Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Iščašeni kukovi kod novorođene bebe?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Iščašeni kukovi kod novorođene bebe?

Ovako, pitanje je za moju sestričnu, bolje rečeno pitanja....
    Rodila je prije 10 dana na carski jer je beba bila na zadak. Na otpustu su joj rekli da malena ima iščašene kukove i rekli joj da mora obaviti uzv u Klaićevoj. Danas su to obavili, bebica ima iščašenje kukova 3. stupnja, to je valjda najteži oblik. Još su joj rekli da će malena morati na 3 tjedna u bolnicu ali sada ne zna kad će to biti, kažu još je premala, ali javit će joj sutra nakon sastanka kad se dogovore.
    Ni ona, a ni ja nemamo pojma o tome.
    1. Zašto, tj. kako je došlo do iščašenja kukova? Beba je rođena na carski pa sam ja malo :? . Zbog zatka?
    2. Koliko traje oporavak i kaj se to bebici radi da se taj problem riješi?
    3. Da li će morati nositi i remenčiče?
    4. Kaj joj rade u bolnici?
    5. Nju zanima sve oko ostanka s malenom u bolnici. Doji ju, želi biti s njom naravno i onako je sva u komi zbog toga. Ima li pravo na 24h s njom u bolnici i ako je počnu zezati zbog toga kaj da napravi?
    6. E da, koliko velika mora biti da bi je ostavili u bolnici? Po meni to je problem koji se treba rješavati što prije. Kaj ne?

Hvala unaprijed na odgovorima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa kako je porod tekao, prije CR-a?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nije bilo uopće prirodnog poroda, naručena je na CR baš zbog zatka 5 dana prije termina.
    Znači ni trudova, ništa!

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

a urođeni, jel bilo u obitelji slučajeva ?
    Uglavnom ženska djeca

Mirjana S. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Bebica ide na ekstenziju kukova (valjda sam dobro zapamtila naziv),a zatim ili u gips pa u aparatić ili pak u remenčiće,ovisi kako će to izgledati nakon ekstenzije. U biti beba bude određen broj dana u ležećem položaju sa raširenim nožicama zavezanih uvis za posebnu prečku na krevetiću tako da joj guza bude lagano podignuta. Raširivanje nožica ide postepeno, sve do skroz raširenih. Izgleda pomalo zastrašujuće,ali bebe koje sam vidjela su to stoički podnijele. Mamama je bilo puno gore....Pripremi sestričnu na ludu atmosferu na odjelu ortopedije jer redovito nema kreveta za mame,pa se svakako snalaze sa spavanjem. Sestre su ok,ali ima jedna iznimka koja se meni nije baš dopala...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    a urođeni, jel bilo u obitelji slučajeva ?
    Uglavnom ženska djeca
    Hm, koliko znam ne.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

hm, moja kcer je imala luksaciju kuka ali kao posljedicu dugotrajnog gipsa kojeg je dobila jer joj je na porodu (takodjer sekcija) strgana bedrena kost

lezale smo na salati (i to toplo preporucam: anticevic, djapic), nije bilo bas nikakvih problema oko mog ostanka s njom (obzirom da je zaprimljena u bolnicu peti dan starosti) - uvjeti u bolnici nisu bas sreca ziva za tako malu bebu, ali s druge strane svo osoblje je vise nego predivno bilo prema nama (osim glavne sestre, no to vec skoro da postaje urbana legenda)

dijete do 6 mjeseci starosti ima pravo na pratnju, pa i premda je i na salati bila nemoguca guzva i boksevi krcati djece i roditelja, nama su doslovno izmislili krevet i za nju i za mene (sa stolcima je vec bio malo veci problem, pretuzno, ali tolik osu se trudili da nam osiguraju kakav takav mir, privatnost i sterilnost da je to bilo jako dirljivo; steta sto sam dobar dio toga potisnula)

lezeci tamo upoznali smo mnoge dijagnoze i probleme i uvjerili se da lukasacija i teze displazije doista cesto dolaze kao posljedice promocije bebe na zadak (nema veze sto je porod napravljen sekcijom, dijete provede u nepravilnom polozaju vrijeme u utrobi)

takva djeca, ovisno o stupnju dispalzije ili luksacije imaju nekoliko opcija: najteza je svakako operativni zahvat u kojem se namjestaju kukovi (naravno, pod punom anestezijom) - mislim da se ceka odredjena starost djeteta za takvo sto, no mnogi kirurzi se za to odluce vec oko treceg mjeseca zivota

postoji lijecenje bez operacije, njemu se pristupa kad se kuk moze namjestiti 'na suho', no takodjer je obavezno dugotrajno gipsanje (minimum 6 tjedana, a ovisno o snalazljivosti roditelja poneku djecu pustaju i na kucnu njegu, no vjerujem da kod tako malih beba to bas i ne dolazi u obzir)

konkretno moja je bila prvo vezana za krevet jer je imala trakciju (uteg) koji je istezao kost da pravilnije zaraste i nekih mjesec dana smo se uspjevala dojiti i na taj nacin (izdajanje mi nije islo pa sam nudila prsa stojeci na stokrlu iznad krevetica, sa friskim carskim prilicno traljavo, bolno i frustrirajuce ali ajde, nesto je ipak popila)

ako uspostave dojenje, vjerujem da nece biti niakkvih prepreka da bude s djetetom u bolnici 24 sata (ma cak i da ne doje, nitko ne radi probleme jer zapravo je roditeljska prisutnost (barem na salati) stvarno dobro dosla i jako, jakotolerantni su i za posjete i za sve (tatu mog djeteta su pustali i navecer oko 22 pa do kad hoce da dodje i bdije uz krevetic (morali smo stalno paziti da uteg ne padne i ne osteti kozu za koju je bio pricvrscen, a on je onda dolazio da ja odspavam svakih par dana nekoliko sati)

joj, jako sam oduzila: da se vratim na temu: nakon gipsa (obicno obje noge od struka do skocnog zgloba sa rupim za pipi i ono drugo) vrlo cesto uslijede i remencici ili hilgenreinerova ortoza (prosli smo i jedno i drugo), no to je vec pjesma nakon sto je kuk namjesten, u tom stupnju lijecenja su vec svakako doma

eto, ispirka svima ako sam pretjerala s duzinom i blagom nekonciznoscu, a rado odgovorim (ako znam) na svako pitanje na PP

i sretno mamici i bebi; kad smo tek dosle na salatu onako ukomiranoj i pretuznoj jedna mama veteranka cije dijete ima OI mi je rekla: nemojte plakati, to su samo noga i kuk i to se sve rijesi (lakse ili teze, operacijom ili bez) najvaznije je da vam je bebica ok u glavi... tada mi je to zvucalo kao jadna utjeha (a i kako sam mogla znati da li je), a danas znam da je bas tako

znam da je sada u strahu i da joj se svijet rusi, ali za nekoliko godina (necu lagati, oporavak je stvarno dugacak, prohodavanje neizvjesno, odnosno izvjesno ali kasni puno, puno, ogranicenja budu brojna: od vertikalnog opterecenja do kasnije kad vec hoda kojekakvih zabrana (npr.silazak niz stepenice i sl)) dakle, za nekoliko godina dok bude jurila 100 na sat sve te ruzne slike ce dosta blijediti

puno srece im zelim

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: Iščašeni kukovi kod novorođene bebe?

Dosta smo pisale o remencicima ovdje

Citiraj ana.m prvotno napisa
    1. Zašto, tj. kako je došlo do iščašenja kukova? Beba je rođena na carski pa sam ja malo :? . Zbog zatka?
    Da vjerojatno radi polozaja zatkom, no moguci su i drugi razlozi. Npr. moja M. nije bila u polozaju zatkom no ipak je imala obostrano iscasenje kukova - nazalost otkriveno tek sa 6 tjedana.
    2. Koliko traje oporavak i kaj se to bebici radi da se taj problem riješi?
    4. Kaj joj rade u bolnici?
    U bolnici ce joj istegnuti nogice tako da joj kukovi dodju na pravo mjesto. Bebica lezi na ledjima, obje noge su joj zamotane zavojima i zavezane za sipku koja stoji na kreveticu (u pocetku su nogice paralelne a kako vrijeme prolazi sve se vise sire). To bebe ne boli iako grozno izgleda.
    Na kraju boravka u bolnici stave se remencici ili neko drugo ortopedsko pomagalo te odlazi na RTG kukica da se vidi jesu li na dobrom mjestu. Prvih tjedan dana se ne smiju skidati (a mozda i duze). Nakon tih tjedan dana slijedi neodredjeno vrijeme nosenja remencica koje moze potrajati od 2 do 6 mjeseci, u pocetku non stop, a kasnije je moguce skidanje preko dana i nosenje samo preko noci. Nakon cca 6 mjeseci ce vjerojatno biti sve oke s kukicim.
    3. Da li će morati nositi i remenčiče?
    Vjerojatno hoce (moze nositi i jos neka pomagala ako remencici ne budu dovoljni npr. abdukcijske gacice ili ovo o cemu pise Anledo, hmh moze dobiti i gips - to je definitivno najgore).
    Citiraj anledo prvotno napisa
    postoji i jedna zeljezna sprava za mucenje koja se zove Hilgenreinerova ortoza, nesto je agresivnija od remencica, ali i daleko, daleko efikasnija
    5. Nju zanima sve oko ostanka s malenom u bolnici. Doji ju, želi biti s njom naravno i onako je sva u komi zbog toga. Ima li pravo na 24h s njom u bolnici i ako je počnu zezati zbog toga kaj da napravi?
    Uvijet za ostanak u bolnici je dojenje. Dobit ce smjestaj na odjelu zajedno s ostalom djecom. Meni je sam ortoped rekao da moram ostati u bolnici s malom jer ju dojim. Ne bi trebali raditi problem oko toga.
    6. E da, koliko velika mora biti da bi je ostavili u bolnici? Po meni to je problem koji se treba rješavati što prije. Kaj ne?
    Kad smo M. i ja bili u bolnici najmladja bebica je imala 2 tjedna kad je dosla. Ta bebica je imala 3200 grama. I da bolje je cim prije rjesavati. Glavni ortoped u Klaicevoj je odlican. Iskustva tri mame koje su bile u bolnici nakon Nove Godine 2007. Beba L. dosla s 2 tjedna ostala 2 tjedna u bolnici nosila remencice 4 i pol mjeseca - ZDRAVA. Beba K. dosla s 5 tjedana, ostala 10 dana u bolnici, nosila remencice 3 mjeseca - ZDRAVA, i moja beba M. dosla sa 7 tjedana, ostala 2 tjedna u bolnici, nosila remencice 6 i pol mjeseci - ZDRAVA. Jedini i najveci problem s tim remencicima je sto to duuuuuugo traje.
    Puno pusa da cim brze ozdravi

maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Lara je rođena sa displazijom kukova, isto na carski. rekli su da je posljedica položaja u maternici jer je imala problem s kukovima i stopala lagano zakrenuta prema unutra.
    dr.Đapić na Šalati je napravio dijagnozu 2/3 stupanj displazija obostrano. otišli smo privatno kod Tiefenbacha koji nas je u čudu pogledao i rekao da nije tako strašno i da se njega pita ne bi prepisao remenčiće nego samo široko povijanje i vježbice...
    kad dvotjednoj bebi montiraju remenčiće proživiš ogromne muke, a nakraju se ispostavilo da se ta relativno teška displazija kukova izlječila za 9 tjedana nošenja :?
    moja preporuka je Tiefenbach kao drugo mišljenje, jer ga treba obavezno tražiti, bilo u bolnici, ili kod privatnog doktora.
    sretno

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: Iščašeni kukovi kod novorođene bebe?

ana m., neka za početak potraže drugo mišljenje.

I neka se drži!

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Mirjana S. prvotno napisa
    Pripremi sestričnu na ludu atmosferu na odjelu ortopedije jer redovito nema kreveta za mame,pa se svakako snalaze sa spavanjem. Sestre su ok,ali ima jedna iznimka koja se meni nije baš dopala...
    Ah najgorih dva tjedna u mom zivotu
    a te sestre se i sad ponekad sjetim

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Cure hvala vam puno na opširinim informacijama, prenjet ću joj sve kaj ste mi pisale, ako bude imala još pitanja budem pitala. Znam da je njoj sada koma i ja ne znam kako da je utješim, sve kaj kažem mi je glupo :/ .

Ariens kak su tak kasno otkrili da ima iščašenje kukova? :?

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U rodilistu nisu primjetili, na kontroli s mjesec dana su primjetili da je nesto sumnjivo narucili je na kontrolu za 2 tjedna, hmh i na toj kontroli nije bilo dobro pa su je napokon odlucili poslati u Klaicevu ali su onda bili bozicni - novogodisnji praznici tako da je na red dosla tek 2.1. Ja nisam ocekivala ostanak u bolnici jer mi do tad nitko nije rekao da je u tako velikim problemima.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Znam da je njoj sada koma i ja ne znam kako da je utješim, sve kaj kažem mi je glupo :/
    Sad joj je koma ali ce zato biti presretna kad napokon dodje doma iz bolnice mene je to izvuklo iz depresije. Da smo samo dobili remencice i poslali nas doma ne bih ni znala kakva je sreca dobiti remencice

Bas radi boravka u bolnici imam uspjesno dojenje jer da sam bila doma mozda bih poslusala "pametne" savjete i davala caja ili nesto slicno. Ovako smo sestrama rekle (nas tri sretne mame na odjelu) ne treba im caja mi ih dojimo i bio je mir

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ana.m
    Kakva je situacija? Jesu bili u bolnici?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Ariens prvotno napisa
    ana.m
    Kakva je situacija? Jesu bili u bolnici?
    Hej, hvala na pitanju .
    Nisu bili u bolnici jer je mama molila ako ikako mogu to izbjeći, tako da je malena prvo 2 tjedna nosila remenčiće, nakon toga se stanje nije promjenilo pa je dobila nekakav aparatić, agresivnije od remenčića, nogice u preponama raširi u mušku špagu i to stalno mora imati na sebi tak da joj ništa ne može obući na nogice. Uglavnom to sad nosi već drugi tjedan, bili su na jednoj kontroli i kažu joj da se polako ipak popravlja i sada čeka iduću kontrolu da vidi da li će još ostati s aparatićem ili će moći preći na remenčiće.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

to cudo od aparata se zove hilgenreinerova ortoza, nosili smo je 5 mjeseci... nije tako strasno nakon prvog soka...

samo neka nesto podmece na ledjnom dijelu struka ispod da se koza ne oguli (zbog luka kraljeznice, najveci je pritisak upravo tamo)

jako im drzim fige i vribriram

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Anledo 5 mjeseci :shock: .
    Kak si oblačila dijete? Ona malenu nije okupala od rođenja, onako u kadici...
    I hvala na savjetu i vibrama, prenjet ću joj

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Anledo 5 mjeseci :shock: .
    Kak si oblačila dijete? Ona malenu nije okupala od rođenja, onako u kadici...
    I hvala na savjetu i vibrama, prenjet ću joj
    Anouk se prakticki nije okupala prvih 10,5 mjeseci zivota - prilicno tesko razdoblje gipseva, remenja, ortoze... (kupala se tri puta u razdoblju kad su joj skinuli gips, a prije nego je dobila remencice)

a bome je bila i pretezno gola...

prva dva mjeseca u gipsu, nista osim benkica gore
    u razdoblju remenja - vec je bio ozujak - travanja - najcesce nista preko remencica (ili neki preogromni komadi odjece, recimo cetvorke ali nas je to samo smetalo)

ortozu je dobila u potpuno ljetnom periodu i nosila do sredine jeseni, samo gore majce, dole samo pelena (doma ni to) i carapice na noge...

navikene se na sve

ponavljam, mi smo bili jako, jako kompliciran slucaj jer je kuk subluksirao kao posljedica gipsa kojeg je imala zbog frakture bedrene kosti... u mnogim slucajevima displazije ortopedi dozvole povremeno ili cak svakodnevno skidanje i remencica i kupanje...

ortoza se u pravilu ne skide, nju ne moze namjestiti itko doli ortopeda i zato drzim fige da je se brzo rijese

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pusice malom andjelcicu za brzo ozdravljenje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •