Results 1 to 12 of 12

Thread: PRAVA jednoroditeljskih - koja u biti ne postoje

Mukica's Avatar

Default PRAVA jednoroditeljskih - koja u biti ne postoje

dakle,
    ljuta sam jako

i zanima me jel jos netko ljut kao ja pa da se izborimo za prava koja pripadaju jednoroditeljskim obitelji

sto je mene sad tak raspigalo?
    pa npr. to sto ja u skoli, ako nisam korisnik djecjeg doplatka nemam NIKAKAV prava kao samohrani roditelj

u mom vrticu je recimo dovoljno da doneses potvrdu tj. presudu da si rastavljen i da su djeca kod tebe na skrbi da bi ti priznali status i da placas 25% manje od cijenej vrtica

zasto bi netko morao primati DD da bi mu se priznalo da je samohrani
    osim toga ne primaju samo samohrani DD
    jel kuzite o cemu ja pricam???

Mukica's Avatar

19 ravnodusnih?
    19 nerazljucenih?
    19 onih koji su odustali od borbe?

19....

Maja's Avatar

1 ona koja teško da će naći vremena ali će poduprijeti logistiku ako treba

O svojoj ljutnji da i ne govorim, ja se jos nisam izborila ni za smanjenje cijene vrtica

Stvarno nepravedno!

plashljivo_pile's Avatar

evo ja bih pohvalila naš vrtić... sami su me nazvali i rekli mi da odem javnom bilježniku po izjavu da sam samohrana kako bih ostvarila pravo na popust. odmah sam to napravila, sad plaćam jaslice 150 kn.
    a ovo s dječjim doplatkom mi stvarno nije jasno, kakve to veze ima s bračnim statusom? možda je point u tome da prava imaju socijalno ugrožene obitelji, ali ne i jednoroditeljske ako ne spadaju u tu skupinu?

Osoblje foruma mikka's Avatar

ja nemam problem s vrticem (jos) ali ja npr nisam mogla dobiti jednokratnu pomoc (3000 kn) od zagreba jer je md stranac. a ne zivimo zajedno. a bas bi mi dobro doslo tih 3000.
    to sam bila popi*dila kad su me hladnokrvno od*ebali, a ja s jednomjesecnim klincem tam cekam ko budala.

sorciere's Avatar

dobro mukica- a kaj ti se KONKRETNO dogodilo?

Default Re: PRAVA jednoroditeljskih - koja u biti ne postoje

Quote Originally Posted by Mukica
    sto je mene sad tak raspigalo?
    pa npr. to sto ja u skoli, ako nisam korisnik djecjeg doplatka nemam NIKAKVA prava kao samohrani roditelj
    a kakva su to uopće prava moguća u školi? mi smo još mali pa sam neupućena...

Mukica's Avatar

Quote Originally Posted by sorciere
    dobro mukica- a kaj ti se KONKRETNO dogodilo?
    dogodilo se to da sam ocekivala da cu kao samohrani roditelj, imati pravo na neke popuste na cijenu ovoga ili onoga u skoli (recimo placanje dnevnog boravka i sl.)

al nemam pravo na nis jer nisam socijalni slucaj tj. ne primam djecji doplatak - iako ne mislim da su socijalni slucajevi svi koji primaju djecji doplatak jer ga npr. prima i moja prijateljica koja ima troje djece, ali su im sluzbeni prihodi po glavi taman toliki da mogu primat djecji doplatak pa shodno tome imaju benificije u skoli i na ostalim mjestima gdje to, s vremena na vrijeme, dobro dodje

i onda si mislim, ako ona ima sva ta prava, sto ne bi imala i ja koja sam ZAISTA samohrani roditelj i koja prehranjujem sebe i djecu od jedne place, koja je u ovom slucaju, na moju nesrecu, nesto veca od 4989 kn koliko bi trebala imati da bi imala pravo na DD

to nije fer
    ako neko uopce kuzi kaj ja ocu rec

ja ne trebam DD, ali dobro bi mi doslo da ne moram imati obveze prema skoli jednake onima koje imaju djeca koju izdrzavaju oba roditelja (mislim, dobila sam ja presudu i to, odredjena je djeci alimentacija, ali drzavu to smo je oni ne dobiju zanima tek nakon sto prodje par godina sto je uzdrzavanje neredovito ili uopce ne postoji u praksi)

Pravo na doplatak za djecu ostvaruje se prema novim uvjetima propisanim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu (NN, broj 138/06.), koji je u primjeni od 1. siječnja 2007.

Nove odredbe su sljedeće:

· Pravo na doplatak za djecu od 1. siječnja 2007., mogu ostvariti korisnici čiji dohodovni cenzus iznosi 50% proračunske osnovice, odnosno ako ukupni prihod svih članova kućanstva ne prelazi 1663,00 kn mjesečno po članu.

· Određene su tri cenzusne grupe, prema kojima su određene i nove svote doplatka za djecu:

1. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 543,14 kn, doplatak se određuje u svoti od 299,34 kn

2. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 543,14 kn, a ne prelazi 1119,53 kn, doplatak se određuje u svoti od 249,45 kn

3. ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno prelazi 1119,53 kn, a ne prelazi 1663,00 doplatak se određuje u svoti od 199,56 kn

· Određen je i dodatak za treće i četvrto dijete.

Ukupna određena svota doplatka za djecu povećava se za 500,00 kn ako korisnik koristi doplatak za troje djece, a za 1000, 00 kn ako koristi doplatak za četvero ili više djece.

· Produženo je korištenje prava na doplatak za dijete na školovanju u osnovnoj školi (pravo do završetka osnovne škole imaju i djeca s navršenih 15 godina, ako su kasnije upisana u prvi razred ili su izgubila školsku godinu zbog zdravstvenih razloga).

mogu na ovo samo reci da mi je jasno o cemu pricas jer se i meni dogodilo nesto jako zabrinjavajuce na sta sam ostala kao pometena!

Dakle: Dosla sam neki dan na HZZO pitat sta mi treba od papira za predat za narednih 6 mijesec porodiljnog i objasnila da sam samohrana majka na sta mi je sluzbenica odgovorila da zakon ne poznaje taj POJAM i da nema nikakve razlike između nas i roditelja koji su u braku tj. da je to njima isto
    mislim
    neznam sta bi rekla na takav stav okoline , O.K. ja sam prakticki dobrovoljno ali sta je sa onima koji su tako silom prilika! :?

vec sam na nekoj drugoj temi ispricala sto se meni dogodilo u vrticu, pa cu i ovdje ponoviti. naime, isla sam se raspitati dali kao samohrani roditelj imam pravo na malo manju cijenu vrtica, a oni meni da ne jer u rjesenju pise da je otac "obecao" placati alimentaciju u iznosu od 8ookn mjesecno i da to prelazi neki "prosjek"???? :? :?

naravno, mi od alimentacije ne vidimo ni A