Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 62

Tema: Vrtić i epidemiološka, ili šta ???

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Vrtić i epidemiološka, ili šta ???

Drage moje, ne znam dali sam na dobro mjesto postavila temu, ako ne, neka je moderatori prebace gdje joj je i mjesto.

Sada sam već i potpuno luda od problema s mojim vrtićem, inače L ide u sportski vrtić gdje je profil roditelja takav da su u mogućnosti biti sa svojoj djecom doma.
    I L je potpuno zdravo dijete dok ne krene tamo, nakon dvadesetak dana on obično dobije BHS (angina), ja naravno, odmah zovem vrtić da bi mi svaki, ama bas svaki put teta rekla da nitko nije bolestan, jasno mi je da netko može biti kliconoša, ali mi nije jasno da bas nitko nikada nema nikakve simptome ?? :?

I onda se desi to da saznam za jednu mamu, koja se inače doma "odmara", da vodi djecu (dvoje djece) od kojih svako ima dvije različite bakterije (bris rađen) i mora piti antibiotik, u vrtić i nikome ništa ne govori.
    Obavještavam o tome tete i medicinsku sestru, ali ništa, dobivam odgovor da su ti roditelji trenutno u nekom konfliktu sa njima, zbog nekih drugih problema, te da bi bilo jako nezgodno sad im to nabijati na nos ??!! :?
    Nakon toga se savjetujem sa pedijatricom koja mi savjetuje da dijete bude jedno vrijeme van kolektiva, jer naravno, nije dobro da mu je stalno streptokok u tijelu.
    Znači, išli smo linijom manjeg otpora i ostavila sam dijete cijelo ljeto doma, koji nije niti jednog dana bilo bolesno, u tom periodu.

I sad smo opet na početku, opet angina, opet silapen, pa zatim extencilin , ne znam kako doći do epidemiološke, ili ima li netko od vas neki savjet šta učiniti, više ne znam šta ću ??

Hvala

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zatraži ravnateljicu da pozovu nekoga da klincima uzme bris da se vidi tko ima streptokok. I ustraj na tome.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Zatraži ravnateljicu da pozovu nekoga da klincima uzme bris da se vidi tko ima streptokok. I ustraj na tome.
    potpisujem.

I upravo zbog toga što mislim da ćeš bolje savjete dobiti na pdf-u Zdravlje djece, prebacujem ovaj topic tamo.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nazovi 4696111 ili 4696 122 traži epidemiološku službu. To je Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba.
    Oni će ti reči kojem epiddemiologu se trebaš obratiti i njegov telefonski broj.
    I pusti njemu / njoj da odluči o tome treba li i tko raditi bris.
    Ne možeš inzistirati da svi u vrtiću rade briseve.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    Nazovi 4696111 ili 4696 122 traži epidemiološku službu. To je Zavod za javno zdravstvo grada Zagreba.
    Oni će ti reči kojem epiddemiologu se trebaš obratiti i njegov telefonski broj.
    I pusti njemu / njoj da odluči o tome treba li i tko raditi bris.
    Ne možeš inzistirati da svi u vrtiću rade briseve.
    Pa ja niti ne inzistiram da se cijelom vrtiću radi bris, ali više mi je stvarno pun kufer da se zato jer su tamo djeca nekih bogatih, poznatih i inih, nitko ne usudi nikome ništa reći, a zbog toga pati moje dijete, jer očito nekim drugim mamama nije problem bolesnom djetetu dati sirup, odvest ga u grupu i mirno
    otići u shoping.
    Svaku njegovu bolest i ja proživljavam i užasno mi je, i užasno mi je kad ga vidim tako malaksalog i kad mora primiti taj odvratni extencilin, želim toj anarhiji nekako stati na kraj, pa me zanimalo kao roditelja, kakve opcije imam.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Bogami ja sam insistirala da se cijelom vrtiću (doduše nekih 29-tero djece) uradi bris. Naravno mi roditelji bi to platili, a bris bi se radio svakih 3 ili šest mjeseci. Roditelji su pristali na to, a trebali su to raditi prošlu srijedu, mi smo bili bolesni i uradili naš bris isto tada i bio je uredan. Nisam još pitala da li su oni radili, jer nismo još krenuli u vrtić. Izvini ako roditelje neće da liječe svoje dijete, zašto ne dovesti ljekara koji će uzeti bris svima, a njima samo ispostaviti račun??? Pa meni je van pameti da neko neće da se to uradi, prije svega zbog njegovog djeteta, a zatim i zbog druge djece.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa eto, ja ne bih pristala da se mom djetetu preventivno radi bris svakih 3 ili 6 mjeseci.
    ako se u grupi ponavlja neka bolest (npr. streptokok), onda naravno da može, jednom ili dvaput, dok se ne iskorijeni
    inače nikako

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    pa eto, ja ne bih pristala da se mom djetetu preventivno radi bris svakih 3 ili 6 mjeseci.
    ako se u grupi ponavlja neka bolest (npr. streptokok), onda naravno da može, jednom ili dvaput, dok se ne iskorijeni
    inače nikako
    Zašto? Na kraju krajeva može to biti i jednom u godini, a ne mislim da je uzimanje brisa super neugodan zahvat. Ja svaki put i kod ljekara tražim bris iz razloga da mi dijete ne kljukaju raznoraznim antibioticima kako je do sada to slučaj bio. Doduše ja sam pravi paničar, ali fakat bris dva puta godišnje je bolji od antibiotika pet puta godišnje.

Evo mi smo popili bočicu eritromicina unatoč brisu koji je bio uredan, ali na koji smo čekali pet dana :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se da se brisevi ne trebaju raditi preventivno. Pa to je skupa pretraga, ne treba to tako banalizirati.
    Ja sam s Andrijom cesto isla na bris jer je prve tri godine zivota, pogotovo nakon kretanja u jaslice svako malo imao streptokokne angine. Jedno vrijeme smo ga vodali doktoru, davali antibiotike, razbijali glavu s pitanjima tko to njega zarazi, tko je krivac, tko je taj koji siri zarazu... Onda smo shvatili da zdravlje dolazi iznutra, kao sto se i narusava iznutra, promijenili smo prehranu i razne druge stvari. Dotle je i njegov imunitet vec narastao i angine su postale davna proslost.
    S Lovrom i Vidom ni nemamo tih problema jer smo naucili lekciju.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Lutonjica, tvoje dijete vjerojatno nije imalo streptokok 4/5 puta u jednoj godini (mislim na on koliko traje školska godina), pa mislim da imamo potpuno različitu pecepciju problematike.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali zato moje jeste, ali ipak imam istu percepciju problematike ko Lutonjica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bris dva puta godišnje je bolji od antibiotika pet puta godišnje.
    razumijem te, vidim tvoju logiku.

ALI, zara ima 4 godine, ide u vrtić već godinu dana, i nikad u svom životu nije popila antibiotik. iz mog položaja, preventivni brisevi nemaju ama baš nikakvog smisla.
    ne znam ima li u vašoj grupi takvo dijete, ali da je zara s vama, ja ne bih pristala na briseve zbog gore napisanog

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa
    Lutonjica, tvoje dijete vjerojatno nije imalo streptokok 4/5 puta u jednoj godini (mislim na on koliko traje školska godina), pa mislim da imamo potpuno različitu pecepciju problematike.
    upravo to.
    i upravo zato bi me smetalo da netko forsira preventivne briseve za cijelu grupu/ vrtić.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Bas lijepo...inače, ponavljam, ne inzistiram na nikakvim preventivnim brisovima, i ne znam otkud vam to :? , već sad kad dijete ima streptokok, bilo bi pošteno da se nakon što ga je dobio 5/6 puta i napravi bris, ja bi svakako pristala na to, možda sam glupača pa mislim i na tuđu djecu, ili ne znam kaj ??

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

upravo to.
    i upravo zato bi me smetalo da netko forsira preventivne briseve za cijelu grupu/ vrtić.
    Da, to je taj način funkcioniranja, tvoje dijete je bolesno, moje nije, pa me boli briga, žalosno je to...baš zato jer su djeca u pitanju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim te, čitaj pažljivije, prije nego što nekoga etiketiraš.

kao prvo, ja sam rekla da naravno da bih pristala na bris kad bi se u grupi ponavljao streptokok.
    kao drugo, o preventivnim brisevima je pisala bera, rekavši da je inzistirala da se u cijelom vrtiću svakih 3 ili 6 mjeseci rade preventivni brisevi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Bas lijepo...inače, ponavljam, ne inzistiram na nikakvim preventivnim brisovima, i ne znam otkud vam to :? , već sad kad dijete ima streptokok, bilo bi pošteno da se nakon što ga je dobio 5/6 puta i napravi bris, ja bi svakako pristala na to, možda sam glupača pa mislim i na tuđu djecu, ili ne znam kaj ??
    I ja bih pristala na bris. Mislim da nema ništa loše u tome.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

molim te, čitaj pažljivije, prije nego što nekoga etiketiraš.

kao prvo, ja sam rekla da naravno da bih pristala na bris kad bi se u grupi ponavljao streptokok.
    kao drugo, o preventivnim brisevima je pisala bera, rekavši da je inzistirala da se u cijelom vrtiću svakih 3 ili 6 mjeseci rade preventivni brisevi.
    Očito smo se krivo razumjele, no nema veze...vidim topic je pročitan 160 puta, ali je krenuo krivim tokom, molila sam za savjet, a ne nikakve komentare i kritike.
    Kao izbezumljeni roditelj sam tražila "podršku" od onih koji su se, možda našli u istoj situaciji ili slično.
    I jasno mi je da majka djeteta koje nikada nije pilo antibiotik ne može jednako razmišljati, a niti razumjeti majku djeteta koje je bilo bar desetak puta na antibiotiku, dobivalo peniciline i slično.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oke
    što se tiče tvog pitanja, netko ti je dobro napisao: zovi epidemiološku, opiši situaciju i traži (jednokratne ) briseve u grupi.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ma nadala sam se da je netko možda i prošao nešto slično...pa će mi znati iz prve ruke reći šta i kako.
    Dobivam različite informacije, kao da bacaju lopticu jedni drugima, u vrtiću mi kažu da moja pedi treba obavjestiti epidemiološku, a ona misli da je vrtić odgovoran za to i da je moje bilo samo da javim da dijete ima BHS, i da nema efekta da ja zovem epidemiološku...ma ne znam..luda sam.
    E da, i sva su djeca u grupi zdrava. :? :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mondu,ja se u potpunosti slažem s tobom! i mi imamo identičan problem:mali je neprestano na antibiotiku (evo i sad mi je doma) a u jaslicama jednostavno nista ne poduzimaju... tete spominju da mora da je netko nosioc bakterije a li da su one nemoćne . dok dijete ne dobije temperaturu smije ići u jaslice, a to sto je vječito sa šmrkljima do koljena (pri tom zaražavajući drugu djecu) to nikom ništa. a kad se povela priča o tome-jednostavno nisam mogla vjerovati!! Stav nekih roditelja je upravo ovakav: moje dijete nije bolesno, nema temperature i nikad nije pilo antibiotik pa zašto bi sada?! Pa možda zato što je nosioc bakterije zbog koje druga djeca pate i stalno gutaju lijekove!!!!!! to ti je to: kad ne gledaš svoje dijete u komi od fibre i bolova i ne trčiš doktoru svaka 2 tjedna (u prosjeku) nije te briga za tuđe dijete :/
    katastrofa. ja isto neznam sto bih, nismo u mogućnosti odustati od jaslica, a kad ide u njih stalno je bolestan. što napraviti ne bi li probali suzbiti takvo zaražavanje "u krug"?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jeste li svi u obitelji napravili bris?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jeste li svi u obitelji napravili bris?
    to sam bas ja htjela pitati.

moja djeca su, otkad su krenuli u jaslice, gotovo stalno bili smrkavi. I ja sam ih takve vodila u vrtic.
    Antun je u prvoj godini imao i jako puno gnojnih angina (ne uvijek strep nego i druge bakterije) - situacija slicna martinoj.
    Naravno da mi je bilo grozno, ali nisam krivila vrtic za to.
    Tu jednostavno nema druge pomoci, osim jacanja imuniteta i cekanja.
    Ok, ako se bas stalno ponavlja streptokok, onda treba napraviti svima bris i izlijeciti kliconose.
    ali ni to nije trajno rjesenje, ni vrticki kolektiv nije izoliran, stalno se javljaju nove zaraze i nove klice.
    a kliconose su i oni koji jos nemaju simptome, ne samo oni sa smrkljima do koljena.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aleks1 prvotno napisa
    katastrofa. ja isto neznam sto bih, nismo u mogućnosti odustati od jaslica, a kad ide u njih stalno je bolestan. što napraviti ne bi li probali suzbiti takvo zaražavanje "u krug"?
    probaj razmisljati ovako: zacarani krug nije krug zaraze, nego krug antibiotika.
    dijete koje je upravo popilo antibiotik ima puno vecu vjerojatnost da ce se opet zaraziti, nego dijete koje vec dugo nije pilo antibiotik, pa makarkoliko smrkavo bilo. Probajte sto vise i duze izgurati bez antibiotika (naravno, ne moze se to uvijek). To je moj savjet, na temelju iskustva tesko stecenog preko ledja vlastitog djeteta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dok sam još živjela s roditeljima, jedne godine su nam se stalno vrtile streptokokne angine u široj obitelji (znači, i među onim članovima obitelji koji ne žive s nama, ali se često viđamo, plus dečki i bliski prijatelji od mene i sestre) :shock: tada nije bilo male djece među nama. i svi smo napravili briseve. i svima je nalaz bio uredan. i onda je samo otišlo.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

evo zadnja tura antibiotika bila je prije 7 dana, ja ga jos nisam odvela u jasle od straha da odmah ne pobere nešto drugo... ali pitenje je, koliko dugo da mi mali bude kući a da mu se imunitet nakon terapije malo oporavi? strah me tih ponavljanih upala uha... znam da kolektiv nije nužno kriv, ali preko ljeta kada je 3 mjeseca bio doma bio je potpuno zdrav dok u 9 mjesecu nije krenuo u jaslice. uglavnom 11 radnih dana je proveo u jaslicama i sada već 18 dana ne ide.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Aleks, da ne idemo slučajno u isti vrtić ?

Mi smo briseve radili više puta, nema ništa...

Ma to sa antibioticima, tu ti nema pravila, moj mali je znao popiti turu, pa biti doma još dva-tri tjedna i krenut u vrtić, pa nakon pet dana dobit fibru, i sve opet isto...koma, baš sam očajna.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    [ Probajte sto vise i duze izgurati bez antibiotika (naravno, ne moze se to uvijek). To je moj savjet, na temelju iskustva tesko stecenog preko ledja vlastitog djeteta.
    Kako, kad mi je sad jedina mogućnost extencilin, koji će jadničak morati dobivati, bojim se, i više puta, jer mi nije baš primamljiva ideja da petogodišnjaka koji se obožava družiti držim doma do škole ???

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mi smo malog ispisali iz vrtića u 4 mjesecu ove godine i od onda nije bio niti jednom bolestan. Do onda je popio puno previše antibiotika, a koje je nažalost MORAO piti, znaći nije bilo ono: ajde nek popije, za svaki slućaj.
    znaći morao ih je trošiti jer se svaka i obična viroza zakomplicirala u plućima. nakon što smo obišli sve bolnice, hitne i noćna i vikend dežustva ispisali smo dijete iz vrtića. nije mi baš drago radi te naše odluke, jer mu je u vrtiću stvarno bilo prelijepo, ali prisililo nas je i morali smo.
    moram priznati da mi je znalo jako zasmetati kad sam ujutro dovodila djete, a iz sobe se čuo kašalj druge djece, pa i smetalo mi je kad sam vidjela tuđe dijete sa zelenim šmrkljima, ali nisam nikad smatrala da je to najveći uzrok našeg problema. dijete mi je jednostavno takvo osjetljivo, reagira na sve, ništa ga ne zaobiđe, tako je ko magnet za boleštine i ma koliko sam ja to htjela popraviti nisam mogla i naša odluka je pala na ispisivanje.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma nadala sam se da je netko možda i prošao nešto slično...pa će mi znati iz prve ruke reći šta i kako.
    Dobivam različite informacije, kao da bacaju lopticu jedni drugima, u vrtiću mi kažu da moja pedi treba obavjestiti epidemiološku, a ona misli da je vrtić odgovoran za to i da je moje bilo samo da javim da dijete ima BHS, i da nema efekta da ja zovem epidemiološku...ma ne znam..luda sam.
    E da, i sva su djeca u grupi zdrava. :? :?

Ja sam prosla, cijelu tu pricu s vrticem, pedijatrom, epidemioloskom sluzbom i pisem ti da poradis na imunitetu svog djeteta. Jer epidemioloska sluzba vjerojatno nece izaci na teren samo zato zbog tvog telefonskog poziva.
    Trebas prijaviti vrtickoj medicinskoj sluzbi da tvoje dijete ima BHS i to je to sto ti mozes napraviti, a sto se vrtica tice.
    Ne bacaju oni lopticu jedni drugima, ne moze nitko od njih sterilizirati vrtic i reci, e sad puj pik, steptokoka vise nema.
    Postoji razlog zbog kojeg je tvoje dijete podlozno zarazi, ali taj razlog ne lezi u vrticu nego u tvom klincu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I mi smo ispisali Leu iz vrtića nakon mjesec dana tijekom kojih je 6 dana bila u vrtiću a ostalo bolesna, popila dva antibiotika, hrpu kortikosteroida, završila na Hitnoj i na bolničkom liječenju. Djeca u vrtiću su naravno neprestano kašljala i šmrcala - i što se tu može, ono što je kod te djece izazivalo kašljucanje kod Lee je izazvalo laringitis i bronhitis. Ja ne vidim da se tu puno može učiniti.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ma, ja sam isto sve više u uvjerenju da se na mog malenog sve lijepi i da mu je imunitet jednostavno slabiji nego u ostale djece.... razgovarala sam sa tetom iz jaslica i ona kaže da je činjenica da su svi šmrkljavi ali da nitko nije zakurio i svi su na broju. Znači, samo je moje dijete bolesno i kod kuće. ne mogu a da ne pomislim na imunitet. Problem je u tome što već guta kojekakve preparate i vitamine za imunitet, ali kao da nekog prevelikog pomaka nema..
    žao bi mi bilo ispisati ga iz jaslica jer obožava ići, ali niti ovo gutanje antibiotika ne vodi nikamo.
    Rimama - koliko ti je dijete staro? prešli ste na tetu-čuvalicu?
    Mondu - probaj naći za kupiti cjepivo u spreju. meni ga je moja pedijatrica prepisala ali ga ne mogu naći u našim ljekarnama treba ga naručiti izvana. Zove se IRS !9 - i to je polivalentno antibakterijsko cjepivo (steptokok i ostali). raspitaj se malo o tome, mislim da nije loša stvar[/b]

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam prosla, cijelu tu pricu s vrticem, pedijatrom, epidemioloskom sluzbom i pisem ti da poradis na imunitetu svog djeteta. Jer epidemioloska sluzba vjerojatno nece izaci na teren samo zato zbog tvog telefonskog poziva. Trebas prijaviti vrtickoj medicinskoj sluzbi da tvoje dijete ima BHS i to je to sto ti mozes napraviti, a sto se vrtica tice.
    Ne bacaju oni lopticu jedni drugima, ne moze nitko od njih sterilizirati vrtic i reci, e sad puj pik, steptokoka vise nema.
    Postoji razlog zbog kojeg je tvoje dijete podlozno zarazi, ali taj razlog ne lezi u vrticu nego u tvom klincu.
    Meni su baš bezeveze ti tvoji komentari tipa, koji si ti faktor pa bi sad kao netko nešto trebao zbog tvog djeteta, i ne vidim zašto to radiš ?? :?

A ako ti kažem da se moje dijete zdravo hrani, upisan u sportski vrtić (imaju zdravu prehranu, bave se sportom), znači stalo mi je do njegovog fizičkog, a i mentalnog zdravlja, vani je non stop, i nikada, ali baš nikada , dok nije krenuo u vrtić nije bio bolestan, a kad je u vrtiću dobiva isključivo SP ili BHS, kak to da ne pobere nikavu virozu ako je u pitanju samo i isključivo njegov imunitet ??

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ti cijelo vrijeme govorim da sam to isto prosla. Nije uopce rijec o tome, kako pises, "koji si ti i tvoje dijete sad faktor", nego epidemioloska sluzba tako funkcionira. Oni ne izlaze na teren ako ih ne zove medicinska sluzba vrtica, a ta ih nece zvati ako nemaju odredjeni broj djece istovremeno zarazen BHS-om (davno je bilo ali cini mi se da su meni rekli 25-30% djece u grupi).

A kako roditelji najcesce ne prijavljuju vrticu bolesti jer ne znaju da trebaju ili ne zele, na kraju je tesko postici da ES dodje u vrtic i napravi bris.

Pitala si tko je slicno prosao, pa sam se javila, onda mi kazes da ne znas zasto TO RADIM? Sto to? Ja sam jos dobila i jezikovu juhu od medses u vrticu jer sam pitala par stvari... Samo ti pokusavam reci, prijavi BHS u vrtic i dalje se okani dalje corava posla, a okreni se klincu. Koji usputreceno nema imunitet na BHS, bez obzira sto ne dobiva viroze. Hvalabogu da ih ne dobiva, samo bi ti jos to falilo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj aleks1 prvotno napisa
    Rimama - koliko ti je dijete staro? prešli ste na tetu-čuvalicu?
    [/b]
    On sad ima 4 godine i 10 mjeseci, a u vrtić je išao ukupno dvije godine s tim da je više bio doma nego tamo. Ponavljalo se kao i kod mnogih, tri dana potpuno zdrav, četvrti dan počinje šmrcati i za vikend smo kod doktora. nakon tri tjedna oporavka doma, vodili smo ga u vrtić samo po novu bolest, nažalost.
    trenutno je doma s bakom jednom pa malo s drugom, pa s MM-om koji radi u smjenama pa je po dva dana doma, krpamo se nekako. rađe bi da ide u vrtić jer je izuzetno društveno dijete i fale mu prijatelji, ne prođe dan a da ne spomene njih ili tete, ali puno radimo s njim, družimo se s djecom popodne kad ja dođem s posla, tako da sam zadovoljna, a i on je.
    unatrag dva-tri mjeseca počeo je pisati sva slova, trenutno su mu preokupacija brojevi, a ono što je najvažnije ima tri godine starijeg brata školarca kao uzor.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mondu, da li je kod njega svaki put BHS dokazan brisom i odgovarajućom kliničkom i krvnom slikom?

Možda je on u stvari kliconoša BHS-a, a svaka se viroza proglasi onda streptokoknom anginom?[/u]

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja ti cijelo vrijeme govorim da sam to isto prosla. Nije uopce rijec o tome, kako pises, "koji si ti i tvoje dijete sad faktor", nego epidemioloska sluzba tako funkcionira. Oni ne izlaze na teren ako ih ne zove medicinska sluzba vrtica, a ta ih nece zvati ako nemaju odredjeni broj djece istovremeno zarazen BHS-om (davno je bilo ali cini mi se da su meni rekli 25-30% djece u grupi).

Pitala si tko je slicno prosao, pa sam se javila, onda mi kazes da ne znas zasto TO RADIM? Sto to? Ja sam jos dobila i jezikovu juhu od medses u vrticu jer sam pitala par stvari... Samo ti pokusavam reci, prijavi BHS u vrtic i dalje se okani dalje corava posla, a okreni se klincu. Koji usputreceno nema imunitet na BHS, bez obzira sto ne dobiva viroze. Hvalabogu da ih ne dobiva, samo bi ti jos to falilo.
    Pitala sam tko je prošao slično, i nadala se nekim konkretnim odgovorima, a nisam očekivala opaske u kojima se isključuje krivnja vrtića i svaljuje krivnja na roditelja, a i samo dijete (slab imunitet ?!).
    Nemoj se ljutiti, ali ja stvarno ne znam koji je tvoj savjet meni u konkretnoj situaciji, sem da nekom čarolijom promjenim stanje imuniteta mog djeteta, koje, usput rečeno, živi u zdravoj sredini, zdravo jede, aktivan je, sretan i vesel ? :?

Mislim da sam kao roditelj dužna pokušati sve, pa i borbu s vjetrenjačama, samo ako će njemu biti bolje.

Bibai- brisevi su mu rađeni prije i poslije, i bili su poslije ok, a sad kad popije silapen, dobit će extencilin pa onda ići vaditi antistreptolizinski titar (valjda sam dobro napisala).

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Oni ne izlaze na teren ako ih ne zove medicinska sluzba vrtica, a ta ih nece zvati ako nemaju odredjeni broj djece istovremeno zarazen BHS-om (davno je bilo ali cini mi se da su meni rekli 25-30% djece u grupi).

A kako roditelji najcesce ne prijavljuju vrticu bolesti jer ne znaju da trebaju ili ne zele, na kraju je tesko postici da ES dodje u vrtic i napravi bris.
    Ovo je točno.
    Na zadnjem roditeljskom u vrtiću su nas zamolili da im kad dijete ne dođe u vrtić radi bolesti obavezno javimo dijagnozu, jer u slučaju kad troje djece u istoj grupi ima npr streptokok, njihova medicinska sestra zove epidemiološku i radi se bris cijeloj grupi. u protivnom epidemiološka ne izlazi na teren.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Marta,potpisujem te tisuću puta.

Sve ovo sa BHS smo prošli više nego nekoliko puta.
    Vjerovali ili ne čak smo uspjeli dovući epidemiološku službu u vrtić.
    Znate što su napravili?Poslagali djecu u vrstu,virnuli im u grlo i bez ikakvih biseva izjavili:"Pa ,ovdije nitko nije kliconoša!".
    Nakon toga su se mirno okrenuli i otišli.
    A ja sam lijepo promjenila način razmišljanja i napravila isto što i Marta.
    I od tada imam zdravo dijete.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Marta,potpisujem te tisuću puta.

A ja sam lijepo promjenila način razmišljanja i napravila isto što i Marta.I od tada imam zdravo dijete.
    Meni ovo nije jasno, što ste TO konkretno napravile :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Čak sam i našla prastaru temu koju sam otvorila o ovoj temi...

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...hlight=#300209

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Čak sam i našla prastaru temu koju sam otvorila o ovoj temi...

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...hlight=#300209
    Ali, opet mi ništa nisi rekla, šta mi je činiti da mi dijete napokon bude zdravo ??

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To sam napisala prije nego sam vidjela tvoj odgovor.
    Dakle ,napravila sam isto što i Marta.
    Prvo sam shvatila da bolest ustvari nastaje kad je narušena ravnoteža u organizmu.Shvatila sam da zdravlje dolazi iznutra.Našla sam način liječenja koji je kratkoročno i dugoročno pomagao mom sinu da pobjedi boleštine i ojača imunitet.
    Puno sam puta pisala o tome na ovom forumu,ako te zanima možeš pročitati moje stare postove,jer je ta priča OT.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

MONDU, MISLIM DA JE ODGOVOR NA TVOJE PITANJE IPAK SLJEDEĆI: NE STAVLJATI DIJETE U VRTIĆ VEĆ GA DRŽATI KUĆI. meni je mali super zdrav kad je doma, a u jaslama je stalno bolestan. reklan si da bi se trebalo boriti sa vjetrenjačama i ja to podržavam . još neću odustati od jaslica, ali ako progutamo jos antibiotika morati ću odustati jer me strah za djetetovo zdravlje od pijenja te silne kemije

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uopce niti jednom nisam nikakvu "krivnju" htjela svaliti ni na tebe ni na tvoje dijete. Nego i dalje uporno tvrdim da ti pokusaj obracuna sa streptokokom u vrticu corsokak.

Razmotri i ono sto ti je Bibai napisala. Moguce je da je tvoje dijete kliconosa i da zato svaki put reagira bolescu. Jeste li uz bris radili i krvnu sliku? Iako je bio na brisu, ne mora znaciti da je anginu izazvao bas taj streptokok, mislim da je trecina angina virusnog porijekla.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoji osoba koja je duzna prijaviti svaki streptokok epid. sluzbi - a zove se pedijatar, da ped. to rade onda bi se moglo pratiti pojavnost strept. u populaciji vase skupine, s obzirom da to ocito ni vas ped. nije napravio ne znam na osnovu cega se moze govoriti o nekoj alarmantnoj situaciji i kliconosi u grupi

grupni bris je relevantan samo za tu minutu uzimanja, sutra bi mogao biti strept. vec opet u igri. tocno je da u uzoj grupi treba biti bar 3 slucaja bolesti da bi se donjela procjena za preventivno uzimanje brisa.
    zao mi je da je tvoje dijete toliko bolesno, ja bih mozda dala i drugo objasnjenje da mozda ima strept. koji samo zakamuflirate s antib. a on je negdje drugdje zacahuren a ne u grlu koji se aktivira kad padne imunitet (a padne pod stresom ulaska u grupu).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Može biti da je dijete kliconoša.
    Ali vrlo lako je moguće da je dijete "najslabija karika" tj.da je jako osjetljivo pa da reagira na kliconoštvo(koje uopće ne mora biti vidljivo sa simptomima bolesti)druge djece.
    Osim toga treba uzeti u obzir da je osoba nakon svake kure antibiotika puno osjetljivija na patogene mikroorganizme jer je narušena fiziološka flora na tonzilama te je organizam podložniji infekcijama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

što ste konkretno promijenile u ishrani?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Ovo nije mene išlo al moram priznati da se naše zdravlje promjenilo nakon izbacivanja mljijeka i mliječnih proizvoda te uvođenja makrobiotičke prehrane, koja moram priznati i nije stroga, jer se borim s navikama moga muža. Ali funkcionira.

I još nešto, djeca su češće bolesna ako su izložena emotivnom stresu. Ne mislim pritom na zlostavljanje, no bilo kakva promjena utječe na psihičko zdravlje, pa tako pada i imunitet. Naša je Mija kad je prolazila navikavanje u tri mjeseca bila 6 puta bolesna.

A ovo za vrtić od čega je sve krenulo, datraži briseve, rade u našem vrtiću ako je streptokok našen u više djece. To vrtić traži za pojedinu grupu.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    Ubacujem se na topic samo da kažem da sam i ja F. odvela kod jednog alternativca koji izvrsno dijagnosticira što u prehrani smeta, odn. ruši imunitet pojedinog djeteta (nakon što je F. u prva 4 mjeseca u jaslicama boravio ukupno 3 tjedna, ostalo je bio bolestan, pa čak i 5 dana hospitaliziran). Odmah mi je rekao da mom djetetu smeta med, štoviše, da se njegov organizam bori s medom kao s virusom, i da mu ne pašu ni citrusi (a mi ga šopali medom i limunom). Otkad sam to izbacila, dijete mi nije bilo bolesno, već mjesecima (a i dalje ide u jaslice). Posjetile su ga i moje prijateljice - kod nekih je problematično bilo mlijeko, kod nekih puretina, uglavnom, nevjerojatno točno dijagnosticira (s pomoću viska) što se događa u organizmu. Eto - mi smo mislili da će mu med, univerzalni lijek, pomoći, a samo smo mu podrivali imunitet.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •