Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: peci paprike u novoj rerni?

  1. #1
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno peci paprike u novoj rerni?

    naime, ja jos nisam svladala nasu novu rernu (a imam je godinu)
    moze peci u vise nivoa (kolace, a mozda i nesto drugo)
    moze peci vrucim zrakom
    moze rostilj, moze svasta nesto a ja to nista ne korsitim

    eh sad, hocu da pecem 12 kg onih crvenih paprika (ne sve odjednom, naravno ) pa me zanima zna li neko je li smijem peci u recimo 2 nivoa, koja temperatura je najpovoljnija za to i koji "program"?

    valjda sam bila dovoljno jasna

  2. #2

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    286

    Početno

    nemam ti baš savjet,mučila sam se sa pečnicom i hrpom paprika za pinđur,ali ako imaš klasični roštilj puuuuno je brže ne stigneš ih vrtiti kak se brzo peku.

  3. #3
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno


    paprike stigle a savjet jok
    rostilj nemam

    hajmo zeneeeeee

  4. #4
    clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Pula
    Postovi
    908

    Početno

    ja nisam nikad pekla paprike, ali mi je sveki dala jedan dobar recept. ja sam malo izmjenila način pečenja. ona ih je pekla na ploči na šporetu, pa mi je kuća 5 dana smrdila po izgorenom.
    ja sam drugi put uzela teflonsku tavu, poslagala cijele paprike unutra i pekla ih na šporetu dok nisu izgorile sa svih strana (najbolje je uzeti što ravnije paprike). onako vruče i izgorene ubaciš u vrečicu i zamotaš u krpu. tako odstoje 1 sat i više. onda ih oljuštim (onu izgorenu kožicu), očistim od peteljka i koštica, napravim filete. posložim ih u posudu, posolim, popaprim, dodam češnjaka i prekrijem maslinovim uljem, pa u frižider. mmmmmmmmmm...
    možda da iskoristiš ovaj prvi dio? šta ih ti kiseliš ili...?

  5. #5
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    ma ne, ja hocu da ih ispecem, ogulim i pravim slicno kao ti
    samo sto ja stavim i malkice sirceta sa bijelim lukom i uljem....

    u tavi zaista nemam zivaca peci 12kg paprika
    ostavicu nesto u frizideru za ovih par dana da imamo a ostalo zamrznuti tako pripremljeno

    moja mama je to uvijek radila a i sveki radi i budu super

    a nema veze, sutra cu ja eksperimentisati sa novom rernom pa sta bude, bude

  6. #6
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Njojza, lijepo očisti paprike - peteljke i one sredine s košticama. Nareži ih na četvrtine, stavi u običnu tepsiju koja stane u tu rernu i peci, brate, do mile volje. S vremena na vrijeme pogledaj jesu li se ispekle onoliko koliko želiš i voliš.
    Evo, ja jučer ispekla 15kg za ajvar. Dok se jedne ispeku, u drugu tepsiju naslaži drugu turu i tako dok ne ispečeš sve. Kasnije, kad se ohlade, lijepo sjedneš i guli do besvijesti... a dalje s njima što već želiš... (Ako želiš praviti ajvar, one spužvaste sredine očisti od koštica, pa i njih ispeci i samelji skupa s ostalom paprikom i patlidžanima. One poboljšavaju konzistenciju gotovog ajvara .

  7. #7
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    mislis, mogu ih peci kad su izrezane?
    to nisam nikad, iskreno, uvijek sam mislila da mi nece biti fine ako se ne peku citave (nemam pojma zasto)

    ako ih smijem peci tako izrezane, jos bolje!
    puno lakse ih je onda oguliti

  8. #8
    Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    839

    Početno

    Njojza paprike samo operi i posuši. Stavi u dvije velike tepsije (one od rerne) i peci na programu vrući zrak na 220, slobodno u 2 nivoa. Kad počnu tamniti, gotove su. Ja ih ohladim, uopće ih ne ljuštim nego ih takve stavim u vrećeice za zamrzavanje i zamrznem. poslije kad ih odmrzavam, kožica im samo cijela lako ode dolje. A inače ih začinim kao i ti s malo ulja, octa, soli, papra i češnjaka.

  9. #9
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Njojza paprike samo operi i posuši. Stavi u dvije velike tepsije (one od rerne) i peci na programu vrući zrak na 220, slobodno u 2 nivoa. Kad počnu tamniti, gotove su. Ja ih ohladim, uopće ih ne ljuštim nego ih takve stavim u vrećeice za zamrzavanje i zamrznem. poslije kad ih odmrzavam, kožica im samo cijela lako ode dolje. A inače ih začinim kao i ti s malo ulja, octa, soli, papra i češnjaka.
    ovo je odgovor koji sam trazila
    hvala

  10. #10
    Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Split
    Postovi
    792

    Početno

    Mi ih pecemo na plinu...stavimo resetku od rostilja preko i po nekoliko komada odjednom...bude prepredobro, kozica se ljusti lako. Samo...treba sto godina da se zgotovi. Isto zacinimo uljem i bijelim lukom.

  11. #11
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja ne preferiram pečenje na 2 nivoa, gornje izgori, donje ostane nepečeno, ako budeš tako pekla zamjeni protvane pred kraj pečenja

  12. #12
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj Njojza prvotno napisa
    mislis, mogu ih peci kad su izrezane?
    to nisam nikad, iskreno, uvijek sam mislila da mi nece biti fine ako se ne peku citave (nemam pojma zasto)

    ako ih smijem peci tako izrezane, jos bolje!
    puno lakse ih je onda oguliti
    Naravno da ih smiješ peći izrezane. Ja uvijek tako radim jer jedino tako vidiš što ima unutra. U paprici se lako može dogoditi i prisustvo neželjenih bjelančevina (malih, gmizavih) :/ . Također i sjemenke mogu biti ne baš reprezentativne, a od bilo čega što nije u savršenom stanju, prijeti opasnost od kvarenja... Svježe ih je daleko lakše očistiti i kasnije, kad se ispeku, samo oguliš kožicu...

  13. #13
    Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    839

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ja ne preferiram pečenje na 2 nivoa, gornje izgori, donje ostane nepečeno, ako budeš tako pekla zamjeni protvane pred kraj pečenja
    U mojoj pećnici ne. :? Ali kako Njojza ima novu pećnicu, vidjet će da li i dolje se jednako peče, pa lako zamijeni protvane.

  14. #14
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    al izrezane nisu one prave pečene paprike, bar ne meni

    MM je lani pekao paprike, i on me je prije stalno klistirao da pečem (druge stvari) na 2 nivoa
    ("zašto sam kupovao pećnicu sa ventilatorom" ), al kad mu je propala tura na 2 nivoa, peče turu po turu
    i to tako da ih dobro opere, dobro, dobro osuši, stavi u protvan na papir za pečenje i kistom tanko namaže uljem s obje strane
    kad se jedna strana zapeče okrene da se i na drugoj zapeče korica
    stavi u posudu poklopljeno da se ohladi i onda se kožica lako guli, mada i to ovisi o paprici

  15. #15
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    evo peku se u 2 nivoa. tacno da se ne peku potpuno isto, no kad zamjenim tepsije mislim da ce biti ok

    ne znam, vidjecu kako ce na kraju ispasti pa odluciti da li da nastavim peci u 2 nivoa ili 1

    aleksandra, zasto stavljas papir za pecenje?

  16. #16
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,079

    Početno

    A ja molim provjereni recept kako bezbolno i lako oguliti koru s pečene paprike :/ (baš sam jučer izgubila živce). Nikad ne zamrzavam, pa ta opcija guljenja post festum otpada. Pečem ih cijele u pećnici, dakle što potom? Pokrivati, umatati, dovesti do hladnog stanja pa guliti?

  17. #17
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Cokolada, ispecene paprike, odmah iz sporeta ili s vatre stavljaj u serpu, tecu, lonac, kakogodhoces, i poklopi poklopcem. Guli kad se ohladi dovoljno da mozes normalno drzati u ruci.

  18. #18
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    a ja otkrila zasto alekansdra stavlja papir za pecenje
    probala sam sve moguce varijante i ova alksandrina se do sad najbolja poazala, samo sto ja ne premazujem kistom nego onako rukom samo malo...

    ne ljepe se za dno i super se gule
    njami

    :D

  19. #19

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    34

    Početno

    Ja ih prije pečenja razrežem na četvrtine,operem,očistim od sjemankica, poslažem ih kožicom prema gore, ulijem u tepsiju do 1 cm ulja i vode (barem da do polovice budu u vodi), pečnicu ugrijem na 175, uključim i ventilator i obje tepsije se peku, nakon 15 minuta zamijenim im mjesto.Kada se počnu raditi mjehuri (ali ne crni) na korici vadim van, van iz tepsije i toplima gulim kožicu.Mi nitko ne volimo sjemenkice, o čišćenje prije pečenja mi ja za sada najbolja metoda čišćenja.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    jel zna neko kako se vece kolicine pecene paprike mogu konzervirati bez smrzavanja, za zimnicu?
    znaci kao paradajs sos, dzemovi itd??

  21. #21

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    34

    Početno

    Na svaki red paprike u staklenci ide red nasjeckanog češnjaka, ostaviti prst prije kraja staklenke i sve dobro utopiti u ulju

  22. #22
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    nije moja varijanta, MM-ova je , on je zadužen za pečenje paprike, a to da se namažu uljem mu je rekao jedan Makedonac na tržnici
    ja sam ih nekad pekla na električnoj ploči, imali smo metalnu ploču,samo za pečenje paprike, koju bi stavili na električnu ploču, stalo bi cca 6 paprika, moš mislit koliko je trajalo za ispeći par tura
    kad smo kupili staklokeramičku ploču bilo nam je žao uništavat je pa je MM počeo peći u rerni i super je
    mi ih (one koje ne odu u pinđur) zamrznemo cijele, oguljene, bez začina
    kad se otope začinimo s malo soli, octa, ulja i češnjakom
    sveki stavlja peršin, ali ja ne volim na pečenoj paprici

  23. #23
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj lucky day prvotno napisa
    jel zna neko kako se vece kolicine pecene paprike mogu konzervirati bez smrzavanja, za zimnicu?
    znaci kao paradajs sos, dzemovi itd??
    mozes ih kiseliti, ili raditi npr. ajvar.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    Citiraj mama Vesna prvotno napisa
    Na svaki red paprike u staklenci ide red nasjeckanog češnjaka, ostaviti prst prije kraja staklenke i sve dobro utopiti u ulju
    hvala
    saljem recept mami...

    marta, hvala i tebi - ajvar ce isto doci na red...
    e a sto se kiseljenja tice - sta ih peces pa kiselis? moja mama kuha...nekad ih puni ribanim kupusom pa kiseli... mljac...

  25. #25
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Mogu se i pecene ukiseliti. Ja to ne radim, na da mi se ali moja baka je to radila. Ajvar radim - ODLICAN.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    Citiraj lucky day prvotno napisa
    Citiraj mama Vesna prvotno napisa
    Na svaki red paprike u staklenci ide red nasjeckanog češnjaka, ostaviti prst prije kraja staklenke i sve dobro utopiti u ulju
    hvala
    saljem recept mami...

    .
    uh, mama Vesna, imam jos jedno podpitanje koje nisam znala odgovoriti mami: jel se stavlja sol?

  27. #27

    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    34

    Početno

    Evo nadopuna recepta:
    pečenu papriku ohladiti (ako se pekla samo na ulju,čuvati ulje za kraj). U staklenku slagati red paprike, posoliti (prstohvat soli), posipati nasjeckanim bijelim lukom i ako volite peršinovim listom, opet red paprike,sol, češnjak i peršin.Svaki red (ili svaki drugi) prstima utupkati da ne bude puno zraka i mjesta između. Ostaviti mjesta u staklenki barem prst prije ruba.Sve zaliti sa vodom i octom (koliko vode toliko octa, ništa ne kuhati ocat i vodu) i onaj prst prije kraja staklenke zaliti sa uljem na kojem se pekla paprika ili sa običnim uljem. U staklenku veličine do 1 litre ide oko 1 decilitar vode i 1 decilitar octa.
    Cijeli recept nema određenu količinu, sve ide otprilike i po okusu, češnjaka se može stavljati od malo da bude nabacan na paprike do toliko da bude cijeli red nasjeckanog češnjaka da se paprike niti ne vide. Isto tako je sa količinom peršunovog lista, nasjeckati po želji.
    Ostaviti otvorenu staklenku preko noći, pa drugi dan ako treba nadoliti sa vodom i octom.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    hvala ti puno, mama Vesna...

  29. #29
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Cokolada, ispecene paprike, odmah iz sporeta ili s vatre stavljaj u serpu, tecu, lonac, kakogodhoces, i poklopi poklopcem. Guli kad se ohladi dovoljno da mozes normalno drzati u ruci.
    ja ovako danas napravila, ogulila za cas i vec smo smazali sve!!!
    idem ih kupiti jos sutra!!!!!
    finnooooooooooooooooooooooooooooooo!!!
    mi paprike odmah jedemo!!
    ne smrzavamo niti ista drugo!!

  30. #30

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,198

    Početno

    MM već 3x u 10 dana radi ahvar. Prvi smo bacili (preprepreljut), drugi smazali, sad 3. čekam kao Boga
    a paprike peče i guli sam i evo ga već 2 dana ne mrda iz kuhinje

  31. #31
    Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    839

    Početno

    Citiraj bucka prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Cokolada, ispecene paprike, odmah iz sporeta ili s vatre stavljaj u serpu, tecu, lonac, kakogodhoces, i poklopi poklopcem. Guli kad se ohladi dovoljno da mozes normalno drzati u ruci.
    ja ovako danas napravila, ogulila za cas i vec smo smazali sve!!!
    idem ih kupiti jos sutra!!!!!
    finnooooooooooooooooooooooooooooooo!!!
    mi paprike odmah jedemo!!
    ne smrzavamo niti ista drugo!!
    Ak ih smrzneš budete mogli i zimi uživati u njima.

  32. #32

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Evo, ovako ih moja mama radi:
    Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Njojza paprike samo operi i posuši. Stavi u dvije velike tepsije (one od rerne) i peci na programu vrući zrak na 220, slobodno u 2 nivoa. Kad počnu tamniti, gotove su. Ja ih ohladim, uopće ih ne ljuštim nego ih takve stavim u vrećeice za zamrzavanje i zamrznem. poslije kad ih odmrzavam, kožica im samo cijela lako ode dolje. A inače ih začinim kao i ti s malo ulja, octa, soli, papra i češnjaka.
    Zamrzne ih i onda svi uživamo u njima u dugim zimskim danima :D . A ja poludim na onaj miris dok se peku, to mi je strašno dobro.
    Te mesnate, crvene, rog paprike su jako ukusne, divne su kad se tako pečene ogule i otvore, a iz njih izpadne onaj sočan sok (čak i iz onih odmrznutih), mljac...

  33. #33
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj kovke prvotno napisa
    MM već 3x u 10 dana radi ahvar. Prvi smo bacili (preprepreljut), drugi smazali, sad 3. čekam kao Boga
    a paprike peče i guli sam i evo ga već 2 dana ne mrda iz kuhinje
    Ajmeeee, takve se stvari ne bacaju! Kao prvo, znam tko bi ti otkupio cijelu tu preprepreljutu turu i bio sretan k'o malo dijete.
    A kao drugo, napravi se još jedna tura potpuno neljuta, pa se pomiješa s ovom prvom i tako dobiješ malo manje ljutu verziju ...

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    svicarska
    Postovi
    1,916

    Početno

    da, mojoj staroj se prosle godine u ajvar slucajno prosula sol - ogromna kolicina... :shock:
    koristila je taj ajvar za dodatak jelima - za grah, razne umake itd. - jer nije bio jestiv ako se mazao na kruh a bilo joj zao baciti...

  35. #35

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    286

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Citiraj kovke prvotno napisa
    MM već 3x u 10 dana radi ahvar. Prvi smo bacili (preprepreljut), drugi smazali, sad 3. čekam kao Boga
    a paprike peče i guli sam i evo ga već 2 dana ne mrda iz kuhinje
    Ajmeeee, takve se stvari ne bacaju! Kao prvo, znam tko bi ti otkupio cijelu tu preprepreljutu turu i bio sretan k'o malo dijete.
    A kao drugo, napravi se još jedna tura potpuno neljuta, pa se pomiješa s ovom prvom i tako dobiješ malo manje ljutu verziju ...
    ajme i ja sam zasuzila na ovo bacanje ajvara,ne postoji toliko ljuto za mene....šmrc još jednom

  36. #36
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    kako se to smrzne??
    izvadim iz pecnice, ogulim, pustim da se ohlade, stavim u vrecice u frizer??ili??? :?

  37. #37

    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    580

    Početno

    Citiraj bucka prvotno napisa
    kako se to smrzne??
    izvadim iz pecnice, ogulim, pustim da se ohlade, stavim u vrecice u frizer??ili??? :?
    Pečene paprike samo pustiš da se ohlade, staviš u vrećice i u zamrzivač. Onda kad se odmrznu, ogluiš i očistiš od sjemenki i dalje znaš....

  38. #38

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,198

    Početno

    Citiraj dramica prvotno napisa
    Citiraj Dream prvotno napisa
    Citiraj kovke prvotno napisa
    MM već 3x u 10 dana radi ahvar. Prvi smo bacili (preprepreljut), drugi smazali, sad 3. čekam kao Boga
    a paprike peče i guli sam i evo ga već 2 dana ne mrda iz kuhinje
    Ajmeeee, takve se stvari ne bacaju! Kao prvo, znam tko bi ti otkupio cijelu tu preprepreljutu turu i bio sretan k'o malo dijete.
    A kao drugo, napravi se još jedna tura potpuno neljuta, pa se pomiješa s ovom prvom i tako dobiješ malo manje ljutu verziju ...
    ajme i ja sam zasuzila na ovo bacanje ajvara,ne postoji toliko ljuto za mene....šmrc još jednom
    ma bile su to samo 3 teglice

    8)

  39. #39
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj kovke prvotno napisa
    ma bile su to samo 3 teglice

    8)
    Ma, ne toleriramo ni jednu žlicu!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •