Results 1 to 22 of 22

Thread: Domaća linolada?

  1. #1
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default Domaća linolada?

    Da li netko zna da li se može napraviti tj. da li postoji recept za lino-ladu od lješnjaka (ona bijela) u kućnoj radinosti?
    Sorite ako već ima recept, ja ga ne uspijevam pronaći.
    I na brzom pisanju, Iva mi visi na cici

  2. #2

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb zapad
    Posts
    64

    Default

    Evo ovako:

    pola kile mlijeka u prahu
    max 2 i pol dcl vode
    pola kile šećera
    2 vanilin šećera
    1 margarin

    rastopiti vodu i šećer i vanilijin šećer. To ohladiti i dodati rastopljen margarin. kada se sve skupa ohladi promiksati mikserom smjesu sa mlijekom u prahu.

    Ovo je više mliječni okus jer nema dodataka arome (npr. lješnjak), no ti svakako možeš dodati bilo koju aromu ili možda prave lješnjake ili bademe. Isto tako, u smjesu možeš dodati i kakao, pa da smjesa bude smeđe boje.

    Dobar tek!

  3. #3
    Dolisa's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Split
    Posts
    792

    Default

    A gdje kupiti aromu ljesnjaka, i da li ona dolazi u prahu ili kako :?
    Sorry na potencijalno glupom pitanju

  4. #4
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Ja radila jednom domaću - mislim da je išao u nju maslac, šećer i još nekaj (moguće da sam stavljala i mlijeko u prahu), ali sam stavila i kakao i lješnjake i sve super dok je bila topla, ali poslije je bila tvrda ko kamen i shvatila sam da mi je ipak ukusnija kupovna (barem se lijepo maže).

  5. #5

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,934

    Default

    Dolisa, što ti radiš ovdje?

  6. #6

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kvarner
    Posts
    207

    Default

    evo recepta po kojem je moja mama nama uvijek pravila eurokrem:

    3 dcl vode prokuhati i preliti preko pola kg secera i pustiti da se ohladi.
    dodati pola kg mlijeka u prahu i polako mijesati mikserom. 2 margarina narezati na kockice i dodati.
    razdijeliti smjesu na 2 dijela i u jednu dodati kakao.

    koliko se ja sjecam, nebi se bio stvrdnuo u frizideru i bio je jako njami, njami

  7. #7
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Hvala cure.
    Ja inače lino ladu ne držim u frižideru jer volim da mi bude mekša i lagana za mazanje, pogotovo na činkice .
    Ja sam mislim ada bi se možda lješnjaci mogli samljeti skro na sitno pa ubaciti u smjesu :/ . Jedino me muči da ne bi to možda dodatno zgusnulo/stvrdnulo smjesu?!

  8. #8
    Dolisa's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Split
    Posts
    792

    Default

    Quote Originally Posted by ninaXY
    Dolisa, što ti radiš ovdje?


    Samo gledam recepte koje cu probati kad se skinem s Montija..

  9. #9

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb zapad
    Posts
    64

    Default

    Quote Originally Posted by Dolisa
    A gdje kupiti aromu ljesnjaka, i da li ona dolazi u prahu ili kako :?
    Sorry na potencijalno glupom pitanju

    Sorry na sporom odgovoru. Ima ih u svakom konzumu, a pretpostavljam u svim većim dućkasima. Aroma je u ampulama, a nalazi se na policama tamo gdje su sve one potrepštine za kolače.

  10. #10

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    jel se mora držat u frižideru ili može na sobnoj temp?

  11. #11
    Dolisa's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Split
    Posts
    792

    Default

    Quote Originally Posted by baarrbaarra
    Quote Originally Posted by Dolisa
    A gdje kupiti aromu ljesnjaka, i da li ona dolazi u prahu ili kako :?
    Sorry na potencijalno glupom pitanju

    Sorry na sporom odgovoru. Ima ih u svakom konzumu, a pretpostavljam u svim većim dućkasima. Aroma je u ampulama, a nalazi se na policama tamo gdje su sve one potrepštine za kolače.
    Thanks!

  12. #12
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Kaj nitko ne zna ovo za prave lješnjake?
    I frižider?

  13. #13

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    Quote Originally Posted by danielica
    evo recepta po kojem je moja mama nama uvijek pravila eurokrem:

    3 dcl vode prokuhati i preliti preko pola kg secera i pustiti da se ohladi.
    dodati pola kg mlijeka u prahu i polako mijesati mikserom. 2 margarina narezati na kockice i dodati.
    razdijeliti smjesu na 2 dijela i u jednu dodati kakao.

    koliko se ja sjecam, nebi se bio stvrdnuo u frizideru i bio je jako njami, njami
    a ne treba kakao malo otopiti?

  14. #14

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m
    Kaj nitko ne zna ovo za prave lješnjake?
    I frižider?
    i ja čekam...

  15. #15
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Ja sam radila s pravim lješnjacima (nisu bili sitno mljeveni jer se nisam sjetila štapnog miksera), s kakaom i pravom čokoladom, ali je smjesa bila kasnije tvrda (možda da staviš manje mlijeka u prahu makar ti se čini da je smjesa prerijetka??). Nerviralo me što smjesa na kraju nije bila skroz kremasta (što zbog lješnjaka, što zbog mlijeka u prahu) i što je bilo totalno tvrdo. Zbog toga što nisam imala nikakve dodatne arome osim vanilin-šećera nije bilo tak fino kao kupovno...

  16. #16

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kvarner
    Posts
    207

    Default

    Quote Originally Posted by willow_tree
    Quote Originally Posted by danielica
    evo recepta po kojem je moja mama nama uvijek pravila eurokrem:

    3 dcl vode prokuhati i preliti preko pola kg secera i pustiti da se ohladi.
    dodati pola kg mlijeka u prahu i polako mijesati mikserom. 2 margarina narezati na kockice i dodati.
    razdijeliti smjesu na 2 dijela i u jednu dodati kakao.

    koliko se ja sjecam, nebi se bio stvrdnuo u frizideru i bio je jako njami, njami
    a ne treba kakao malo otopiti?
    mislim da ne, samo treba dobro mijesati

  17. #17

    Default

    Vec dugo razmisljam kako da napravim sama linoladu,bas cu probati.

  18. #18

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    Quote Originally Posted by baarrbaarra
    Evo ovako:

    pola kile mlijeka u prahu
    max 2 i pol dcl vode
    pola kile šećera
    2 vanilin šećera
    1 margarin

    rastopiti vodu i šećer i vanilijin šećer. To ohladiti i dodati rastopljen margarin. kada se sve skupa ohladi promiksati mikserom smjesu sa mlijekom u prahu.

    Ovo je više mliječni okus jer nema dodataka arome (npr. lješnjak), no ti svakako možeš dodati bilo koju aromu ili možda prave lješnjake ili bademe. Isto tako, u smjesu možeš dodati i kakao, pa da smjesa bude smeđe boje.

    Dobar tek!
    evo ja jutros napravila svoju i čini mi se ok. kremasta je, nije se stvrdnula, ali je nekako pjeskasta u ustima ( valjda od mlijeka). jel se može to nekako riješit? i koliko arome ide na tu smjesu? jel dosta ona mala bočica?

  19. #19

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    ipak se s vremenom malo stvrdnula, ali je i dalje maziva. dal da dodam još margarina i vodice pa da bude malkice rijeđa?

  20. #20

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb zapad
    Posts
    64

    Default

    HUHhuhuhhh. kod mene malo internet radi, malo ne.

    Nije nužno kremu držai u frižideru, već po volji. Iskreno, mislim da je dobra ideja dodati lješnjake ili bademe onako fino mljevene u kremu. Ja nisam nikada, no svakako ću probati, pa javim.

    A za arome, to su one male bćice, kao ampule..

  21. #21

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    384

    Default

    ja sam čula (nisam radila) za sljedeći pripravak od lješnjaka koji se dodaje sladoledu (kažu da je sladoled s tom aromom savršen), a možda može poslužit i za ovo:

    lješnjaci se nakratko ispeku na tavi, u pećnici ili u mikrovalnoj, oljušte se (malo se protrljaju), i dobro se izmiksaju. Ta smjesa se može držati u frižideru (kad stoji, odvoji se gusta smjesa na dnu i ulje na vrhu) i dodavat u slastice prema potrebi.


  22. #22

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb zapad
    Posts
    64

    Default

    Zoza, zvuči mraaak!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •