Results 1 to 26 of 26

Thread: prvasici, koje knjige imate i jesu li teske?

renata's Avatar

Default prvasici, koje knjige imate i jesu li teske?

hrvatski - skolska knjiga - katastrofa teske
    3 knjige
    unutra su mi onak, bezveze. ili stvarno nisu privlacne za klince, ili ja imam problem s njima cim su tako teske

matematika od profila mi se cini bolja, tanja i zanimljivija.

i ne mogu shvatiti, ali nikako, zasto su bas SVE knjige velikog formata s puno praznog prostora na stranicama
    prije su imali razgaranate udzbenike npr. iz hrvatskog, prvo polugodiste jedna knjiga, drugo druga, i to manjeg formata i tanje.
    lara ne moze sama nositi torbu kad su sve knjige unutra.

i sad kad se knjge vracaju za druge djake, znaci da nema sanse za promjenu niti za slijedece generacije. muka mi je od tog zakona o udzbenicima.

Zdenka2's Avatar

Mi imamo knjige od različitih izdavača za različite predmete. Ni u ludilu ne stane sve u torbu. Danas smo odnijeli knjige u školu: malo u torbi, više u velikoj vrećetini. Sva sreća da M. knjige ostaju u školi za radnih dana.

a zakaj's Avatar

mi takodjer imamo knjige razlicitih izdavaca (sk. knjiga, profil, alfa - mislim da je to sve).
    ukupno je to 11 knjiga (na vjeronauk ne ide), i stale su sve u torbu, skupa s tekama i pernicom.
    pribor za likovni stoji im u posebnoj kutiji, a ne u torbi.

Mukica's Avatar

mi smo dobili sve skupa samo 6 knjiga
    sve od profila
    matka, hrvatski i priroda

i ne kuzim uopce kak cemo ih vracat :/ jer kolko sam ih na brzinu prolistala vidjela sam da se u sve te knjige pise, bilo da su udzbenici ili radne biljeznice

i da.. format je neki ljevi
    i da.. i tih 6 sto smo dobili su jako teske...

Osoblje foruma Bubica's Avatar

12-13 knjiga, hrvatski je debela knjižurina, nešto sa slapom na kraju (ne da mi se ići otvarati torbu jer ja jednostavno skauticu ne znam zatvoriti :shock: ). U b. bi torbu stalo i duplo više knjiga, ali torba je jako teška.

Neke su knjige danas ostavili u školi, engl, vjeronauk i glazbeni slijedeće dane ne mora nositi pa ce sve skupa biti malo lakše...

a zakaj's Avatar

Quote Originally Posted by Bubica
    U b. bi torbu stalo i duplo više knjiga, ali torba je jako teška.
    je, i tona ima scouticu.
    a da je teska - uvjerila sam se jucer - nosila sam toninu torbu punu knjiga iz skole, tonku na piska-lonca, i jos svoju torbicu. do doma sam plivala u znoju.

litala's Avatar

ja ne kuzim to vracanje. sve knjige, i udzbenici i vjezbenice se ispunjavaju, na svakoj stranici :/

kome ce to iduce godine koristiti? jedino reciklazi...

ida je danas u skolu nosila samo hrvatski i matematiku, bila je teska torba (+ odnijela je papuce koje ce ostati u skoli, pice i ice jer ovaj tjedan nemaju marendu), doma ce vratiti vjerojatno samo udzbenike i biljeznice...

a zakaj's Avatar

meni su nasi udzbenici (na brzinu pregledani) djelovali kao da se u njih ne pise, pa pretpostavljam da bi se mogli jos koristiti.

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

likovni - ucimo gledati 1 (skolska knjiga)
    glazbeni - glazbene carolije 1 (profil) + cd
    engleski - happy house 1 (algoritam) + radna biljeznica + cd
    hrvatski - knjiguljica 1 i 2 (alfa) + radne biljeznice
    priroda - skola i dom 1 (alfa) + radna biljeznica
    matematika - matematika 1 (alfa) + zbirka + radna biljeznica

ukupno 13 knjiga

Rene2's Avatar

Quote Originally Posted by Mukica
    mi smo dobili sve skupa samo 6 knjiga
    sve od profila
    matka, hrvatski i priroda

i ne kuzim uopce kak cemo ih vracat :/ jer kolko sam ih na brzinu prolistala vidjela sam da se u sve te knjige pise, bilo da su udzbenici ili radne biljeznice

i da.. format je neki ljevi
    i da.. i tih 6 sto smo dobili su jako teske...
    Ne kužim ni ja ovo s vraćanjem knjiga.
    Naše knjige su pretežno od ŠK i jedva stanu sve u torbu, a o formatima da ne pričam.
    pretežno su sve knjige radne (piše se u njih) i nije mi jasno kak ćemo to vratiti.

Naša učiteljica je pola knjiga ostavila u školi (radne bilježnice), tak da djeca nose samo bilježnice i po 2 udžbenika na dan. Još ne znamo raspored za engleski i vjeronauk, ali i to će ovaj tjedan.

A pribor za likovni smo morali spremiti u jednu kutiju od cipela i odnijeti u školu. Potrošila sam 100kn samo za pribor za likovni, kupljeno sve u plodinama po najnižim cijenama (drvene, vodene bojice, pastele, flomasteri, tempere, paleta, tuš :? , kistovi, čašica za kistove, krpica, majica odrasle osobe (kao kuta), kolaž, škare, ljepilo...) Nije mi stalo u običnu kutiju od cipela, nego sam morala uzeti od MMovih patika (45 broj)

Plaćamo 30kn osiguranje, 8 za crveni križ, 2kn za papirnate ubruse, 63 školska kuhinja.

Prva dva tjedna djeca su u školi od 13:30 do 16:00 i od 8:00 do 10:30 (samo prva tri školska sata, bez velikog odmora) tako da jesti ni ne mora u školi.

MM je nezaposlen pa je na sebe uzeo dovođenje i odvođenje iz škole, ali prvi dan smo išli svi troje pješice.

Jučer smo imali prvu D.Z. Izrezati škarama pačića pipija i zalijepiti ga na štapić, te obojiti papigu iz matematike Rea mi nije dala blizu zadaće, sve je sama napravila, a ja sam samo prekontrolirala. Uh, baš sam ponosna

pepi's Avatar

Quote Originally Posted by Rene2

A pribor za likovni smo morali spremiti u jednu kutiju od cipela i odnijeti u školu. Potrošila sam 100kn samo za pribor za likovni, kupljeno sve u plodinama po najnižim cijenama (drvene, vodene bojice, pastele, flomasteri, tempere, paleta, tuš :? , kistovi, čašica za kistove, krpica, majica odrasle osobe (kao kuta), kolaž, škare, ljepilo...) Nije mi stalo u običnu kutiju od cipela, nego sam morala uzeti od MMovih patika (45 broj)

Nama su učiteljice predložile ako želimo da će one naručiti komplet za likovni od TOZ-a u kojem je apsolutno sve za likovni, a napravljen je kao mali koferčić i košta 95 kn.

Mi smo kupili taj koferčić u konzumu za 99 kuna i mislim da se to stvarno isplati pošto je unutra sve od toz-a.A njihove bojice su nam se najviše svidile(šegrt hlapić)pa smo ih kupovali stalno prošle godine.[/b]

ajde, neka meni netko objasni zasto vec u prvom razredu knjige iz likovnog i glazbenog??
    meni se to cini kao pretjerivanje. pa zar nije dovoljna mapa s papirima na kojima ce se crtat, slikat...
    knjiga iz glazbenog?? mogu jos shvatit ako su tamo rijeci pjesmica, ali ako se krece s ozbiljnim stvarima...

Mi smo dobili toliko knjiga da su jedva stale u Lukinu torbu,a ja sam se otelila dok sam tu torbu donijela u školu!!
    Dobro,mi smo nosili SVE knjige jer smo u boravku i torba ostaje cijeli tjedan tamo.
    Ali kaj je preveč je preveč!!
    4 knjige iz hrvatskog plus radna bilježnica
    1 knjiga iz prirode,matematike,likovnog???,glazbenog,engleskog ,vjeronauka plus radne bilježnice za sve ove predmete
    Plus - likovna mapa,2 crtančice,1 bilježnica za matematiku,pernica,šlape....
    Ma neću pretjerivati,ali imam osjećaj da je torba težila cca 10kg!!

bas mi tata prica kako je jedan fizijatar izjavio da bi torba trebala biti 1/10 tezine djeteta. kako vecina djece-prvasica ima oko 20-25 kg, nije tesko izracunat koliko su danasnje torbe teze nego sto bi trebalo biti. :/

stvarno mi je zao djecice.

Hrvatski 2 knjige,
    priroda 2 knjige,
    engleski 2 knjige,
    vjeronauk 2 knjige,
    likovni 1 knjiga,
    glazbeni 1 knjiga,
    matematika 4 knjige!
    Zbrojeno: 14 knjiga

I sve nosim(o) doma ovaj tjedan dok ne umotam(o)!

P.S. Mama i tata kao bivši matematičari dobro su se pomučili rješavajući prvi "listić" iz matematike. Trebalo je samo pogoditi koje stvari su nacrtane unutra, a koje vani... 8)

Moraj priznati da sam mislila da će s s HNOS-om smanjiti broj knjiga, a ono ništa od toga. Jučer sa na radiu slušala kako su učitelji/profesori budući da su knjige ove godine besplatne šakom i kapom naručivali knjige, pa jadni učenici imaju za neke predmete po 5-6 knjiga. Živi horor. Primjer za povijest 5 knjiga, nije mi jasno zašto.

Mukica's Avatar

13 komada
    15 s vjeronaukom

dobili za sad samo 6
    glazbeni nece ni dobit - ostaje u skoli
    likovni isto tak
    na vjeronauk za sad ne bu isao
    informatiku ne znam ni jel buju imali
    zbirka zadatak iz matematike ostaje u skoli

fale nam znaci jos samo knjige iz njemackog 2 komada i kad sve zbroijm imat cemo ih ukupno 8

L. je dobila 13 komada, što knjiga, što r.b.-a i nakon što je jučer nešto od toga ostalo u školi, torba je i dalje teška ko olovo... meni, a kamo li ne njoj?!

renata's Avatar

da, stvarno, knjige iz likovnog i glazbenog za prvi razred...
    barem to se STVARNO moze prepustiti uciteljici i masti

pretpostavljam da se po knjigama pise upravo zato da se ne mogu vratiti i da bi izdavaci vise zaradili.
    i to ne po jednoj iz jednog predmeta, nego se pise npr po 2 od 3 knjige.
    u hrvatskom iz skolske knjige postoje stranice koje izgledaju potpuno isto kao crtancica, gore prazan pravokutnik, dolje crte s ucrtanim jednim znakom. bezobrazno. a crtancice su tako tanke i lijepe, imaju vise prostora i lakse stoje otvorene.

renata's Avatar

ja ne znam vise sto napraviti
    trudili smo se prije koju godinu utjecati na ministarstvo, a bas nista dobro nije ispalo od toga. donijeli su katastrofa zakon o udzbenicima. za djecu se apsolutno nista nije pomaknulo na bolje, knjige za prvi razred su sada teze nego prije 5 i 10 godina kad su mi prve dvije kceri kretale u skolu.

jedna stvar sto mozemo, za buduce generacije, da probamo napraviti frku u medijima koliko god mozemo, jer ovo stvarno nema smisla. istina da je primorac u stanju reci "nebo je zeleno" na dovoljno lijep nacin da novinari to i napisu i izgleda prihvatljivo :/
    ali mozemo probati. ako necemo mi, tko ce?

a druga stvar je napraviti sve sto mozemo u vlastitim skolama. forsirati ormarice za knjige koje bi financirali roditelji u krajnjem slucaju, ili donacije nekih firmi, ostavljanje u skoli, dijeljenje udzbenika medju dvoje djece koje sjede u klupi, za stariju djecu blok satove...

treca stvar - u gradu zg i drugim gradovima traziti lovu za financiranje ormarica

ja sam vec ocajna
    i krivim sebe za barbarinu skoliozu, jer tada nisam na vrijeme nista poduzela

Zdenka2's Avatar

Bez obzira na to što su mnoge knjige i pribor ostali u školi, torba je pojedine dane tako teška da je M. stvarno ne može nositi, a onda si tek mogu misliti kako je s nekim sitnijim i slabijim djetetom.

Quote Originally Posted by Zdenka2
    Bez obzira na to što su mnoge knjige i pribor ostali u školi, torba je pojedine dane tako teška da je M. stvarno ne može nositi, a onda si tek mogu misliti kako je s nekim sitnijim i slabijim djetetom.
    Torbu uglavnom nosim ja

Torbu jedva nose i sitniji osmaši

Mene isto interesiraju te knjige iz glazbenog i likovnog šta je u njima.

Osoblje foruma ivarica's Avatar

meni je knjiga iz likovnog super (2r), tanay je autor, a on je sigurno likovni pedagog br1 u hrvata

unutra ima puno vise nego smo mi znali u drugom razredu, bar ja a i vise nego bi vecina uciteljica imala potrebu pricati o likovnom