li se isti mogu izvesti s ručnicima npr da ih ne kupujem bezveze?

c) kako pazite ne to da se bebi ne zapegla glavica tj, da ne dobije onu pistu odozada? Okrećete ju? Puno mojih frendova to ima i ni mi to lijepo

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: Položaj bebe pri spavanju

Citiraj UdavDave prvotno napisa
    OK, vjerojatno već ima 700 postova na tu temu, al na prvi pogled nisam niš našla, pa eto, pitam ovak. Dakle,

a) u kojem položaju nakraju beba mora spavati da bi se minimzirao rizik od SIDS-a?
    Mi smo Mašu stavljali na bok. Mislim da je ok i na leđima.

b) da li vam pomažu oni valjušci koji se mogu kupiti i da li se isti mogu izvesti s ručnicima npr da ih ne kupujem bezveze?
    Nabavili smo te valjuške/trokute/kako god...i nama je pomagalo. Koristili smo ih oko 3 mjeseca. A mislim da možeš i bez toga.

c) kako pazite ne to da se bebi ne zapegla glavica tj, da ne dobije onu pistu odozada? Okrećete ju? Puno mojih frendova to ima i ni mi to lijepo
    Da, svaki put na drugi bok...bar prvo vrijeme.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Stavljala sam je na bok ali je uskoro uspijela okrenuti se, dok je bila na boku sam je valjala lijevo desno. Sada spava na trbuhu. Ima super glavicu, ništa uležano (a stalno su mi govorili: pa imat će ti ružnu glavu bla bla bla ali nema veze jer je curica. Mah.)

Valjušci?
    Ja bi joj samo podložila ogromnog psa iza leđa (debel je i dovoljno velik da je zadrži da ne padne)

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Znači bok. E, da, zaboravila sam pitati, jeste li i s čim ste pokrivali bebu? To isto nije preporučljivo ili? Ja imam onu vreću za spavanje al čini mi se da je to malo pretoplo za sad, može i sam u robici spavati?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moj Luka od rođenja spava na leđima. pročitah da je to najbolje, odnosno najzdravije. ( nemojte me napadati ako mislite drukčije, stvarno sam tak pročitala ). Nema pistu iza na glavici jer uvijek je prilikom spavanja okrenuo glavicu na jednu ili drugu stranu. Od kad je savladao okretanje na bok spava u svim mogućim položajima - na trbuhu, leđima, bočno, čak i neke kombinacije toga je izmislio.

kaj se pokrivanja tiće on je tip djeteta koji se ne pokriva, odnosno ne voli da ga se pokriva - odmah sve s nogicama miče dolje.

Mali Medo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja mrva isto spava na leđima. Kupili smo trokutiće (i koristili ih jedno dva tjedna), ali on poludi kada ga zarobim na boku. Onda mi je draže da spava na leđima i okreće glavicu nego da se izživcira svaki put.
    I ima lijepo formiranu glavicu

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja je po uputama i savjetima stavljala na bok i podupirala jastucima.
    svako spavanje drugi bok.
    glavica super, nigdi uležana, prava damska

ali sam ja očito bila pretjerala u vremenskom stavljanju na bok i nisam na vrime skužila da to njoj ne odgovara i da se ona želi pružit kako njoj odgovara po krevetu. i onda je ona počela trzat glavicom ne bi li odgurnila te jastuke podupiraće, a ja mislila da je ko zna šta na stvari (nisam ništa lipo mislila ). i radi toga "trzanja" dva je puta vodila na eeg i uzv mozga.
    onog trena kad sam joj makla te jastuke dite se spasilo, zaspalo kako njemu odgovara i sve 5.
    (ovo sam napisala čisto da skrenem pažnju nekome ako mu dite pokušava nekim signalima pokazat da mu to podupiranje ne odgovara).

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

moja mala spava većinom na leđima, ako je stavim na bok ona se nagne ukoso jer hoće na leđa, pa sam odustala od rolica. Glavica je uvijek na stranu, ima duguljastu glavu pa joj je nezgodno držati je gore dok spava.
    Pokrivam je normalno, ne miče se previše pa nisam ni razmišljala o nekoj opasnosti!
    Vreća je dobro rješenje ali nekako mislim da joj je hladno za rukice, jer vreća nema rukave!

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nama je dr. Stanojević, nakon što smo mjesec dana spavali na boku, rekao da on preporuča na leđima. pa smo malog preokrenuli. i moram priznati da se baš lijepo počeo razvaljivat po krevetu.
    sada, sa skoro 7 mjeseci, još uvijek najviše spava na leđima, ali se u snu često okrene na bok, a ponekad legne čak i na trbuh ali to mu je samo za dnevno drijemanje.
    glavica mu je malo ravnija odotraga, ali ništa primjetno. možda bi bila i inače, nisam obraćala pozornost na to dok je bio isključivo na boku.

emarink avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kad se tek rodila spavala je na boku. I to sam ju stalno okretala da joj se glavica ne zaleži. S nekih 3 mjeseca je počela spavati na leđima sve do prije par tjedana kada je sama otkrila čari spavanja na trbuhu i sad se sama okrene i namjesti kako njoj odgovara. A što se pokrivanja tiče, isto je nogicama znala sve maknuti sa sebe, pa sada spava u vreći.

A imam i ja jedno pitanje: Moja L spava u svom krevetiću do noćnog hranjenja koje bude oko 4-5 ujutro i onda ju ja prebacim između sebe i MM-a u krevet i s nama spava sve do jutra. Ona se stalno vrti i okreće i jednom sam vidjela da joj je glava završila pod našim poplunom. Totalno sam se prepala i nekoliko dana iza toga sam ju vraćala u krevetić. Inače sam totalno u strahu da joj nešto ne napravimo za vrijeme spavanja. Da li su opasnosti toga tipa prošle jer ima 6,5 mjeseci ili??

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moj spava na leđima od rođenja s time da nam je ped. savjetovala da još podignemo malo madrac sa one strane di mu je glavica jer kako beba ima pelene ,kada leži na ravnoj površini,kao da visi pa je zato preporučila da podignemo malo madrac.

D 1998.
    I 2007.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam se takodjer puno puta zapitala iste stvari koje navodis i cula razne odgovore :/

no evo ti jedne interesantne web stranice

http://raisingchildren.net.au/articl...ml/context/114

mozda nadjes i tamo nesto kaj te zanima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Adriano od rođenja ima zaležanu glavicu iako ga ja od početka stavljam na bok, a podboltam s rolicama od ručnika. Jednu noć jedan bok, drugu drugi ili poslje svakog dojenja drugi. Pokrivala sam ga populunom, al kad sam ga jednu noć našla ispod njega, prešla sam na vreću.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

od rođenja (i prije ) spava s nama. nema zaležanu glavu. ne znam jel to zato što sam ja izmjenivala strane na krevetu. tako bi on drža glavu prema meni/sisi. time sam si ja zamisilla kako koordiniram strane spavanja. inače i sam je vrtio glavicu tak da bude bilo na lijevom bilo na desnom obrazu. na boku je bio vrlo malo, iako smo imali te rolice. pokriva bi se čime bi smo se i mi pokrivali. doduše MM je manje više uvik ima svoju deku. nije me nikad bilo strah da ću ga ozlijedit i sl.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja svoju Petru od pocetka stavljam svaki podoj drugi bok...i glavica nam je aristokratska ....
    stavljala sam rucnike iza leda u pocetku a sad kad vec ima 6miseci, ne stavljam nista nego se ona sama okrece kako oce....
    spava od prvog dana u svojoj sobi i nije nam tesko dizat se po noci i vise puta za podoje (sad vise ne ali prije kad je dojila po noci...), dovela bi je kod sebe, podojila i vratila nazad u krevetic....
    spava u vreci i to mi je super jer se koprca u krevetu pa bi se sigurno otkrila....i pokrivam je sa laganim pokrivacem i isto sam zadovoljna....u nas krevet je ne stavljam da spava jer me stah da se sta ne dogodi ali ujutro kad se probudi onda je dovedem na podoj i jos malo se izlezavamo u krevetu....
    sta se tice toga spavanja u nasem krevetu....dobila sam savjet od patronazne iz njemacke da je ne stavljma u svoj krevet jer mi imamo vise prljavstine i necistoca od malih beba pa da to nije zdravo da lezi di i mi lezimo....eto.... :?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj tina parada prvotno napisa
    sta se tice toga spavanja u nasem krevetu....dobila sam savjet od patronazne iz njemacke da je ne stavljma u svoj krevet jer mi imamo vise prljavstine i necistoca od malih beba pa da to nije zdravo da lezi di i mi lezimo....eto.... :?
    To mi ima smisla. Kad je ujutro prebacim da se malo izležava s nama, ispod bebe stavim čistu pelenu.
    Inače, malena ima dva mjeseca i već dulje vrijeme spava na leđima jer više ne postoji način da je zadržim u položaju na boku (to nam je valjda uspijevalo samo vrlo kratko vrijeme nakon rođenja). Rolu koja bi je trebala podupirati izgura na rub kreveta i lijepo se raširi na leđima. E sad, to me ne brine radi glave (koja btw ima savršen oblik) nego zbog toga jer moja malena često i puno bljucka. Glavicu najčešće drži na stranu, ali ponekad i ne pa me malo strah. (Iako mi ustvari uopće nije jasno kako bi se dijete moglo udaviti jer uvijek dok bljucka se meškolji i vrti glavicom pa to opet ode sa strane).

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

vidim da su postovi odavno, ali evo ponavljam pitanje kako stavljate djecu spavati, patronažna mi je savjetovala da je stavljam na bokove radi bljuckanja, ali eto nismo baš govorili do kada pa me interesira (beba mi ima za koji dan puna 2 mjeseca) do kada na bokove, jer nije baš nešto luda za tim položajima od prvog dana, ali eto forsiram pa nekako ide!!!

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

mi smo forsali E. , (a sada i I. koji ima tri mjeseca) da spava na boku (po noći) dok joj se nije zatvorila fontanela...onda više nema brige da će se glavica spljoštiti...
    a preko dana sam ju stavljala na trbuh jer joj je tako najviše pasalo...(ista stvar je i sa I.)
    što se tiče Charli chaplin nogica od spavanja na trbuhu, sve se to samo ispravi kad klinci prohodaju, samo im onda trebaju fine stabilne cipelice

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preporuka Americke pedijatrijske udruge iz 2005., revidirana i potvrdena 2009.: Spavanje na ledima je najbolja opcija u smanjivanju rizika od SIDS-a. Spavanje na boku vise se ne preporuca kao zadovoljavajuca alternativa.

S http://aappolicy.aappublications.org...ics;116/5/1245:

A statement of reaffirmation for this policy was published on January 1, 2009.
    This policy is a revision of the policy posted on March 1, 2000.
    POLICY STATEMENT

Published online November 1, 2005
    PEDIATRICS Vol. 116 No. 5 November 2005, pp. 1245-1255 (doi:10.1542/peds.2005-1499)

POLICY STATEMENT

The Changing Concept of Sudden Infant Death Syndrome: Diagnostic Coding Shifts, Controversies Regarding the Sleeping Environment, and New Variables to Consider in Reducing Risk

Task Force on Sudden Infant Death Syndrome

There has been a major decrease in the incidence of sudden infant death syndrome (SIDS) since the American Academy of Pediatrics (AAP) released its recommendation in 1992 that infants be placed down for sleep in a nonprone position. Although the SIDS rate continues to fall, some of the recent decrease of the last several years may be a result of coding shifts to other causes of unexpected infant deaths. Since the AAP published its last statement on SIDS in 2000, several issues have become relevant, including the significant risk of side sleeping position; the AAP no longer recognizes side sleeping as a reasonable alternative to fully supine sleeping. The AAP also stresses the need to avoid redundant soft bedding and soft objects in the infant's sleeping environment, the hazards of adults sleeping with an infant in the same bed, the SIDS risk reduction associated with having infants sleep in the same room as adults and with using pacifiers at the time of sleep, the importance of educating secondary caregivers and neonatology practitioners on the importance of "back to sleep," and strategies to reduce the incidence of positional plagiocephaly associated with supine positioning. This statement reviews the evidence associated with these and other SIDS-related issues and proposes new recommendations for further reducing SIDS risk.

Key Words: SIDS • sudden infant death syndrome • sudden unexpected infant death • infant mortality • supine position • infant sleep • infant bedding
    Abbreviations: SIDS, sudden infant death syndrome • AAP, American Academy of Pediatrics • OR, odds ratio • ALTE, apparent life-threatening event • PWS, plagiocephaly without synostosis

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nama je patronažna rekla da bi najbolji položaj za spavanje bio na leđima s tim da pod madrac stavimo nešta čime ćemo ga podići na nagib od oko 45 stupnjeva. U bolnici su obavezno morale bebe biti na boku, a tako sam stavljala i stariju kćerkicu.

Meni je ovo s nagibom malo čudno, kad se već stalno nastoji da dijete bude na ravnom....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa na nagnutom madracu možeš držat dijete mjesec dana možda, čim se počne micat spuzava po tom nagibu.
    meni je to bezveze, ja sam naginjala madrac samo kad su bili prehlađeni.
    a spavali su; prvi u svim položajima, nije nešto bio izbirljiv
    srednja isključivo na trbuhu
    zadnji samo na leđima, jesam se ja nešto trudila metat ga na bok ali bi se on uvijek bacio na leđa. na kraju sam odustala.
    rolice su mi bezveze jer bi svi podivljali kad bi ih u to ubacila.

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nama je patronazna rekla da je najbolje da na boku spava, tako sam ju i stavljala dok se nije pocela sama namjestat s tim da sam joj stalno saltala strane tokom noci.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •