Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: UZV - Stetan i koliko?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno UZV - Stetan i koliko?!

Sto mislite o ultrazvuku? Naime, citala sam neke clanke koji kazu da je uzv stetan (zracenje) narocito u prvom tromjesecju zbog nerazvijenosti bebe itd.

U biti zanimaju me vasa iskustva, koliko ste u prosloj trudnoci imale ukupno ultrazvuka, a one koje su trenutno trudne na koliko su UZV do sada bile, u kojem tjednu, i koliki je bio razmak izmedju 2 UZV?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, neke od tih clanaka sam ranije vec citala pa me to malo zabrinulo.

Naime, ja sam prvi UZV imala 20.10. ali sam 11.11. radi drugog misljenja otisla kod privatnika. Sad sam negdje u 17 tjednu a gin. mi je danas rekla da ce mi kad dodjem na next kontrolu, znaci za 4 tjedna radit UZV.
    Ona prije nije imala UZV i tek ga je nabavila pa se valjd sad oce sama uvjeravat. Zna za onaj od 20.10. jer me je ona i poslala na njega al ne zna za privatnika.
    Sad me malo strah, 3 UZV u 2 mjeseca???!! :shock:

Zrinka, hvala na linkovima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ništa nije štetno što nije pretjerano.
    U prvoj trudnoći sam ukupno 3 puta bila na uzv, sada sam u 22. tjednu i bila sam svega jednom.
    Naručena sam na još jedan uzv u 12. mjesecu. Moja doktorica ne preferira česte UZV i rekla je da ćemo i sada (ako ne bude nešto hitno) samo 3 puta ići. S time da je zadnji pod kraj trudnoće tj. par tjedana prije termina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svi ste manje-vise upoznati sa mojim slucajem. Ja mislim da ni jedna trudnica nije bila vise od mene na UZ. U prvom tromjesjecju skoro svake sedmice ili bar svakih 15-tak dana. Sad se malo smanjilo ali ipak otkako sam usla u 2 tromjesjecje bila sam 2 puta. A sad sam u 23 sedmici.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje misljenje je da su svemu treba postojati neka granica pa tako i u tome koliko puta ce se uraditi UZV u trudnoci koja je sasvim ok i uredna.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam u 9 mjeseci napravila mislim 9 uzv-a, a trudnoća bila poptuno normalna. moj doc je to rutinski radio svaki put kad sam bila na pregledu, s tim da je u početku to bio onaj vaginalni, a poslije onaj preko trbuha... nisam si prije uopće mislila da bi to moglo biti štetno, kod iduće trudnoće neću tako često..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A je li netko od vas razmisljao o svrsi UZV-a? UZV-om se u biti samo otkrivaju anomalije ploda. Jedino rjesenje ako se otkriju takve anomalije jest da se izvrsi pobacaj. Tako da ja uopce ne vidim smisao UZV-a, ako ne namjeravam napraviti pobacaj. Da li netko mozda zna za neka druga pozitivna rjesenja? Da li se UZV-om moze ikako pomoci bebi (osim da joj olaksamo patnje ).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote nisam si prije uopće mislila da bi to moglo biti štetno, kod iduće trudnoće neću tako često..[/quote]

Znaci sve ti je oke s malom bebom?

U ovim clancima pise kako UZV zracenje (DOKAZANO) steti kromosomima, izaziva stanicno zagrijavanje koje steti samoj stanici, usporava normalan razvoj i diobu stanica itd. "4 i po sata nakon izlaganja postotak diobe stanica je spao za 22%, a postotak odumrlih se dvostruko povecao"...

Druga opasnost je od zagrijavanja bebinog mozga ("zbog toga sto je glava u obliku kugle iliti lopte radijacija je povecana, sto moze dovesti do toga da dijelovi mozga postanu osjetljiviji na jako visoki intenzitet")

"Lijecnici su primijetili povecanje slucajeva odgodjenog govora kod djece (radeno istrazivanje na 72 djece u dobi od 2.-8.godine kojima je kasnjenje govora prisutno iz nepoznatih razloga" - "djeca koja si imala kasnjenje govora, imala su 2x vece izlaganje UZVom.."

...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa
    A je li netko od vas razmisljao o svrsi UZV-a?
    American Medical Association (americki lijecnicki savez) zalaze se PROTIV nepotrebnog izlaganja UZV-u u sto se ukljucuje njegova upotreba kako bi se:

1. utvrdilo spol djeteta

2. otkrio tjedan trudnoce

3.otkrila fetalna velicina i rast

4.potvrdila visepolodna trudnoca

5.utvrdio polozaj u maternici

Clanak gore i ovog posta pa procitajte i zakljucite sami:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=147&Show=675

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ps: je'l moguce na ovome forumu editirati vec poslanu poruku?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znate već moj stav o UZVu i nisam se mislila više uključivati u rasprave o njemu, ali na onaj post od lunas moram reagirati!

Lunas, UZV služi za puno stvari i provjera koje mogu pomoći da se rodi ZDRAVO dijete. Neću nabrajati koje sve, to možeš naći na netu i na RODInom portalu. Navesti ću (po stoti put) svoj slučaj - UZVom mi je dijagnosticiran veeeliki hematom koji je već odljuštio dio posteljice (nisam krvarila niti imala ikakvih simptoma). Morala sam morala mirovati nakon čega sam rodila zdravo dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vesna, nemoj se ljutiti, ali mene stvarno zanima da li postoji korisna svrha UZV, jer sam trazila na netu, ali svugdje pise samo za anomalije koje su neizlijecive, te o pobacaju. Drago mi je cuti da UZV moze pomoci bebi i da se rodi zdravo. Ako imas jos koju konkretnu informaciju, ili kakav link o korisnosti UZV, javi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sabina prvotno napisa
    Svi ste manje-vise upoznati sa mojim slucajem. Ja mislim da ni jedna trudnica nije bila vise od mene na UZ. U prvom tromjesjecju skoro svake sedmice ili bar svakih 15-tak dana. Sad se malo smanjilo ali ipak otkako sam usla u 2 tromjesjecje bila sam 2 puta. A sad sam u 23 sedmici.

Sabina, zasto isla tak cesto na UZV, jel bilo kakvih komplikacija ili cisto rutinski?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj bebe prvotno napisa
    Znaci sve ti je oke s malom bebom?
    za sada je sve ok :D

što se tiče svrhe uzv, kod nas je on bio tako čest zato što nam je ginić htio svaki puta pokazati našu bebicu i ludorije koje izvodi u trbuhu...par puta je rekao: nisam mislio danas raditi uzv, ali kad je muž s vama, napravit ćemo ga da ne bude da je muž bez veze dolazio . on očito ne smatra da je uzv štetan...

inače, ja sam išla kod privatnog ginića, vjerujem da mi socijalni ne bi toliko uzv-a radio.

i da, nije mi ga radio zbog profita, svaki put kad je rekao da ćemo napraviti uzv zbog muža, kratko je trajalo i nije ga naplatio.

i jedino mi je fora što je svaki put snimao uzv na video-kazetu, pa sad to možemo gledati na tv-u

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lunas prvotno napisa
    Da li netko mozda zna za neka druga pozitivna rjesenja? Da li se UZV-om moze ikako pomoci bebi (osim da joj olaksamo patnje ).
    UZV je vrlo korisna sprava kada se razumno koristi i može pomoći-npr uZV negdje u sredini trudnoće pokazuje kakav je položaj posteljice. Ako se pokaže nasjela posteljica, koja prekriva ušće, onda se više ne smiju raditi vaginalni pregledi i dalje se prati s ultrazvukom. Ako se posteljica odmakne od ušća, sve je OK, ako ostane u takvom položaju da prekriva ušće, mislim da se ne smije ići na vaginalni porod, jer je on onda životno opasan i za mamu i za bebu.
    Postoje i neke anomalije, mislim kod bubrega, koje se mogu intrauterino operirati.Ja ovo pišem ko medicinski laik, pa se nadam da nisam izvalila nešto bez veze.
    Mislim da nema potrebe bježati od ultrazvuka kao od nekog bauka, on ima svoje koristi, ali mislim da nema smisla kad se on koristi prečesto. Ja sam imala dvije rizične tridnoće: prvi put sam jako krvarila i tu je UZV bio bitan da se vidi da je rana trudnoća u redu, da je unutar maternice i da je beba živa.
    Drugi put sam krvarila vrlo malo skoro nevidljivo, i mislila sam da je to samo implantacijsko, ali je UZV u 8. tjednu pokazao da imam dvije gestacijske vrećice i da se samo jedna beba razvija. Uglavnom ginić je rekao da moram mirovati jer se jedna posteljica resorbira i postoji opasnost da ode i beba koja se razvija. Tako da je meni isto onaj prvi rutinski UZV bio koristan jer je pokazao da treba odmirovati, iako je klinički sve bilo OK. Nakon toga sam imala još dva UZV u ranoj trudnoći jer je pratio stanje s tom drugom posteljicom dok se nije resorbirala.
    Ali bez obzira na to što su trudnoće bile održavane, oba puta sam imala samo po 5 UZV pregleda, znači onoliko koliko je bilo nužno s obzirom na situaciju (valjda zato što sam išla kod soc. ginića). A to je puno, puno manje nego što imaju žene s potpuno urednom trudnoćom koje idu kod privatnika. Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv privatnika, jedino mi je ostao dojam da oni ponekad naručuju na više uZV nego što je medicinski nužno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam do sada obavila 7 UZV, a u 5. sam mjesecu. 3 samo za potvrditi trudnocu, a kasnije 1 mjesecno. Mislim da je to bilo previse. Drugi put necu ici tako rano na potvrdjivanje trudnoce. A i nadalje cu preskociti koji. Trudnoca je sasvim normalna za sada, tako da UZV nije medicinski nuzan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bebe vidim da bas nisi upoznata sa onim sto se meni desavalo, pa cu u kratkim crtama da ispricam.
    Prosle god imala sam (u maju) spontani a kasnije (tj. u novembru) kiretrazu. Tad je UZ utvrdjeno da se plod ne razvija nikako. U julu ove god. pojavljuje mi se krvavi iscjedak i ja kupujem test koji potvrdjuje da sam trudna. I onda tek pocinju moji probemi. Doc kaze STROGO MIROVANJE i ja se pridrzavam njegovih savjeta i naredjenja. Ali ipak, ko po nekom nepisanom pravilu, ja dobijam obilnija krvarenja pracena ugruscima savakih 10 dana. I onda doc odmah na UZ da vidi dali je sve ok. Posto je moja beba borac ona je ostala do dana danasnjeg kod mene i nadam se do kraja trudnoce da ce sve biti ok tj. bez nekih komplikacija. Jos uvijek moram da se cuvam i slusam doc-ove savjete.

P.S. Nadam se da vas nisam ugnjavila s mojom pricom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne samo da sam krvarila, ve sam krvarila punih mjesec dana! Doduse poput normalne mjesecnice neka 2 dana i onda ovo ostalo oskudno u tragovima...

Bila sam kod privat. ginica gdje mi je rekla kako je trudnoca uredna i da je sve u redu...al sad ova moja soc. mi opet oce radit UZV (ne zna za privat) a to bi bio vec 3 put pa mi nije bas drago, uostalom valjd cu donjet neki zakljucak DA ili NE sto se tice UZV na tom sljedecem pregledu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj *Marija* prvotno napisa
    Ali bez obzira na to što su trudnoće bile održavane, oba puta sam imala samo po 5 UZV pregleda, znači onoliko koliko je bilo nužno s obzirom na situaciju (valjda zato što sam išla kod soc. ginića). A to je puno, puno manje nego što imaju žene s potpuno urednom trudnoćom koje idu kod privatnika. Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv privatnika, jedino mi je ostao dojam da oni ponekad naručuju na više uZV nego što je medicinski nužno.
    Marija, jesi li primjetila kod ijednog djeteta kako im mozda govor kasni ili nesto drugo a za sto mislis da bi mogla biti posljedica UZV-a?

Ovo sto se tice privatnika, sasvim je logicno da ce oni cesce narucivati za UZV jer od toga i zaraduju, dok se socijalni ne vole mucit s guzvom ili pisanjem uputnica...Ja mislim da to nije u redu sa strane privatnika jer onda ne da gledaju na dobrobit majke odn. bebe vec misle na sebe.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad bih trebala "kuc-kuc" ali klinci su oboje prohodali malo iza 12 mjeseci, progovorili s 18, Daniel priča ko navijen, zna već dosta pjesmica (sad ima malo više od dvije godine). Paula ide u školu, i zasad je sve super (naučila je čitati i pisati prije škole).
    I da, ja sam imala rizične trudnoće koje opravdavaju češći ultrazvuk; I mislim da uZV ne treba raditi bez veze (mislim snimati bebu na svakom pregledu tako da se mama i tata vesele) -to je dijagnostička pretraga, a ne zabava, makar je mene svaki uZV jako veselio.
    Ja sad ne znam točno kakav UZV se koristi u medicini- mi u labosu imamo i UZV sondu koji ima takvu snagu da "razbije" molekulu DNA (koja je osnova genetskog materijala), a imamo i UZV kupku u kojoj bi mogli tri dana držati tu otopinu, pa se ništa ne bi dogodilo-hoću reći da postoji UZV različite frekvencije i različite amplitude i da to onda ima različit učinak na stanicu. A ja vjerujem da se u dijagnostici ne koristi UZV koji ima toliku snagu da uništi pola fetalnih stanica. I mislim da se njega ne treba panično bojati, ali da ga treba koristiti u razumnoj mjeri.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je prilicno diskutabilno podrucje!
    Nazalost, nama koje imamo rizicne trudnoce UZV je neophodan!
    Nitko ne razmislja da li steti ili ne!

Moja trudnoca prati se od samog pocetka u bolnici, srecom
    nisam hospitalizirana, doma sam. Ovo mi je 18 tjedan i tek otkad
    sam usla u 2 tromjesjecje na UZV idem svaka 3 tjedna, a prije je
    to bilo svakih 7-10 dana !!
    Svaki taj pregled je bio tezak, u smislu da li srce bebe jos uvijek kuca?!
    Ja sam imala na pocetku 3 gestacijske vrecice, i samo je 1 opstala!
    I tada se pojavio hematom od 3,5cm (pricvrscen za posteljicu) ali
    srecom nije rastao i sada je posteljica pritisnula taj hematom i vise se ne vidi.
    No, sve u svemu, mislim da je UZV preporucljiv osobito ako je trudnoca kriticna!!

Takodjer misljenja sam da je jako dobro odmah po spoznaji da je zena trudna ipak napraviti UZV da bi se mogao izbjeci prijeteci spontani!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sigurno da UZV ima mana i prednosti. Ja sam ipak više za njega nego protiv. Imam jedan primjer gdje je bio od velike važnosti. Jednoj mojoj poznanici, taman kad je ušla u deveti mjesec na UZV je otkriveno da je bebi pupčana vrpca omotana oko vrata te je hitno išla na carski. Kažu doktori da je dijete spašeno u zadnji tren. Na žalost mojoj prijateljici se dogodilo nešto najgore što se jednoj majki koja čeka dijete može desiti. Dan prije termina nije osjećala micanje bebe i otišla je u bolnicu. Nažalost bilo je kasno, bebi se pupčana vrpca omotala oko noge i zaustavila se cirkulacija te je beba umrla. Da joj je napravljen UZV u pred kraj trudnoće možda bi njeno dijete bilo živo.
    Eto toliko, oprostite ako sam vas zastrašila. Svi volimo vedrije teme ali ovo je stvarnost. Zato ipak dajem prednost UZV-u.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osobno mi je da UZV postoji, jer to mi je vjerojatno spasilo ovu trudnoću. Inače sam u 13. tjednu, a krvarila sam od 7-10. tjedna. Ta tri tjedna agonije i straha, nadu i snagu mi je davao UZV, jer bih nakon svakog pregleda vidjela da srčeko kuca, a beba raste. Međutim, nisam baš više oduševljena, jer sam dosada već 3 puta bila gledana, 2 vaginalno i 1 abdominalno. Obzirom da mi je trudnoća još uvijek rizična (zamislite moj socijani ginić, koji inače teško daje bolovanje neće niti čuti da se vratim skoro raditi), iako se dobro osjećam, pitanje: Da li postoji nekakva razumna mjera ili broj za UZV preglede do kraja trudnoće?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jasenka22 prvotno napisa
    pitanje: Da li postoji nekakva razumna mjera ili broj za UZV preglede do kraja trudnoće?
    Prvi UZV se obično radi na početku trudnoće, zatim između 18.- 22. tjedna, te između 32.- 36. tjedna trudnoće. Znaci oko 3 bi bilo optimalno?!

Ali, vidi i ovo: "Most scans are performed for specific medical indications although some experts argue the all women should have one "routine" examination during pregnancy."

Routine ultrasound after 24 weeks:
    has not been shown to confer any clear benefit to mother or baby, except that assessment of placental appearances may, as an adjunct to fetal measurement, help reduce perinatal mortality.

Routine Doppler ultrasound in pregnancy:
    as not been shown to be of benefit and may even increase the risk of adverse outcome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala na info, tako sam si nekako i mislila. Ali kako da se sada postavim, obzirom da mi je trudnoća još uvijek rizična. Ne bih htjela da se moji postupci negativno odraze na zdravlje bebača.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala na info, tako sam si nekako i mislila. Ali kako da se sada postavim, obzirom da mi je trudnoća još uvijek rizična. Ne bih htjela da se moji postupci negativno odraze na zdravlje bebača.
    "Drugo široko kontrolno istraživanje se odnosilo na sigurnost ponavljanih (učestalih) prenatalnih snimanja UZV-om. Dok je osnovna svrha istraživanja bila dokazati sigurnost učestalih pregleda UZV-om, rezultati su pokazali upravo suprotno! Od 2 834 trudnica, njih 1 415 je pregledano ultrazvučno u 18., 24., 28., 34. i 38. tjednu trudnoće (intenzivna grupa). Ostalih 1 419 trudnica je pregledano samo jedanput u 18. tjednu (regularna, tj. kontrolna grupa). Jedina razlika između dviju grupa bilo je značajno veće intrauterino zaostajanje u rastu (IUGR) u intenzivnoj grupi i to za 1/3. Ovaj važan i ozbiljan rezultat naveo je autore da izjave: «Bilo bi mudro da se ograniče ultrazvučna ispitivanja fetusa na one slučajeve u kojima će taj podatak biti od kliničke važnosti.» (J.Newnham, S.F.Evans, C.A.Michael, F.J.Stanley, L.I.Landau; «Effects of Frequent Ultrasound During Pregnancy: A Randomised Controlled Trial», Lancet 342 (1993), pp. 887-891. Ibid., p.890.)

Potpuno je ironično to što UZV zapravo dovodi do tog stanja, zaostajanja u intrauterinom rastu i razvoju (IUGR), a toliko se dugo tvrdilo da je upravo UZV koristan u njegovom otkrivanju."

Mozes procitati ovaj clanak u potpunosti na: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=147&Show=675

Ja mislim da, s obzirom da ti je trudnoca rizicna, da bi trebala ici na UZV jer lijecnici se ne protive UZV-u ukoliko je u pitanju 'vanredna situacija tj. kada je UZV koristan u sprijecavanju daljnjih komplikacija, vec se protive tzv. rutinskom pregledu sa UZV gdje on nije neophodan za pracenje trudnoce.

Ja osobno, imam slicnu dilemu s time da je meni do sada trudnoca uredna i sve je oke (a nadajmo se i ubuduce) al mi je gin. rekla da ce sljedeci put raditi UZV a to bi vec bilo 3.put u 2 mjeseca...uglavnom, to zast ona sad bas oce radit uzv je druga prica al eto to je kratka verzija...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bebe, hvala na iscrpnim info. Pitati ću ja njih (doktore), da smanje broj koliko je god to moguće, a da opet ne dovedem trudnoću u pitanje. Kako ti je termin nešto prije moga, nadam se da ćemo se družiti na forumu do tada intenzivno i razmjenjivati iskustva.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bebe, hvala na iscrpnim info. Pitati ću ja njih (doktore), da smanje broj koliko je god to moguće, a da opet ne dovedem trudnoću u pitanje. Kako ti je termin nešto prije moga, nadam se da ćemo se družiti na forumu do tada intenzivno i razmjenjivati iskustva.
    Nema na cemu, i drugi put! :wink:

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

napravila sam dva testa za trudnoću i bili su pozitivni...kad sam došla kod ginekologa zbog blagog krvarenja odmah mi je napravio uzv kojim nije ništa baš mogao utvrditi pa me poslao na beta hcg...inače sam u petom tjednu trudnoće...kad sam mu došla s nalazom bete koja mi je bila 53.0 što je značilo da sam trudna između 3 i 4 tjedna ponovo mi je radio uzv iako je prošlo samo tri dana od zadnjeg pregleda...ja krvarim obilnije od kad je on meni radio taj drugi uzv i tako već tjedan dana...neznam da li je to točno od toga ili zato što imam problematičnu trudnoću ali nije lijepo vidjeti krv i svako jutro se osjećati drukčije i pitati se da li je tvoja beba još tu...uglavnom sutra idem na treći uzv u dva tjedna i nisam uopće upućena u štetnost tog uzv...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

doc mi je rekao da je 'dobar razmak' između 2 uzv-a 6 tjedana. ne znam više koliko sam puta išla, ali nikad više puta unutar tih 6 tjedana

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja znam da sam se užasno osjećala nakon tog uzv i još sam tamo njemu na stolu prokrvarila pa mi je bilo još gore...a i ovo mi je prva trudnoća i novi mi je ginekolog...ma užas...

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Jel se smije koristiti ultrazvučni inhalator u trudnoći?

Nedavno je Marko bio prehlađen i par dana smo inhalirali, a onda sam se zamislila jel može i on biti štetan.
    Inhaliram ga dok spava, a ja ležim pored njega. :?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja idem na UZV svakog 22. u mjesecu, bas se uvijek tak poklopi da mi odgovara. Znaci svaka 4 tjedna. Trudna sam 16 tj. Trudnocu mi vodi privatnik koji ima vrhunsku tehnologiju i kojem ja vjerujem u potpunosti. Da nije bilo njega, ko zna kad bi saznala da mi je prosla beba bila toliko bolesna. Za bebu nije bilo spasa ali i moj zivot je mogao biti ugrozen.
    Kod socijalnog se na onom prastarom UZV vjerovatno ni sad nebi vidjelo da sam trudna Ma salim se...
    E sad, problem je jedino u tome sta na UZV moram i na SD paralelno s mojim ginicem jer kako kazu doktori, sad pusemo i na hladno. I ja idem, jer ne zelim riskirati. Jer me strah, jer volim ovu bebu koja zivi ispod mog srca vise od iceg, jer sam najsretnija kad joj cujemo srceko, kad ju gledam dok mi mase preko monitora, kad znam da je sve ok.... I ici cu kolko treba puta, jer sam u rukama najboljih doktora i sigurna sam da oni nikad nebi namjerno ugrozili moje dijete.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pročitala sam sve stranice koje je preporučila Zrinka vrlo pažljivo...natjerale su me da se zamislim.
    Drugu bebu dobila sam nakon IVF/ICSI. Bilo je mnogo problema: hiperstimulacija i strašno uvećani jajnici, niska posteljica. Premotala sam film i izbrojala da sam u tih devet mjeseci na UZV bila 13 puta (15 i više ako ubrajam i one preglede kod folikulometrije, punkcije jajnih stanica i embriotransfera)

Moja drugorođena djevojčica zaista je kasnila i razvoju govora od prvorođene (koja je na uzv bila samo triput) i još uvijek zamuckuje u govoru. Doduše koristi vrlo velik fond riječi za svoju dob i ima mozak kao spužvu, pamti čitave priče i dijaloge iz crtića, no ponekad se teško izražava. U tekstu se spominje kašnjenje u govoru, ne pominje poteškoće i zamuckivanje, no ipak se pitam ima li sve neke veze s tolikim brojem uzv pregleda u trudnoći.

Sada čekam treću bebu, zanijela sam spontano, mnogo je manje problema. U 24. tjednu sam i bila sam na 6 UZV pregleda (jedan nije bio ginekološki, radilo se o probadanju u području žući). Ustanovili su da je beba mnogo manja (skoro 2 tjedna). U zadnjem tekstu kojeg je navela Zrinka stoji da upravo zbog prečestog kontroliranja može doći do zaostajanja u razvoju, ako sam dobro shvatila. Oko 12 tjedna beba je kasnila 5-7 dana, sada se pvećalo na 2 tjedna. Namjeravala sam otići još na jedan UZV pregled privatno, čisto da vidim je li se što promjenilo, no to ipak nakon pročitanog neću učiniti. Točno je da se i ovako ne može ništa učiniti i ako beba zaista kasni u razvoju. Jedino što sam već poduzela je da još dodatno poboljšam prehranu, dodam još više bjelančevina. Osjećam da me smiruje kada znam da sama nešto činim za boljitak bebe, psihološki me smiruje i mislim da je to najvažnije.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

9 evidentiranih uzv-ova po uputnicama, i još nekoliko van uputnica.
    u zadnjih 15 godina nismo uočili nikakav problem.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam bila prvi put na UZV s 5 tjedana zato jer smo planirali ići na ICSI slijedeće godine zbog MM-ovog katastrofalnog spermiograma a ja sam baš bila primljena na novi posao i onda nam je uspjelo prirodno, pa sam htjela da mi dr. čim ranije potvrdi da se to stvarno dogodilo.
    Nije se ništa vidjelo pa me naručio za tjedan dana kad se vidjela gest. vrećica i točkica koja je trebala biti embrij. Nakon toga sam opet bila u 8. tjednu kad mi je potvrđeno da kuca srce i u 12. kad je dr. ustanovio da nema potrebe da više uzimam utrogestan. Nakon toga u 16. i u 20., znači do sad sve ukupno 6 puta od toga 3 puta vaginalno.
    Meni svaki pregled daje veliki osjećaj sigurnosti da je s bebom sve u redu i zbog toga sam jako sretna i opuštena. Da nema tih pregleda mislim da bih cijelo vrijeme bila totalno zabrinuta, a ni to nije dobro za bebu.
    Doktor mi je napravio i color doppler pupkovine i protoka krvi u maternicu da se vidi da li sve ide kak spada i da li postoji eventualna opasnost da dođe do zastoja u razvoju bebe koja bi se mogla na vrijeme spriječiti.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sirius Black, vidim da nisam u više detalja razjasnila svoja razmišljanja u vezi UZV i nikako mi nije bila namjera da svojom pričom dižem paniku. Molim sve ostale koje pročitaju moj post da ga tako ne shvate. Jednostavno, neke tvrdnje iz ponuđenih Rodinih tekstova poklopile su se s mojim iskustvom i osjećala sam potrebu da to podijelim s vama, nikako da vas uspaničim. I sama sam trudnica pa znam kako i najmanje sumnje negativno djeluju i dodatno mogu uznemiriti bez potrebe. Ispričavam se ako sam tako djelovala.

No, ipak, mislim da sve imamo pravo na prave informacije, pa i da podjelimo iskustva. Vidi, i mene su takvi UZV pregledi smirivali dok god su nalazi bili u redu. No, što kada nisu? I još gore, kada vas uznemire lošim nalazima da bi se na kraju ispostavilo da je sve u redu. Znam podosta takvih primjera, pa čovjek stvarno ne zna što bi o svemu mislio.

Moj zadnji UZV pregled bio je brzinski: "da je previše ne gnjavim" dodala je doktorica. Nešto tu ipak ima. Osobno jesam za UZV ali samo onda kada je to zaista potrebno. Ne pada mi napamet da sama dodajem još jedan pregled, mimo onih koje oni drže za shodno da se naprave. Mislim da su liječnici počeli malo pretjerivati. Ne znam jesi li pročitala spomenute Rodine tekstove?

Imale smo slično iskustvo u vezi s katastofalnim spermiogramom. Jeste li poduzimali nešto da se on popravi?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma, nema panike. Okruženi smo raznim štetnim utjecajima iz okoline, zračenjima itd. o kojima ni ne razmišljamo kak djeluju. Ja se trudim koliko mogu otkloniti sve što bi moglo eventualno štetno utjecati, pa se onda ne brinem zbog nekoliko pregleda ultrazvukom previše.

Nisa, pročitala sam sve tekstove. Ne znam tko je autor i odakle podaci, ali npr. primjetila sam jednu zastarjelu informaciju. Odnosi se na transabdominalni ultrazvuk -piše da se mora imati pun mjehur itd. Čula sam da se to nekad moralo a mislim da neki soc. gin. još uvijek to traže. Moj dr. kaže da to vrijedi samo za nekvalitetnu i zastarjelu tehnologiju koju on već odavno ne koristi. Moćda i to ima neke veze...
    Važno je zapamtiti da u ovo vrijeme još ne raspolažemo znanjem kako izlaganje UZV, čak i na veoma kratko razdoblje, može utjecati na majku – ili fetus. Iako mnogi liječnici i medicinski tehničari vjeruju da je ovaj postupak bezopasan, u tijeku su široka ispitivanja koja istražuju njegova djelovanja na genetsku strukturu, razvoj fetusa, hematološka i vaskularna stanja, imuni sustav itd. Budući da je to istraživanje tek počelo, prerano je izvlačiti konačne zaključke.

Što se tiče spermiograma, svašta smo poduzimali , ne znam da li smo ga uspjeli popraviti ili se jednostavno dogodilo čudo s onak lošim jer se MM-u nije dalo ići raditi spermiogram nakon što sam zatrudnjela

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sirius Black, iako ovo nije stranica o spermiogramima, neka nam oproste ovo kratko uzurpiranje. MM imao je veoma dug staž bez djece, tek u 47 uspjelo se zalomiti, čudo ili dar s neba, ne znam. Ono što je važno je da zadnjih 7 godina ne puši i zbog svog dijabetesa počeo je koristiti matičnu mliječ. Vjerujem da su te dvije stvari urodile rezultatom-to je dobar savjet za sve one koje imaju problema. Ni mi nismo išli kontrolirati sadašnje stanje.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da ne otvaram novu temu-a imam samo jedno pitanjce:Uskoro idem na 3D UZV u polikliniku Vili(dr.Kos).Da li kod uzv pregleda moj suprug može ići sa mnom unutra gledat bebača,ili to ne dopuštaju?

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj rea prvotno napisa
    Da ne otvaram novu temu-a imam samo jedno pitanjce:Uskoro idem na 3D UZV u polikliniku Vili(dr.Kos).Da li kod uzv pregleda moj suprug može ići sa mnom unutra gledat bebača,ili to ne dopuštaju?
    Naravno da može, moj je samnom svaki put. Bez brige.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •