-
Porod kakav sam zeljela
Moj drugi porod je bio upravo to. Porod kakav sam zeljela...
Iako mi je i prva, kao i druga trudnoca bila skolska bez ikakvih komplikacija - nazalost termin mi je bio krivo izracunat pa su mi sa puna 42 tjedna (po krivom terminu) inducirali porod. Ma pisala sma vec o svom prvom porodu.
U drugoj trudnoci sam od ginicke koja mi je zapocela voditi trudnocu trazila da mi izracuna termin po bebinim mjerama a ne po zadnjoj menstruaciji- jer sam htjela da ovaj put krene sve prirodno... Medjutim nakon termina vec me pocela polako hvatati panika pa sam ocekivala trudove kao ozebli sunce- samo da ne moram ponovno na inducirani.
4 dana nakon termina- negdje oko 3.30 u noci osjetila sam lagani trud.
Mozda bi i nastavila spavati da ga za 10 minuta nisam osjetila ponovno. Bas sam u to gluho doba noci dobila sms jedne forumasice koja se upravo bila porodila, pa sam i ustala iz kreveta i svartila malo na forum...
Trudovi su se javljali svakih 10 minuta, ali nisu bili niti malo bolni- trajali bi nekoliko sekundi i onda prestali. Kako nisam mogla spavati- palo mi je na pamet da bi mogla nesto skuhati MM da moze ujutro odnjeti na posao- pa sam usla u kuhinju i pocela slagati pitu sa sirom. Onda sma malo gledala TV i negdje oko 6 ujutro vratila sam se u krevet. Poslala sam poruku mojoj necakinji koja je taj dan trebala doputovati k nama- da ne zakasni na bus.
Malo prije 7 MM se probudio- i nije nista primjetio da me peru trudovi- pa sam ga pitala - dali bi ga tko mogao taj dan zamjeniti jer imam trudove.
Spremila sma mu bila vec kavu u salicu- samo ju je trebao preliti sa vrucom vodom- pa smo tako skupa popili kavu a ja caj i pritom se dogovarali kako cemo sa J.
Nazvao je na posao i dobio slobodan dan, medjutim trebao je skocit u firmu dostavit neke papire. Ja sam za to vrijeme otisla malo peglati. Trudovi su postali ipak malo jaci. Probudio se i J. pa sam i njega obukla i dala mu dorucak.
MM se vratio iz firma negdje oko 8.30-9.0 i iako sam rekla da je jos rano- nazvao je prijatelje da dodju i ostanu sa J.- medjutim oni nisu mogli doci odmah pa je MM otisao po susjedu. Dokle sam se otusirala i sve sam zavlacila jer sam bila sigurna da se necu poroditi do navecer- ma bilo me strah da ce me ovi u rodilistu otprasit doma jer da nemam prave trudove.
Oni trudovi sa prvog poroda su bili puno bolniji i jaci.
Negdje oko 10 krenuli smo u bolnicu udaljenu nekih 10-12 minuta voznje.
Cim smo stigli obratila sam se jednoj primalji i rekla joj da imam trudove-
cak sam se i smijala jer sam mislila da mi nece vjerovati, nisam bila bas uvjerljiva... Dobila sam casicu za urin i u toj maloj sobici susrela se sa jos jednom trudnicom koja je cekala porod.
Odveli su nas u salu za radjanje i prikacili me na ctg- osjetila sam olaksanje kad sam vidjela da se pri mom trudu crtica koja mjeri trudove penje - do 50-60. Trudovi su i dalje bili na svakih 10 minuta ali su postajali intenzivniji. Primalja me dosla pregledati i obje smo se iznenadile kad je ustanovila da sam spremna za porod i da sam se vec otvorila 6 prstiju.
MM je izrazio moju zelju da se porodim u kadi- ali meni se taj trenutak poroda cinio jos dosta daleko. Rekli su da nema problema i napunili mi kadu. Oko 11.20- nakon 50 minuta provedenih na boku prikacena na ctg- ustala sam i pritom mi je ispao sluzni cep. Odveli su nas u drugu sobu sa kadom i primalja je rekla da ju pozovemo ako se pocne nesto dogadjati- jer da ima jos jednu koja radja i da mora i na nju pazit.
Ali cim sam usla u kadu spucao me jedan jaki trud i MM je pozvao primalju- a ona je dosla onako malo iznenadjena sto ju odmah zovemo, a nije ni otisla.
Trudovi su bili sve ucestaliji i sve jaci- a vrijeme izmedju trudova sam se opustala u toploj vodi uz razgovore sa MM i muziku sa cd kojeg smo ponjeli iz auta (cd koji sam nosila i na prvi porod- ali sa muzikom koju sam slusala u to vrijeme).. Zatvorila bih oci i uzivala u miru- skupljala snagu za novi trud..
Primalja je opet otisla-MM je zvonio mobitel a mene pucao trud dok je on telefonirao- i tad mi je to islo uzasno na zivce- skoro sam poslala kvragu onog koji ga je zvao (neki frend ga pitao nesto u vezi resivera)... Mogla sam mu u tom trenutku opsovati sve po spisku, a MM mu nije zano reci- "hej kopma, zena mi upravo radja, cujemo se kasnije"... U nekim sam trenucima pomislila i da ja to necu moci, da zelim van iz kade... Falilo mi je ohrabrivanja- MM me drzao za ruku i davao mi vode svaki put kad sam ga trazila, primalja je sjedila sa druge strane i nadzirala sto se desava. A ja pojma nisam imala kako napredujemo, koliko ce trajati pa sam morala izvlaciti rijeci iz MM da mi kaze sto se desava sa druge strane mene. Osjetila sam samo kad je iscurila topla plodna voda.
MM mi je kasnije rekao da me primalja zacudjeno gledala vise u lice nego dolje i da ju je u jednom trenutku upitao zasto me gleda- zar nesto nije u redu. Ona mu je odgovorila da takvo nesto jos nije vidjela- nasmijanu zenu koja radja.
U 11.54 A. je vec bio vani. Meni na grudima, jos uvijek privezan pupkovinom. Bio je to prekrasan trenutak- pun radosti i olaksanja. Dugo sam ga drzala na grudima- zamotanog u dekicu - jos smo uvijek sjedili u prljavoj kadi. Kad je primalja izvadila uzorak iz pupkovine- MM je prerezao pupcanu vrpcu. Onda ga je odnio obuci i izvagati- imao je 3630 g i 52 cm. Apgar 9/10/10 - u prvoj minuti je zbog boje koze dobio bod manje. Sestre su ih slikale i odmah stavile sliku na internet.
Uglavnom- trudovi i sam izgon je bio puno bolniji nego prvi put- kad su mi uz drip dali i nesto protiv bolova.
I sama primalja nam je rekla da je porod bio prekrasan- najljespi kojem je prisustvovala u 8 godina radnog iskustva i da je steta sto nismo snimali kamerom.
Druge sestre su je zezale jer im je rekla da ce ova druga rodilja roditi prije mene- medjutim preduhitrila sam ju za nekoliko sati.
Na samom izgonu prisutne su bile i djecje sestre i jako mlada doktorica koja me kasnije sivala jer sam malo popucala iznutra. Ali me super zasila- da nisam osjecala nikakve bolove i smetnje kad sam poslije toga sjedila.
Iz kade sam se odmah dignula bez problema, istusirala se i odsetala na sivanjac.
Prosla sam bez klistira (imala ga prije prvog poroda), brijanja, sredstva protiv bolova, prokidanja vodenjaka, gelova, epiziotomije...skakanja po trbuhu kljesta i ostalih "pomagala"...
Rucak sam dobila odmah nakon sto su me sasili- taman sam i rodila u vrijeme rucka.
A ja, ja sam najvise ponosna na ovog mog maleckog koji je sve odradio savrseno i izabrao najbolji dan za porod- ne gubivsi previse vremena. Odmah je prihvatio dojku i bio mami jako dobra i mirna beba- pa se mama uspjela odmoriti par dana nakon poroda.
Nisu nas odvajali niti jednog jedinog trenutka a nasa je ljubav sve vise i vise rasla.
Boravak u bolnici kao i sam porod su bili prekrasni. Stvarno nemam niti jedne zamjerke...
24-satni rooming je bio upravo to- bebu je tek jednom dosao pregledati pedijatar iz druge bolnice i pregledao ju na krevetu preda mnom. Sestre u rodilistu su mu napravile i test sluha- isto u sobi... Iskljucivo smo dojili- sestre su mi kuhale cajeve za dojenje a nakon par dana kad su mi grudi skoro puknule koliko su bile prepune- skuhali su mi neki drugi biljni caj- ma osjecala sam se kao u nekom hotelu... U bolici sa imala skoro sve sto mi je bilo potrebno- od ulozaka, jedokratnih gacica, spavacica...
Rodila sam u klinici u Badenu (Austria).
-
-
Zaboravila sam napisati- u toj bolnici sam samo jednom pregledana vaginalno- i to za vrijeme poroda- odnosno kad smo stigli u rodiliste pregledala me primalja - zatim me pregledala odmah nakon poroda, doktorica je sanirala ranu i nakon toga me nisu uopce pregledavali. Samo bi mi izmjerili temperaturu, ispipali trbuh i pitali me kako se osjecam.
Za vrijeme trudnickih pregleda u bolnici me takodjer nisu pregledavali vaginalno.
-
-
super priča
:D
to računanje po menstruaciji i mene smeta, jer sam i za prvo i drugo dijete prolazila (po meni) bezpotrebne preglede. da su mi računali po ultrazvuku toga ne bi bilo, ali niti živciranja dal će me ostaviti u bolnici ili ne.
-
-
CESTITAM!
prica ti je predivna, drago mi je da ti se zelja ostvarila...
za vaginalne preglede: isto je i ovdje. jednom pregledaju prije poroda i to je to. ne znam sto kod nas stalno mesare i rondaju po rodilji. uzas. isto i poslije poroda. sve to moze i drugacije...
-
Maslacak
-
Prekrasno
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma