Hello,
evo neki dan sam kupila knjizicu i zbunjuju me neke skracenice pa ako bi me netko mogao rasvijetliti sto li znaci skracenica WAR? Nalazi se na 2. i 3. stranici odmah ispod krvne grupe.
Hvala![]()
Hello,
evo neki dan sam kupila knjizicu i zbunjuju me neke skracenice pa ako bi me netko mogao rasvijetliti sto li znaci skracenica WAR? Nalazi se na 2. i 3. stranici odmah ispod krvne grupe.
Hvala![]()
Trudničku knjižicu otvorila mi je moja ginićka, gledam sada, nigdje nema toga WAR ispod krvne grupe. Kod mene je na 2. strani krvna grupa i Rh faktor, a na trećoj popis bolesti koje treba zaokružiti ako ih je trudnica imala.
Ja sam svoju kupila prosli tjedan u Narodnim Novinama i jos nisam isla kod svoje gynea., pa se zato sad raspitujem unaprijed..a po tvome opisu cini mi se da nam TK nisu iste jer se na mojoj podaci o majci i ocu unose na 2. i 3. stranici a na 4. je AMNEZA no nema nista na zaokruzivanje vec moras sam upisivat...bzzzzz
ps: koliko vidim u terminu nam je razlika tocno mjesec dana! Jooj![]()
Cemu sluzi ta trudnicka knjizica - moram ju imati na porodu ili sto?
violet, koliko se sjećam jedne rasprave na starom forumu, neke cure nisu imale trudničku knjižicu i nitko ih je nije niti tražio. Neke su imale.
bebe, ja svoju nisam kupovala jer to ima moja doktorica, ista je kao ona u trudnoći s Lukom, samo malo dizajn drugačiji. Sastavili su je neki ljudi s Med. faksa.
p.s. za termin - javit ću ti kako je bilo![]()
violet, ja uoće nisam imala trudničku knjižicu, rodila sam u petrovoj i nitko me nije pitao za nju
Kod nas se ne kupuje trudnička knjižica nego je dobiješ kod ginekologa na prvom trudničkom pregledu i na svakom pregledu sestra upisuje tlak i težinu a doktor tjedan trudnoće,rezultate nekih pretraga(krvi,urina i sl).
E bogami meni je moja gin. rekla da ju moram kupit (kosta nekih 13ak kuna i prodaje se u narodnim novinama isto poput i radne knjizice)! I mene je to zacudilo jer sam do tada mislila kako se to dobije kod ginekologa...
Ma, sta sve nece smislit da se zaradi!
Zbunile ste me ovim kupovanjem TK.
Ja sam ju dobila kod ginića na prvom pregledu i mislila sam da je to uobičajen postupak.
Kod mene isto nema nikakav WAR.
Na porodu mi nije trebala knjižica ali cijelu trudnoću su mi doktori nešto upisivali unutra.
i ja sam svoju trudničku knjižicu dobila kod ginića i isto nema nikakav WAR.......
moja je bijela sa smeđim slovima i smeđe je nacrtana žena koja drži dijete u zraku......
Upravo sam se vratila od svoje gin. i saznala da to WAR zapravo stoji za spolne bolesti.![]()
A moja TK je rozo-plava..
.. uglavnom evo jos jedan dokaz kako stojimo sto se tice propisa i zakona u ovoj drzavi (svako radi po svome, zar ne?) UZAS!!![]()
Jos sam ljutai jer mi je gin. propisala neke vaginalete i ceporex cemu uopce ne vidim svrhe, osim namjernog izazivanja gljivica, pa idem se sad raspitat malo na forumina zasto i kako...
Ajd'
Ma to je zbog toga sto neki ginekolozi kupe sami kod NN pa onda daju ili prodaju zenama kad se ustanovi trudnoca (mene je moja trazila 10 Kn za otvaranje trudnicke knjizice - ona je privatnik preko Zavoda), a nekima se ne da da ih oni kupuju, nego te salju da kupis sam pa da doneses.Originally Posted by bebe
Inace trudnicku knjizicu je dobro uvijek imati sa sobom, pogotovo ako si bolestan ili putujes ili sl. - ako moras otici kod drugog doktora, iz nje odmah vidi kakva je situacija sa tobom i bebom, koje lijekove uzimas, itd.
Mene su odmah trazili trudnicku knjizicu kad sam se isla poroditi (Pula) - tj. trazila ju je sestra na prijemu.
Kad me je doktor pregledao i poceo unositi podatke u Povijest bolesti - trudnicka knjizica mu na stolu otvorena, pod nosom, a on meni (iza paravana prikljucena na CTG) dovikuje pitanja "Prva menstruacija - 14 godina?" (ja: "Ne - 11 godina"); "Jeste li uzimali lijekove u trudnoci?", itd. - a meni trudovi na tri minute - a njemu sve to lijepo pise u trudnickoj knjizici!!!
Nakon poroda mi je doktor koji me je porodio upisao podatke o bebi u trudnicku knjizicu, a i sad cu je ponovo morati odnijeti ginekolozici da vidi kako je sve proslo (jos nisam otisla na pregled sa 6 tjedana, ici cu sa 8 tjedana).
Pa da, valjda onda oni gin. koji imaju visok budzet ili koji su privatnici kupe sami pa ih dijele a oni s malo manjim salju da se kupi, u biti sad mi je to malo logicnije...ah sta da se radi...![]()
A eto, proslo par sati i vise nisam ljuta ni zbog ceg, izgleda da to hormoni divljaju, a MD to jos ne konta da je to zbog hormona pa kad se svadjamo onda bude gadno..grr, a valjd ce i on uc u stos![]()
A one tablete necu pocet uzimat dok ne dobijem drugo misljenje..![]()
![]()
A zasto ti je propisala tablete (ako možeš reći)?
I koje vaginalete?
Ja sam kod privatnika i nemam trudnicku knjizicu, nego on lijepo nakon svakog pregleda isprinta sve sto treba. Imam jedan mali fascikl u koji sve stavljam (ukljucujuci i pretrage koje radim drugdje, npr. urin i krvnu sliku), tako da mislim da mi trudnicka knjizica zapravo ni nije potrebna.
Tako je i meni bilo, sve sam imala isprintano i u fasciklu. Mislim da je važno je da se trudnoća kontrolira, da su negdje zapisani svi podaci, a forma je manje bitna.
Ja sam išla i kod socijalnog zbog uputnica i dobila trudničku knjižicu, nije mi ništa naplatio niti sam je morala ići kupovati.
Ja bih upravo ovih dana trebala kod socijalnog po uputnice, pa me zanima treba li za CTG npr. posebna uputnica, a posebna za pregled u Petrovoj?Originally Posted by VedranaV
Nadam se da ce mi netko sad otvoriti karton, jer do sad nisam imala socijalnog ginekologa.![]()
Mislim da ti treba uputnica za pregled u bolnici i posebna uputnica ako trebaš na UZV. Za CTG mislim da ne, mislim da je u sklopu pregleda, ali provjeri jer nisam 100% sigurna.
doktori koji imaju ugovor sa zavodom ti moraju sami dati trudnicku knjizicu. kad sam ja pitala moga da li da ju kupim, pogledao me ko da sam poludila i rekao da je to njihova obaveza.
Ne znam zasto mi ih je prepisala, doduse urin mi nije bio bas najbolji no onda me je valjd trebala slat da ponovno vadim krv pa da mi vide sta je s bubregom, ak je to uopce.Originally Posted by lunaleo
![]()
Prepisala mi je ceporex i vaginalete za koje mi je rekla da izazivaju gljivice..
Mislim, sta ce mi vaginalete????? :shock: Nemam nikakvu infekciju tam dolje, a i papa mi je bio uredan.
Obrnuto - Ceporex se daje za infekciju/lijecenje bakterija - i on izaziva gljivice, tako da ti vaginalete daje protiv gljivica koje bi mogla dobiti zbog koristenja Ceporexa - u ovom slucaju su ti vaginalete zapravo preventiva.Originally Posted by bebe
Elly - koja vec sve zna o bakterijama, gljivicama, vaginaletama... (naucila na tezi nacin) :wink:
Erin - 12.10.2003.
Obrnuto - Ceporex se daje za infekciju/lijecenje bakterija - i on izaziva gljivice, tako da ti vaginalete daje protiv gljivica koje bi mogla dobiti zbog koristenja Ceporexa - u ovom slucaju su ti vaginalete zapravo preventiva.
Elly - koja vec sve zna o bakterijama, gljivicama, vaginaletama... (naucila na tezi nacin) :wink:
Erin - 12.10.2003.[/quote]
Hvala E na informaciji.Sto se tice ceporexa uzimala sam ga vec prije no to kad sam bila manja ali nikad nisam dobila gljivice ilti nes slicno.
No, mene zanima zast mi je uopce prepisala ceporex ak mi je papa uredan, jedino sto mi u nalazu urina pise da imam mikroorganizama, sluzi i eritrocita no ja mislim da me za to trebala slat provjerit bubrege a ne odma lupit ceporex. Zar ne? Ja odma nisam ni skuzila sta ce mi i za sto prepisat tak da ju nisam ni mogla pitat kad je pisala recepte. A sljedeci pregled mi je za 4 tjedna...![]()
Izgleda da cu ipak morat pocet uzimat to sto mi je prepisala pa sta bude, bude...![]()
![]()
Mislim da moja ima ugovor sa zavodom, a svejedno me je poslala da ju kupim. No nema veze.Originally Posted by marta
Nedavno su uredjivali tam cijeli prostor tako da sada izgleda kao prava ljecnicka ordinacija i KONACNO nabavili UZV i ost. aparate pa napokon necu vise morat do bolnice cekat satima da dodjem na red...![]()
"WAR je skracenica za pretragu krvi na sifilis. Ovo je zakonom obvezna pretraga koja se obavlja kod svih trudnica."
Bas zbog toga sto imas mikroorganizme+suz+eritrocite - to ti znaci da imas upalu (upravo provjerila s mamom koja je visi biokemijski tehnicar).Originally Posted by bebe
A i sama imam iskustva s tim - ja sam imala prikrivenu upalu mjehura u trudnoci (tzv. asimptomaticna bakteriurija), pa sam i ja pila Ceporex i ostale antibiotike. Postoje upale koje "ne bole" - bakterije se nasele i "prave festu", a osoba nema nikakvih tipicnih simptoma (npr. ucestalo mokrenje, bol pri mokrenju, da mjehur boli, itd.).
Originally Posted by Elly
Elly, hvala ti na odgovoru sad mi je malo jasnije, ali nije li ceporex za INFEKCIJE a NE UPALE!!???
Ceporex je antibiotik koji ubija bakterije, a sad da li ćeš ti to zvati infekcija ili upala, svejedno je.
Upravo sam otvorila bocicu od ceporexa i smrdi mi na sumpor (pokvarenja jaja) jel to normalno?
Sori sto postavljam tolka pitanja i sto vas gnjavim al kad bih vam rekla da sam perfekcionist po prirodi...![]()
VedranaV - otela mi rijec iz usta..![]()
Bebe - sve o Ceporexu si procitaj na http://www.plivazdravlje.hr/?section...demecum&id=140
Jesi li provjerila rok trajanja na kutiji - mozda je istekao pa zato smrdi (jace nego inace)?
Rok trajanja je u redu.
Nego, Elly, jesi li i ti koristila vaginalete u trudnoci? Meni je moja gin. prepisala Canesten i posto nikad u zivotu nisam imala problema s tim stvarima ne znam kako da se postavim jer strah me da ne naskodi bebi...
Znam da ne bi trebalo, jer u uputstvima pise da je upotreba u prvim trima mjesecima trud. indicirana samo prema savjetu lijecnika, a ja sam vec u drugom tromjesecju..
Bebe, daj molim te nazovi ginekologicu i pitaj je sve što te zanima, očito imaš dosta pitanja za nju. Ne znam da li je stvar u tome što ti nije dobro objasnila kako se trebaš liječiti ili je nisi dobro shvatila ili nisi tada pitala sve što te zanima.
Ovo je topic o trudničkim knjižicama.
Da, koristila sam i te i druge (Rojazol) vaginalete - svaki puta kad bi mi dala antibiotik (Ceporex i druge), dobila bih i vaginalete kao prevenciju od gljivica. Gljivice nikad nisam dobila. Jest da je malo neudobno, a i strah za bebu uvijek postoji, ali imala sam povjerenja u ginekologicu i znala da radi za moje i bebino dobro (jest da sam i sama provjeravala po sto puta da li je lijek siguran za bebu :wink: ).Originally Posted by bebe
Ja sam trudničku knjizicu kupila u NN i platila 23 kune!!
Moja ginekologica(socijalna) kad sam potvrdila trudnocu poslala me kupiti! Sad kad preglede imam samo u bolnici gdje cu roditi, trudnicku knjizicu niti ne trazi nitko, niti ne gleda...
Toliko o tome s moje strane.
Vedrana, meni prodike ne trebaju - molim, da je sve tako jednostavno poput dici slusalicu i nazvati ne bih imala toliko pitanja na ovom forumu, a i uostalom volim cuti tudja iskustva i misljenja.Originally Posted by VedranaV
Napokon, ne zivimo svi u Zagrebu!
Elly, hvala ti na odgovoru, sada mi je puno lakse :D
Mislim da bi trebala sve u vezi propisane terapije provjeravati sa svojom ginekologicom, nema to veze sa prodikama.
Zašto ti nije jednostavno podići slušalicu i nazvati?
Meni je trudnička knjižica izvrsna stvar, otvorena mi je kod ginića privatnika s ugovorom sa socijalnim nakon 12. tjedna trudnoće, nisam je morala platiti ( i stvarno ne kužim zašto je drugi doktori naplaćuju!?) i kod nas u rodilištu je traže jer su svi bitni podatci o trudnoći u njoj ( npr. podatak da sam rh- a muž rh+ stajao mi je čak na korici same knjižice da im u rodilištu taj podatak dobro upadne u oči ).
Trudnicka knjizica je odlicno zamisljena, al kad dodjes rodit, fakat ju ni ne pogledaju.
meni su je trazili, prepisivali podatke iz nje....
meni je dobra stvar imati je, sad se posjetim kako sma dobivala na tezini ili sl.....a dok sam bila trudna uvijek sam je nopsila sa sobom, ono krvna grupa, rh faktor, tlakovi, sve pise...
Bezveze je jedino što nakon rođenja djeteta ne upišu podatke na zadnjoj stranici.![]()
Ja sam to riješila tako da sam sama upisala sve podatke koje sam znala.Originally Posted by klia
Kod nas u Zadru ništa, a mnoge bi mame voljele znati npr. koja im je dijete krvna grupa, što mislim da bi moralo pisati! Ja sam to slučajno saznala samo zato jer sam bila 0- pa su mi morali reći da je Matej AB+.
Istina! Ja jos ni dan danas ne znam za sigurno koja je moja krvna grupa jer su mojoj mami kad sam se ja bila rodila, u bolnici rekli jedno (mama je AB (Rh-), tata B(Rh+), ja "kao" A (Rh-), dan danas mi kod lijecnika opce prakse pise B(-)krvna grupa.
Isla sam na transfuziju u bolnici i tamo su mi ustanovili da sam B(Rh+) pa nek si ja mislim, tri razlicite grupe!!!
Uskoro bih trebala otic nanovo vadit krv radi moje bebe pa cu valjd napokon ustanovit koji je klinac...
ps: Ispricavam se, znam da ovaj topic i nije bas za krvne grupe ali sam morala ovo komentirat![]()
E vidis - u Puli upisu sve podatke o djetetu, ali krvnu grupu ne radeOriginally Posted by klia
![]()
S obzirom da sam ja B+ a MM AB+, Erin jedino zasigurno nije 0, pa mi je bilo bas zao kad sam vidjela da to ne rade.
Ja isto cili život, do trudnoće, nisam znala koja sam krvna grupa.![]()
Gle - nema sanse da si ti 0, a da ti je dijete AB. Onda to nije tvoje dijete (a u to pak sumnjamOriginally Posted by Klia
)
Krvne grupe se odreduju pomocu 2 alela. Postoje 4 krvne grupe - A, B, AB i O. Rh moze biti samo + ili -, ali to mi za ovu pricu trenutacno nije bitno
A si ako su tvoji aleli ili:
a) AA ili
b) A0 (A je dominantiniji alel i on se ispoljava)
B isto tako (tj. BB ili Bo).
O si samo ako si OO. Nema druge opcije, to je "slabiji" alel i NE MOZE se ispoljiti u kombinaciji s alelima A ili B.
AB su kodominantni aleli - tj. srela su se dva gena jednako jaka - i nastala je mjesavina.
Beba dobije po jedan alel od svakog roditelja. Buduci da si ti O, nema sanse da od tebe dobije nesto drugo. A onda jos samo ostaje tata, koji bebi isto daje jedan alel - ili A ili B ili O. Tvoja je beba onda nesto + 0.
Ne znam koliko je ovo ispalo jasno, ali samo da znas da ti je, ako si ti tako rekli - to greska.
A zar ne bi mogao tata biti AB+ grupa, a mama 0- i onda bi to bilo AB+??
(zaboravila sam to s grupama iz srednje škole![]()
)
Sam ti pitaj, ja jos nisam zaboravila, genetika mi je bila super lagana i rasturala sam skroz (natjecanja). :D
Eh, zasto... Jer, npr. tata je AB. (Rh nije bitan za krizanje alela, pa ga ne spominjem, osim toga, nisam ziher da bih to znala dobro objasnit). Dakle - tata ima alele A i B. I kad se od toga naprave spole stanice - pola spermica ima A, pola B. Mama je, velis O. Dakle, ima 100% posto O-O alele, ne moze drugacije. I mamina su jajasca pola pola, ali kako je i jedno i drugo O, mama ima 100% jajasca samo O. I kad se spoji jedan spremic i jedno jaje - na kraju je to ili grupa A (A+O) ili B (B+0).
Spermici se ne spajaju zajedno :D Zato nema kombinacije A-B ako je tu umjesana jedna stopostotna nula :D