Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: IVM - nova metoda

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno IVM - nova metoda

IVM- NOVA METODA POTPOMOGNUTE OPLODNJE

Pojam IVF- in vitro fertilisation vjerojatno je poznat široj publici a sigurno sterilnim bračnim parovima. Radi se ovdje o umjetnoj oplodnji u parova gdje su oštećeni jajovodi ali i u drugim indikacijama. Nakon stimulacije ovulacije uzima se zrela jajna stanica punkcijom iz jajnika te se oplodi u epruveti, dakle izvan maternice i jajovoda.Kad dođe do oplodnje i prvih dioba stanica taj rani embrio-zametak specijalnim kateterom se unese u maternicu. Ovom metodom se dakle zaobiđu oštećeni ili zatvoreni jajovodi.

IVM- in vitro maturacija (sazrijevanje) nova je metoda umjetne oplodnje kojom se žele postići bolji rezultati u liječenju žena s tzv. PCOS-sindromom, odnosno sindromom policističnih jajnika. Poznato je da je stimulacija ovulacije u žena s tim sindromom često teška i potrebno je primijeniti visoke doze hormona da bi došlo do kakve-takve ovulacije. Da bi se izbjegla upotreba tako visokih doza hormona za stimulaciju ( što je uostalom i jako skupo) , punkcijom se uzima nezrela jajna stanica iz folikula. Ona se tada u «umjetnim uvjetima» -in vitro obrađuje i trideset sati u takvim uvjetima sazrijeva izvan tijela (maturacija) . Daljnji postupak je isti kao i kod IVF-a , oplodnja priređenim spermijima supruga odnosno partnera. IVM bi mogla biti i pomoć ženama oboljelih od raka. Kod njih bi se mogle uzimati nezrele jajne stanice prije predviđene terapije citostaticima. Takve nezrele jajne stanice se smrzavaju a nakon ozdravljenja može se primijeniti IVM postupak.

Prvo je dijete rođeno nakon primjene IVM-a ovih dana na sveučilišnoj bolnici u Luebecku-SR Njemačka. Liječnici se nadaju da će ta metoda uvelike poboljšati ponekad do sada skromne rezultate IVF-a.

Dr.Damir MAMUZIĆ
    Sa http://www.gyn.hr/clanak.asp?ID=19

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

namam bas konkretno taj problem,ali samo neka znanost ide dalje.
    lipo.

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

:D

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samo neka medicina napreduje u tom pravcu. Često se desi da nam punktiraju ne baš potpuno zrelu JS, pa bi ova metoda mogla pomoći :D

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

odlično :D

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Super,drago mi je čuti ovakve stvari :D :D :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cure, nije to bas tako novo, valjda jedno 2 godine se primjenjuje, neko mi je bio rekao da se cak nudi u CITOu i da je prije Jukic s tim pokusavao na VVu. To je primarno dizajnirano za zene s PCOSom koje su u najvecoj opasnosti od hiperstimulacije i nekvalitetnh jstanica u stimulaciji zbog njihove brojnosti. Vani su isto razvili nekakav prolongued coasting, ali ne kuzim sto je to tocno i je li zazivilo/ isto za zene s PCOSom. Tu u nasoj okolini se radje za zene s PCOSom uvodi dugi protokol / antibebi za smirivanje jajnika i duga supresija/ i fakat, nisam cula za ev. hiperstimulaciju u Mariboru. Nedavno se u Japanu isto rodilo dijete s IVMom, bar je pisalo tako u nekoj dnevnoj novini pred nekih par mjeseci. Jos kad bi uspili zamrznit jajnu stanicu na kvalitetni nacin i skuzit u cemu je stos oko implantacije, onda bi IVF bio onako bas super tehnologija!

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mislim da bi to uvelike povećalo šanse kod prirodnih ciklusa jer bi se stanica mogla ranije punktirati, a ne kao sada kad masu puta i pukne prije očekivanog vremena (kao meni npr.). To je zbilja krasno, još kad bi se što prije ta metoda počela primjenjivati i kod nas!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I meni bi ova metoda bila od velike pomoci buduci da nemam ovulaciju odnosno folikuli mi ne pucaju vec se stvaraju tzv. vodene ciste.

Jos kada bi se uvela i u nasim krajevima, bilo bi idealno......

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mislim da bi to bilo to na što je mislio moj doc na posljednjem pregledu, napominjući da ćemo pri slijedećem pokušaju, s obzirom na anamnezu i dosadašnje rezultate, krenuti potpuno drugačije.
    Vidjet ćemo.
    Odlično za sam početak postupaka i prirodnog tj.blagostimulirajućeg kod žena s PCO.
    Još razmišljam o mojih posljednjih nezrelih 14 stanica koje sam izgubila nakon punkcije, koje nisu mogle biti obrađene. I tri koje nisu ostale pod mojim srcem.
    Samo... još treba poraditi na većem postotku implantacije.

...... što se tiče medicine......

... no postoji još jedan veći faktor koji nadopunjuje i najveće nedostatke.........

.....desit će se kada dragi Bog to odluči..... i kako odluči.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sandrino prvotno napisa
    ...... što se tiče medicine......

... no postoji još jedan veći faktor koji nadopunjuje i najveće nedostatke.........

.....desit će se kada dragi Bog to odluči..... i kako odluči.
    U ovome te 100% potisujem

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

:D

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pozdrav!
    Postupak koji se navodi radio je na VV dr Jukić možda i dr L, ali J sigurno prije 2-3 godine kratko vrijeme možda 2 mjeseca. Dobivalo se 6 amp. Gonala te se radila punkcija negdje već 8 ili 9 dan tak nekak, ali je navodno bilo preskupo, za rezultate ne znam.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

drage moje,

sad kad ovo čitam, palo mi je nesto na pamet.
    ja sam bila na ivf u 7. mjesecu prije L. godisnjeg. imala sam stimulirani ciklus (menopur).
    ZM mi jue bila 27.06.
    8. DC mi je dr. A (jer L. nije bilo taj tjedan) na folikulometriji rekao da imam jednu skoro zrelu JS i nekoliko skroz nezrelih. moramo raditi punkciju za 2 dana (u subotu) da ta zrela ne bi pukla jer onda unistava i ove nezrele. znači, punkcija je bila 10. DC. Dobila 5 JS, rekli doći u pon da vidimo da li ce biti ET-a. U pon nista, kaze biologica dođi sutra. Evo mene sutra, i opet nista. Kad je vidjela da ju gledam :shock: , onda mi je objasnila slijedece - "jedna stanica je propala (ona sto je bila zrela), a 4 su bile nezrele. Radimo na njima jedan postupak u kojem su stanice u posebnim uvjetima, inače nije bas pozeljan (vjerojatno jer ga jos usavrsavaju), ali ne brinite, dvije od stanica se razvijaju iznenađujuće dobro, a dvije malo sporije. Dođite u četvrtak i ako sve bude ok, radimo ET."
    Tako je i bilo. u četvrtak (12.07.) mi je nakon ET-a ona dva dobra embrija, Luci rekao da su stanice bile nezrele, da su se super razvile i da su jos napravili ICSI (bez obzira sto je nalaz MM bio ok) jer nisu htjeli riskirati da spermići ne uđu u stanice, ali ne zbog loših spermija, već zbog stanica takvih kakve su bile.
    Druge dvije stanice su ostale na razvijanju, ali nisu uspjele pa ih nisu ni smrzavali.
    Od ona dva ok embrija, jedan upravo raste u mojoj buši i već smo u 11. tjednu... I uspjelo je od prve... :D

Mozda je upravo to taj novi postupak, i molimo se da to bude to.. da će se uspješnost MPO-a puno povečati... uostalom, samim pogledom na listu trudnica, vidi se da je prilično dugačka...
    ~~~~~~~~~~~~~ da bude jo puno, puno dulja...
    velika svima

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidiš, možda stvarno je .

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

maja1

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ova metoda je super korak ali naravno kod nas nece doći još tko zna koliko vremena...pa se možemo diviti rezultatima i brojati uspješno rodjene bebe!!!!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ajde napokon nešto super i za nas sa pcos :D :D :D

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hvalim te Bože!!! Konačno nešto i za nas PCOSice :D
    Ima li neki termin na engleskom. Mislim, naziv te metode na engleskom da možemo malo googlat.

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da, IN VITRO MATURATION.

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Curke, zanima me da li se to i dalje kod nas radi i u kojim klinikama? U mom prvom IVF bilo je punktirano 8 JS od kojih nijedna nije bila zrela, pa da znam, ako se to opet ponovi da ranije reagiram i pitam dr. za savjet, a da ne ispadnem blentava...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i mene zanima isto!!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •