Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Prvi razred (boravak) sa dvije uciteljice

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Prvi razred (boravak) sa dvije uciteljice

Eto, nakon jucerasnjeg uvoda pocelo je danas "za istac".
    Jucer smo imali samo uvodni sat i na njemu smo saznali da ce se u razredima koji imaju i produzeni boravak (2 od 3 u nasoj skoli) nastava organizirati na novom principu - naime, nece biti podjele na uciteljicu za nastavu i uciteljicu za boravak, vec ce obje drzati svoj dio nastave (jedna matematiku i jos nesto, a druga hrvatski, prirodu i jos nesto ... nisam dobro cuo sto zbog galame) i svoj dio boravka.

Da li je netko od vas imao slicna iskustva u vasim skolama?

Ovo mi pomalo mirisi na "vrticki" princip (u dobrom smislu), odnosno na prijelaz izmedju vrtickog sistema rada i skolskog. Vidjet cemo kako ce to funkcionirati u praksi, no cinjenica je da cemo umjesto jedne "referentne" osobe u razredu imati dvije.

Slijedeci tjedan cemo imati opsiran roditeljski pa cemo valjda onda cuti sve detalje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znaci po malo se kreće prema cjelodnevnoj nastavi
    bit će zanimljivo čitati tvoja iskustva

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa
    znaci po malo se kreće prema cjelodnevnoj nastavi
    bit će zanimljivo čitati tvoja iskustva
    Mislim da zasad nije toliko cjelodnevna nastava (nakon klasicne satnice ce se i dalje raditi klasicne boravkaske aktivnosti - malo zadace, malo igre itd), koliko taj nekakav pomak prema predmetnoj nastavi. Vidjet cu kakve ce biti Vedranove reakcije, ali i sto cemo cuti na prvom roditeljskom.
    I, naravno, sve cu prenijeti vama ovdje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tatek tako je i kod nas!
    Dvije učiteljice i svaka će držati po tri predmeta plus učiteljice iz vjeronauka i engleskog posebno.
    Ista shema - nastava će im trajati do 11,30h i nakon toga je ručak.
    Iza ručka odmor,igra(čak su nam preporučile da im donesemo bojanke,rješavaljke i sl. knjigice za zabavu) i tada kreće pisanje zadaće.
    To sve traje do nekih 15h,a onda slijedi užina.
    Nakon užine sve do 16h igra,zabava,odlazak van(danas sigurno ne!)..
    U 16h ih sele u učionicu gdje je dežurstvo do 17h!
    Zaboravih reči da će ih one oko 15,30(nakon užine) dovesti do predvorja gdje će roditelji moći pokupiti djecu,a nakon toha u učionici.
    Sviđa mi se to da oni sami ne bauljaju barem ove prve dane sami po školi!!
    Uglavnom nakon onako traumatičnog jutra jedva čekam da čujem utiske prvog "pravog" dana u školi!!!!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam isla u takav cjelodnevni boravak i moram reci da mi je bilo prekrasno. Druzenje, zajednicko ucenje, igranje - super! Jedino sto je meni uvijek bilo premalo spize pa bi utrpala kruh u dzepove za kasnije.

Uciteljica koja je predavala hrvatski i prirodu je dolazila ujutro, drzala je i tjelesni. Ona sto nas je ucila matematiku je predavala i likovni i glazbeni.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

I Iv je u cjelodnevnom u Rijeci. Dvije učiteljice, starija drži matematiku, prirodu i tjelesni a mlada (njena prva generacija učenika) hrvatski likovni i glazbeni i 1 sat tjelesnog. Dolazak 7:30 do 8, u 9 marenda, u 12 rucak, u 15 uzina u 16-16:30 odlazak. Radi se korak po korak. Sve je super samo mi se cini mala uciona za 25 djece/8 sati svaki dan. No sto je tu je, bilo bi bolje da ih je oko 20. Koliko su veleiki vasi razredi?

Inace je sve proslo super. sjedi s najboljim prijeteljem iz vrtica u klupi.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamas jeste u Tesli?
    jako me zanima kako ide.
    drago mi je da su i druge sredine krenule u ovakav oblik cjelodnevne nastave, khm...prva generacija ovakvog rada je bila u moje skolsko doba dugo nam treba da naucimo...
    da li se tatek i kod vas ovo ekstra placa?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    mamas jeste u Tesli?
    jako me zanima kako ide.
    drago mi je da su i druge sredine krenule u ovakav oblik cjelodnevne nastave, khm...prva generacija ovakvog rada je bila u moje skolsko doba dugo nam treba da naucimo...
    da li se tatek i kod vas ovo ekstra placa?
    Ne, nema nikakvih ekstra troskova osim prehrane koja je i tako svugdje dio cijene boravka.

U nasoj skoli je od cca 75 prvasica tek 8 onih koji ne idu u boravak ... trend je ocit. :/

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa

U nasoj skoli je od cca 75 prvasica tek 8 onih koji ne idu u boravak ... trend je ocit. :/
    Trend?? Tatek iskreno nemam pojma što bi sa Sonjom da nema boravka a vjerujem da velika većina roditelja ima isti problem kao i ja.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa

Trend?? Tatek iskreno nemam pojma što bi sa Sonjom da nema boravka a vjerujem da velika većina roditelja ima isti problem kao i ja.
    Da, ne znam ni ja sto bi s Vedranom ... no, cinjenica je da boravka jedno vrijeme jedva da je bilo u skolama. Ne znam kako su se roditelji snalazili prije recimo 5, 10 ili 20 godina ... :?

U doba mojeg osnovnjaka u boravak je islo cca 20 djece od nas preko 400 u nizim razredima skole. Iz mog razreda u boravak je isla samo jedna curica, nitko vise. Akako su se ljudi snalazili ... ne znam. Moja stara je bila nezaposlena (odnosno radila neki fus kod kuce) tako da smo sestra i ja bili doma s njom kad nismo bili u skoli.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni taj cjelodnevni boravak u školi zvuči grozno, ali znam da je nekome tko nema kamo s djetetom spas. Danas kad vrebaju tolike opasnosti stvarno ne možeš pustiti dijete samo.
    No nekad smo svi nakon škole, oko podneva, išli direktno doma. Većina djece iz razreda su imali ključ oko vrata. Došli bi kući podgrijali si ručak koji su mame radile dan prije i išli se van igrati. Uglavnom su djeca bila na ulici dok starci ne bi došli s posla. Ali to nije bilo ništa strašno i nije bilo neke velike opasnosti.
    Mi smo živjeli s bakom i dedom pa bi me oni dočekali s ručkom, pa bi pričali o školi i igrali se u kući i ustvari sam morala doma dočekati mamu i tatu da se vrate s posla. Nekada sam bila i ljubomorna na djecu "s ključem oko vrata" koji su imali slobodu biti vani.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Dabo prvotno napisa
    Meni taj cjelodnevni boravak u školi zvuči grozno, ali znam da je nekome tko nema kamo s djetetom spas. Danas kad vrebaju tolike opasnosti stvarno ne možeš pustiti dijete samo.
    No nekad smo svi nakon škole, oko podneva, išli direktno doma. Većina djece iz razreda su imali ključ oko vrata. Došli bi kući podgrijali si ručak koji su mame radile dan prije i išli se van igrati. Uglavnom su djeca bila na ulici dok starci ne bi došli s posla. Ali to nije bilo ništa strašno i nije bilo neke velike opasnosti.
    Mi smo živjeli s bakom i dedom pa bi me oni dočekali s ručkom, pa bi pričali o školi i igrali se u kući i ustvari sam morala doma dočekati mamu i tatu da se vrate s posla. Nekada sam bila i ljubomorna na djecu "s ključem oko vrata" koji su imali slobodu biti vani.
    Kljuc oko vrata je OK za klince tamo negdje od 3-4 razreda pa nadalje, no za prvasice i samo malkice starije ... ja cak ni u to davno doba prije skoro pa 40 godina, u slijepoj ulici koja je rijetko vidjela auta, sa 7-8 godina nisam smio ici dalje od vrta i 100 m od kuce dok nisma bio na putu ka i od skole.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma nisu ni prosla vremena bila idealna.
    mi smo bili sami doma, ali samo u kuci ili na ogradjenom dvoristu.
    Kad sam bila prvi razred mama je nasla neku zenu kod koje sam isla na rucak, a ostala bih kod nje jos sat-dva i igrala se s njenim unukom.
    sestra, vrlo plaho i njezno bice, je krenula u skolu godinu iza mene. uglavnom su nam se smjene poklapale (tad je bila nastava u 3 smjene) pa sam je ja'cuvala', ali svaki 3 tjedan smo se razisle. onda bi ona sama sjedila kod kuce za stolom i gledala kazaljke na satu, i cekala mamu.
    ne bih ja to za svoje dijete, boravak mi je puno drazi.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja vidim gotovo samo dobro u boravku. Dijete zajedno s drugom djecom prolazi zadaće, sustavno ponavljaju gradivo, mogu imati neke dodatne aktivnosti i, što je najvažnije, igraju se zajedno. To mi je neusporedivo s mogućnošću da bude sam doma ili s nekom dadiljom.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zaboravila sam napomenuti da dijete ne bi smjelo ostati predugo u boravku, jer onda stvar gubi smisao. Mislim da dijete dio poslijepodneva treba provesti s roditeljima, a ne da se oni pretvore u servis za razvažanje i stavljanje u krevet. Mi smo po M. ovih dana išli u 15.00, a kad počnu zaozbiljno raditi dolazit ćemo u 15.30, a ako se on bude htio malo dulje poigrati najkasnije u 16.00.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Zaboravila sam napomenuti da dijete ne bi smjelo ostati predugo u boravku, jer onda stvar gubi smisao. Mislim da dijete dio poslijepodneva treba provesti s roditeljima, a ne da se oni pretvore u servis za razvažanje i stavljanje u krevet. Mi smo po M. ovih dana išli u 15.00, a kad počnu zaozbiljno raditi dolazit ćemo u 15.30, a ako se on bude htio malo dulje poigrati najkasnije u 16.00.
    To su i naši planovi. Iskreno rečeno meni je "ključić oko vrata" onako otužna scena za djete od 6,7,8 i 9 godina....MM veli da mu je najgore sjećanje iz djetinjstva bilo upravo to vrijeme iza škole dok dok mama ili tata nisu došli doma s posla...veli da je sam ko jadnićak sjedio na kauču i neprekidno gledao u sat i plakao...Sonja je prilično nesamostalna i ne mogu si pojmiti da sa svojih 6.5 godina bude sama doma i podgrijava si ručak....Brrrr sad me prošla jeza od te scene...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja vidim gotovo samo dobro u boravku. Dijete zajedno s drugom djecom prolazi zadaće, sustavno ponavljaju gradivo, mogu imati neke dodatne aktivnosti i, što je najvažnije, igraju se zajedno. To mi je neusporedivo s mogućnošću da bude sam doma ili s nekom dadiljom.
    U potpunosti se slažem s ovim šta je Zdenka napisala. Mislim da je za nas koji u Zagrebu nemamo baka servis cjelodnevni boravak najbolji izbor. Ja i MM smo kući nikad prije 17 h tako da smo izabrali školu u kojoj je cjelodnevni boravak svih osam godina. Ključ oko vrata ne dolazi u obzir (možda tek kad krene na fakultet ).

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi cemo dolaziti po Vedrana izmedju 15:30 i 16:30, ovisno o MZ-inom rasporedu na poslu (kad je slobodna nakon 15h, doci ce ona po njega ranije, kad nije tad ja prvo skupljam Zrinku iz vrtica, a onda Vedrana iz skole, a razmak od jednog do drugog je 20 minuta autom.

Kad bi Vedran bio sam kod kuce uvjeren sam da ne bi plakao, vjerojatno bi vrlo brzo nasao zabavu i naviknuo se na to, ali smtramo da je ipak malo prerano za to, i sto se tice mogucih opasnosti (sto bi napravio da se nesto desi, a ne moze jos dobro ni ulazna vrata otkljucati?), ali i cisto sto se tice tog osjecaja samoce, mislim da jos nije red za to, kad se vec moze urediti drugacije.

Uvjeren sam da je vrijeme u boravku kvalitetno provedeno vrijeme, ne samo sto se tice zadaca, vec i drustva (kod kuce nemamo bas neku ekipu vrsnjaka za igru), a cak ni opcija sa pola sata ili sata crtica ili dokumentaraca pokoji dan u boravku nije tako losa, jer si onda izgusta gledanje u ekran pa je doma zainteresiraniji za ostale oblike zabave u kojima moze(mo) aktivno ucestvovati.

Jucer sam malo duze razgovarao sa uciteljicom, kaze da je vrlo tih za nastave, koliko ga kuzim, jos je impresioniran okolinom i novim licima, no i ocekivao sam tu fazu. Dobro je da je nestalo protesta od prekjucer i da ga je zamijenilo prihvacanje ... znam da promjena nije laka, ali lakse je kad se ona prihvati i pocne razmisljati u novim okvirima, a mislim da je upravo sad usao u tu fazu.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

[quote="flower"]mamas jeste u Tesli?
    jako me zanima kako ide.
    quote]

Ne u Gortanu, ali tesla je prva povela u Ri. Iskustva za sada Ok. Prilagodba odlicna jer poznaje dosta djece iz 2 i 3 cjelodnevnog koji su bili s njim u vrticu. Uciteljice ostavaljaju izvrstan dojam a radi se korak po korak. Najveci problem je manjak spavanja ali to bi se ubrzo trebalo
    rjesiti.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Izgleda da boravak moze znaciti dve donekle razlicite stvari.
    U nasoj skoli postoje dva:

produzeni boravak PB gdje djeca iz razlicitih razreda dolaze nakon nastave rucaju, rade zadace, igraju se, ponavljaju .... s uciteljicom koja produzeni vodi. Roditelji mogu doci po njih u bilo koje doba do 5, i to je super kad roditelji rade jedan tjedan ujutro jedan popodne. Npr. nasa teta iz vrtica to koristi, da taj tjedan kad zavrsi ranije odmah uzme maloga iz skole, a sljedeci tjedan tek oko 5.

Postoji i cjelodnevni boravak CB gdje se skolski program izvodi od 8 do 4, i oni su obavezni u tom vremenu biti u skoli. Djeca su stalno sa svoje dvije uciteljice osim za eng, inf, vjer, tal. U tom vremenu se odradi zadaca odnosno vjezba i ponavljanje. Naravno rucak, marenda, setnja,...

U kakvom su boravku vasi klinci?

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Kad bi Vedran bio sam kod kuce uvjeren sam da ne bi plakao, vjerojatno bi vrlo brzo nasao zabavu i naviknuo se na to, ali smtramo da je ipak malo prerano za to, i sto se tice mogucih opasnosti (sto bi napravio da se nesto desi, a ne moze jos dobro ni ulazna vrata otkljucati?), ali i cisto sto se tice tog osjecaja samoce, mislim da jos nije red za to, kad se vec moze urediti drugacije.
    Stvarno je prerano. Iv je sam rekao da nije spreman ostati sam u kuci niti 10 minuta i da cemo ga do 18 godine voziti u skolu. Ja sam mu rekla da ce ostati sam tek kad sam odluci da zeli ali da sam ja sigurna da bi on to mogao (btw. na otoku mu nije problem ici uz rub ceste bez plocnika 500m kupiti nesto u ducanu i vratiti se). Tako da neko ostajanje od 10:30 kad redovitim prvasicima zavrsi skola do 17 dok se mi dovucemo do kuce uopce nije opcija, ali to naravno ovisi i o djetetu.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamaS prvotno napisa
    Izgleda da boravak moze znaciti dve donekle razlicite stvari.
    U nasoj skoli postoje dva:

produzeni boravak PB gdje djeca iz razlicitih razreda dolaze nakon nastave rucaju, rade zadace, igraju se, ponavljaju .... s uciteljicom koja produzeni vodi. Roditelji mogu doci po njih u bilo koje doba do 5, i to je super kad roditelji rade jedan tjedan ujutro jedan popodne. Npr. nasa teta iz vrtica to koristi, da taj tjedan kad zavrsi ranije odmah uzme maloga iz skole, a sljedeci tjedan tek oko 5.

Postoji i cjelodnevni boravak CB gdje se skolski program izvodi od 8 do 4, i oni su obavezni u tom vremenu biti u skoli. Djeca su stalno sa svoje dvije uciteljice osim za eng, inf, vjer, tal. U tom vremenu se odradi zadaca odnosno vjezba i ponavljanje. Naravno rucak, marenda, setnja,...

U kakvom su boravku vasi klinci?
    Kod nas je trebala biti druga opcija, no jucer smoculi da se iz nekog razloga (detalji drugi tjedan na sastanku) prelazi ipak na klasicni

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kad ovo citam sve me strah sto nas ceka, al eto imamo jos dosta vremena!!
    ps. moja mama je bila na porodiljnom kad sam ja bila 1. razred, a od 2. razreda sam ostajala sama kod kuce!!!
    ne sjecam se zasto nisam isla u boravak!! :?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod nas je ova klasična opcija koja se meni sviđa. Naime, sviđa mi se to da dijete u određeno vrijeme završi s nastavom i onda počne ležerniji dio. U našoj školi je boravak, jednom kad se upiše obavezan, dakle ne pozdravlja se ova opcija da se dijete uzima iz škole kad se hoće. U dogovoru s učiteljicom iz DB može se uzeti dijete ranije, ali se preferira da ostane na cijelom programu. Kad se stvari malo ustale, ja ću pokušati provesti praksu da negdje sredinom tjedna uzmem M. odmah poslije nastave i da taj dan mi radimo s njim, tako da budemo u tijeku s time što su radili toga tjedna i da stekne naviku rada s roditeljima.

Nastava završava u 11.30, a potom glavna učiteljica vodi djecu na ručak. Poslije ručka počinje boravak, osim dva dana u tjednu, kada imaju fakultativni njemački i informatiku. U boravku je prvo odmor - ako ne pada kiša odlaze van, u park na Opatovinu (prekrasno mi je što će mi sin rasti u tom lijepom okruženju). Ako pada kiša, crtaju, igraju se i gledaju crtiće u razredu. Nakon odmora piše se zadaća i ponavljaju se lekcije od jutra. Onda slijedi užina. Program DB završava oko 15.30, a djeca mogu ostati do 17.00. Mi smo ovaj tjedan M. dizali oko 15.00, jedan dan poslije ručka u 12.00, jer je to bio tek tjedan navikavanja. Uglavnom, zadovoljna sam takvim DB, osim što mislim da u njemu ima previše djece (27, iz 2 razreda).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •