Stranica 11 od 16 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 501 do 550 od 800

Tema: Izazovi feminizma

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Zato što je znanstvenicima savršeno jasno da su te trudne osobe u biološkim smislu isključivo trudne žene. Ali očito ih politika časopisa tjera da pišu osobe.
    a žene su samo one koje su biološki žene? odnosno u pisanom govoru se govori samo i isključivo o biološkim spolovima?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Lili, najčešće se radi o pisanom jeziku, kao u primjerima koje je linkala ina
    npr. neki znanstveni članak koji govori o učincima cjepiva na trudne osobe (ne žene, nego osobe)
    zašto se takvim jezikom briše žena?
    pa čak mi to u čitanju u člancima ni ne upada u oko, al da mi se netko uživo obrati: Osobo? e to bi mi smetalo jer ja sam žena.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.09.2021. at 11:18

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Nikad u životu nisam bila u situaciji da mi se netko obrati kao osobi. Jenn, ti jesi???

Pa zašto nam se netko ne bi obratio s Poštovani ili Dame i gospodo ili Drage kolegice i kolege ili Poštovani uzvanici ili Drage trudnice ili nastavi niz...svatko se može naći u tim nazivima.
    Ovdje se govori o clanku koji je pisao o osobama. Ne govori se o direktnom obracanju. Da je bio clanak “osobe s prekomjernom tezinom”, bi li ti to smetalo?

A kad nor cekas pregled kod lijecnika onda bi ti bilo ok da on kaze sestri pozovite iducu zenu? Ili ti je normalnije da te nazove osobom ili pacijentom?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa Jadranka, u tome i jest cijela priča da žene nisu samo biološke žene, niti muškarci samo biološki muškarci. Kao kod JK Rowling - znači postoje muškarci koji su biološki žene pa menstruiraju.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

A kako da se meni student obrati? Koja je to rodno neutralna zamjenica za profesore/profesorice? Da me doziva sa "hej, vi"?
    Mislim da je profesorice sasvim u redu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje se govori o clanku koji je pisao o osobama. Ne govori se o direktnom obracanju. Da je bio clanak “osobe s prekomjernom tezinom”, bi li ti to smetalo?

A kad nor cekas pregled kod lijecnika onda bi ti bilo ok da on kaze sestri pozovite iducu zenu? Ili ti je normalnije da te nazove osobom ili pacijentom?
    “osobe s prekomjernom tezinom”- isto kao osobe s invaliditetom uvriježeni naziv, to mi je posve ok.

Kod liječnika smo svi pacijenti, dakle idući pacijent molim.

Jel ti se ikad itko obratio s: Osobo? nisi mi odgovorila
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.09.2021. at 11:22

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa Jadranka, u tome i jest cijela priča da žene nisu samo biološke žene, niti muškarci samo biološki muškarci. Kao kod JK Rowling - znači postoje muškarci koji su biološki žene pa menstruiraju.
    Meni se cini da su sve ove “jezicne nevolje” zapravo nepriznavanje trans osoba, da ne kazem transfobija. Sve ok, samo ajmo nazvati stvari pravim imenom.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

“osobe s prekomjernom tezinom”- isto kao osobe s invaliditetom uvriježeni naziv, to mi je posve ok. Te osobe mogu bit i žene.

Kod liječnika smo svi pacijenti, dakle idući pacijent molim.

Jel ti se ikad itko obratio s: Osobo? nisi mi odgovorila
    Pa nije, ali nije se ni tebi, pa ne znam zasto o tome razgovaramo? Nisam ja pokrenula ovu diskusiju oko brisanja zena jer ce vas netko zvati osobom, a na kraju ispada da vas nitko nikad nije zvao osobom

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

a žene su samo one koje su biološki žene? odnosno u pisanom govoru se govori samo i isključivo o biološkim spolovima?
    Ne, ali su trudne žene svakako biološki žene.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mislim da je profesorice sasvim u redu.
    pa o ovome sam govorila. Neće se Jadri obratit student s: Profesore, molim vas.....
    A neće ni s Osobo jer ne zna kako se Jadra osjeća u svojoj koži.

Kao da smo u začaranom krugu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nisam ni rekla da su žene samo biološke žene. Nego da, ako je netko trudan, onda mi je sasvim normalno da u medicinskom časopisu piše "trudne žene".

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni se cini da su sve ove “jezicne nevolje” zapravo nepriznavanje trans osoba, da ne kazem transfobija. Sve ok, samo ajmo nazvati stvari pravim imenom.
    Za sebe mogu reći apsolutno netočno.

Ja jesam žena i želim da me se tako naziva.

Ne vidim apsolutno ništa čudno u tome.

Šta bih se trebala još sramit što sam žena??? Dokle ovo odeee...
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.09.2021. at 11:26

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

koji spinovi...

da te tjeraju da se sramiš da si žena...
    gasi pilu, motaj kablove

slažem se s Jenkinim postom #507 i mislim da je rasprava postala suvišna

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Za sebe mogu reći apsolutno netočno.

Ja jesam žena i želim da me se tako naziva.

Ne vidim apsolutno ništa čudno u tome.

Šta bih se trebala još sramit što sam žena??? Dokle ovo odeee...
    Pa tko te ne naziva zenom?
    Maloprije si rekla da te nitko nikad nije nazvao osobom?
    O cemu ti pricas?

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja nisam ni rekla da su žene samo biološke žene. Nego da, ako je netko trudan, onda mi je sasvim normalno da u medicinskom časopisu piše "trudne žene".
    Pa ok bi li te ljutilo da u medicinskom casopisu pise people of colour jer bi preciznije bilo brown(ish) people?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jenn, pa to i kažem da želim da tako i ostane
    Želim ostat žena, a ne postat osoba u smislu da mi se netko tako obraća.

Ništa više od toga.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mene evo iznenađuje očekivanje da medicinski časopisi ne koriste društvene pojmove, nego isključivo biološke
    jel se isto očekuje i od neznanstvenih časopisa?
    jel ok ako Cosmo napiše pregnant people?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jenn, pa to i kažem da želim da tako i ostane
    Želim ostat žena, a ne postat osoba u smislu da mi se netko tako obraća.

Ništa više od toga.
    u zadnji tren si izbjegla katastrofu!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

u zadnji tren si izbjegla katastrofu!

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A kako da se meni student obrati? Koja je to rodno neutralna zamjenica za profesore/profesorice? Da me doziva sa "hej, vi"?
    nema nikakav problem s time da se tebi student obrati sa profesorice
    i da se ti većini studenata obraćaš sa kolega odnosno kolegice, ovisno o tome koji rod prepoznaš
    ali pretpostavljam da ćeš, ako naiđe neki student za kojeg nisi sigurna tko je, odabrat neki neutralan način, i čekat da čuješ kako se sam/a za sebe izjašnjava
    a nećeš pitat "jes ti muško il žensko?"
    i to je naravno moguće i vjerujem da bi se snašla, ili da već jesi

sa mnom je na faxu bila kolegica čiji je tata bio profesor, bila sam, kao vjerojatno većina ostalih, znatiželjna kako će oni izvest tu komunikaciju, jer ona je bila aktivna studentica koja je postavljala puno pitanja, a bilo bi čudno da si govore "profesore, kolegice", a neprikladno da bude "tata, kćeri"
    uspjeli su dvije godine odradit tu komunikaciju bez da ijednom upotrijebe te riječi, ona bi digla ruku, ili počela s uvodom tipa "pardon..", on bi rekao "slušam"

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    i da se ti većini studenata obraćaš sa kolega odnosno kolegice, ovisno o tome koji rod prepoznaš
    ali pretpostavljam da ćeš, ako naiđe neki student za kojeg nisi sigurna tko je, odabrat neki neutralan način, i čekat da čuješ kako se sam/a za sebe izjašnjava

sa mnom je na faxu bila kolegica čiji je tata bio profesor, bila sam, kao vjerojatno većina ostalih, znatiželjna kako će oni izvest tu komunikaciju, jer ona je bila aktivna studentica koja je postavljala puno pitanja, a bilo bi čudno da si govore "profesore, kolegice", a neprikladno da bude "tata, kćeri"
    uspjeli su dvije godine odradit tu komunikaciju bez da ijednom upotrijebe te riječi, ona bi digla ruku, ili počela s uvodom tipa "pardon..", on bi rekao "slušam"
    Pa da to se da nekako izvest.
    Našla sam se u situacijama da nisam znala kojeg spola je osoba s kojom razgovaram.

Ja samo ne želim da se mene s neba vidljivo pravo žensko oslovljava s nečim neutralnim jer sam komad ženskice, ponosne žene

Danas mi je 1dc pa molim uzeti u obzir, menstruiram
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.09.2021. at 11:52

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja samo ne želim da se mene s neba vidljivo pravo žensko oslovljava s nečim neutralnim jer sam komad ženskice, ponosne žene
    mislim da stvarno od toga ne trebaš strahovat, dobit ćeš i gospođo i koka uvjerena sam

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

meni je malo žao da je rasprava svedena na to da se vrijeđamo na riječ osoba u časopisu jer imamo izuzetno ženstvena tjelesna obilježja
    odnosno da je rasprava u tolikoj mjeri obilježena individualnim i subjektivnim doživljajem

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da, da... nije to problem samo feminizma ili tolerancije, nego je nakaradno ušlo i u standardni jezik.

Bratemili, meni (falabogu) na diplomi ne piše inženjerka nego inženjer. Ako muška osoba završi školu za medicinske sestre, što ima napisano na svjedodžbi? Medicinski brat ili medicinski tehničar? Stvarno ne znam.

Evo primjera iz prakse:
    Na portalu Posao.hr falabogu ne piše računovođa/računovotkinja, nego računovođa (m/ž) https://www.posao.hr/oglasi/racunovoda-m-z/766379/ ali ima i drugačijih primjera i to na HZZ-u: https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac...ookieSupport=1 gdje piše BRAVAR/ICA ili CNC OPERATER/KA

To je silovanje jezika kojim se ne doprinosi nikakvoj toleranciji ni izjednačavanju. Napiši brate m/ž ili Osoba sa stručnim kvalifikacijama računovođe.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Pa ok, pitala bih "A, kako se vi zovete"? I onda bih ga/nju oslovljavala u skladu s imenom. Pa, ako joj/njemu to ne odgovara, neka mi kaže. Neću ja nagađati i ispipivati.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Da, da... nije to problem samo feminizma ili tolerancije, nego je nakaradno ušlo i u standardni jezik.

Bratemili, meni (falabogu) na diplomi ne piše inženjerka nego inženjer. Ako muška osoba završi školu za medicinske sestre, što ima napisano na svjedodžbi? Medicinski brat ili medicinski tehničar? Stvarno ne znam.

Evo primjera iz prakse:
    Na portalu Posao.hr falabogu ne piše računovođa/računovotkinja, nego računovođa (m/ž) https://www.posao.hr/oglasi/racunovoda-m-z/766379/ ali ima i drugačijih primjera i to na HZZ-u: https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac...ookieSupport=1 gdje piše BRAVAR/ICA ili CNC OPERATER/KA

To je silovanje jezika kojim se ne doprinosi nikakvoj toleranciji ni izjednačavanju. Napiši brate m/ž ili Osoba sa stručnim kvalifikacijama računovođe.
    ne kužim kako je silovanje jezika ako se upotrebljava postojeći naziv, oblik, imenica
    inženjerka
    računovotkinja
    sutkinja
    operaterka
    bravarica

pa nije to izmišljeno sada

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Na univerizitetu na kom studiram i radim imamo opciju da izaberemo zamenice na portalu koji koristimo za sve i svasta. Videla sam raznih kombinacija, ali moram priznati da mi je najzanimiljvija zamenica 'per.'
    Per je rodno neutralna, ali u jednini, zamena za sada vec ustaljen 'they.' They je pak toliko ustaljen da moja deca vrlo retko koriste her/him.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    Na univerizitetu na kom studiram i radim imamo opciju da izaberemo zamenice na portalu koji koristimo za sve i svasta. Videla sam raznih kombinacija, ali moram priznati da mi je najzanimiljvija zamenica 'per.'
    Per je rodno neutralna, ali u jednini, zamena za sada vec ustaljen 'they.' They je pak toliko ustaljen da moja deca vrlo retko koriste her/him.
    molim te daj mi primjer u rečenici! baš me zanima

moj popkulturni moment u kojem sam se saživjela s they je bilo s Tyler (jel Tyler?) u Billions

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo ovde, medju mnogim drugim sources koji obicno potiscu s univerziteta, ima overview zamenica:
    https://www.bbc.com/news/magazine-34901704

A evo sta kaze Fat Mike of NOFX na novom albumu,

"So, I said f*** euphemism your words are neophyte
    I'm a single not a plural person so call me per for the night
    You're wrong if you hate me just cuz I'm a word Smith and Wesson
    Cuz I nicked this terminology from a Doris Lessing lesson."

Uz napomenu da Fat Mike ima diplomu iz Sociologije with minor in Human Sexuality, tako da se moze reci da je obrazovan u tom polju.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    ne kužim kako je silovanje jezika ako se upotrebljava postojeći naziv, oblik, imenica
    inženjerka
    računovotkinja
    sutkinja
    operaterka
    bravarica

pa nije to izmišljeno sada
    E baš.
    Meni je totalno naopako da se profesoricu oslovljava s profesore, istom logikom mi je liječniCA, ravnateljiCA, sutkiNJA, ministriCA, pjevačiCA..dapače poželjno.

Peterlin ne kužim kako ti može bit ok da tebi kao ženi piše inženjer a s druge strane da muškoj med.sestri ne piše med.sestra (uvriježeni naziv) nego medic.brat? Misliš da je ok za sva zanimanja stavit ih da budu u muškom roku?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mm kaze da je postalo uobicajeno u korporacijama navodit zamjenice - ime prezime, titul, pa he/hin ili she/her ili zer/they. Isto i u usmeno. predstavljanju - ime, prezime "he series", "she series", nije imao zer-a. To mi je drugo od nazi anja zena "menstruating people", "pregnant people". Uvjerena sam da ce se to feminizmu obit o glavu, jer nismp jos u fazi da nam ne treba poz. diskriminacija i kvote, a kamoli brisanje, catlyin jennner pokazuje iznenadjujuce zrncr razuma u shvacanju koliko nema sanse da se trans zene natjecu sa zenama kad im je muskulatura i sve skroz drugacije i jace od zenske. Kako je ex sportas valjda mu je to stvarno jasno.

Ovo s gosppdjom inzenjer je pak dinosaursko razmisljanje (ako sam ja ne znam...doba neandertalaca). I maks me nervira, pa hrv ima rijeci inzenjerka itd, koje silovanje jezika, pobogu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.09.2021. at 15:09

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

E baš.
    Meni je totalno naopako da se profesoricu oslovljava s profesore, istom logikom mi je liječniCA, ravnateljiCA, sutkiNJA, ministriCA, pjevačiCA..dapače poželjno.

Peterlin ne kužim kako ti može bit ok da tebi kao ženi piše inženjer a s druge strane da muškoj med.sestri ne piše med.sestra (uvriježeni naziv) nego medic.brat? Misliš da je ok za sva zanimanja stavit ih da budu u muškom roku?
    E, najbolje je da svi pređemo na engleski, tamo nema rodova barem u jeziku, pa je manje takvih dilema...

Što tebi piše na diplomi? Pravnica? Ekonomistica? Magistrica ekonomije/informatike/čega god? Oprosti, meni je to nakaradno, jer to nije spol ni rod osobe, nego naziv zanimanja.

Kako se zove muška prostitutka? Žigolo?
    Alemko, pomozi.... https://www.srednja.hr/svastara/ruga...a-muskom-rodu/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, najbolje je da svi pređemo na engleski, tamo nema rodova barem u jeziku, pa je manje takvih dilema...

Što tebi piše na diplomi? Pravnica? Ekonomistica? Magistrica ekonomije/informatike/čega god? Oprosti, meni je to nakaradno, jer to nije spol ni rod osobe, nego naziv zanimanja.

Dzizs...a zanimanje ce propast ako pise magistrica? Da, peterlin, pise magistrica, proguglaj malo po programima fakseva. Muska prostitutka je zogolo. A muska cajka -cajkun LOL.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Upravo je to sto me maks nervira, muski default svega. A sad se opet vracamp na to - ne vise s gospodjom inzenjer, nego s menstruating people.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kako volis linkove na knjige, evo opisa knjige 'Nevidljive zene' Carolinr Criado Perez:

Data is fundamental to the modern world. From economic development, to healthcare, to education and public policy, we rely on numbers to allocate resources and make crucial decisions. But because so much data fails to take into account gender, because it treats men as the default and women as atypical, bias and discrimination are baked into our systems. And women pay tremendous costs for this bias in time, money, and often with their lives.

Celebrated feminist advocate Caroline Criado Perez investigates the shocking root cause of gender inequality and research in Invisible Women, diving into women's lives at home, the workplace, the public square, the doctor's office, and more. Built on hundreds of studies in the US, the UK, and around the world, and written with energy, wit, and sparkling intelligence, this is a groundbreaking, unforgettable exposé that will change the way you look at the world.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Dzizs...a zanimanje ce propast ako pise magistrica? Da, peterlin, pise magistrica, proguglaj malo po programima fakseva. Muska prostitutka je zogolo. A muska cajka -cajkun LOL.
    Na programima ima. To nisu službeni dokumenti. Mene bi smetalo da mi tako napišu NA DIPLOMI. Ugrist ću se za zadnjicu ako je to stvarno tako. Ponavljam - to se odnosi na zanimanje, a ne na osobu. Ovo je već četvrti val feminizma.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a žena vođa?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kako volis linkove na knjige, evo opisa knjige 'Nevidljive zene' Carolinr Criado Perez:

Data is fundamental to the modern world. From economic development, to healthcare, to education and public policy, we rely on numbers to allocate resources and make crucial decisions. But because so much data fails to take into account gender, because it treats men as the default and women as atypical, bias and discrimination are baked into our systems. And women pay tremendous costs for this bias in time, money, and often with their lives.

Celebrated feminist advocate Caroline Criado Perez investigates the shocking root cause of gender inequality and research in Invisible Women, diving into women's lives at home, the workplace, the public square, the doctor's office, and more. Built on hundreds of studies in the US, the UK, and around the world, and written with energy, wit, and sparkling intelligence, this is a groundbreaking, unforgettable exposé that will change the way you look at the world.
    Znaš kaj, ja sam odrasla u nekoj drugoj državi i nekom drugom vremenu. NIKADA tijekom školovanja i karijere (36 godina) nisam osjetila što je to stakleni strop. Nikada. Čak ni danas me to ne pogađa. Ne osjećam potrebu da mašem svojim ulošcima ili slično... Imala sam mogućnosti za dodatno obrazovanje, napredovanje, sve što su imali i svi ostali kolege, bez obzira na spol. Do 1990. to nekako nije bilo važno. Problemi su nastali kasnije, čak ne odmah... i još uvijek mislim da je na zapadu puno nepovoljnija situacija za žene nego ovdje, gdje je ex Yu bila u mnogim stvarima loša, ali u brojnim (socijala, ravnopravnost, plaćeni porodiljni dopust) i te kako napredna i na sreću dosta toga smo mi i zadržali i uzimamo zdravo za gotovo, što u drugim zemljama često nije slučaj.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ina pretty please, njoj, Caitlyn Jenner, je jasno
    sto se sporta tice, ima tu jos jedan meni zanimljiv nivo: sportska takmicenja jesu takmicenja extrema. aj potrci, zaplivaj ili se provozaj bajkom pored Lucy Charles Barclay, pa da vidimo jel bitno sto obe menstruiramo :D
    disclaimer: nisam previse ozbiljna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali po toj logici zašto onda ženski rod ne bi bio defaultni
    ako je svejedno

ako postoji naziv u ženskom rodu za neko zanimanje, ja ne vidim razlog da se ne koristi svugdje, pa tako i na službenim dokumentima (dapače, posebno na službenim dokumentima)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na programima ima. To nisu službeni dokumenti. Mene bi smetalo da mi tako napišu NA DIPLOMI. Ugrist ću se za zadnjicu ako je to stvarno tako. Ponavljam - to se odnosi na zanimanje, a ne na osobu. Ovo je već četvrti val feminizma.
    Peterlin, ali diploma je izdana za točno određenu osobu, po meni je nakaradno da mi na diplomi piše da sam prema službenom dokumentu inženjer/učitelj/ekonomist, kad postoji u hrvatskom jeziku imenica inženjerka/učiteljica/ekonomistica. dakle, ne izmišljamo toplu vodu, već koristimo postojeće nazivlje

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa to sa sportom jeste zanimljiv problem, ali meni osobno nedovoljno zanimljiv da bih se osjećala ugroženo od strane trans žena
    vjerujem da će se pronaći neko rješenje
    a bome me ne žuljaju ni ove muške inačice zanimanja
    uostalom svaki zakon počinje disclaimerom kako se riječi u muškom rodu jednako primjenjuju i na žene

al recimo malo mi je nepravedno da se medicinska sestra zove sestra, a njena muška inačica je tehničar
    ako smo već uzdigli muškarca na nivo stručnosti da ga zovemo tehničar, u duhu jednakosti bi mi bilo da postoji i medicinska tehničarka

možda sam propustila, ali nisam čula izraze nezadovoljstva od strane medicinskih sestara, al u svakom slučaju bih ih podržala da se izjednače u nomenklaturi s tehničarima

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a žena vođa?
    Voditeljica? Liderica?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znaš kaj, ja sam odrasla u nekoj drugoj državi i nekom drugom vremenu. NIKADA tijekom školovanja i karijere (36 godina) nisam osjetila što je to stakleni strop. Nikada. Čak ni danas me to ne pogađa. Ne osjećam potrebu da mašem svojim ulošcima ili slično... Imala sam mogućnosti za dodatno obrazovanje, napredovanje, sve što su imali i svi ostali kolege, bez obzira na spol. Do 1990. to nekako nije bilo važno. Problemi su nastali kasnije, čak ne odmah... i još uvijek mislim da je na zapadu puno nepovoljnija situacija za žene nego ovdje, gdje je ex Yu bila u mnogim stvarima loša, ali u brojnim (socijala, ravnopravnost, plaćeni porodiljni dopust) i te kako napredna i na sreću dosta toga smo mi i zadržali i uzimamo zdravo za gotovo, što u drugim zemljama često nije slučaj.
    Tog sustava vise nema.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    ali po toj logici zašto onda ženski rod ne bi bio defaultni
    ako je svejedno
    Zato jer sada nasilje ugl.rade muskarci nad zenama. I nije svejedno. Zene su ugl. zrtve.

A propos tog nekog bett natjecanja, ms catlyn vjerojatno uzima polaziste iz boksa, uvodje je nekih kategorija, jer je besmisleno da se mrga natjece s komarcem.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 15.09.2021. at 15:50

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Voditeljica? Liderica?

Voditeljica ima skroz drugo značenje, a liderica nije naša riječ, ali kako nema naša onda se koristi

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa da, koristi se. Meni para stvarno usi npr gdja xy, clan uprave, gdja yx, predsjednik toga i toga, gdja yy, tajnik uprave. Ono...sta vam je, people with or without uterus?

A propos pretjerivanja s terminologojom inkluzivnosti, neka uk uciteljica je prestala pozfravljat razred s good morning girls ans boys i sugerira prijelaz na everyone... jer nije korektno rec girls and boys. Po meni - pretjerivanje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isto ko i micanje mestrovicevog spomenika ispred un-a. Kao da su se na nade brisanje spomenika ugledali.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Isto ko i micanje mestrovicevog spomenika ispred un-a. Kao da su se na nade brisanje spomenika ugledali.
    Pa upravo sam to rekla na pocetku, da nije iskljucivo vezano za trans osobe vec je dio sire price.
    Koja nije ni meni uvijek pretjerano simpaticna, ali nema razloga da sad trans pokret gledam samo kroz prizmu toga.

A nase brisanje spomenika nema veze s ovom temom i politickim korektnoscu vec je cisti vandalizam i kulturocid.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

[QUOTE=ina33;3218846

A propos pretjerivanja s terminologojom inkluzivnosti, neka uk uciteljica je prestala pozfravljat razred s good morning girls ans boys i sugerira prijelaz na everyone....[/QUOTE]

A meni je baš to primjer glatkog prijelaza na inkluzivnost koji ne zvuči čudno: dobro jutro svima - normalan pozdrav
    Da žena nije izjavila to u članku o inkluzivnosti, tko bi pomislio "baš čudno što ova žena kaže dobro jutro svima"?

Stranica 11 od 16 PrviPrvi ... 910111213 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •