Ovdje se govori o clanku koji je pisao o osobama. Ne govori se o direktnom obracanju. Da je bio clanak “osobe s prekomjernom tezinom”, bi li ti to smetalo?
A kad nor cekas pregled kod lijecnika onda bi ti bilo ok da on kaze sestri pozovite iducu zenu? Ili ti je normalnije da te nazove osobom ili pacijentom?
Pa Jadranka, u tome i jest cijela priča da žene nisu samo biološke žene, niti muškarci samo biološki muškarci. Kao kod JK Rowling - znači postoje muškarci koji su biološki žene pa menstruiraju.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.09.2021. at 11:22
koji spinovi...
da te tjeraju da se sramiš da si žena...
gasi pilu, motaj kablove
slažem se s Jenkinim postom #507 i mislim da je rasprava postala suvišna
Jenn, pa to i kažem da želim da tako i ostane
Želim ostat žena, a ne postat osoba u smislu da mi se netko tako obraća.
Ništa više od toga.
mene evo iznenađuje očekivanje da medicinski časopisi ne koriste društvene pojmove, nego isključivo biološke
jel se isto očekuje i od neznanstvenih časopisa?
jel ok ako Cosmo napiše pregnant people?
nema nikakav problem s time da se tebi student obrati sa profesorice
i da se ti većini studenata obraćaš sa kolega odnosno kolegice, ovisno o tome koji rod prepoznaš
ali pretpostavljam da ćeš, ako naiđe neki student za kojeg nisi sigurna tko je, odabrat neki neutralan način, i čekat da čuješ kako se sam/a za sebe izjašnjava
a nećeš pitat "jes ti muško il žensko?"
i to je naravno moguće i vjerujem da bi se snašla, ili da već jesi
sa mnom je na faxu bila kolegica čiji je tata bio profesor, bila sam, kao vjerojatno većina ostalih, znatiželjna kako će oni izvest tu komunikaciju, jer ona je bila aktivna studentica koja je postavljala puno pitanja, a bilo bi čudno da si govore "profesore, kolegice", a neprikladno da bude "tata, kćeri"
uspjeli su dvije godine odradit tu komunikaciju bez da ijednom upotrijebe te riječi, ona bi digla ruku, ili počela s uvodom tipa "pardon..", on bi rekao "slušam"
Pa da to se da nekako izvest.
Našla sam se u situacijama da nisam znala kojeg spola je osoba s kojom razgovaram.
Ja samo ne želim da se mene s neba vidljivo pravo žensko oslovljava s nečim neutralnim jer sam komad ženskice, ponosne žene
Danas mi je 1dc pa molim uzeti u obzir, menstruiram![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 15.09.2021. at 11:52
meni je malo žao da je rasprava svedena na to da se vrijeđamo na riječ osoba u časopisu jer imamo izuzetno ženstvena tjelesna obilježja
odnosno da je rasprava u tolikoj mjeri obilježena individualnim i subjektivnim doživljajem
Da, da... nije to problem samo feminizma ili tolerancije, nego je nakaradno ušlo i u standardni jezik.
Bratemili, meni (falabogu) na diplomi ne piše inženjerka nego inženjer. Ako muška osoba završi školu za medicinske sestre, što ima napisano na svjedodžbi? Medicinski brat ili medicinski tehničar? Stvarno ne znam.
Evo primjera iz prakse:
Na portalu Posao.hr falabogu ne piše računovođa/računovotkinja, nego računovođa (m/ž) https://www.posao.hr/oglasi/racunovoda-m-z/766379/ ali ima i drugačijih primjera i to na HZZ-u: https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac...ookieSupport=1 gdje piše BRAVAR/ICA ili CNC OPERATER/KA
To je silovanje jezika kojim se ne doprinosi nikakvoj toleranciji ni izjednačavanju. Napiši brate m/ž ili Osoba sa stručnim kvalifikacijama računovođe.
Na univerizitetu na kom studiram i radim imamo opciju da izaberemo zamenice na portalu koji koristimo za sve i svasta. Videla sam raznih kombinacija, ali moram priznati da mi je najzanimiljvija zamenica 'per.'
Per je rodno neutralna, ali u jednini, zamena za sada vec ustaljen 'they.' They je pak toliko ustaljen da moja deca vrlo retko koriste her/him.
Evo ovde, medju mnogim drugim sources koji obicno potiscu s univerziteta, ima overview zamenica:
https://www.bbc.com/news/magazine-34901704
A evo sta kaze Fat Mike of NOFX na novom albumu,
"So, I said f*** euphemism your words are neophyte
I'm a single not a plural person so call me per for the night
You're wrong if you hate me just cuz I'm a word Smith and Wesson
Cuz I nicked this terminology from a Doris Lessing lesson."
Uz napomenu da Fat Mike ima diplomu iz Sociologije with minor in Human Sexuality, tako da se moze reci da je obrazovan u tom polju.
E baš.
Meni je totalno naopako da se profesoricu oslovljava s profesore, istom logikom mi je liječniCA, ravnateljiCA, sutkiNJA, ministriCA, pjevačiCA..dapače poželjno.
Peterlin ne kužim kako ti može bit ok da tebi kao ženi piše inženjer a s druge strane da muškoj med.sestri ne piše med.sestra (uvriježeni naziv) nego medic.brat? Misliš da je ok za sva zanimanja stavit ih da budu u muškom roku?
Mm kaze da je postalo uobicajeno u korporacijama navodit zamjenice - ime prezime, titul, pa he/hin ili she/her ili zer/they. Isto i u usmeno. predstavljanju - ime, prezime "he series", "she series", nije imao zer-a. To mi je drugo od nazi anja zena "menstruating people", "pregnant people". Uvjerena sam da ce se to feminizmu obit o glavu, jer nismp jos u fazi da nam ne treba poz. diskriminacija i kvote, a kamoli brisanje, catlyin jennner pokazuje iznenadjujuce zrncr razuma u shvacanju koliko nema sanse da se trans zene natjecu sa zenama kad im je muskulatura i sve skroz drugacije i jace od zenske. Kako je ex sportas valjda mu je to stvarno jasno.
Ovo s gosppdjom inzenjer je pak dinosaursko razmisljanje (ako sam ja ne znam...doba neandertalaca). I maks me nervira, pa hrv ima rijeci inzenjerka itd, koje silovanje jezika, pobogu.
Posljednje uređivanje od ina33 : 15.09.2021. at 15:09
E, najbolje je da svi pređemo na engleski, tamo nema rodova barem u jeziku, pa je manje takvih dilema...
Što tebi piše na diplomi? Pravnica? Ekonomistica? Magistrica ekonomije/informatike/čega god? Oprosti, meni je to nakaradno, jer to nije spol ni rod osobe, nego naziv zanimanja.
Kako se zove muška prostitutka? Žigolo?
Alemko, pomozi.... https://www.srednja.hr/svastara/ruga...a-muskom-rodu/
Upravo je to sto me maks nervira, muski default svega. A sad se opet vracamp na to - ne vise s gospodjom inzenjer, nego s menstruating people.
Kako volis linkove na knjige, evo opisa knjige 'Nevidljive zene' Carolinr Criado Perez:
Data is fundamental to the modern world. From economic development, to healthcare, to education and public policy, we rely on numbers to allocate resources and make crucial decisions. But because so much data fails to take into account gender, because it treats men as the default and women as atypical, bias and discrimination are baked into our systems. And women pay tremendous costs for this bias in time, money, and often with their lives.
Celebrated feminist advocate Caroline Criado Perez investigates the shocking root cause of gender inequality and research in Invisible Women, diving into women's lives at home, the workplace, the public square, the doctor's office, and more. Built on hundreds of studies in the US, the UK, and around the world, and written with energy, wit, and sparkling intelligence, this is a groundbreaking, unforgettable exposé that will change the way you look at the world.
Znaš kaj, ja sam odrasla u nekoj drugoj državi i nekom drugom vremenu. NIKADA tijekom školovanja i karijere (36 godina) nisam osjetila što je to stakleni strop. Nikada. Čak ni danas me to ne pogađa. Ne osjećam potrebu da mašem svojim ulošcima ili slično... Imala sam mogućnosti za dodatno obrazovanje, napredovanje, sve što su imali i svi ostali kolege, bez obzira na spol. Do 1990. to nekako nije bilo važno. Problemi su nastali kasnije, čak ne odmah... i još uvijek mislim da je na zapadu puno nepovoljnija situacija za žene nego ovdje, gdje je ex Yu bila u mnogim stvarima loša, ali u brojnim (socijala, ravnopravnost, plaćeni porodiljni dopust) i te kako napredna i na sreću dosta toga smo mi i zadržali i uzimamo zdravo za gotovo, što u drugim zemljama često nije slučaj.
ina pretty please, njoj, Caitlyn Jenner, je jasno![]()
sto se sporta tice, ima tu jos jedan meni zanimljiv nivo: sportska takmicenja jesu takmicenja extrema. aj potrci, zaplivaj ili se provozaj bajkom pored Lucy Charles Barclay, pa da vidimo jel bitno sto obe menstruiramo :D
disclaimer: nisam previse ozbiljna
Peterlin, ali diploma je izdana za točno određenu osobu, po meni je nakaradno da mi na diplomi piše da sam prema službenom dokumentu inženjer/učitelj/ekonomist, kad postoji u hrvatskom jeziku imenica inženjerka/učiteljica/ekonomistica. dakle, ne izmišljamo toplu vodu, već koristimo postojeće nazivlje
pa to sa sportom jeste zanimljiv problem, ali meni osobno nedovoljno zanimljiv da bih se osjećala ugroženo od strane trans žena
vjerujem da će se pronaći neko rješenje
a bome me ne žuljaju ni ove muške inačice zanimanja
uostalom svaki zakon počinje disclaimerom kako se riječi u muškom rodu jednako primjenjuju i na žene
al recimo malo mi je nepravedno da se medicinska sestra zove sestra, a njena muška inačica je tehničar
ako smo već uzdigli muškarca na nivo stručnosti da ga zovemo tehničar, u duhu jednakosti bi mi bilo da postoji i medicinska tehničarka
možda sam propustila, ali nisam čula izraze nezadovoljstva od strane medicinskih sestara, al u svakom slučaju bih ih podržala da se izjednače u nomenklaturi s tehničarima
Posljednje uređivanje od ina33 : 15.09.2021. at 15:50
Pa da, koristi se. Meni para stvarno usi npr gdja xy, clan uprave, gdja yx, predsjednik toga i toga, gdja yy, tajnik uprave. Ono...sta vam je, people with or without uterus?
A propos pretjerivanja s terminologojom inkluzivnosti, neka uk uciteljica je prestala pozfravljat razred s good morning girls ans boys i sugerira prijelaz na everyone... jer nije korektno rec girls and boys. Po meni - pretjerivanje.
Isto ko i micanje mestrovicevog spomenika ispred un-a. Kao da su se na nade brisanje spomenika ugledali.
Pa upravo sam to rekla na pocetku, da nije iskljucivo vezano za trans osobe vec je dio sire price.
Koja nije ni meni uvijek pretjerano simpaticna, ali nema razloga da sad trans pokret gledam samo kroz prizmu toga.
A nase brisanje spomenika nema veze s ovom temom i politickim korektnoscu vec je cisti vandalizam i kulturocid.
[QUOTE=ina33;3218846
A propos pretjerivanja s terminologojom inkluzivnosti, neka uk uciteljica je prestala pozfravljat razred s good morning girls ans boys i sugerira prijelaz na everyone....[/QUOTE]
A meni je baš to primjer glatkog prijelaza na inkluzivnost koji ne zvuči čudno: dobro jutro svima - normalan pozdrav
Da žena nije izjavila to u članku o inkluzivnosti, tko bi pomislio "baš čudno što ova žena kaže dobro jutro svima"?