Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: tko piše knjige za osnovnu školu?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno tko piše knjige za osnovnu školu?

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dan...skola,88473.jl

Događaji dana

Primorac: Udžbenike smo mijenjali prema savjetima moje sedmogodišnje kćeri
    Piše: Ivana Kalogjera-Brkić
    Foto: Goran Mehkek/CROPIX
    --------------------------------------------------------------------------------

• Koje novosti očekuju učenike u ovoj školskoj godini?

- Sve će osnovnoškolce dočekati novi i besplatni udžbenici prilagođeni HNOS-u i novom planu i programu. To je velik iskorak. Knjige su nove ne samo sadržajno, nego su rađene i prema novim udžbeničkim stadardima što se tiče kvalitete papira i uveza, većina ih ima popratni CD i sada udžbenici mogu trajati više godina.

Neke će učenike dočekati i nove ili obnovljene škole, učenicima prvog razreda srednjih škola država je prvi put osigurala besplatne udžbenike, prijevoz i smještaj u domovima, a i sami učitelji imaju jedan novi motivirajući faktor jer će im početkom školske godine dva posto porasti plaća.

• Vaša starija kći Lara završila je prvi osnovne i kreće u drugi razred, a ove godine opet imate prvašicu.

- Matea je već dobro pripremljena za školu, a u tome joj je puno pomogla i Lara koja je s njom cijelo ljeto prelazila gradivo. Lara je bila i moja najveća kritičarka i upravo one stvari na koje me ona upozoravala sada smo promijenili u novim udžbenicima koji su u potpunosti prilagođeni HNOS-u. Sada sam dobio i dodatnog kritičara - Mateu.

• Besplatni će udžbenici porezne obveznike stajati gotovo 400 milijuna kuna. Niste li s nakladnicima mogli dogovoriti niže cijene?

- U ovim uvjetima to je bilo nemoguće. Naravno da su nakladnici u ovom poslu nešto zaradili, no tri su ključna elementa koja su utjecala na cijenu udžbenika. Prvo, s nakladnicima smo lani dogovorili da će se udžbenici mijenjati postupno, razred po razred, no kasnije smo uvidjeli da je sada kada se ide s projektom besplatnih udžbenika najbolje odmah promijeniti sve knjige. Kao posljedica toga nakladnici su morali baciti već tiskane udžbenike koje su mislili staviti na tržište, a taj se gubitak mjeri u milijunima kuna. I novi su standardi povećali cijenu udžbenika. Uvijek se može napraviti udžbenik koji će biti iznimno jeftin, ali je pitanje njegove kvalitete. I konačno, zbog promjene svih udžbenika nakladnici su morali angažirati velik broj suradnika pa je oko 100 milijuna kuna isplaćeno samo za autorska prava i druge naknade.

• Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, vaš je projekt podjele besplatnih udžbenika ocijenio nepoštenim jer će knjige dobiti i djeca čiji roditelji mjesečno zarađuju i po 30 tisuća kuna.

- Izjava je nastala zbog nerazumijevanja biti projekta. U svim razgovorima s predstavnicima EU jasno je rečeno da se ne može raditi diskriminacija među djecom. Osim toga, pravi su vlasnici besplatnih udžbenika škole i djeca ih dobivaju samo na posudbu. Kako bi izgledala škola u kojoj djeca bogatih roditelja kupuju udžbenike, a ostala ih dobiju, a škola je vlasnik svih udžbenika.

• Najavili ste i lakše torbe i manji broj udžbenika, no od toga neće biti ništa ove godine. Dajete li olako obećanja ili promjene u školstvu nije moguće lako realizirati i zašto?

- Pitanje torbi nemoguće je riješiti dok sve škole ne budu radile u jednoj smjeni, a mi sve činimo da većina škola prijeđe na jednosmjensku nastavu do 2010. godine.

Do sada je sagrađeno ili dograđeno više od 250 škola, a osiguran je novac za još 260 objekata. To jasno pokazuje u kakvom je stanju bila infrastruktura. Sve ove godine školstvo je bilo na margini. Usudio bih se reći da je tek s mandatom ove vlade koja je na čelu s premijerom Sanaderom obrazovanju dala novi značaj, ono je postalo prioritet. Obrazovanje je na putu da postane naš brand kao što je to primjerice Jadransko more.

• Hoće li se, kako je bilo najavljeno, ove godine testirati i učenici četvrtog razreda osnovne škole i ako da, iz kojih predmeta?

- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priprema se i za vanjsko vrednovanje učenika nižih razreda iz hrvatskog jezika, matematike i prirode i društva. Stručna skupina predložila je da se to provede prema načelu interdisciplinarnosti.

Provjera dugoročno stečenog znanja u razrednoj nastavi obavljala bi se, dakle, u četvrtom razredu, na kraju školske godine, jedinstvenim testom u kojem se pitanja ne bi grupirala po nastavnim predmetima, nego bi izražavala cjelovitost spoznaja utvrđivanjem relevantnih znanja, sposobnosti i vještina.

• Kakvi su prvi pokazatelji projekta “Srednja škola za sve”?

- Prošle školske godine u prvi je razred bilo upisano 273 učenika manje nego što ih je završilo 8. razred. Ove godine 8. razred završilo je 47.708, a bez rezultata jesenskog roka u prvi ih je razred upisano 48.806. Dakle, za 1098 učenika više, što nam daje pravo da zaključimo da se taj projekt odvija zadovoljavajuće.

• Neki misle da su to uglavnom učenici iz BiH koje su u hrvatske škole privukli besplatni udžbenici i druge povlastice.

- To nije točno. Radi se najvećim dijelom o djeci iz Hrvatske. Postotak učenika iz BiH nije značajno veći nego prijašnjih godina jer je Hrvatska za njih uvijek bila atraktivna.

• Vaša pomoćnica Zrinka Kovačević, prema pisanju medija, nova je nada HDZ-a. Smatrate li da vas ona može dostojno zamijeniti na mjestu ministra ako HDZ pobijedi na izborima?

- Tijekom mog mandata nekoliko se vrlo uspješnih mladih intelektualaca osposobilo za to da mogu nastaviti projekte koje sam ja započeo, i to me jako veseli. Jedna od njih je i Zrinka Kovačević.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o "motivirajućih" dva posto za prosvjetu - nemam komentara!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    o "motivirajućih" dva posto za prosvjetu - nemam komentara!
    Ja sam automatski pročitala 20%.... i sad radi tvoje rečenice odoh provjeriti... kad ono stvarno 2% :shock: ... pa ne mogu vjerovati... 100kn više? Strasno.
    :/

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nemam komentara. Tj, imam, ali i same znate da je bespredmetan.

Nego, tko se pametan sjetio raditi udžbenike u 7 dimenzija (toliko naime mi imamo) koje se međusobno razlikuju u dužini i širini od 0,5 do 4 cm. Danas sam s punom torbom knjiga prvo čekala u knjižari skoro sat vremena, a onda još barem 15 minuta da s prodavačicom pripašem sve omote. Pola njih je ili malo preširoko ili predugo. Bilo bi mi donekle jasno da različiti izdavači imaju različite dimenzije, ali kad se udžbenik i vježbenica istog izdavača i istog predmeta razlikuju u 1 cm u dimenzijama....e, to ne razumijem.

Nisam još listala udžbenike, ali vjerujem da bu me šlag trefil ko i svake godine kad vidim što sve (nepotrebnog) uče, a koliko korisnih stvari se preskače.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mim, udaj se za ministra

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    mim, udaj se za ministra
    Premlad je za mene .

Mogu ga jedino zaposliti da mi čeka u knjižari za omote. I baš me zanima tko iz njegove familije čeka i nabavlja omote njegovoj djeci . Mislim, fakat mi je muka kad vidim te knjige na hrpi. A, iskreno, bojim ih se otvoriti jer znam da ću bar nekoliko puta u školskoj godini dobiti živčani slom. HNOS, smanjenje obima gradiva....Mislim, ono...

I kaj je nama falilo s jednom knjigom iz matematike i hrvatskog??? Kaj smo nepismeni jer nismo imali iz hrvatskog 4 (četiri!!!) knjige i bilježnicu? A još k tome idu i ispiti znanja, zbirke, još listića za dodatnu nastavu.... Da doma imam vagu tak bih rado stavila napunjenu torbu za sutra i vagnula je. Četvrti razred, 6 sati, tona knjiga i tjelesni. A, kaj je najgore, M. najviše nauči doma iz naših knjiga i enciklopedija .

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mim, slažem se.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i veli da se teske torbe ne mogu rijesiti time da se srede udzbenici
    ma :shock: nego sto je tesko u torbi nego udzbenici?

jednosmjenski rad do 2010, cisto sumnjam. i do tada tko dobije skoliozu, a sto ces..

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da, mene isto muči zašto ne odrede standardne dimenzije udžbenika: dvije bi dimenzije bile dosta za sve, iznimka može biti školski atlas.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nase su sve istog formata... valjda zato kaj su sve od istog izdavaca

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a mene muci jedno pitanje, jos od mojih skolskih dana: zasto, o zasto iz matematike, uz udzbenik, postoje i zbirka zadataka i radna biljeznica?
    u cemu je tocno razlika izmedju rb i zz?

da, muce me i formati, ali o tom sam vec jadikovala na topicu o omatanju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mukica, Profil?

Mi smo lani imali svih različitih izdavača, ali minimalno Profil. Ove godine sve Profil, sve su isto formata i relativno su tanke i lagane. Osim Matematike gdje imamo knjigu, rb, i zz ostalo imamo "samo" knjigu i rb.

Dosad sam stigla pogledati samo matematiku i nije me baš nešto oduševila.

Lani smo imali iz m knjigu, radnu bilježnicu i NL. NL su mi jasni kao koncept i recimo rb, ali nije mi jasno da se radije ne može napraviti RB za 1 pologudište i RB za 2 pa da ne nose 3 knjige?!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sto je sad NL?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas su knjige različitih izdavača,a samim tim i različitih dimenzija.
    Tako da smo mi stvar sa zamatanjem knjiga riješili onom prozirnom folijom koja u principu se može prilagoditi veličini knjige!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nastavni listići

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Alamama prvotno napisa
    Mukica, Profil??!
    da

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ah ti nastavni listići.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    nase su sve istog formata... valjda zato kaj su sve od istog izdavaca
    A naše od istog izdavača nisu istog formata?!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojima je danas bio prvi dan. Mi nemamo udzbenike, barem tako izgleda, a i tako se nadam. Ja sam uvjerenja da se moze bez udzbenika do barem petog razreda. Uzas mi je citat vas, odnosno o vasim mukama.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Isti problem imamo s formatima, ali ne i s omotima. Već sam pisala o tome.

Mene brine sadržaj knjiga, a ne njihov format, masa...

Otvorila sam jučer PiD na jednoj stranici otprilike 50% papira je bijelo, a slova sitna, da sitnija ne mogu biti. Sličice minijaturne.
    U pol stranice sličica, koja seo nda spaja s drugom sličicom, a okolo bijelina i čistina. A nije predviđeno da dijete crta u tom dijelu. Pa kakv je to udžbenik k vragu!!!

I uostalom MM (46) i ja (32) smo učili čitati i isati iz istog udžbenika, zvao se "Dobro jutro 1" i nismo ništa sporije ni lošije učili. Sve smo naučili. Imali smo Ivu i Anu, a sad nam tu uvode neka nova lica, koja su BTW katastrofalno ilustrirana.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Mi nemamo udzbenike, barem tako izgleda, a i tako se nadam. Ja sam uvjerenja da se moze bez udzbenika do barem petog razreda. Uzas mi je citat vas, odnosno o vasim mukama.
    Kako?
    Privatna škola?
    Ne živiš u Hrvatskoj?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •