Kao što piše u naslovu![]()
Kao što piše u naslovu![]()
ja ne dajem kruh uopste
s obrokom uvijek kuham nek zitaricu
Ma moj Josip poludio neki dan dok sam ja jela kruh pa mu malo otrgnula i sad bi ga stalno jeo.
Ja sam sa 10 mj počela davati koricu crnog kruha.
Je li raženi ok?
moja lira je meni isto tako otrgnula jednom i od onda stalno njari kada vidi nas da ga jedemo. onda sam joj progledala po malo i dala joj onaj koji mi jedemo, tj. crni, ali sam pre koji dan ja pekla za nju i bio nam je svima mljac. jedino štoi nemamo pekač, nego sam ga pekla onako po domaće u šerpi.
i to sam stavila u belo brašno mlevene žitarice i raž i ječam i malo kukuruznog brašna
Skoro svi kupovni kruhovi sadržavaju razne aditive pa s te strane preporučam da ili pečeš sama ili kupuješ onaj kruh za koji znaš da nema aditiva (kod nas se posebno reklamira kruh bez aditiva i košta puno više od ostalih). Vrsta kruha je nebitna ako dijete podnosi gluten.
Svakako bijeli, jer vlakna malcima oduzimaju hranjive tvari.
Mi smo kruh od devet mjeseci samo malo papili, evo sada će godinu dana i još uvijek ga ne jedemo puno.
Kvragu i priša...imamo cijeli život za papati kruh![]()
Inače, kad hoće papi samo bijeli, isto kao i mi![]()
A što je s kukuruznim kruhom? Obzirom da nema glutena, da li se može davati i ranije ili se sav kruh daje tek s navršenih 9 mjeseci?
većinom su kukuruzni miješani tako da i oni sadrze gluten.
OK, ima i čistih kukuruznih. Ma nije niti gluten problem jer dojimo i imat ćemo 8.mjeseci kad se i uvodi pšenica.
Samo me zanima da li je netko davao bebi i prije 9.mj koricu kruha ili ne?
davali ofkors vise puta pogotovu kukuruzne kiflice iz dinare![]()
katepe prvotno napisa
Te su i nama najdraže ...kad kažem nama, zapravo mislim meni![]()
Pitam jer mi malecka ima već 5 zubića, i 6. će uskoro, pa bi ona rado nešto grickala. Kad joj dam komad voća grize prevelike komade i onda ne zna što bi s njima. Isto i s tvrdim žgancima. Nekako mislim da se kruh rastopi u ustima i mislim da ne bi s njim imala prevelikih problema, bar ne s tvrdom koricom od čistog kukuruznog kruha.
A kruh mi je pao na pamet nakon jedne situacije prije par dana. Frendica je davala svojoj curici koja je taman bila 8.mj. neke keksiće na kojima piše da su za bebe od 4.mj :shock: (slično onima plazma) pa sam rekla, ajde daj i nama jedan da probamo. I ova moja mrvica je bila tako sretna, grickala ga, okretala, mljackala i pojela je možda 1/3 keksića. Ja nisam baš za davanje keksića, ali sam htjela vidjeti kako će se ona snaći s njim. Uglavnom, nakon toga joj se za par minuta oko usta pojavilo crvenilo. Čini se alergija na neki sastojak keksa. Prošlo je nakon pola sata, ali definitivno joj tako nešto neću više davati.
Isto tako nam i stiropor (rižini kruščići) ne dolaze u obzir jer ih ona ne zna jesti, počinje kašljati od komadića koje zagrize.
moj klinac je obožavao klipiće, ali nas je patronažna upozorila da je najveći broj gušenja baš od korice kruha tako da definitivno ne bih davala koricu kukuruznog kruha
Davore,aj molim te daj mi link za temu gde se pricalo o tome zato ne bebama integralno,ne mogu da se snadjem uopste na novom sivo-teget forumu
a moze i za neki tekst van foruma,doduse ogranici se na engleski jezik
![]()
Moja je curica počela jesti kruh negdje s oko 8 mjeseci (sada ima 9 i pol). Mi inače i za sebe kupujemo vrlo raznolike kruhove pa tako dajem i njoj - bijeli, crni, raženi, kukuruzni... Ja joj lomim male komadiće i ona ih uzima, mljacka i papa. Nisam primijetila nikakve probleme s gutanjem (jedemo uvijek u sjedalici ili ako smo vani u kolicima i ja ili muž smo uvijek kraj nje), ali bih ipak dodala da je bolje davati kruh star 1 dan jer se bolje raspada ili birati kruhove koji sami po sebi nisu "gumasti". Što se tiče zubića po mom iskustvu oni nisu bitni ukoliko dajete razlomljene komadiće (M. nije imala nijedan zubić do 9 mjeseci a i prije toga je sretno i zadovoljno papala kruh), bebe ionako hranu i nakon što dobiju prve zube "žvaču" s desnima.
Davore, mučiš li se još uvijek ili si odustao? Mene isto jako zanima to s integralnim žitaricama budući da mi bebuška jede uglavnom integralne žitarice (proso, zob i rižu u pahuljicama, a kukuruz, ječam i raž u krupici te heljdu). Jedno je vrijeme dobivala na težini po 115 grama tjedno (važem ju samo zato jer je od 4. do 6. mjeseca dobila samo 400 grama pa me sad brine taj prirast) dok je posljednjih 10-ak dana dobila tek 40 grama, a naklopa se tih žitarica uz voće/povrće samo tako. Nekada se pitam gdje joj stane u tako mali želučić. Osim toga, primjetila sam da van izađe gotovo isto kakvo je ušlo unutra.što možda zapravo ni nije smiješno.
Tnx
to s integralnim sam prvi puta pročitala od Davora tu na forumu, a potvrdio mi je naš gastroenterolog i dr iz Njemačke koja se bavi prehranom kod atopijskog dermatitisa.
inače, kod gastrića sam ispala sva važna kako to znam- hvala Davore!
ps Sikapika, ta ista dr kaže da proso ima također tu neku ovojnicu koja je bebama teško probavljiva. no, ja ipak dajem i dalje
Posljednje uređivanje od the enchantress : 04.04.2010. at 10:01 Razlog: zaboravih na proso
Ajme, a ja tek od nedavno tu. I baš sretna što ću puno naučiti. Hm, dok ja iščitam tvoje stare postove ti ćeš se vratiti, ne?
ima li još netko ovakvih informacija??? Svekrva me valja od rođenja zekanice masira o korici kruha i korici kruha i kako djeca !"od pamtivjeka" vole žvakati koricu kruha!!!
Maloj je tek 7 mjeseci i ne daje mi joj se kruh uopće- šta će joj, kakve koristi od njega? Ali baš me bocnulo ovo za KORICU KRUHA jer baš za nju ona navaljuje i navaljuje!
bit ću brutalna: uvali ga njoj u gubicu
i reci joj: vi ste svoje odgojili, a sad mene pustite da ja odgajam svoje
kruh i beba??? hoćeš joj još dati brašna i kraljevg mlijeka...
19. stoljeće
Ja sam svojoj dala sa otprilice cca 10mjeseci prvi put koricu kruha i od tada mozda 10tak puta. Razlog jednostavan: ne sjetim se. Ako sto gricka onda je to komadic jabuke ili kruske ili kuhana mrkvica.
A danasnji kruh (kupljeni iz pekare) nije ni priblizno blizu onom kruhu od prije 20-30 god tako dokle mogu joj ga necu davat a kad bude starija cemo pravit kruh
Kruh sam davala od 10 mj. i to isključivo onaj koji radim sama doma, prilagođen onome što smije jesti.