Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Pitanje o izdajanju i pohranjivanju mlijeka

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Pitanje o izdajanju i pohranjivanju mlijeka

Situacija je takva da ću od ponedjeljka pa nadalje svako prijepodne biti na pretragama u bolnici zbog akutizacije Crohnove bolesti tako da bi sad kroz vikend trebala napraviti zalihu izdojenog mlijeka za svoju bebu mjesec i pol dana staru jer želim izbjeći hranjenje formulom dok got je to moguće. Ona je tek sada stvorila kolki tolki ritam hranjenja svakih 2-3 sata tokom dana iako se još koji put desi da bi češće htjela sisu. Ponekad joj je dosta jedna dojka a ponekad bi obje u jednom podoju
    A) S obzirom na takav raspored hranjenja ne znam kako je najbolje izdajati se - prije dojenja, poslije dojenja? I ako sam je dojila samo jednom dojkom da li da izdojim drugu ili?
    B) Ako će je tijekom mog boravka u bolnici mm hraniti na flašicu hoće li mi to poremetiti dojenje?
    C) Da li si mogu zbog ove situacije narušiti ponudu i potražnju ?
    D) Hoće li mi se zbog oslabljenog imuniteta, pojave bolesti i lagane dehidracije smanjiti količina ili kvaliteta mlijeka?

I molim vas link na tekst o pohranjivanju izdojenog mlijeka jer u ovom stanju nemam ni snage ni vremena tražiti po forumu.

Hvala unaprijed!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

itko ?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2473

ne znam kad da izdajaš

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da ozdraviš što prije

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Pitanje o izdajanju i pohranjivanju mlijeka

koliko sam shvatila na pretragama si svaki dan prijepodne? znači s bebom si popodne? i moći ćeš dojiti? ili si u bolnici cijeli dan?
    da li će tvoj muž moći donositi dijete na podoj u tom slučaju, ne bi bilo loše.
    ako si skroz odvojena od djeteta trebala bi se izdajati i u bolnici da ne dođe do zastoja mlijeka.
    u ovisnosti o tome na kakve pretrage ideš to izdojeno mlijeko možeš dati mužu da nahrani bebu.

ako radiš zalihe samo za to vrijeme kad te neće biti onda možeš svaki dan spremati za dva tri dana unaprijed. broj obroka bi trebao odgovarati broju sisanja plus još ev. jedan ekstra.

A) S obzirom na takav raspored hranjenja ne znam kako je najbolje izdajati se - prije dojenja, poslije dojenja? I ako sam je dojila samo jednom dojkom da li da izdojim drugu ili?

izdajaj kad ti najbolje paše. najbolje ako beba doji jednu dojku ti tad izdoj drugu (ili prije podoja, ili nakon, ili istovremeno dok dojiš kako ti je lakše) pa u drugom podoju obrnuto.

B) Ako će je tijekom mog boravka u bolnici mm hraniti na flašicu hoće li mi to poremetiti dojenje?
    ne mora značiti. djeca se ne odvikavaju tako brzo od sike. nemoj se sad s tim zamarati. kad opet budeš uz bebu možeš se relaktacijom vratiti na isključivo dojenje.

C) Da li si mogu zbog ove situacije narušiti ponudu i potražnju ?

izdajanjem održavaš ponudu/potražnju. možda će se količina malo smanjiti ali mlijeko se neće prestati proizvoditi.

D) Hoće li mi se zbog oslabljenog imuniteta, pojave bolesti i lagane dehidracije smanjiti količina ili kvaliteta mlijeka?
    može se dogoditi, ali to ćemo riješavati u hodu.
    javi se što te još zanima.

i ne bi bilo loše da nazoveš sos radi detaljnijih informacija oko izdajanja.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Poslala muža po izdajalicu u dućan i doživjela ogromno razočaranje - ne mogu izdojiti više od 5 kapi !!! No krasno! Zašto ništa ne ide van?
    Probala sam odmah nakon podoja, al ništa. Gdje šteka? Nadam se da ću uspjeti uskoro.

Dakle na pretragama ću biti od jutra pa dok ne obavim, teško mi je reći koliko će to trajati, najmanje 2-3 sata, a poslije me puštaju doma.
    Uglavnom su to radiološke pretrage, uzv i sl., dakle jer smijem ja uopće dojiti tako ozračena?
    :shock:
    U slučaju da to sve obavim u 2-3 sata mm će biti sa malenom u blizini pa ću je dojiti, a ako se ispostavi da ću svaki dan provoditi veći dio dana u bolnici, ipak to nije mjesto za tako malu bebu pa sam mislila da je hrane na flašicu mojim mlijekom dok ja ne dođem doma.

Hvala na odgovorima!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Htjedoh reći da će jedini problem biti ako ću zbog loših nalaza ipak trebati trajno ostati hospitalizirana, dakle 24 sata na dan, ovako ću je nekak šlampavo uspjeti podojit uz svu tu torturu, a drugi problem će bit ak mi se poremeti nešto sa količinom i kvalitetom mlijeka u međuvremenu (zbog bolesti i odsutnosti).

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Švedica prvotno napisa
    Poslala muža po izdajalicu u dućan
    ne mogu izdojiti više od 5 kapi !!!
    Probala sam odmah nakon podoja.
    Glupo pitanje : jesi li probala iz dojke koju je dijete ispraznilo ili iz druge?
    O kojoj se izdajalici radi?
    Nekim ženama bolje ide ručno izdajanje.
    Prije izdajanja se treba opustiti, topla kupka, lagana glazba, masaža dojki, za vrijeme izdajanja gledati dijete. Veseli se svakoj kapi, pa će poteći više.

Uglavnom su to radiološke pretrage, uzv i sl., dakle jer smijem ja uopće dojiti tako ozračena?
    Ultrazvuk sigurno ne smeta, jer se koristi i u trudnoći.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

drugi problem će bit ak mi se poremeti nešto sa količinom i kvalitetom mlijeka u međuvremenu (zbog bolesti i odsutnosti).
    Ne boj se, samo nemoj biti zbog toga zabrinuta, jer bi to moglo kočiti let down.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

dutka probala sam izdojiti iz obje al neće ni jedna pustit mlijeko
    radi se o (kršitelj koda)ovoj izdajalici

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Aha, meni je ta izdajalica bila dobra.

Čuj, glavno ti je da se prije izdajanja opustiš, jer ako napeto čekaš koliko će mlijeka biti, koči se refleks otpuštanja. Imaš bebu u vidokrugu?
    Pokušaj s ovim savjetima za opuštanje, ima i u tekstovima. A dobro je prije izmasirati dojke.

Možeš probati i ručno, nekima ide bolje tako, upute su na portalu.

Na početku se obično izdoji malo, a onda sve više. A koliko si dugo izdajala?

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mislim da sada već radi i SOS telefon.

Bilo je tu na forumu i savjeta - dok beba siše na jednoj dojci, izdajati drugu.
    Ili dok su dojke pune, ići će možda lakše.
    Probaj više puta tijekom dana.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Švedice ja sam isto mislila kako se ja nemogu izdajat jer ništa nije išlo(jedva dvije kapi)a sada sam pošela davati kašice sa mm pa sam se naučila i izdajati. mislim da je bitno opustit se i par puta povuči kao da češ se izdajat i onda prestat na min dvije i onda ponovo (meni tek tada krene)
    jako mi je bitno dojku malo podignut i lagani pritisak imat bez toga mi nejde(kad probam s jadnom rukom samo pumpicu stiskat)
    Nadam sa da češ uspjet

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Joj, da, kao što je napisala ssss, kopiram s jedne slične teme:

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa
    Ne znam znaš li za trik na početku izdajanja, 4 puta kratko stisnuti polugicu, jednom dugo. I tako 3-4 puta, dok ne navučeš mlijeko. To sam ja radila i kad je mlijeko znalo stati, pa koliko ide.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Uglavnom su to radiološke pretrage, uzv i sl., dakle jer smijem ja uopće dojiti?
    Iz knjige J. Grgurića i A.P. Bošnjak: "Dojenje - zdravlje i ljubav":

Dojenje je dopušteno uz rendgensko (rdg) snimanje, ultrazvuk (UZ), kompjutoriziranu tomografiju (CT), magnetsku rezonanciju (MRI), mamografiju, biopsiju dojke.

Dojenje treba privremeno prekinuti ako se rabe radioizotopi, npr. za scintigrafiju kostiju, štitnjače i dr. organa, tako dugo dok se ne izluče iz tijela:
    scint. tehnecijem 99m - prekinuti dojenje 2 dana,
    scint. jodom 135 i 131 i galijem 69 - prekinuti dojenje 2 tjedna.

U svakom pojedinom slučaju savjetujte se s liječnikom.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo čini se da je krenulo, cca 30 ml po izdajanju, nadam se da će ići nabolje...
    ni ovaj put vaša podrška i pomoć nije izostala...jako to cijenim

da da skužila sam da izdajalicom trebam oponašati bebin tempo sisanja, tako mi je mlijeko i krenulo...

imam pitanje za koje znam da je teško dati odgovor...kolko je bebi dovoljno mog mlijeka iz flašice ? to mi ni na sos tel. nisu znali sa sigurnošću reći...

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

evo čini se da je krenulo, cca 30 ml po izdajanju, nadam se da će ići nabolje...
    :D

kolko je bebi dovoljno mog mlijeka iz flašice ?
    Ha, ovisi koliko je beba teška, koliko brzo raste, koliko je aktivna itd.

Okvirno, u knjizi dr Jovančevića "Godine prve - zašto su važne", dijete starosti 1 mjesec popije (isto preporučuje dojenje na zahtjev djeteta) 6-7 x 70-100 ml dnevno.
    (S dva mjeseca 6 x 100 - 130 ml dnevno.)

Ako su vaši obroci češći, onda su manji.

Možeš pripremiti porcije od 70 ml, pa ako bude tražila još, uzme se druga bočica.

P.S. Vjerojatno ćeš izdojiti i više, i ja sam svojedobno prvo jednu dojku, pa na drugu, pa opet na prvu još malo. Obično sam izdajala 20 min. jednu, vidjet ćeš dokle ide mlijeko. Čim nije išlo, ja sam opet prelazila na onaj ritam, 4 dugo, jednom kratko.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Puno hvala!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prerano sam se poveselila.....

Znate onaj moj topic "Odbijanje sise uz plač" kada nisam znala zašto mi se to dešava? Evo sad zahvaljujući izdajalici znam...Kad mi se desi da malena plače na sisi, vidljivo je da bi je htjela, mahnito je hvata, potegne par puta, ispusti i udri u plač i tako par puta dok ne poludi i tad je naš podoj gotov, treba mi neko vrijeme da je smirim, a ona u međuvremenu papa svoju rukicu i urla...uglavnom nakon takvog scenarija kad se pokušam izdojiti ja više nemam ni kapi mlijeka, tako da je moj zaključak da sam presušila i ona na to tako reagira....jel moguće da nemam dovoljno mlijeka za podoj i da ona zato tako reagira :?

druga stvar, i jučer i danas navečer nemogu izdojiti ni kapi....zašto i što to znači :?

danas sam u cijeli dan u 4 pokušaja izdojila sveukupno 80 ml, svaki pokušaj je trajao oko pol sata koliko je beba inače na dojci

primjetila sam da ako se izdajam odmah nakon podoja ide jako malo, više idec ako pričekam pol sata i više, al tada kao da se ne stvori dovoljno mlijeka za njen podoj jer ona jede svaka 2-2 i pol sata i onda mi urla na sisi, imam filing ko da si ovim izdajanjem ne radim uslugu i da ona gladuje...očajna sam i ne znam što da više radim, na sos tel. sam za dans zakasnila..

glavno pitanje - jel ja imam dovoljno mlijeka il ga lagano gubim i jel mi dijete gladno i što da pobogu radim.....
    danas kako se cijeli dan izdajam ona plače na svakom podoju ko da joj fali to što izdajam

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

glavno pitanje - jel ja imam dovoljno mlijeka il ga lagano gubim i jel mi dijete gladno i što da pobogu radim.....
    danas kako se cijeli dan izdajam ona plače na svakom podoju ko da joj fali to što izdajam
    imaš dovoljno mlijeka za malenu, ne gubiš ga, nego trenutno povečavaš proizvodnju ...
    najvjerojatnije joj fali to što izdajaš , praktički radiš umjetni skok - razlika između potražnje i ponude (umanjene za izdojeno)

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2473

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prerano sam se poveselila.....

druga stvar, i jučer i danas navečer nemogu izdojiti ni kapi....zašto i što to znači
    Nejde ni meni ako ne podignem i ne stisnem malo dojku
    a baš mi je žao da se tako patite nemojte odustati ako ikako možete

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

jel moguće da nemam dovoljno mlijeka za podoj i da ona zato tako reagira :?
    Ili nema dovoljno mlijeka, ILI si ti pod stresom zbog njenog plača, pa se mlijeko ne otpušta. Možda si bila umorna ili napeta, pa se mlijeko nije otpuštalo?

i jučer i danas navečer nemogu izdojiti ni kapi....zašto i što to znači :?
    Navečer bude malih problema s količinom, jer beba cijeli dan papa.

danas sam u cijeli dan u 4 pokušaja izdojila sveukupno 80 ml, svaki pokušaj je trajao oko pol sata koliko je beba inače na dojci
    Super, to ti je prvi obrok (možda i više) za ponedjeljak prije podne!

primjetila sam da ako se izdajam odmah nakon podoja ide jako malo, više idec ako pričekam pol sata i više, al tada kao da se ne stvori dovoljno mlijeka za njen podoj jer onda mi urla na sisi, imam filing da ona gladuje...
    A po noći ti bebica spava? Ne jede? Onda je najbolje izdojiti se 1-2 puta po noći, u pravilnim razmacima.

glavno pitanje - jel ja imam dovoljno mlijeka il ga lagano gubim
    Sigurno ne gubiš mlijeko.

A, možda ne curi onoliko koliko je navikla, dojke nakon izdajanja nisu toliko pune, ali ubrzo će se povećati proizvodnja (dojenje + izdajanje), pa će sve biti u redu. Ako misliš da bebu smeta izdajanje, izdajaj više noću, nakupit ćeš dovoljno za ponedjeljak, a onda za dalje. Ili izdajaj i poslije podoja, pa koliko bude. Izdojeno mlijeko možeš spajati, samo ne toplo s hladnim.

Drži se i pusa malenoj!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

za sve vas!

evo, izgleda da se moram više izdajati u prvom dijelu dana - u samo jednom izdajanju je izašlo 50 ml što je više od pola ukupne jučerašnje količine koju sam izdojila.

Samo, jel tako ugrožavam ionako slabu količinu mlijeka u dojkama za naveče i noć? Naime malena se budi 3-4 puta između 23 i 7 h ujutro radi podoja? Hoće li onda biti dosta za nju?

Ovim tempom, koliko će mi dana trebati da izdojim nekih 100 ml u jednom pokušaju?

Budući da je ona već stara mjesec i pol i onoliko koliko mislim da je poznajem ona komotno može bez sise 3 sata radi gladi, druga je stvar što joj ja dajem češće kad želi samo radi kontakta, utjehe, smirenja ili čiste ugode....jer kad zaplače ako je ne uspijem smiriti kroz par minuta dajem joj sisu iako je jela prije recimo sat vremena zato jer ne mogu podnjeti da plače a kad je kod mm-a koji je manje osjetljiv na njen plač, on ustraje na smirivanju pa se ona umiri nakon 15-tak min.
    Što mislite, da li joj u svrhu višeg cilja mogu nametnuti davanje sise svakih 3 sata tako da mi se mlijeko pošteno nakupi u dojkama i za nju i za izdajanje? Nisam pametna... :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne, u vašem slučaju bi takav razmak mogao izazvati smanjivanje brzine proizvodnje mlijeka (tj. smanjivanje količine)

kad te ne bude, izdržati će, pa da joj i daju 50ml ... neće biti ništa

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

u samo jednom izdajanju je izašlo 50 ml
    Znači, već brže ide. :D

ona komotno može bez sise 3 sata radi gladi
    druga je stvar što joj ja dajem češće kad želi samo radi kontakta, utjehe, smirenja ili čiste ugode
    Da, ali dojenče može plakati i zbog ŽEĐI - tad su podoji češći i kraći, povuče samo prednje, rjeđe mlijeko.

pa se ona umiri nakon 15-tak min.
    :shock:

Što mislite, da li joj u svrhu višeg cilja mogu nametnuti davanje sise svakih 3 sata tako da mi se mlijeko pošteno nakupi u dojkama i za nju i za izdajanje?
    Nikako, bit će žedna. Moramo dojiti na zahtjev. Osim toga, rjeđi podoji destimuliraju stvaranje mlijeka. Dakle, ne bi se nakupilo, nego bi se možda i manje stvaralo.

Samo, jel tako ugrožavam ionako slabu količinu mlijeka u dojkama? Naime malena se budi 3-4 puta između 23 i 7 h ujutro radi podoja? Hoće li onda biti dosta za nju?
    A je li joj za podoj inače dovoljna jedna ili obje dojke? Ako je dovoljna jedna, drugu možeš izdajati bilo kad. Ako su joj potrebne obje, ja bih izdajala poslije podoja, pa koliko ide, i opet za pola sata - sat. Kasnije ne, kad kažeš da je beba plakala.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ovim tempom, koliko će mi dana trebati da izdojim nekih 100 ml u jednom pokušaju?
    Ne treba nagliti, 100 ml možda ne bi ni pojela, a nabildala bi se proizvodnja.

Za ponedjeljak već imaš 80 ml + 50 ml, to je za prijepodne.

Može beba jesti prije nego što ideš u bolnicu, pa da još izdojiš koliko ima.
    Isto i poslije povratka: podoj, izdajanje. A još bolje ako ti je tko donese na podoj.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Možda sam čudna ali meni je bila navala mlijeka kad sam čitala o tandemskom dojenju pa ako treba povečat količinu,možda pročitat koju pričicu o istom.Bez make upa ako ste imalo emotivni

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •