Cijelu trudnoću čitam tekstove na rodinom portalu i svu moguću dostupnu literaturu da budem čim spremnija kad dođe beba.
Čvrsto sam odlučila isključivo dojiti prvih 6 mjeseci a kasnije ćemo vidjeti. MM i ja imamo alergije - meni reagiraju dišni putevi, MM ima alergije na hranu i problema s probavnim sustavom. Ja sam sad u trudnoći još dobila i alergije na hranu i neurodermitis. Osim toga u obitelji imam i dijabetes, pa mislim da je dojenje jedini način na koji mogu smanjiti vjerojatnost da beba pokupi nešto od toga.
Iznenađuje me činjenica da jedine žene koji znaju nešto o tome kak dojenje zapravo funkcionira sam srela ovdje na forumu, ali u stvarnom životu ih nema nigdje. Svima iznenada nestaje mlijeko i uvjerene su da je to normalno.
Pišem potaknuta time što sam čula da sestrina frendica bebu od 3 mjeseca hrani (kršitelj koda)om. Ženska inače nema nikakvih problema, ali je skužila da mu je premalo i da od (kršitelj koda)a po noći bolje spava. Sad slijede komentari kod mene doma (mama, sestra, baka i kompanija) u stilu:
"vidiš kak je ona prsata, ali to nema veze ako joj žlijezde ne funkcioniraju kak spada"
"nikad ne znaš kad možeš ostati bez mlijeka"
"pa da, normalno da mu je dala (kršitelj koda) kad je bio gladan i budio se svaka dva sata"
To su sve visoko obrazovane žene (osim bake) koje nemaju pojma ni o skokovima u razvoju, ni o isključivom dojenju, o ničemu...A odakle bi i znale ako ne vise po internetu? Ja nigdje drugdje osim na internetu i u knjigama nisam pročitala ni čula ništa o tome.
Kad je ta cura rodila, ja sam odmah pomislila da neće dojiti dulje od 3 mjeseca jer je dijete napajala vodom na flašicu, po preporuci patronažne sestre s obzirom da su bile velike vrućine, ali nisam htjela ništa komentirati.
Jednom sam samo izjavila da ću ja dojiti 6 mjeseci pa sam doživjela podsmijeh u stilu kak sam jadna naivna ko da se tak nešto može odlučiti i na to utjecati.
I sad se ja pitam, kak bi žene to trebale znati? Pogotovo one slabijeg obrazovanja, kojima neće pasti na pamet da odu u knjižnicu nego će slušati mamu, svekrvu, susjedu itd. Ako nešto i čuju kod pedijatra, ove iskusne "stručnjakinje" doma će ih brzo uvjeriti da je to glupost.