Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: POTHRANJENA BEBA?!?!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno POTHRANJENA BEBA?!?!

Moja 4-mjesecna, zdrava, vesela i iskljucivo dojena curica - danas je na redovnoj pedijatrijskoj kontroli proglasena POTHRANJENOM :shock:

Do takve konstatacije doktorica je dosla na temelju ciste statistike, jer iz prilozene curke na stolu takav zakljucak nije moguce donijeti. Majena je prije buca, nego pothranjena. Cak smo naruceni sljedeci tjedan na vaganje a do tada sam strogo upozorena da "dijete ne smije izgubiti vise ni grama!!!".

Ja sam u prvi cas ostala totalno zbunjena i zabrinuta, al brzo sam se trgnula i potrazila "drugo misljenje". Ono je potvrdilo ono sto sam i ja mislila - sve je u najboljem redu :D Nastavljamo kao i dosada!

Dakle - curica 4 mjeseca 67 cm i 6300 grama.

U cemu je stos?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na osnovu cega je zakljucila da je pothranjena?
    :?
    vaga?

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pedijatrica ti baš i nije normalna :/ . onda bi moju H. koja ima 7800 grama i 65 cm i 3 i pol mjeseca proglasila preuhranjenom

dijete ti ima ko težinu i visinu za svoju dob, samo tako nastavi (a pedijatrici )

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovo gore treba pisati ok težinu

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

zrinka, u tome i je stos. Ne znam na temelju cega je ona donijela takav zakljucak i zasto. Stovise, drugi pedijatar mi je potvrdio da beba odlicno napreduje i da mjere zadovoljavaju sve kriterije!
    Jos mi je najzanimljivije sto zasad (u cetvrtak bi trebali ici na vaganje) nije htjela precizirati kako cemo se boriti protiv "pothranjenosti". Morti dohranom?!?! E nes!
    Fala Bogu ima mlijeka za jos koje

Zara1 - svaka cast! to je beba i pol

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hiii, moj je s 4 mjeseca imao 5700, njega bi onda valjda proglasila klinicki mrtvim

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

...moje predivno nasmješeno derište sa 4 i pol mj ima 6 kg i i 65 cm

( rođena sa 2,900 / 47 cm) pedijatrica se isto pjenila da baš ne dobiva dost i da moram pod hitno davat puuuno voća, kašica, žgance, rižu....

Pa nisu nam bebe prasci da ih tovimo :?

Eh...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    hiii, moj je s 4 mjeseca imao 5700, njega bi onda valjda proglasila klinicki mrtvim
    A što bi tek rekla za moju - 4 i pol mj. 5540 g i 61 cm?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Cure moje, kaj da vam kazem? Ocito nema nis pametno za reci

Zanima me kako postupa u situaciji kad nesto stvarno nije u redu?
    U svakom slucaju, mislim da je nije u redu nepotrebno zbunjivati i plasiti mlade mame.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nemaš dovoljno mlijeka i slabo ti je - zato ti je dijete neuhranjeno - najbolje će ti u tom slučaju pomoći žnjmil (pogledaj tko joj financira uredski materijal )
    Ma doktori samo se vi nacicavajte

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj je s 4 mjeseca imao 7 kg i rekli su da je preuhranjen i da ima 2 kg viska! :shock: Iako je roden s preko 4 kg... Ma nemoj ti nikog slusat, pa valjda bi vidjela i sama da ti je dijete neuhranjeno.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ne damo se mi curke pokolebat 8)
    Ovo mi je bilo prvo takvo lose iskustvo i zato sam ostala sokirana. Posebno zato sto vidim kako mi bebica lijepo napreduje i osjecam da je zadovoljna

Serpentina - mislim da si na dobrom tragu

Sta to nije strasno?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja cijela bliža rodbina misli kako mi slabo dobivamo na težini i svi su jako razočarani, ali mene to baš previše ne brine dok god je bebica zdrava, sretna i zadovoljna.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pa da! mama najbolje zna

Helena - s koliko je bebica rodjena?

Moja V je imala 3640 grama i 51 cm

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj seva prvotno napisa
    Cure moje, kaj da vam kazem? Ocito nema nis pametno za reci

Zanima me kako postupa u situaciji kad nesto stvarno nije u redu?
    U svakom slucaju, mislim da je nije u redu nepotrebno zbunjivati i plasiti mlade mame.
    tebi

odgovor na tvoje pitanje- ako je beba iskljucivo dijena, bitno je da ona doji na zahtjev i prazni dojke- efikasno.

znaci da ima pravilan polozaj na dojci (da je okrenuta cijelim tijelom prema mami, da je cijela bradavica i veci dio areole u ustima, da nosic i bradavica dodiruju dojku ili su 1mm udaljeni od nje, da su obje usne izvrnute prema van, da je jezik izmedju donje vilice i bradavice i da sisanjem potice refleks otpustanja mlijeka koji se moze prpoznati tako sto mama moze osjetiti trnce u dojci, nelagodu, toplinu, kontrakcije dojke (a prvih dana i maternice), da iz druge dojke kapa ili curi mlijeko, no normalno je ako majka ne osjeti nista od navedenog. tada moze biti sigurna da dolazi do refleksa otpustanja mlijeka ako vidi da dijete nakon brzih poteza sisanja pocinje ritmicki sisati i gutati, moze se cuti bebino gutanje i izdisaj zraka izmedju gutljaja, a mice se vilica, podrucje oko sljepocnice i uha. druga dojka se nudi nakon sto se prva efikasno isprazni.

efikasno dojenje je bitno jer tada dijete dolazi do onog zadnjeg masnog mlijeka.

no alfa i omega uspjesnog dojenja je pravilan polozaj na dojci.

kad se gleda bebin napredak, uzima se u obzir broj bebinih mokrih i pokakanih pelena (do 6. tjedna beba mora imati 2-3 pokakane pelene i 5-6 mokrih, a nakon 6. tjedna moze kakiti nakon svakog podoja a moze i da ne kaki nekoliko dana- normalno je), opce stanje djeteta, genetske predispozicije, i naravno, prirast.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Šta je izgubila na kilaži? Zaista ne kužim te doktore..... tako strašan zaključak :shock: Mislim da bi mnoge mame nakon toga kupile kutiju i bočicu :/

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hvala na odgovoru

Sve sto si napisala kod nas stoji.

Bebica je vrijedna i fino papa od pocetka, mlijeka imam u izobilju i osjecam trnce kod otpustanja, iz druge dojke curi mlijeko na sve strane, cuje se gutanje, micu se uheka i vilica. Bebici sam se potpuno prepustila i ona je sefica kad god hoce mamina duda je tu. Pelene redovito puni i stvarno sve funkcionira superrr :D

Ono sto je mene uzrujalo je cinjenica da doktorica uopce nije gledala moje dijete, njezino opce stanje niti nista od ovog sta sam nabrojala. Inace, radi se o doktorici koja zagovara dohranu od 4 mjeseca (to naravno nisam znala prije "incidenta"), a vjerovatno ima i nekog "dobrog" za preporuciti
    Mislim da u tom grmu lezi zec i to je grozno!

Jel imao tko slicnih iskustava i kako ste se postavile?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A da promijeniš doktoricu?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Htjela bi, al zasad ne znam di da se prebacimo

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam iz tog razloga promjenila doktora!
    proglasila je moju bebu pothranjenu i zvala nas na vaganje svakih tjedan dana!
    Ela je sada 6 mj i ima 6,400(rođena2900),i stvarno je sitna ali jako zadovoljna i sretna!

savjet za postupak sa doktorom!nakom što sam promjenila dok.(kad je Ela bila 3 mj.)i ova je nastavila sa istom pričom i rekla da bebi od 3,5 mj dam voćne sokiće :shock: :shock:
    ja sam rekla da ju imam namjeru isljučivo dojiti do 6 mj,a ona meni dobro,ali ja preporučujem sokiće :shock: ((kršitelj koda)ove naravno)
    ja sam si mislila ,je**** se ti baba,neće vidjeti sokić još 3 mj.
    kad sam sad bila na kontroli sa 6 mj,pita dok.šta beba jede,a ja ko iz topa mene!

samo je rekla da bi bilo lijepo da beba počne sa dohranom!e molim lijepo sad će početi!

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i meni je pedica preporučila da krenemo sa dohranom, zato kaj je beba malo predugačka, a da ima malo kila. beba 4,5 mj i 68 cm duga i 6300 g teška. ali ja sam odlučila čekati do 6 mjeseci, i to ću joj reči na slijedećoj kontroli. ona može preporučiti svoje, ali ipak je na meni odluka. pogotovo kaj mislim da razlog za uvođenje dohrane baš i nije neki, beba inače živahna i vesela, samo kaj nema šlaufeke i špekece po nogama i rukama kak bi neki oko nas htjeli da ima, ali ona je šlank i ne da se .

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

seva ma samo odmahni rukom na takve gluposti.
    Moja curka ima 8 mjeseci i nema ni 7 kila.Ali naša pedica je jako zadovoljna njenim napretkom.Do 6 mjeseca je samo cicala i onda smo polako krenuli sa dohranom.
    Naravno da je pedica imala glupe savjete poput toga da dijete mora jesti monte,danone,piti sokiće,jesti sir...i tako,još sto čuda je nabrojila.Ja sam samo kimala glavom pred njom a doma radim po svome.
    I dijete mi je zdravo i veselo a ja zadovoljna.
    Dakle,glavu gore,promjeni pedicu i radi po svom jer ti ipak znaš najbolje što je dobro za tvoje dijete.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Helena - s koliko je bebica rodjena?
    Rođena s 2800g i 51 cm

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Tvoja pedica fakat nije normalna. Mi smo sa 4 mjeseca imali 6100g i 64.5 cm. I naš pedijatar je bio oduševljen i rekao je da tam di piše beba može glat biti slika moje male. Dohranu smo počeli sad, dakle sa 6 mjeseci. I to ionak sam bljuje u trazmazuje svugdje okolo tak da čisto sumnjam da ćemo se od rižinih pahuljica početi rapidno debljati

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I osim toga, otkud joj te statistike :? ? U onoj zelenoj knjižici Moja prva godina imaš prosječne podatke (za RH valjda) za visinu, težinu i opseg glave, vi ste čista sredina po težini a po dužini ste super napredni.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj UdavDave prvotno napisa
    I osim toga, otkud joj te statistike :? ? U onoj zelenoj knjižici Moja prva godina imaš prosječne podatke (za RH valjda) za visinu, težinu i opseg glave, vi ste čista sredina po težini a po dužini ste super napredni.
    Pedica je vjerojatno gledala tablicu težine u odnosu na visinu/duljinu, i tu je stvarno ova bebica dosta nisko (na stranicama WHO-a su novi standardi rasta, BTW). ali ako bebica prati svoju krivulju, sve je ok. Ne bi bilo dobro da bebica pada po percentilama. A opet, ako je bebica vesela i zdrava, ja se ne bih zabrinjavala.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

hmmm.. da sam se ja pojavila s mojom Nellie kod tvoje pedice, mene bi valjda poslali u zatvor, a Nellie bi nasopali guscijom pastetom - ona sutra puni 7 meseci, ima 68cm i 6850gr. Sitna je, zivahna ko struja, sisa na svakih 2h i mrljavi s dohranom, ali ide polako na bolje. Ja sam se vise zabrinula nego moj pedijatar - prekjuce smo bili na kontroli, ona je po ovdasnjim "tablicama" oko 30. percentila sto nije tako strasno.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

po meni je najlogicnija teorija da beba treba poduplati porodajnu tezinu do navrsenih 6 mjeseci.
    kako ocekivati da ce beba rodjena sa npr. 2900 i druga rodjena sa 3900 u dobi od npr. 4 i pol mjeseca imati jednaku kilazu?
    kad se gleda bebin napredak, osim uredne probave i dobrog apetita, uzima se u obzir opce stanje djeteta i genetske predispozicije.(kaj nije to bitnije od brojki u tablici :? )

Hvala vam svima na savjetima i podrsci

Danas smo puno bolje, mameki su se smirili 8)

Helena - po ovoj meni dragoj teoriji beba ti do 6 mjeseci mora natuci 5600g, a ak se ne varam toliko ima vec sa 4 i pol mjeseca! i zdrava je i vesela, zato ne brini nego uzivajte

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moja cura u dobi od 4mj. 6400, 62,5. Pedijatrica prezadovoljna.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ah, pa i mi smo tu malko pri dnu

http://www.who.int/childgrowth/stand...irls_z_0_2.pdf

ali to je sve normalno, kaj ne? To samo znači da je manje posto djece u tom omjeru a ne da su glaaaadna. Kak ti kažeš, bitno da se raste . I genetika tu, jasno, ima svoje prste.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jel imao tko slicnih iskustava i kako ste se postavile?
    Prvo, bebica ti je taman
    Mi doduše nismo imali sličnih problema jer je naša malena rasla prema tablici, ali nam je preporučen početak dohrane s 4 mjeseca. U početku sam pokušavala razgovarati i objašnjavati pedijatrici da nama dojenje super ide i da ne bi još (niti uopće) pili sokiće, ali nije išlo. Sad samo poslušno klimam glavom i radim po svome. Moj instinkt me do sada još nije prevario (kada je riječ o mom djetetu, he he).
    Inače, samo da malo približim curama koje bi odmah mijenjale pedijatra situaciju u manjim gradovima (npr. evo u Dubrovniku). Nije to baš tako lako, jer niti imamo neku puno bolju alternativu, a i pedijatrici smo "dodijeljeni" prema mjestu stanovanja. Stoga, preostaje nam jedino puno čitati i na pregledima ne puno prkositi jer od toga nema puno pomoći

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

moje dijete ti je sa 8 mjeseci imalo 7500 g i ja sam šizila jer sam mislila da je premršava. Naša pedica je samo pogledala malu i rekla mi - ona je sitna, ali je skladno građena i nije uopće mršava. Nemojte se toliko obazirati na težinu. Pa ti sad znaj? Jedan veli ovako, drugi onako. Literatura veli da bi u 6 mjeseci dijete trebalo poduplati svoju porođajnu težinu, ali niti to nije mora.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Al, dobro, evo, čak i da je 77 pedijatara za elin-bebu reklo da ima premalo grama (kaj nema, 7500 je sasvim solidno za tu dob). Kaj sad tu čovjek može? Mislim, dijete jede koliko jede (ne govorim o Afrika - pothranjenosti, jasno, nego o ovim našim slučajevima). Evo, mi smo i na sisi i na dudi i sad krenuli s dohranom al, teoretski, čak i da je oću namjerno nadebljat, ne bi znala kako. Kad neće jesti onda NEĆE i točka. Pa nemrem joj usta polugom razdvajat i šopat ju, right ?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj UdavDave prvotno napisa
    Al, dobro, evo, čak i da je 77 pedijatara za elin-bebu reklo da ima premalo grama (kaj nema, 7500 je sasvim solidno za tu dob). Kaj sad tu čovjek može? Mislim, dijete jede koliko jede (ne govorim o Afrika - pothranjenosti, jasno, nego o ovim našim slučajevima). Evo, mi smo i na sisi i na dudi i sad krenuli s dohranom al, teoretski, čak i da je oću namjerno nadebljat, ne bi znala kako. Kad neće jesti onda NEĆE i točka. Pa nemrem joj usta polugom razdvajat i šopat ju, right ?
    rigth ako neće jesti možeš se fučkati. Moja kad neće jesti zatvori usta tako da niti zrno prašine ne može proći a kamo li žličica ili duda. Neko vrijeme se zabrinjavala oko toga, ali sam skužila da su djeca pametnija od nas - znaju kad im je dosta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •