Da li netko zna da li se može napraviti tj. da li postoji recept za lino-ladu od lješnjaka (ona bijela) u kućnoj radinosti?
Sorite ako već ima recept, ja ga ne uspijevam pronaći.
I na brzom pisanju, Iva mi visi na cici![]()
Da li netko zna da li se može napraviti tj. da li postoji recept za lino-ladu od lješnjaka (ona bijela) u kućnoj radinosti?
Sorite ako već ima recept, ja ga ne uspijevam pronaći.
I na brzom pisanju, Iva mi visi na cici![]()
Evo ovako:
pola kile mlijeka u prahu
max 2 i pol dcl vode
pola kile šećera
2 vanilin šećera
1 margarin
rastopiti vodu i šećer i vanilijin šećer. To ohladiti i dodati rastopljen margarin. kada se sve skupa ohladi promiksati mikserom smjesu sa mlijekom u prahu.
Ovo je više mliječni okus jer nema dodataka arome (npr. lješnjak), no ti svakako možeš dodati bilo koju aromu ili možda prave lješnjake ili bademe. Isto tako, u smjesu možeš dodati i kakao, pa da smjesa bude smeđe boje.
Dobar tek!![]()
A gdje kupiti aromu ljesnjaka, i da li ona dolazi u prahu ili kako :?
Sorry na potencijalno glupom pitanju![]()
Ja radila jednom domaću - mislim da je išao u nju maslac, šećer i još nekaj (moguće da sam stavljala i mlijeko u prahu), ali sam stavila i kakao i lješnjake i sve super dok je bila topla, ali poslije je bila tvrda ko kamen i shvatila sam da mi je ipak ukusnija kupovna (barem se lijepo maže).
Dolisa, što ti radiš ovdje?![]()
evo recepta po kojem je moja mama nama uvijek pravila eurokrem:
3 dcl vode prokuhati i preliti preko pola kg secera i pustiti da se ohladi.
dodati pola kg mlijeka u prahu i polako mijesati mikserom. 2 margarina narezati na kockice i dodati.
razdijeliti smjesu na 2 dijela i u jednu dodati kakao.
koliko se ja sjecam, nebi se bio stvrdnuo u frizideru i bio je jako njami, njami
Hvala cure.
Ja inače lino ladu ne držim u frižideru jer volim da mi bude mekša i lagana za mazanje, pogotovo na činkice.
Ja sam mislim ada bi se možda lješnjaci mogli samljeti skro na sitno pa ubaciti u smjesu :/ . Jedino me muči da ne bi to možda dodatno zgusnulo/stvrdnulo smjesu?!
Originally Posted by ninaXY
![]()
Samo gledam recepte koje cu probati kad se skinem s Montija..![]()
Originally Posted by Dolisa
Sorry na sporom odgovoru. Ima ih u svakom konzumu, a pretpostavljam u svim većim dućkasima. Aroma je u ampulama, a nalazi se na policama tamo gdje su sve one potrepštine za kolače.
jel se mora držat u frižideru ili može na sobnoj temp?
Kaj nitko ne zna ovo za prave lješnjake?
I frižider?
![]()
a ne treba kakao malo otopiti?Originally Posted by danielica
i ja čekam...Originally Posted by ana.m
Ja sam radila s pravim lješnjacima (nisu bili sitno mljeveni jer se nisam sjetila štapnog miksera), s kakaom i pravom čokoladom, ali je smjesa bila kasnije tvrda (možda da staviš manje mlijeka u prahu makar ti se čini da je smjesa prerijetka??). Nerviralo me što smjesa na kraju nije bila skroz kremasta (što zbog lješnjaka, što zbog mlijeka u prahu) i što je bilo totalno tvrdo. Zbog toga što nisam imala nikakve dodatne arome osim vanilin-šećera nije bilo tak fino kao kupovno...
mislim da ne, samo treba dobro mijesatiOriginally Posted by willow_tree
evo ja jutros napravila svoju i čini mi se ok. kremasta je, nije se stvrdnula, ali je nekako pjeskasta u ustima ( valjda od mlijeka). jel se može to nekako riješit? i koliko arome ide na tu smjesu? jel dosta ona mala bočica?Originally Posted by baarrbaarra
ipak se s vremenom malo stvrdnula, ali je i dalje maziva. dal da dodam još margarina i vodice pa da bude malkice rijeđa?
HUHhuhuhhh. kod mene malo internet radi, malo ne.
Nije nužno kremu držai u frižideru, već po volji. Iskreno, mislim da je dobra ideja dodati lješnjake ili bademe onako fino mljevene u kremu. Ja nisam nikada, no svakako ću probati, pa javim.
A za arome, to su one male bćice, kao ampule..![]()
ja sam čula (nisam radila) za sljedeći pripravak od lješnjaka koji se dodaje sladoledu (kažu da je sladoled s tom aromom savršen), a možda može poslužit i za ovo:
lješnjaci se nakratko ispeku na tavi, u pećnici ili u mikrovalnoj, oljušte se (malo se protrljaju), i dobro se izmiksaju. Ta smjesa se može držati u frižideru (kad stoji, odvoji se gusta smjesa na dnu i ulje na vrhu) i dodavat u slastice prema potrebi.
![]()
Zoza, zvuči mraaak!![]()