andrej ne pije čaj kao takav ali voli ukrasti iz moje šalice.
naravno da je pravi čaj no-no, a što je s ostalim biljkama?
andrej ne pije čaj kao takav ali voli ukrasti iz moje šalice.
naravno da je pravi čaj no-no, a što je s ostalim biljkama?
A zašto bi čaj bio no-no?
Malim makrobiotičarima pod normalno trpaju banča i kukiča, a što je to nego čaj?
Za djecu preko godinu dana mi se ne čini da to ima baš puno veze. OK, možda ne baš pred spavanje...
Rooibos čaj je bez teina. Meni Lara uvijek ukrade malo. Isto tako je i s bijelim čajem. Nisam primjetila da joj smeta, ja pijem a još uvijek ju dojim.
bijeli čaj nije bez teina. rooibos je, ali je i diuretik.
davore, znači skoro-dvogodišnjak bi smio piti zeleni ili bijeli čaj?
ni andreju ne smeta kad ja popijem nescaffe ili čaj, ali ovak "direktno"... :?
Mislim da je klincima najbolja voda. Zatim tamni voćni sokovi. Sve ostalo može ali je korist upitna.
ma jasno, pa i napisala sam da mališa ne pije čaj umjesto vode - samo kraducka iz mamine šalice, jako mu je fora piti sam iz velike šalice "kao veliki".
Sto je bijeli caj?
I... sve 5.
Imaj samo u vidu da se takvim dijeljenjem hrane i pića potiče transfer karijesa na male zube, a ako do sada nisi pazila na to - sada je sasvim svejedno.
bijeli čaj je "pravi" čaj koji se bere dok su listići jako mladi i pokriveni bijelim dlačicama. nefermentiran. sličan zelenom, samo još malo blažeg okusa.
onda imamo i crveni, polufermentirani čaj (oolong) - na pola puta između zelenog i crnog.
mislim da je na portalu baš izašao članak o čaju...
evo teksta, oolong se ne spominje.
Fakat. Očito tekst potiče iz makrobiotičarske radionice. Reći da zeleni čaj potječe iz Japana i preskočiti cijele tradicije kineskih zelenih čajeva: Lung Ching (imam), gunpowder... :?
Ne kontam
Djeci, pogotovo maloj, ne bi terbalo davati čajeve koji u sebi imaju tein ili kofein, jer ih to stimulira, razmjerno njihovoj težini više nego odrasle. Iznimka je čaj kukicha (kukiča) jer on opće ne sadrži kofein, pa se razlikuje od drugih čajeva i pogodan je za bebe i malu djecu. Ubrane grančice se pare, suše i čuvaju umotane u papir dvije do tri godine kako bi se razvio karakterističan okus. Grančice se zatim prže što pojačava okus, a sam čaj čini iznimno ukusnim hladnim ili toplim napitkom. Kukicha čaj bogat je kalcijem i pomaže probavu. Preporuča se i dojiljama jer potiče laktaciju. Pomaže kod umora jer dobro uravnotežuje alkalna i kisela svojstva u organizmu. Sadrži tanin pa pomaže u detoksifikaciji organizma. Tanin je vrlo snažan sastojak koji oslobađa tijelo čak i od nikotina i radioaktivnosti. Od svih vrsta čajeva, kukicha sadrži najveći postotak tanina.Davor prvotno napisa
Priprema: u kipuću vodu dodajte grančice, smanjite vatru i kuhajte 1-2 min, prokuhane grančice možete koristite nekoliko puta.
Ahmed pije kamilicu, lipu, majcinu dusicu...Mejra kamilicu, mentu...iz nekog instinkta nisam im nikad ponudila zeleni, bijeli caj...
moji klinci najcesce piju sipak i lipu, ubranu na poljima, a ne kupovnu... isto tako i mentu i kadulju povremeno jer im bude gorkasta...
A zar nije lipa no-no...?
Moji obozavaju kamilicu piti za dorucak ili pred spavanje. I ja mislim da se nista ne moze mjeriti s vodom, ali nam nezasladjeni caj (ili eventualno s malo meda) dobro dodje kao alternativa sokovima.
ja Roku dajem ponekad vrlo blagi taheebo i rooibos...
M pije majčinu dušicu, sljezov, kamilicu i iglice bora...
Po meni su čajevi sa teinom za bebe isto kao i kava. N. pije kamilicu, šipak, mentu, i planinski čaj. Zeleni i sl. joj ne dajem niti planiram.
Podižem ovu temu jer ne mogu pronaći odgovor na Filipovo često buđenje noću. Naime, svaki dan mu baka da bočicu čaja (menta ili nešto sl.). Znam da 99% čajeva sadrži tein, neki i kofein.
Molim vas, ako netko zna točan i provjeren podatak, koji čajevi ne sadrže u sebi ni tein, ni kofein i može ih se mirne duše dati djeci i dojiljama.
Hvala.