Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: necijepise - pravo na produzeni porodiljni?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno necijepise - pravo na produzeni porodiljni?

Kao sto naslov kaze, zanima me pravo na produzeni porodiljni kao majka djeteta koje se NE SMIJE cijepiti. Dakle ne radi se o mojoj odluci vec o odluci pedijatra, po kojoj se nece cijepiti barem do 2 ili 3 godine. M sada ima 6 mjeseci, a moj porodiljni kako sada stvari stoje zavrsava kada on napuni godinu dana.
    Na HZZO-u su mi rekli da cemo o produzenju pricati kada prodje tih prvih godinu dana, ali ja moram unaprijed isplanirati stvari ( koliko znam, djecu koja nisu cjepljena ne primaju u vrtic ).
    Molim vas, treba mi savjet sta i kako dalje. Ako idem raditi, morati cu platiti nekoga da mi cuva klinca, a onda mi se i ne isplati otici na posao, jer privatna dadilja kosta... bolje mi je onda dati otkaz i ostati sa svojim djetetom kod kuce, ali mislim da to ne bi trebala.
    Help!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovisi o razlogu zbog kojeg se ne smije cijepiti.

Pogledaj tekst o ostvarenju prava na produženi porodiljni na našem portalu, a službeni tekst pravilnika ti je na ovom linku u narodnim novinama http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1175.htm

Što se smatra težim smetnjama (uz stanja navedena u pravilniku) prepušteno je na ocjenu komisiji.
    Iskustva su različita. Neki su dobili produljenje i na osnovu manjih zdravstvenih problema (npr. alergije). Isplati se probati, odnosno nemaš kaj izgubiti ako probaš.

Što se tiče upisa u vrtić, morao bi biti moguć.

Za slučaj da ne upali, umjesto otkaza (kao zadnje solucije) postoji i mogućnost mirovanja radnog odnosa do treće godine. Tada nemaš naknadu, ali ti prava miruju - odnosno posao te "čeka"

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako postoji medicinska indikacija da se NE preporuča imunizacija dijete bi trebalo biti primljeno u sve državne vrtiće.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem sirius

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala na odgovorima.
    Citala sam dosta tu po forumu kako mame nisu mogle upisati djecu u vrtic jer nije bilo cijepljeno ( ali valjda zato jer se smjelo cijepiti ali oni to nisu htjeli ).
    Ipak, strah me dati klinca u vrtic kada mu je cjepljenje zabranjeno, a osim toga, u jaslicama su svi non stop bolesni, a on bi morao izbjeci bilo kakvu ozbiljniju prehladu, a kamo li sve ostalo... pedijatrica je takodjer rekla da ne smije u jaslice, a kasnije cemo vidjeti.
    inace, radi se o anemiji ne poznatog uzroka radi koje je vec primio transfuziju krvi nedugo nakon rodjenja, a pretpostavlja se da je mogla biti izazvana BCG cjepivom koje je primio u rodilistu ( koje mu se btw gnojilo pa je morao i na operaciju istog )

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Aphro, prilično sam sigurna da ako dijete ne smije u jaslice/vrtić - a necijepljenje jest dobar razlog za to - ima osnove za tražiti dopust za njegu djeteta sa posebnim potrebama. U svakom slučaju, odi u CZSS (centar za socijalnu skrb), uzmi formulare, neka ih vaša doktorica ispuni i napiše preporuku da se majci omogući ostanak kod kuće radi pojačane brige za dijete, i nek napiše da se ne preporučuje uključivanje u jaslički kolektiv. Ako se pratite kod nekih specijalista neka i oni upišu takve preporuke u povijest bolesti. Nakon toga vam slijedi liječnička komisija koja će tvoj zahtjev odobriti ili neće - a uvijek se može i žaliti.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •