Da li znate da li roditelj može biti učitelj dijetetu u 1. razredu osnovne škole?
Da li postoje kakvi zakoni, prepreke?
Hvala
Da li znate da li roditelj može biti učitelj dijetetu u 1. razredu osnovne škole?
Da li postoje kakvi zakoni, prepreke?
Hvala
moj deda je učio moju mamu 50 i neke .....
pa ako ima barem 2 paralelke bilo bi logično da dijete uči netko drugi.....
Moja teta je bila učiteljica svojoj djeci prije ponekog desetljeća. Meni se čini da bi to i sada trebalo biti u redu.
u našoj staroj školi - neki se bore noktima i zubima da ne bi predavali svojoj djeci. i to smatram ispravnim.
Ja se nadam da moji neće ići ni u istu školu u kojoj radim....
U vrtićima nije dozvoljeno da odgojiteljica ima u grupi vlastito dijete,pa,pretpostavljam da je tako i u školama.Realno gledajuč,nikad ne može kriterij biti isti prema vlastitom djetetu i prema ostalima,pa je onda bolje da nisu skupa.
Oh, dear... a ja mislila da mašnica pita može li mama doma podučavati svoje dijete, a da dijete na kraju samo polaže ispite.
Vidim, kasno je...![]()
Ne postoji pravilo koje to zabranjuje, ali ako postoji mogućnost (više paralelki ili predmetnih učitelja) zar nije normalno da roditelj izabere ne predavati svom djetetu. I moja škola je u malom mjestu i u njoj rade mnogi domaći, a pohađaju je i njihova djeca i ako dođe do nekih problema ravnatelj presuđuje, tj. dodijeli dijete drugom učitelju.
Mislim kako je bolje za dijete da mu mama ne bude učiteljica. Tu nikada ne možemo biti dovoljno objektivni. Kolegice koje su to prošle kažu da su otišle u onu goru krajnost - krajnje postrožen kriterij za vlastito dijete. Srećom, moje dijete ide u sasvim drugu školu. Pratim njegov rad, a na roditeljskim sastancima sam samo RODITELJ.![]()
Mislim kako je bolje za dijete da mu mama ne bude učiteljica. Tu nikada ne možemo biti dovoljno objektivni. Kolegice koje su to prošle kažu da su otišle u onu goru krajnost - krajnje postrožen kriterij za vlastito dijete. Srećom, moje dijete ide u sasvim drugu školu. Pratim njegov rad, a na roditeljskim sastancima sam samo RODITELJ.![]()
Ja sam jedna od onih koja je svom djetetu bila učiteljica, doduše iz stranog jezika. Nije bilo druge i nekako smo izgurali dvije godine. Onda je dobio novu učiteljicu i ja sam odahnula a on je prihvatio promjenu bez problema.
Nikada nije bilo nekih većih poteškoća jedino se na samom početku malo rastužio jer"mama si mi a nisi mi htjela reći kako ide odgovor?".
Naravno bio je mali limač i brzo mu je postalo jasno da ja u razredu nisam mama. Zaista nije bilo nikakvih problema ali je meni ipak drago da je gotovo.
Mislim da je to najveća opasnost. Djeca moje tete kažu da je ona prema njima bila daleko stroža nego prema ostaloj djeci.tjaša prvotno napisa
Zato djeca prosvjetnih radnika tako rijetko završavaju u prosvjeti. Čast izuzecima!
moja mama je uciteljica. (sad u mirovimi) ali ja nisam isla u njen razred . mislim da je to bolje.
I moja mama je učiteljica. Učila me prvi i pola drugog razreda osnovne. Da bi izbjegla bilo kakve komentare od strane nadobudnoga puka, prema meni je bila dvostruko stroža nego prema drugoj djeci. Sjećam se da mi je iz pjesmice jednom dala jedinicu jer ju nisam znala, a dobro je znala da sam se dan prije otišla igrati s prijateljicom umjesto da učim pjesmicu. Što je u redu, da je bila takva prema svima. Kad smo se preselili i ja dobila novog učitelja obje smo se spasile. Ako može bez toga, bolje je oboma.
i ja znam za jednu curu koja je u osnovnoj školi tako nadrapalaZdenka2 prvotno napisa
![]()
ovo za vrtice nije istina.U vrtićima nije dozvoljeno da odgojiteljica ima u grupi vlastito dijete,pa,pretpostavljam da je tako i u školama.
ne postoji pisano pravilo vec dogovor unutar kuce.
Moja prijateljica je razrednica (5.-8r.) svojem djetetu i to funkcionira izvrsno.
Prvi razredi su ipak nešto drugo, vjerojatno je puno drugačije.
Svaka čast. Znači da je mama našla pravu mjeru da nitko ne bude zakinut. Ali, mislim da je to jako teško.Anita-AZ prvotno napisa
Meni je mama predavala u srednjoj školi neke stručne predmete.Nije mi to bilo niti traumatično niti neko posebno dobro iskustvo. Nije bilo izbora jer smo živjeli u malom mjestu gdje je samo jedna srednja škola te struke.
Vjerujem doduše da je u vrtiću ili prvim razredima osnovne škole situacija drugačija i da za dijete može djelovati zbunjujuće.
Moja baka je bila uciteljica svojoj djeci i svojoj necakinji, a prije toga i svojoj sestri.tjaša prvotno napisa
Svi oni - ucenici - su govorili da je prema njima bila daleko strozija nego prema ostalim ucenicima. :/
BTW, i ja pomislih da se radi o home schoolingu.![]()
I u školi u kojoj ja radim je to pravilo. Pri rasporedu predmeta i profesora, kolege se uvijek izjasne, molim mene izuzmite jer mi je dijete u tom razredu.sorciere prvotno napisa
Što se dogodi: nitko ti ne vjeruje da si objektivan prema svom djetetu.
1. Nisi objektivan, subjektivan si jer je to ipak tvoje dijete.
2. Često češ prema svom djetetu postavljati veće zahtjeve, kako drugi ne bi mislili da je povlašten.
3. Što god napravio, uvijek će netko reći: pa da svom/svojoj sinu/kćeri je dala bolju ocjenu, iako nije zaslužio/la.
Zbog toga je najbolje izbjeći tu situaciju.
Ako možeš, stavi u istu smjenu, ali ne u isti razred.
moja kolegica je bila "teta" svojoj curici, to je užasno teško i za mamu i za dijete jer nisu jednaki kriteriji prema tvom djetetu i prema drugoj djeciflower prvotno napisa
jako teško i za mamu i za dijete
Moja kolegica je bila svojoj kćeri učiteljica u 3.r. i kaže da bi obje zaboravile da su mama i kćer kada su u razredu. Kada bi mala bila bolesna i falila iz škole, imala bi već sve bilježnice za prepisivanje doma prije nego bi se mama vratila. A kada su se spremali na izlet i učiteljica je pričala kako se trebaju obući, mala digne nogu, pokaže cipele koje ima i pita "Učiteljice, mogu li ja u ovima?"
Curica (sada na kraju srednje) je stvarno izuzetno dijete, pa nitko nije postavljao pitanja je li mama previše ili premalo popustljiva prema kćeri.
brane, znam ja to na vl. kozi, zato je ona u drugom vrticu![]()
U našoj je školi nepisano PRAVILO da roditelj ne predaje svom djetetu!
Smatram to ispravnim!
Ja osobno nikad ne bih bila uciteljica svom djetetu.
Još bi mi samo trebalo da i ovih par sati mira što ih imam na poslu, Filip zamnom trči i viče mama, mama...Sva sreća nisam učiteljica pa to nije moguće.
Potpisujem!Što se dogodi: nitko ti ne vjeruje da si objektivan prema svom djetetu.
1. Nisi objektivan, subjektivan si jer je to ipak tvoje dijete.
2. Često češ prema svom djetetu postavljati veće zahtjeve, kako drugi ne bi mislili da je povlašten.
3. Što god napravio, uvijek će netko reći: pa da svom/svojoj sinu/kćeri je dala bolju ocjenu, iako nije zaslužio/la.
Ne bih bila učiteljica svom djetetu.
Tako ionako ići će u kvartovsku školu, no neki me već pitaju zašto je ne upišem u svoju školu. Osim što je predaleko, ne želim se susretati sa svojim djetetom na svom radnom mjestu.
I imam loša iskustva s kolegicama čiju sam djecu učila. Majčinski osjećaji uvijek rade.
Sestrična od mog muža je učiteljica svom djetetu i koliko znam to super funkcionira,ali prije te odluke je morala ići kod ravnatelja na razgovor.mali ide u boravak i ima dvije učiteljice tako da mislim da nema popuštanja jer ova druga isto s njim radi i vidi koliko djete napreduje.
Možete podučavati dijete kod kuće tako da ga upišete u međunarodnu školu koja dozvoljava homeschooling (školovanje kod kuće). Ja osobno školujem svoju djecu kod kuće. Trenutno sam mama-učiteljica djece 1., 2. i 3. razreda. I nije mi teško biti objektivna zati što želim da uče a ne samo da dobiju 5. Meni taj 5 uopće nije važan nego da uče i da steku ne samo znanje nego i koristno znanje i da znaju biti kreativni s znanjem! Ugl. stavljam tu link za moj blog. Ja sainače Amerikanka (ali su moji svi hrvati po nacionalnosti) samo da znate. Ovu školu u kojoj smo upisani upisuje i hrvate (ima ih oko 5 koji su upisali ove godine i isto školuju kod kuće). Ministarstvo je prihvatio upise i izgleda da su zadovoljni samo s tim da su djeca negdje upisana i da neka institucija se brine o njihovom školovanju.
http://dnevnikmameuiteljice.blogspot.com/p/sve.html?m=0
Već mi je MM radni kolega, samo mi još treba da i I. ide kod nas u školu, ne bih se nimalo uspjela odmoriti od njih!
Meni bi bilo jednostavnije da I. najesen bude moj ili MM-ov učenik (išao bi s nama zajedno, ovako ćemo morati nekoga plaćati da ga kupi iz škole) ali nakon razmišljanja smo ipak odbili tu mogućnost. Ne kažem da ne bi dobro funkcioniralo ali radije bih da se sam snalazi jer je i ovako jako vezan uz mene.
Najbolje mi je bilo kada sam ga pitala bi li više volio da mu ja budem učiteljica ili tata učitelj, a MM skočio: Nema šanse da mu ja budem učitelj, pa da me kontroliraš kako radim!![]()
lima![]()
Hahahaha, baš ti je veselo Lima
MM-u je mama bila razrednica u osnovnoj školi![]()
meni je mama bila učiteljica od 1. do 4. razreda.
nije mi se to sviđalo, nimalo, a mislim da ni njoj nije bilo drago. ali nije bilo druge mogućnosti.
ostala djeca su bila uvjerena da mi mama/učiteljica popušta, a ja sam imala dojam da imam postroženi tretman
a budući da se ni inače nismo slagale, 24 sata mame na dan mi je stvarno bilo previše![]()
Isto kao laumi s tim da sam još i sestru dvije godine stariju morala trpiti jer smo bili u kombiniranom razredu, ako sam je doma naljutila, ona se meni rugala u razredu- sestra, a ne mama, i time me označila kao laku metu odmah u startu, stara nije mogla ništa.
Meni je mama predavala 2 god. u srednjoj školi jer nije bilo alternative za taj predmet. Znam da je prema meni bila uvijek strožija i nakon svakog pismenog kontrolnog je pred cijelim razredom čitala moje odgovore i onda bi ocjenjivala isti. Ostalim učenicima je kontrolne ispravljala doma.
Inače, Hs je jedna sasvim druga tema pa se tu ne bih opet miješala jer i nakon pročitanog bloga forumašice koja je stavila link puno je tu stvari koje su mi potpuno strane. To je jedan sasvim drugi svjetonazor i način života koji je meni u sferi sf-a.