Stranica 5 od 16 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 800

Tema: Izazovi feminizma

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa

1. Nema muškaraca zaposlenih u jaslicama i vrtićima. Sve su odreda tete :/
    2. Nema baby sitter-a (kao onaj simpatični iz Kevin Hill-a) i sve odreda su sitter-ice: tete/bake čuvalice.
    3. Vrlo malo muškaraca je zaposleno u školama. Skoro ništa u osnovnim, nešto malo u srednjim školama.
    4. Još uvijek vrlo mali broj muškaraca uzima porodiljni (makar na par mjeseci) - nekad i nevezano za financijske razloge.
    1. Netočno! Jedan čak i medijski poznat, zove se Miro, pjeva ju bendu Krug, čupav je i radi u vrtiću (ne znam kojem)!
    2.Netočno! Ja znam za jednoga, iz kvarta, radio je to full time (dok nije imao posao), ali onda je dobio posao kao učitelj (završio učiteljsku)!
    4. Netočno! Iz moje firme upravo odlazi treći tata na porodiljni u roku cca. 3 mjeseca!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

1. ima jedan tetak u šibenskom vrtiču
    2.onaj u K. Hillu je ped... , slučajno?
    3. kako? ja sam imala dosta nastavnika i profesora ...
    4. .... mama je mama

predispozicija za rad s djecom
    mislim da u globali tu predispoziciju imaju više žene , više kao afinitet

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

TATA MATA, Dedi kul, mislim da su ovo sve slučajevi koji se broje u promilima, ali hvale vrijedni

Ono "nema" shvatite kao "vrlo ali vrlo mali broj".

MGrubi, pa šta da je baby sitter gay ? Namjerno to nisam htjela istaknuti

I ovo "mama je mama". U ovih 15 mjeseci koliko ima maleni, vidila sam da osim dojenja, NEMA poslova oko djeteta koje i muškarac ne bi mogao raditi. Pitanje je samo dobre volje

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Davor, nix verstehen. To moje xxxx se odnosilo na prazne crte - ubaciti pojam.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da u globali tu predispoziciju imaju više žene , više kao afinitet
    ali, to je posljedica učenja. Djevojčice se od starta uči više da budu pažljivije, empatičnije, npr. vezano za brigu o mlađem djetetu veće sudjelovanje očekujemo od djevojčica nego od dječaka.

a što se tiče porodiljnog: moj je htio ići ali meni nije padalo na pamet odustati od godinu dana boravka s djetetom

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    MGrubi, pa šta da je baby sitter gay ? Namjerno to nisam htjela istaknuti

I ovo "mama je mama". U ovih 15 mjeseci koliko ima maleni, vidila sam da osim dojenja, NEMA poslova oko djeteta koje i muškarac ne bi mogao raditi. Pitanje je samo dobre volje
    mislim da je u toj seriji namjerno gay , jer oni su muške "ženske" pa im onda i "pripadaju" "ženski" poslovi ....
    da li bih diskriminirala pri zapošljavanju muškog ili ženske babysiterice ... bih .. razlog je gadan: pedofilija :/

na stranu dojenje, nekako mi se čini da su bebe vezanije uz mamu (pogotovo od 8mj - 12,13mj kad traje faza straha od odvajanja .... emocionalna komponenta mi je tu nekako važnija

ostali poslovi oko bebe nisu kvantna fizika

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    ali, to je posljedica učenja. Djevojčice se od starta uči više da budu pažljivije, empatičnije, npr. vezano za brigu o mlađem djetetu veće sudjelovanje očekujemo od djevojčica nego od dječaka.
    To je istina koju sam vidila i u jaslicama dok sam s malenim bila na adaptaciji. Pored teta, male "plakavce" nekada "tješe" i starije curice. Dječaci baš i ne

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danas sam cijeli dan off-topic :/ .
    MGrubi, seksualno zlostavljanje djece nije ograničeno na muškarce. Ne znam zašto se misli da su pedofili isključivo muškarci.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

s empatijom se rađaš, ona se ne može naučiti , iskrena empatija

ja sam učena po tom modelu al sam ispala anti-žensko ... mislim da nije toliko važno učenje , niti da može biti jače od urođenog nagona
    e sad, pošto ja spadam u manjinu, znači da večina ženske populacije ima urođeni nagon za određenim poslovima (briga o djeci, uredan stan ...)

ne kažem da je muška strana cjepljenja protiv tih poslova

gjde prestaju afiniteti i počinje naučeno ponašanje

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Danas sam cijeli dan off-topic :/ .
    MGrubi, seksualno zlostavljanje djece nije ograničeno na muškarce. Ne znam zašto se misli da su pedofili isključivo muškarci.
    jer nisam čula za suprotno u tolikoj mjeri

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    da li bih diskriminirala pri zapošljavanju muškog ili ženske babysiterice ... bih .. razlog je gadan: pedofilija :/
    Opet stereotip: zar su pedofili samo muškarci ? Ili misliš da žene nisu sposobne za to ? Ima par mjeseci kako je izbio onaj strašan slučaj u jednom talijanskom vrtiću, koji pobija ovo što si rekla.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s empatijom se rađaš, ona se ne može naučiti , iskrena empatija

netočno, empatija se uči (ovo sada govorim kao psiholog, nijemoj osobni dojam ili zaključak).

VV, sada si me sjetila. *** sam bila na stručnom predavanju gdje se govorilo o pedofiliji kao isključivo muškojk kategoriji. iznenadilo me, nisam uspjela do sada provjeriti (zaboravila)...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

netočno, empatija se uči
    kako?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

VV, sada si me sjetila. *** sam bila na stručnom predavanju gdje se govorilo o pedofiliji kao isključivo muškojk kategoriji. iznenadilo me, nisam uspjela do sada provjeriti (zaboravila)...
    kao i serijska ubojstva, preko 90% su počinitelji muškarci

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

netočno, empatija se uči
    kako?
    Kroz osobnu odgovornost, sticenjem vlastitog integriteta itd. ucis o postivanju tudjih granica i ucis o empatiji.. (bas procitala neki dan u Juulovoj knjizi to )

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bubica, nadam se da ćeš istražiti, ja sam na taj podatak naišla u knjizi od Sanderson "Zavođenje djeteta - kako zaštititi djecu od seksualnog zlostavljanja", a sad sam na netu pronašla sljedeće:

http://searchwarp.com/swa236151.htm
    In the UK , researchers who study child molestation, do not hold back or purposely skew statistics in regard to the percentage of women who sexually abuse children but freely publish these statistics. One such association, dedicated to educating the UK public in regard to child abuse, called “Kidscape", having a female director; Dr. Michelle Elliot, recently published statistics stating that 25% (1 in 4) cases of sexual abuse of children, is committed by women, the majority being mothers of these children. Another organization; the National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) in the UK freely admits that 65% of child abuse in general, is committed by women.
    Meni to nije toliko čudno, s obzirom na to da je recept za napraviti nekoga zlostavljačem ili seksualno ga zlostavljati ili ga/je ne naučiti da poštuje tuđe "ne". Ovog drugog imamo napretek svugdje okolo.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    netočno, empatija se uči
    kako?
    Kroz osobnu odgovornost, sticenjem vlastitog integriteta itd. ucis o postivanju tudjih granica i ucis o empatiji.. (bas procitala neki dan u Juulovoj knjizi to )
    za osobnu odgovornost - ka i svako drugo djete, nisam se znala braniti ... al sam osječala tuđe osječaje pa i životinjske ...
    nekako mi je empatija povezana sa dozom egocentričnoti, što je karakteristika ličnosti, dakle urođeno
    moja egocentričnost je niska, a empatija visoka, dok je MM egocentrik sa malo skoro ništa empatije (ne može razumjeti postupak dok se i sam ne nađe u toj situaciji ..)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pazi, nije niti egocentričnost genetski određena kategorija, i to se postaje u životu iz ovih ili onih razlika.

Dijete učimo empatiji na način da mu redovito osvješćujemo situacije i osjećaje drugih ljudi, da ga navodimo da se zamisli kako se u nekom trenutko neko drugo dijete osjeća i sl. Razgovorom, socijalizacijom. Itd. (da ne skrećem previše s teme).

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj filipova mama prvotno napisa
    Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Mislim da se ne radi o ravnopravnosti u feminizmu, nego o slobodi odlučivanja o sebi, poštivanju vještina i znanja pri zapošljavanju i dr. Pa nitko nije ravnopravan ni s kime. Kaj to uopće znači? Ja ne želim biti ravnopravna s muškim kandidatom za posao ako imam bolje kvalifikacije.
    Potpisujem.
    Nitko se ni ne zalaže da budete ravnopravne s muškim kandidatia ako imate bolje kvalifikacije.
    Već ako imate ISTE. Što, na žalost, često nije slučaj.

Što se djece tiče, ne smatram da se dijete rađa sa određenom dozom empatije, egocnetričnosti i sl - i to niti općenito, a pogotovo ne ovisno o spolu.

Učimo iz okoline. Iz pozitivnih primjera, ali i iz onih negativnih. Može se naučiti što ne valja. Može im se odlučiti oduprijeti (tipa ja ne želim biti kao moja mama koja je bila podređena ocu, financijski ovisna... - ne govorim o svojoj mami, već obrazlažem teoriju )

Nakon svake tragedije, nadam se da su i ostali - a ne samo sudionici - nešto naučili.
    U stilu - pametni ljudi uče na tuđim greškama.

Ista svar je i sa djecom. Samo što ne očekujem da uči o nekim stvarima za koje smatram da nisu prilagođene njegovoj dobi, ali npr. agresiju smo u temelju sasjekli jednostavnim pitanjem "što misliš kako se xy osjećao, kako bi tebi bilo da ti to netko napravi/veli/...?" I počeli razvijati empatiju

Mislim da je najveći dio našeg ponašanja naučeno, a ne prirođeno ponašanje.

Čak i kod zadovoljavanja primarnih (bioloških) ljudskih potreba, koje nam je neophodno za preživljavanje (piće, hrana, disanje, spavanje, stanovanje i odijevanje - odnosno zaštita od ekstremnih vanjskih uvjeta, te seksualnost) većina toga se uči. Isto tako uči se i način kako ih zadovoljiti. Npr. netko odabire rad, netko udaju

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    "feminizam" se danas teško prodaje danas jer asocira ili na nešto ekstremno ili na nešto passe.
    Ovo u kurzivu potpisujem 100%. Onda se računam u feministice? Ali, uvjerena sam da bi to potpisale gotovo sve forumašice i forumaši.
    Slažem se s Inom.
    Ljudi malo znaju o feminizmu, ali najčešće imaju negativan stav. On je često posljedica patrijarhalne kulture koja feminizam predstavlja krivim interpretacijama, izrugivanjem ili marginaliziranjem - da ne zaboravimo, patrijarhatu su skloni i u njemu žive i muškarci i žene. (Usput, jeste li znali da žene na protestima nikada nisu palile grudnjake?) Ta „općepoznata činjenica” je posljedica netočnih tvrdnji medija, koja se desetljećima dalje prenosila.
    Često čujem odbojnost žena prema riječi „feminizam”, kao da je nepristojna („F-word”). No o sadržaju se gotovo svi slažu. Mnoge žene rečenice počinju s „Nisam feministkinja, ali...” i onda iznesu osnovne ideje feminizma.

Ja sam feministkinja. Moj muž je feminist.
    (Nema smajlića. Ta je činjenica jednako smiješna kao to da se Hrvat zalaže za prava nacionalnih manjina, ili hetero-osoba za prava homoseksualnih.)

Citiraj tulip prvotno napisa
    Čini mi se da sam u želji za ravnopravnošću sama sebi kroz mlade dane idealizirala u stvari muški spol, i trudila se raditi masu stvari na muški način.
    Citiraj tatek prvotno napisa
    Cesto imam dojam da borci (borice? nezgodan termin ... ) za zenska prava traze da zene u stvari preuzmu muske pozicije, nazore itd,
    Ideja feminizma nije usvajanje muških vrijednosti i iskustava, već afirmiranje ženskih (što god to značilo u kontekstu urođenosti ili naučenosti).
    No slažem se da je to česta zamka u koju feminizam upada (barem onaj „populistički”), i sama sam tome (bila) sklona.

Citiraj Davor prvotno napisa
    Idem rekapitulirati, feminizam je pokret bez muškaraca, jednako kao što su skinhedi, neonacisti i KKK pokreti bez stranaca.
    Netočno.
    Postoje muškarci u feminističkom pokretu. Neprocjenjivo su važni u utjecaju na druge muškarce.
    Feminizam (barem onaj mainstream) se ne temelji na ideji o superiornosti žena, već jednakoj vrijednosti i jednakopravnosti. Ideja feminizma nije isključiti muškarce, već afirmirati žene. Jednako kao što npr. ljudi u kolicima kad se bore za svoja prava ne kane isključiti one koji hodaju.

Zanimljivo je kako se često smatra da osobe i organizacije koje se bore za prava žena mrze muškarce.
    Kako to da nikome ne pada na pamet pomisliti da npr. Roda, zato što zastupa prava djece, mrzi starce?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sto napisati nakon metvice

zakljucak je da je podjela drustveno uvjetovana, a ne prirodno uvjetovana, kako su nam u bliznjoj proslosti tumacili.
    pa da je vise ne zelimo kao prirodnu i pozeljnu, servirati svojoj djeci,
    il sto bi se reklo: man wird nicht zur frau geboren, man wird zu einer.

inace, uzivala sam i u tvojim postovima. i sofke je napisala super post i vertex postavila zanimljiva pitanja.

vidim da nista niste meni ostavile

Otac na dozivotnu robiju u neki Americki zatvor gdje je takvima zivotni vijek 48 sati i to bez suđenja naravno.
    To dijete nije nista krivo i nitko mu nema pravo oduzeti život, pa tako ni ti ni ja...EOD.

boze, jesi ti uopce shvatio da nijednog trenutka nisi pomislio na 12-godisnju silovanu djevojcicu?! i kako se ona osjeca nakon silovanja i kako bi se osjecala ako bi - po tvome - trebala iznijeti to dijete na svijet. pa makar ga dala i na usvajanje :? ne zelim ulaziti u raspravu da li oplodjeno jajasce, fetus il sto bi vec bilo u odredjenom periodu - bioloski i /li pravno receno dijete, kako ga ti tituliras. al staviti taj zivot iznad ovog istraumatiziranog 12-godisnjeg... ne razumijem ?!?

a sad u kojoj je mjeri tu pomogla udruga B.A.B.E. ili njima slicne ne zelim ulazit jer je ponajprije bitna svijest građana RH koji su podržali takve prijedlog
    ne zelis ulaziti jer pojma nemas. i na koji nacin su gradjani podrzali taj prijedlog sabora - pa nije valjda da je prijedlog isao na referendum? nije. pa o cemu onda pricas.

Jel se mogu muskarci upisat na"ženski" studij ?
    ne mogu.

Daj mi reci jel postoji neki muški studij u RH
    svi drugi studiji i jesu muski. samo se uci o muskim znanstvenicima, muskim ljecnicima, muskim filozofima, muskim piscima, muskim herojima,....

jer ako vas na ovom ženskom studiju uce kako je abortus dobra stvar bas me zanima do kakvih bih nevjerojatnih otkrica dosli na muskom studiju.
    ne lupetaj gluposti. abortus sigurno nije "dobra stvar".

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jer je ponajprije bitna svijest građana RH koji su podržali takve prijedlog

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    boze
    Bože !
    Iako mi nije jasno zasto ga spominjes !?

ne zelis ulaziti jer pojma nemas. i na koji nacin su gradjani podrzali taj prijedlog sabora - pa nije valjda da je prijedlog isao na referendum? nije. pa o cemu onda pricas.
    Drugom prilikom i na drugom topicu cemo pricat o tim stvarima jer vidim da je MGrubi nesto smiješno. Ako ne citas postove do kraja onda nemoj ni vadit dijelove koji ti odgovaraju.

svi drugi studiji i jesu muski. samo se uci o muskim znanstvenicima, muskim ljecnicima, muskim filozofima, muskim piscima, muskim herojima,....
    Ovo i previše govori o tebi i tvojim opterecenostima.

ne lupetaj gluposti. abortus sigurno nije "dobra stvar".
    Ne želim se spuštat na tvoju razinu razgovora, draga mama courage ali moram priznat da si me iznenadila tonom i nacinom razgovora jer ni u jednom trenutku te nisam vrijeđao i omalovažavao kao ti mene.

Meni je jako zao sto se ti nemozes pomirit sa cinjenicom da ja nisam za ubojstvo nerođene djece ali dobro valjda i mi moramo zivjeti ili... ?

Još jednom oprosti sto sam se usudio nesto napisat.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Daj mi reci jel postoji neki muški studij u RH
    Znam da karikiras, al sto je puno, puno je.

Mislim da su ipak svi drugi studiji sasvim neobiljezeni spolom.
    Znam osobno vise od 5 inzenjerki gradjevine, na mojem smjeru na ETF-u/FER-u je uvijek bilo MINIMALNO 50% cura (moja generacija 18 cura, 12 decki), u mojoj firmi (velika firma s 1000+ zaposlenika, telekom usmjerenja, ima sigurno vise od 1/3 zena.

Nemam nista protiv da postoje zenski studiji na kojima studiraju samo zene, ali ova ideja (ili samo stos) o muskim studijima nije tako losa. Pogotovo sto vjerujem da bi se na takvim studijima ucilo i o ravnopravnosti i izbjegavanjima zensko-muskih stereotipa.

Vjerojatno se pitate da li bi itko zelio studirati na nekom takvom studiju, ima li uopce neki muskarac na svijetu koga bi to zanimalo (eto jednog klasnicnog stereotipa - muskarci su nezainteresirani za zenske probleme)?

Ako bi to bio jedini "kolegij" tada mozda zaista ne bi bilo interesa, no ako bi to islo uz recimo studij pedagogije, neki drustveni smjer tipa sociologija i sl ... imalo bi to itekako smisla, jer bi takvi ljudi onda dalje sirili to znanje. A vjerujem da bi se za to zainteresirao i poneko iz drugih struka ...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jel se mogu muskarci upisat na"ženski" studij ?
    ne mogu.
    ovo sam morala ici provjeriti, i stvarno je u pravu MC, a evo i obrazlozenja:
    'Mogu li muškarci pohađati Ženske studije?
    Muškarci su u mogućnosti sudjelovati i sudjeluju u obrazovnim (Otvoreni četvrtak, seminari, radionice, poslijediplomski seminar) i drugim aktivnostima Centra osim u obrazovnom programu Ženskih studija. Obrazovni program Ženskih studija bio je namijenjen isključivo ženama zbog specifičnog načina rada i pristupa određenim sadržajima te otkrivanjima i novom vrednovanju upravo ženskog iskustva stjecanja znanja.'

iskreno, ja sam malko skepticna prema 'upravo zenskom iskustvu stjecanja znanja'.

a sto se tice muskih studija, emso, mislim da si se ipak zaletjela.
    cak i na (inace izrazito muskom) studiju filozofije, mozes odslusati citav jedan kolegij posvecen Hanni Arendt.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Složila bih se sa a zakaj i s tatekom. Svi drugi studiji su po meni i za muškarce i za žene, kod mene na Filozofiji (jezici) pretežno su bile žene studentice, učile su se i književnice, sad normalno da je njih bilo manje iz povijesnih razloga (to je bilo prije emancipacije). Ja sam za spajanje, ne za odvajanje, a groznom mi je ono u inozemstvu muške i ženske odvojene škole.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne bih da sad rasprava krene u tom smjeru, ali mada se mc mozda malo nespretno izrazila nisam sigurna u istinitost tatekove tvrdnje:

"Mislim da su ipak svi drugi studiji sasvim neobiljezeni spolom."

mislim da je to mama curage mislila u smislu: povjest pisu pobjednici, pa analogno tome: povjest pisu ili su je dosad pisali vecinom muskarci.

svima vam je nadam se poznat slucaj milene maric einstein, bez cije matemticke podloge (zena je u ona doba predavala na ETH-Zürich) teorije relativnosti ne bi bilo, a ciji je doprinos i ime bio potpuno zaboravljjen i potcijenjen i tek u novije doba je dobila mijesto u povjesti znanosti koje zasluzuje.

takode se nadam da vam je pozbata i sudbina rosalin franklin ("Rosalind Franklin - The Dark Lady of DNA") koja je zajedno sa watson-om i crick-om radila na istrazivanjima dna nobelovu nagradu, poznato vam je, dobili su samo watson i crick.
    pred skoro je objavljena knjiga o njoj i mislim snimljen film (to nisam sasvim sigurna) i watson i crick su se javno izvinili zbog nepravednog tretmana kolegice i ne dobijanja nobela.

toliko o neobiljezenoscu spolom....

a sad da se vratimo temi...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

groznom mi je ono u inozemstvu muške i ženske odvojene škole.
    Segregacija? :SadTuDođeOnajSmajlićKojiPovraća:

Ekonomija, studenti jednak broj žena kao i muških (ako ne i više žena), profesori. tek neznatna premoć muških (odokativno). S obzirom da sam jedno vrijeme promatrao sustav i iza kulisa (sa nestudetske strane) mogu reć da nisam ni čuo ni vidio ni osjetio ni pomislio da postoji bilo kakav problem M-Ž odnosa u mikro segmentu u koji sam bio uključen (katedra) a ni na makro razini (fax).

Nisam čuo za slučajeve ponižavanja student (Ž) - profesor, osim tu i tamo loših pokušaja kvazi šala koje su više govorile o dotičnom čovjeku nego o prirodi odnosa M-Ž unutar institucije (ti isti su se pokušavali loše šalit i na račun M, pa mislim da je riječ samo o lošem humoru). Znam za jedan slučaj ponižavanja, a on je čak bio i u medijima u kojem je PROFESORICA vrijeđala studentice na ispitu frazama: glupe kokoši, šupljeglave, sramota za ženski rod, mjesto u kuhinji itd.

Znam za slučajeve studentica koje su sa predumišljajem izlazile na ispite potencirajući ''atribute'' u nadi da će im to kompenzirat neznanje, i sve za koje znam su neslavno završile.

Zbog prirode struke, barem u segmentu ekonomije koji sam ja studirao (makroekeonomija, ''znastveni'' smjer) i nisu se previše spominjale ženske figure ek. povijesti iz pukog razloga, nema ih (vrlo malo). Za ''primjenjene'' smjerove (management, marketing....) znam da se žene u poduzetništvu ''prate i obrađuju'' u najmanju ruku jednako kao i muški im kolege, stvarno u pristupu nema rodnih razlika, samo je novac bitan

U stručnom napredovanju ne znam ni za jedan primjer (rekoh bio sam ''iza kulisa'') za kočenje napretka u profesionalnom razvoju s obzirom na rodnu pripadnost, dapače fax se (službeno) ponosi činjenicom da na njemu predaju dvije najmlađe doktorice (u RH) znanosti.
    U zapošljavanj kadrova stvarno nema diskriminacije i favoriziranja po rodnoj pripadnosti (po svim drugima da ali ne po rodnoj).

Na katedri za management (poslovnu organizaciju) predaje jedna od tih dviju najmlađih Dr.Sc. koja se u znanstveno-stručnom radu bavi isključivo ulogom žena u poduzetništvu i privredi (sa svih mogućih aspekata).
    Katedra za jezike je isključivo ženska, na ''tehničkoj'' katedri Poslovne informatike ima žena (cca. 30-40%) koje su vrhunski i cijenjenio stručnjaci.

Tak da omraženoj ekonomiji na tom polju ja dajem visoku ocjenu (prvenstveno zato što vidim da se ne radi o nekoj lažnoj političkoj korektnosti, nego tamo stvarno u profesionalnom smislu veći nije baš briga ko je kojeg spola)

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    cak i na (inace izrazito muskom) studiju filozofije, mozes odslusati citav jedan kolegij posvecen Hanni Arendt.
    strasno bi bilo da nije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kao (još uvijek) postdiplomac org. i menadžmenta na Ekonomiji potpisujem tatu matu. U svijetu biznisa brišu se te razlike - znam iz svog poslovnog kruga. Dobro, postoje još uvijek neke izrazito muški ili izrazito ženski obojena menadžerska mjesta, iako znam i kontraprimjera - tako bi ženski bili ljudski resursi, područje sadržaja (content - u ISP-ovima), a muški - tehnika (CTO pozicije). Ali, znam i CEO-ova žena kao i direktora ljudskih resursa muškaraca, tako da to stvarno nije tako izrazito. Vezano za akademske karijere, meni se čini da općenito na Ekonomiji postoji trend odljeva muškaraca sa faksa, jer probitačniji ipak sve više koketiraju s konzaltingom i upadaju u biznis gdje su zarade veće, a znanstvene karijere ostavljaju...kolegicama? Šta misliš o toj tezi, TATA MATA?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a zakaj... cure za zenskog studija su rekle da su na pocetku cak imale muske polaznike. pa je nastao opcenarodni picvajz. prvo, zene nisu bile dovoljno slobodne govoriti o svojim iskustvima, a drugo, i tad bi se muskarci nasli pametni i govoriti u njihovo ime i objasnjavati im kako bi se trebali osjecati ili ne. nek vam kao primjer posluzi davor na topicima o dojenju. od svih dojilja je on najveci zagovornik dojenja ne znam jeste li svjesne da se na ponekim kolegijima razgovara o prilicno intimnim stvarima. recimo na predavanju "zena i (seksualno) nasilje" smo imali sat-dva price o tome koje smo nasilje kao zene dozivjele. to su bile prilicno intimne i mucne price, neke su zene priznale da su bile silovane.

pod dva... seni je naravno najbolje objasnila sto sam mislila s "muskim kolegijima".

Nemam nista protiv da postoje zenski studiji na kojima studiraju samo zene, ali ova ideja (ili samo stos) o muskim studijima nije tako losa. Pogotovo sto vjerujem da bi se na takvim studijima ucilo i o ravnopravnosti i izbjegavanjima zensko-muskih stereotipa.
    prvo nije glavna karakteristika zenskih studija da studiraju zene. zato se ne zove zenske studije.
    inace, to se zove "studij" a nije nikakav studij na nivou sveucilista. na kraju krajeva, ako vas bode toliko oci ime "zenski studiji", ti studiji u svijetu se zovu i "rodni studiji"i postoje kao postdiplomski studiji (cini mi se) u beogradu i budimpesti.

a pod dva: a otkud ti ideja da se na zenskim studijama ne uci o ravnopravnosti i izbjegavanju zensko-muskih stereotipa?

i nacinom razgovora jer ni u jednom trenutku te nisam vrijeđao i omalovažavao kao ti mene.
    naravno da jesi omalovazavao, zato i jesam tako reagirala. sto mislis da je za ulazak na zenske studije uvjet da si obavio tri abortusa. a sad me vrijedjas jer mislis da ja to nisam skuzila tvoj omalovazavajuci ton.

a sve rijeci u postovima pisem malim slovom, pa cu i (muskog) boga

Nisam čuo za slučajeve ponižavanja student (Ž) - profesor, osim tu i tamo loših pokušaja kvazi šala koje su više govorile o dotičnom čovjeku nego o prirodi odnosa M-Ž unutar institucije
    a ja sam saznala o slucajevima seksualnog napastvovanja od strane profesora. ono, ti budi "otvorena" pa ces lakse proci ispit. ili cura koja je dobila specijalisticko mjesto kirurgije u manjem hrv. mjestu. otvoreno su joj rekli da se javio neki muskarac da bi njega uzeli, ovako su u nedostatku muskih izabrali nju.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

dedi kul, mislim da smo pricali o malo razlicitim stvarima. vezano na post od mc.
    u ovoj stvari o kojoj si ti pricao, principjelno se slazem s tobom, uz male digresije.... ali o tom potom.

no ja se vracam na temu, ponukana tvojim postom od jucer. razmisljala sam o tome. mada ja principjelno "pozitivnu diskriminaciju" drzim jos uvijek potrebnom, slazem se s tobom da je zapravo kljucna promjena svijesti i jos vaznije podsvijesti, te da treba djelovati "bottom-up" pristupom.

"Navike i sustav vrijednosti su institucije a institucije trebaju promjenu!"

bila sam prilicno iznenadena kad sam u jednoj knjizi o djevojcicama (Lauter starke Mädchen. Ein Buch für Eltern, Sylvia Schneider) "otkrila" da i ja, uprkos svojoj "osvjescenosti" cinim ili govorim potpuno nesvjesno neka stvari, koje zapravo spadaju u stereotipe i predrasude koje zaista svjesno ne zastupam.

pa u tom smislu
    1. radim na sebi i osvjescivanju takvih momenata i o tome pricam s mm-om. (on je feminist u dusi i ponasnju, ali za "teoriju" nema vremena, ni zara, pa sam za "teoriju" ja zaduzena)

2. "udubljeni", 100% prisutni smo u zivotu nase kceri i aktivno pratimo njen razvoj, vrtic, skolu, prijatelje.....i uvijek kada primjetimo situacije "nejednakoprilicnosti" (super izraz) u odnosu na spol, razgovaramo sa i.
    po potrebi naravno i sa osobljem u vrticu i skoli.

3. posto smo puno citali i citamo nasoj curi (a sada i sama cita), pomno biramo knjige i dvd-e koje prenose vrijednosti ljudskih prava, etike, nediskriminacije po spolu, rasi, spolnosti, ili bilo cemu drugom, razlicitosti, kooegzistenciji....
    recimo knjige astrid lindgern, bez obzira da li su sa zenskim ili muskim glavnim likovima, su izvrsne i literarno i svjetonazorom (ona je jos davnih godina 20 stoljeca, kada to jos nije bilo ni "politicki korektno", a kamoli realno zivljeno, bila pobornik "ne po guzi")
    tu spada i mira loebe, cornelia funke, christine nöstlinger (ovo je sve sa njemackog govornog podrucja) i drugi....
    prije ljeta sam kceri citala "toncek i tockica" i "emil i detektivi" od keastnera i bila sam sokirana njegovim "podtekstom" o zenama i muskarcima, kao i opcenito prisutnosti "stereotipa na prvu loptu".
    a kao mala sam voljela njegove knjige. :/
    takve knjige i one "princesin llilifee" u principu izbjegavam, mada ih imamo nekoliko, ako ih i. zeli procitati.

4. svjesno biram knjige i dvd-ove (npr. laura stern, pipi, mini) koje imaju za likove, snazne, pametne, empaticne, pravedne i hrabre cure, kao antipod "barbie ideologiji" koja se susrece na svakom koraku.
    kcer ima i par barbika i barbi kuhinju (slagala je i sarafila s njom 2 i pol sata ) jer ih je jako jako zeljela, pa ih je i dobila. pa uprkos njihovoj po meni groznoj estetici (profesionalna deformnacija) (postoje puno estetski ljepsih lutki koje takode ima) i jos goroj popratnoj ideologiji , meni je to ok, dok one bivaju samo "stvari", a ne prerastaju u simbole.

evo toliko za pocetak, vi nastavite...

metvica, odlican post, nadam se da ces pisati dalje na ovom topiku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pobrkala sam gore u svom "obraćanju" tata matu i dedi kula, ma kako mi se to moglo dogodit . Dedi, oprosti, na tebe sam mislila.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

naravno da jesi omalovazavao, zato i jesam tako reagirala. sto mislis da je za ulazak na zenske studije uvjet da si obavio tri abortusa. a sad me vrijedjas jer mislis da ja to nisam skuzila tvoj omalovazavajuci ton.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni se pak čini da u tim starim dragim pričama i bajkama svašta ima što modernom uhu ili oku čudno zvuči ili izgleda. Moje omiljene Maje su me isto nedavno šokirale - Maja u cirkusu - di oni neki majmunčić puši i to je kao štosno. Sve to je odraz vremena u kojemu je nastajalo, pa tako i obiteljskih odnosa. Danas imamo Laru Croft, ne da mi je to neki uzor, daleko od toga - ali evo je, žena, avanturistica, akcijski junak . Ima ih još puno u stripovima poglavito, daleko je to od one plavooke djevojke Bleka Stene.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne mora to biti lara croft.
    ne znam da li je to u hravtskoj prevedeno ali recimo u knjigama o mini (nöstlinger najpoznatija djecja spisateljica u austriji, sa mnostvom knjiga i medunarodnih nagrada) se opisuju normalne situacije kod kuce smamom, tatom i bratom, u skoli, s prijateljima, na skijanju.....itd
    ali radi se o stavu, etickom, promisljenom, individualnom, empaticnom, ap-ovskom...itd
    ne moras se nalaziti u situacijama indiane jonsa, da bi reagirao pametno, dobro, i postivajuci tude i svoje granice. svakodnevni zivot nudi mnostvo prilika za to.

pipi ( i michael iz loeneberga istio od lingren) je naravno nekonvencionalnija, ali daje dobru poduku, kako stvari mozes promatrati iz razlicitih kutova.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

gomila pravopisnih gresaka. izvin, izvin

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pod dva... seni je naravno najbolje objasnila sto sam mislila s "muskim kolegijima".
    Gle, ne kazem da nije bilo nepravdi u povijesti, bilo ih je, i prema muskarcima i jos puno vise prema zenama, no nazivati sve ostale studije osim zenskih "muskima" mi je zaista previse.
    (tvoja tvrdnja zvuci kao da se na svim sveucilistima ne govori niti o jednoj jedinoj zeni ... znam da znas da to nije tocno, ali onda nije u redu i napisati takvu netocnu tvrdnju).
    Ta tvoja tvrdnja po meni samo raspiruje vatru musko-zenskog antagonizma ... kao, ovi svi studiji koji postoje su bezveze, vi muskarci ih kontrolirate, ajmo sad otvoriti jedan zenski. A ja bih rekao da buducnost moze biti samo u ZAJEDNICKIM studijima na kojima ce se uciti ZAJEDNO o svemu, bez ikakve spolne diskriminacije.

Kao sto rekoh, nemam nista protiv zenskih studija, dapace, ali imam protiv tvrdnje da su svi ostali studiji muski imam.

prvo nije glavna karakteristika zenskih studija da studiraju zene. zato se ne zove zenske studije.
    inace, to se zove "studij" a nije nikakav studij na nivou sveucilista. na kraju krajeva, ako vas bode toliko oci ime "zenski studiji", ti studiji u svijetu se zovu i "rodni studiji"i postoje kao postdiplomski studiji (cini mi se) u beogradu i budimpesti.

a pod dva: a otkud ti ideja da se na zenskim studijama ne uci o ravnopravnosti i izbjegavanju zensko-muskih stereotipa?
    Poznata mi je cinjenica da to nije studij na nivou sveucilista, no kad se vec zove "studij" onda upotrebljavam tu rijec.
    Nisam nigdje rekao da se na zenskim studijima ne uci o ravnopravnosti. No, kad ti kazes da su svi ostali studiji "muski" pa se onda na zenskima uci o ravnopravnosti, tada iz toga proizilazi da se na muskima NE uci o ravnopravnosti.
    Ne bi li onda bilo logicno da onda kao odgovor na tu anomaliju (na studijima se ne uci o ravnopravnosti) ne odgovori time da se na studije (sve) uvede ravnopravnost i njeno poucavanje umjesto da se zene getoiziraju i samo one uce o ravnopravnosti dok muskima ostaju ti neravnopravni "muski" studiji i nek dalje guraju po svom?

Ovo je sad dotaklo bas onu tocku feminizma (ali i mnogih drugih pokreta) koja mi se ne svidja - umjesto da se u trazenje rjesenja ne ukljuci i druga strana, muskarci (barem oni koji razumiju problem, svjesni su ga i zele pomoci da se on rijesi) u prvi plan se najcesce guraju samo iskljucivo zenska rjesenja. Ne smatram da je to neko tesko zanemarivanje muskaraca, naravno da zene imaju svoje posebnosti ... ali, kad vec postojimo zajedno na ovome svijetu i trebamo jedni druge, i muskarci zene i zene muskarce, zasto onda ne traziti rjesenja zajedno?

Sudjelovao sam vec u nekoliko rasprava ovog tipa o feminizmu i iako smatram da sam zaista vrlo tolerantna osoba i moje je stajaliste da zene zasluzuju ama bas sva prava koja imaju muskarci i da zasluzuju potpunu i bezuvjetnu jednakost sa muskarcima (nadam se da se ova stajalista mogu iscitati i iz mojih postova ovdje), opet su me zene vec x puta "izribale" zbog muskog sovinizma sa argumentima tipa ovoga ovdje - ne priznajem da su svi studiji muski. KAko mogu biti muski ako ih studiraju (i) zene, uci se (i) o zenama (zar postoji zensko i musko znanje?) ... i nakon svega toga se zaista pitam ima li smisla sudjelovati u ovakvim razgovorima kad se svaki komentar koji dolazi iz muskih usta popljuje. Ne zelim se osjecati krivim zbog svih onih muskaraca u povijesti koji su nanosili zlo i nepravdu zenama na bilo koji nacin (to me jako podsjeca na ono "kriv si jer si te i te boje koze ili te i te nacionalnosti ili vjerske ispovijesti), vec se zelim osjecati ponosan time sto zelim i cinim da tih nepravdi vise ne bude.

Eto, ja oduzio sa odgovorom, ali sad makar mislim da sam dosta odredjeno rekao sto me smeta kod feminizma. Sve ostalo (a to je velik dio aktivnosti tog pokreta koji radi na promicanju zenskih prava kako bi bial jednaka muskima) mi je potpuno OK i mogu potpisati.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

@ Seni - skužio sam ja jako dobro o čemu MC piše i u velikoj se mjeri slažem s tom observacijom, što više reći nakon tvojih Einstein pa čemu onda interpretirat njene riječi, kad to radi sam puno bolje? Rasprava je krenula u tom smjeru da ljudi navode svoja iskustva, pa reko ajde i ja ću, jer me to potaklo na razmišljanje o mom faxu i osto sam pozitivno iznenađen (nikad o tome nisam na taj način razmišljao, jer to nisam primjećivao), bilo je OT, ali eto, moje pozitivno iskustvo.

@Ina33 - moram priznat da baš i nisam primjetio odljev M sa EFZG-a, a on i ako postoji, postoji naravno radi para i mislim da nije rodno obojan, ovisi o karakteru osobe i probitačnosti (zanm dosta primjera probitačnih Ž sa EF-a kojih ima na sve strane po konzaltingu- Galetić, Dumičić...) Ko što rekoh slabo stojim sa poslovnom ek. pa ne znam za stanje tamo (ja sam više u nekim brojčićima, modelčićima i sličnim stvarima, onim kaj vi zovete niš konkretno )
    Ona žena o kojo sam pričo je Nina Pološki, pogledaj si njenu UKD karticu u knjižnici i sve će ti bit jasno

Tvoji primjeri stripova su me podsjetili na tipičan primjer. Jel čito neko Kapetana Marka? Pa u njemu je uloga žene negdje na razini onog pesa punog buha, amo kaj super peče pite (i to joj je jedina uloga i zanimacija) i trči Marku u zagrljaj! Dilan Dog? Žena za DD-a? ono kaj baciš pod j...a (kad moram bit prost) i tako hrpa primjera, hrpa je literature (ne samo strip) u kojoj je dubinska razrađenost ženskih likova i njihova karakterizacija jednaka 0, žene su sjene muškaraca i eto popunjavaju prostor! Ja obožavam stripove i volio bi prenjet ljubav za tu umjetnost na svoje dijete, pa daj mi recite jedan strip na našem tržištu, na hrvatskom jeziku, u kojem žena ne služi samo tome da peče pite i da se baca pod j...a? O tome ja pričam. Banalan primjer, ali kad počneš razmišljat zatvoriš krug pa skužiš da i nije tako banalno, od tuda treba krenut...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj TATA MATA prvotno napisa

Nisam se mislila uključivati na ovu temu, ali sad ne mogu odoljeti.
    Tata mata, "super" su ti ova zadnja dva argumenta! Stvarno sadržajno i uvjerljivo!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je, Nina je bila naš kontakt, odmah je bilo jasno da je ženska super.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tatek, nemoj sad uvrjedeno zbrisati, nego nas se pridruzi sa tips & tricks u svakodnevnom suzivotu sa svojom djecom. a imas i decka i curu, pa daj malo svojih iskustava.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

onaj koji sam ja obozavala je alan ford, ali u njemu nema zena, ni sa pitama ni bez.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Seni, ima žena, uvijek su s onim lijepim plavim u crnoj dolčeviti - kojima on kao ide pomagat. Ili su neke zlikovice protiv kojih se ekipa bori. Epizodisti .

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Seni, ima žena, uvijek su s onim lijepim plavim u crnoj dolčeviti - kojima on kao ide pomagat. Ili su neke zlikovice protiv kojih se ekipa bori. Epizodisti .
    zato ih valjda nisam ni zapamtila.
    pamtim samo glavne likove.
    a mozda su mi i oci bile na onom lijepom plavom, pa pratiteljice nisam registrirala

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    tatek, nemoj sad uvrjedeno zbrisati, nego nas se pridruzi sa tips & tricks u svakodnevnom suzivotu sa svojom djecom. a imas i decka i curu, pa daj malo svojih iskustava.
    NIsam uvrijedjen (ne vrijedjam se bas tako lako ), vec dobivam dojam izlisnosti dalje diskusije na ovu temu (dakle na temu feminizma kao pokreta, ne na temu "kako odgojiti djecu u duhu ravnopravnosti spolova i izbjeci spolne stereotipe kojima nas obasipa drustvo", jer je ovdje 90% postova nevezano uz djecu i njihov odgoj, vec feminizam kao pokret.

Dakle, gubim volju daljnje diskusije na temu feminizma kao pokreta, ali sam i dalje raspolozen na razgovor o temi "kako odgojiti djecu u duhu ravnopravnosti spolova i izbjeci spolne stereotipe kojima nas obasipa drustvo" pa cu ju onda i otvoriti kao zasebnu "jedinku".

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je, taj plavi je definitivno bio muški sex objekt . A vidiš kakva sam pak ja - ako nema žena glavnih likova u stripovima ili filmovima - meni dosaaaadno. Najdraža mi je bila Cat Woman . Filmovi i knjige moraju baš bit super da bi mi zadržali pažnju ako nema žena, definitivno ove neke za zabavu, ako nema žena, adios, ja okrećem na nešto drugo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni se tatekov prijedlog čini super. To je ono u biti što mene zanima i što je relevantno, ali tu ću vas škicati jer nemam neposrednih iskustava (osim nećakinja).

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znam ljude (i muskarce i zene) kojiam je Red Sonja iz stripa bila idol.
    (strip slabo poznajem, procitao sam mozda 2-3 epizode, ako se dobro sjecam ona je hrabra ratnica u nekom svijetu iz buducnosti)

E sad, nekima je valjda bila idol zbog hrabrosti i uloge vodje, drugima mozda zbog oblina i oskudnog kostima koji je, cini mi se, nosila, no u to ne bih ulazio, svatko ima svoju motivaciju.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Loli prvotno napisa
    Citiraj TATA MATA prvotno napisa

Nisam se mislila uključivati na ovu temu, ali sad ne mogu odoljeti.
    Tata mata, "super" su ti ova zadnja dva argumenta! Stvarno sadržajno i uvjerljivo!
    Loli, a kaj da kazem sto vec nisam rekao ?
    Samo sam napisao svoje misljenje oko abortusa i MC se toliko zakacila na tu izjavu da sam sam sebi vec dosadan.
    Niti sam ikad spomenuo da je upisnica na ženske studije pobacaj niti sam to mislio...ali svatko tko je imalo pametan je to mogao i sam zakljucit.

Bas me zanima kako bih prosao i koje pi onda "titule" zaradio da sam ja recimo njoj rekao da nema pojma i da lupeta gluposti odnosno da je glupa.
    Na vrijeđanje mojih vjerskih osjecaja necu ni govorit.

Tako da sam samo zapljeskao na nacin razgovora i vađenja iz konteksta nepostojecih izjava jer mi je ispod casti razgovarat na taj nacin.
    Podržavam tateka i raspravu za dobrobit klinaca jer ovako kako MC razgovara nema smisla...nadam se da to ne uce na žs.

Ako si pratila od pocetka ovaj topic mogla si primjetiti da se slazem sa 95% ciljeva za koji se bore te žene.

Stranica 5 od 16 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •