Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: slaba folikulogeneza-ima li netko ovakav problem

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno slaba folikulogeneza-ima li netko ovakav problem

Pozdrav svima!
    Nakon godine dana pretraga doktor je otkrio problem neplodnosti, a to je slaba folikulogeneza, naime folikuli su mi vrlo mali. Sad sam bila na prvoj inseminaciji, a koristila sam klomifen i menopure. Na 10 dan ciklusa uzv je pokazao 8 folikula, a najveći je bio 13mm.Tada sam vadila estradiol i 13 dan je napravljena inseminacija. taj dan nisam bila na uzv pa niti ne znam koliki su bili folikuli :? sada čekam da vidim rezultate i to me najviše ubija.Ima li koja od vas sličnih problema ? puno bi mi pomogla vaša iskustva

rvukovi2 izmijenila naslov topica kako bi čitateljima bilo jasnije o čemu se radi u topicu

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja sam isla svaki dan na uzv,prosjecno rastu folikuli do dva mm na dan.
    ima ovdje cura koje puno vise znaju. al i puno vise su prosle od mene.
    strpi se do 14 dana iza inseminacije i onda napravi test iz urina ili jos preciznije betu.
    a sanse sa prvom inseminacijom su 15 posto,dakle,pomalo...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

za sad sam strpljivo čekaj i napravi betu, ali vadi krv.
    nemoj raditi kućne testove, jer može pokazati negativan rezultat, pa ćeš se baciti u bed i bla..bla..bla. a to nije dobro. psiha ti igra ogromnu ulogu. pogovoto mi koji živimo za betu! skuliraj se.
    čekaj barem 14 dana od zahvata, i vadi krv.
    i držimo ti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

andrejaaa, koji ti je dan inače ovulacija (prirodno)? Npr. meni je ovulacija i priordno i stimulirano od 18-22 dc pa bih onda i ja imala takav problem - prva naznaka folikulogeneze je na 11 dc da se uopće išta vidi. Taj moj "problem" se zove produljeni ciklusi i naravno da to malo dr-ove nervirucka jer treba imat više folikulometrija i nije baš to po PS-u tj. idealno je ovulacija 14 dan, al' šta ću ja kad meni nije tako, nismo svi isti. Svakoj ženi folikul puca različito, nekoj čak na 14 mm, nekoj na 24 mm, najčešće od 18-22 mm, računa se da se štoperica daje na 18 mm, neki put u Mariboru i na 16 mm znači nije mi to neki problem. Kod koga se liječiš, to mi je najbitnije pri ocjeni jel' dobro šacnuo dan ovulacije i tempirao štopericu i inseminaciju - reci to i sve ću ti reć - jel' ok ili imam neke sumnje. Nemoj samo se liječit kod socijalaca i privatnika opće palete proizvoda, nadam se da si kod nekog od mainstream MPO-ovaca - VV, SD, Petrova, Poliklinika IVF, Pol. Vili. Ako je netko drugi, jao..., e tu već nemam sto postotno povjerenje.

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Liječim se kod Kasuma u Petrovoj. Čula jesam da je dobar, ali tako malo priča i šturo odgovara na pitanja da izađem još zbunjenija nego što dođem kod njega.
    Na neke pretrage me uopće nije slao, tj vađenje hormona ili hsg. ja sam nprradila propuhivanje i kasnije pročitala kako je to zastarjela metoda. nekad mislim da bi se i trebala prebaciti, ali opet sve ispočetka....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hm, ja osobno nisam nikad čula za Kasuma,a 5 godina sam u MPO-u, inteznivno forumiram zadnjih dvije. Definitivno nije onako među prvih 5 MPO-ovaca, a i Petrova je ipak iza VV-a i SD-a, kako sad stvari stoje u zadnjih par godina, to ti se stalno mijenja. Propuhivanje je metoda prošlog stoljeća (radila moja mama kojoj je sad 70, radila jedna forumašica iz ST-a kod neke privatnice koja nije specijalizirana u MPO-u i to su valjda jedini slučajevi koje ja znam). Nikad ti nije dao vadit hormone?!!!??? Ako ne znaš čitati među recima, blebnitu ću direktno, mislim da mi moje iskustvo daje za pravo - mijenjaj doktora. Biće on valjda super u nečem drugome, ali nije mu baš MPO očito jaka strana - onako osnovna paradigma je - hormoni, HSG, muškarac spermiogram i onda ajmo vrtit postupak. Koje su vam inače dijagnoze? BTW, a propos tog doktora, valjda će ti se javit netko iz Petrove ko bolje zna situaciju, inače to ti nije ne znam kakav grozan problem - neš' ti problema - priličan kumst u ovoj priči je pogodit tajming ovulacije i za to treba imat oko i iskustvo, a koji put i strpljenja (believe me, ja sam se bar načekala ovulacija).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, ne može ti dijagnoza biti "slaba folikulogeneza" i to bez vađenja hormona, jesi sigurna da ih nisi kontrolirala? Zašto je slaba - koliki ti je FSH, imaš li PCOS, tisuću pitanja.... Mislim da bi se stvarno trebala preswitchat kod nekog drugog jer ćeš u dugoročnoj perspektivi gubit više vremena ostankom nego prelaskom i započinjanjem "ab ovo" jer bi to tako trebalo kod tebe - dobar dan, ajmo hormoni, ajmo folikulometrije, ajmo muž spermiogram i onda pričat o folikulogenezi. Koliko ti je godina? To je ključan faktor isto, muževljeve godine zanemari, nisu bitne.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, šta ste radili u toj godini dana pretraga? Bila si na propuhivanju i to je to? Sori što sam te ovako isprepadala, ali ja sam ti u ovome stari mačak - od mene ćeš naprije dobit malo "šamaranja" u svrhu osvješćivanja pa onda red konkretnih savjeta, ja ti nisam od onih tješilica bit će sve OK, samo se opusti, tako ne zamjeri mi na pristupu, nisam neki diplomata .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo samo da ti dam neku usporednicu - meni nikad nije davana štoperica prije 16 dc, najčešće od 18-22 dc (znači uz stimulaciju - gonale, menopure isto to ne bi bilo prije). Tad bi jedan od najvećih folikula bio oko 20mm, a koji put i više. Većina moje ekipe iz stimulacije bi bila već na transferu u IVF-u ili već davno inseminirana, a ja bi još bila u stimulaciji. Znači - nisu sve žene iste. Plus, jedan od problema koji se znaju događati ženama s produljenim ciklusom (duljina ciklusa tipa 35 dana) je da nakon stimulacije dugo nemaju ovulaciju, neke od nas su profitirale od tzv. dugog protokola - priprema s antibebi i duga supresija (ovo što se radi u Mariboru), tako da bi nakon stimulacije imale uredne ovulacije, a ne kao nakon kratkog protokola - hrpu cisti i u ekstremnim slučajevima bez menstruacije par mjeseci. To ti ja sve govorim za IVF, da vidiš koliko to varira od žene do žene i koliko je sve to, ajmo reć, normalno, a ne sad neki "problem nedostatne folikulogeneze". Meni je priv. ginićka znala pjevat "budi se istok i zapad" na moje sporovozne jajnike - ali takvi su (lijevi je mikrocističan).

S druge strane, nekim ženama folikul i sam puca na 14 mm i to je OK - imaju OK stanicu. Tako da je teško bilo što reć o tvom slučaju bez vađenja hormona i neke dijagnoze koja ne bi bila "nedostatna folikulogeza" na temelju te jedne inseminacije.

S druge strane, imaš ekstremni slučaj ovuacije čak i već na 8 dc. - znači - sve su ti to varijacije. Daj, makar, onako za prvu ruku, ako inseminacija ne upali (postotak uspješnosti je 8-10% max po postupku), ajde zamoli soc. gino da ti da spolne hormone 3. dc i 21 dc (progesteron - ali njega moraš vadit 7 dana nakon ovulacije, ako su ti produljeni ciklusi znači 24 dc), hormone štitnjače, makar to. Hormone štitnjače možeš i privatno (TSH, F3 i F4) jer se po bolnicama čeka - oni nisu vezani za dan ciklusa, ove druge možeš slobodno npr. u Sv. Duhu, Vinogradskoj itd., ima ih previše da bi se vadili privatno (svaki je oko 120 kn po privatnicima).

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koliki ti je bio estradiol? Imas li PCO? Nemoze se samo tako 'od oka' postaviti dijagnoza 'slaba folikulogeneza' koja po meni i nije dijagnoza.
    Zelim ti + betu

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prvi korak - izvadit spolne hormone - nema podatke za FSH, estradiol, progesteron, ako sam dobro razumjela - hormoni nisu upoće vađeni. A tako je to jedna lagana i jeftina pretragica, daj pitaj svoju socijalnu ginićku ili ginija. Plus TM spermigoram - u Petrovoj ti je to gotovo sutradan (samo neka ga ne radi ako je u zadnja 2 mjeseca imao temperaturu preko 38 jer to ubija spermiće). I onda možemo lagano ćaskati o eventualnim dijagnozama.

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala cure!
    Sad ste me baš isprepadale, ali bolje jer ja sam prilično laik u svemu tome.Dakle, ja sam radila papu, briseve, color dopler i 3 puta folikulometrije. svaki put bi na folikulometriji rekao da je to sve premalo i da je to preškrto, točno tim riječima, i da ćemo morati ići na indukciju ovulacije.Radila sam još to famozno propuhivanje, a MM je radio prvo spermiogram na sv.duhu(tako je sve i počelo) i taj spermiogram je pokazao blagu asthenospermiu.MMje rekao da su čaše tamo preuske i da .ne znam kako bi to rekla, ugl. nije sve završilo u čaši.nakon toga je radio spermiogram u petrovoj i tamo je ispalo normospermia.
    Dalje, kad sam pitala doktora za hormone, rekao je da ne treba, a to isto mi je rekao i moj soc. gin pa se ja kao laik nisam sama upuštala u pretrage (jer valjda oni znaju). Me znam koliko mi je točno bio estradiol jer sam nalaz vidjela na dan inseminacije, a tada sam bila izvan sebe. Inače moje menge dolaze svakih 28-30 dana maksimum, a trju uvijek 6 dana tako da ne znam mogu li mi jajnici biti pcos. ja sam mislila da bi se to trebalo vidjeti na uzv. Nakon inseminacije doktor je rekao da je sve prošlo školski pa se nada uspjehu!?
    ne znam, on je idući nakon Šimunića na zavodu, a tamo sam otišla bezveze dok još nisam ni posjećivala forume.
    Već neko vrijeme razmišljam o promjeni doktora, ali koliko će trebati da me netko drugi uzme? mislila sam ići kod baumana, vidjeti ću kad ovo sve prođe.Vaše riječi mi govore da ono što sama sumnjam jeste istina.
    Zna li netko uopće šta o ovom doktoru, mislil na kasuma?

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

zaboravila sam napisati da imam 30 godina i MM isto.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nije ti PCOS uvijek jednostavno dijagnosticirat i nije dovoljan UZV, a koji put ni hormoni. Možeš li imat uredne cikluse s PCOS-om to ne znam - imaš na rodi veliki članak o PCOS-u - prouči ga. Hormonska slika ti je osnova za bilo šta dalje, ne mora ti nužno bit PCOS može ti bit malo povećan FSH (u tvojim godinama trebao bi bit oko 5-6, 9 je neka granica lagane panike koja indicira samnjenu ovarijsku rezervu i onda moraš požurit s terapijama i što prije na IVF - prirodni ili stimulirani, vidjet ćeš već (ako ne daj Bože sad ne uspije) kako će ti tijelo reagirat. Sve su ovo teoretske rasprave bez hormonalne slike - moglo bi bit ovo, moglo bi bit ono. Malo samoproučavanja i samoinformiranja od strane pacijenata nikad nije naodmet, nemoj se samo prepustit s dobar dan doktore, hvala, doviđenja - imaš pravo na više i traži svoje vrijeme, koliko god su preopterećeni - to pak nije tvoj problem, jel' da - ne moraš pretjerivat, ali neke osnovne informacije suvereno traži. Bauman te vjerojatno može brzo primiti na inseminacije, u bolnicama se stimulirani IVF čeka - lijekovi su problem - i to ti čekaju parovi oko godinu, do godinu i pol. Imaš na VV-u mladog doktora koji sve radi u timu s iskusnijim dr. L-om - kod njega ti isto nije gužva. Ja bih se možda usmjerila ili na VV ili na SD. Mladi ste, to je dobra vijest. Sretno i informirano dalje (ako bude potreno), vibram ipak da tvoj sadašnji dr. bude tvoj heroj i da na njemu priča stane, a upute za alernativni scenarij si dobila i to je uvijek dobro imati u rukavu po meni !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ako ne uspije, može ti prvi korak biti da ipak sad zamoliš dr.-a kod kojeg jesi da bi ti ipak pogledala spolne hormone s obzirom da ih nisi nikad radila. Vjerujem da ti neće reći ne - pa ćeš krenut od toga. Jeste ti i tvoj dr. skužili na koliko mm pucaju tvoji folikuli na tim folikulometrjiama? Ako ne znaš bit će ti od koristi da se i ti malo uključić i pratiš sve to i sama, ipak smo mi same sebi prve, a svi doktori su preopterećeni jer neplodnih ima masa na mali broj doktora. Sa spermiogramom TM-a ne bih se zabrinjavala. Sretno, ovo ti je prvi pokušaj ičega - jesam dobro skužila?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj andrejaaa prvotno napisa
    zaboravila sam napisati da imam 30 godina i MM isto.
    draga andrejaaa, mijenjaj doca pod hitno
    ja sam išla kod njega DVIJE godine i u te dvije godine nije napravio ništa
    doduše, ja sam vadila hormone, napravila hsg i prije nego što sam krenula u Petrovu, MM spermiogram( ja sam imala anovulatorne cikluse) kod MM sve u redu
    samo mi je dao Klomifen par ciklusa, u dva sam reagirala, u ostalim ništa i išla sam na folikulometriju
    logično je da ako nisam reagirala na terapiju da ju promijeni ili da pokuša sa inseminacijom
    ali ne, samo sam bez veze gubila vrijeme kod njega

ne znam da li smijem ovo napisati, ako ne neka moderatorice izbrišu, zadnji put kad sam bila kod njega na folikulometriji( taj ciklus mi nije dao ništa, išla sam na uzv 10-ti dan, pa 13-ti, pa 16-ti i naravno od folikula ni F) i pita on onako nezainteresirano kako ste gospođo, ja odgovorim iskreno pa ne baš najbolje, uvijek se razočaram, a on meni odgovori: pa gospođo i za to postoji rješenje, ne morate više dolaziti :shock:
    i više nikad nisam došla
    otišla sam kod Šimunića, on me poslao odmah na laparoskopiju( u Petrovu) kad ono moj bivši doc na viziti, ne moram vam reći kako se iznenadio kad me vidio

uglavnom, tri mjeseca nakon što sam promijenila doca ja sam bila trudna

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajde, baš mi je drago da ti se javio netko s direktnim iskustvom. Mislim da si sve bliže odluci . Uvijek ti je najbolje raspitat se i otić' u recimo jednog od 5 major doktora specijalista za jednu stvar, to je bar moja strategija, a ovaj dr. nije među tih 5. I to baš moraš tražit specijalistu, kužiš, nije ti dobro raspitivat se među prijama jel' dobar ovaj, onaj, šta ti se čini - nego kojih je 5 najboljih specijalista za tu i tu stvar - MPO je uska specijalizacija. Good night and good luck !

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj nikolicc prvotno napisa
    i pita on onako nezainteresirano kako ste gospođo, ja odgovorim iskreno pa ne baš najbolje, uvijek se razočaram, a on meni odgovori: pa gospođo i za to postoji rješenje, ne morate više dolaziti :shock:
    i više nikad nisam došla
    Uffffff, jesu li ti doktori pri zdravoj pameti????? Pa fakat mi nije jasno kako jedan dr. koji radi na MPO problematici, može takvo nešto izgovoriti.... ma kako uopće može to i pomislit!!!!!
    Ili je to ona metoda - potjeraj sve pacijentice koje imaju malo "jači" problem (govorim općenito) kako bi mi statistika bila najbolja. Bilo bi jako zgodno da im dolaze samo žene koje inače mogu ostati trudne ali im se, eto, baš ne dade hopsti, pa eto, kad već imaju zdravstveno .....
    Mogu samo reći - civilizacijska sramota!

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

heheeh, malo sam krivo quotala!!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala ti, dragi Bože i Sv. Ante Padovanski da postoji konkurencija i da ima MPO ekipe, kao i da ima privatnika kao korektiv državnoj paraksi. Najbolje kad ima svega, tako se onda lijepo ipak iskristaliziraju najbolji s obje strane koji su stručnjaci i pri tome normalno komunikativni. Nema do tržišnog natjecanja, ja sam mu se, premda radim u velikoj firmi ex monopolistu, istinski veselila - jer konkurencija i nas čini boljima .

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam u Petrovoj kod Šimunića i savršeno sam zadovoljna s njim, a i s njegovim odnosom prema meni, jedino šta on ima više obaveza, pa se često dogodi da ga nema, jer mora na neku konvenciju (ko sad na Brijunima) ili na svojoj poliklinici (IVF).... Uvijek kad dođem lijepo pozdravi, pita kak sam, nasmije se, sve mi objasni, pitam šta god me zanima....sve ok
    Jednom kad sam došla da mi prepiše terapiju da IVF nije ga bilo, sestra me prozove, unutra sjedi neki "doktor", neobrijan, raskopčan, kuta masna ko u mesara, razvalio se na stolici, ja pozdravim...nitko ni hej, sestra sjedi na ormariću pokraj njega, on gleda moju povijest bolesti i pita nju "šta je ovo..., aha daj napiši toliko i toliko tih lijekova..." , meni je okrenuo leđa vrteći se na stolcu, sestra kaže možete ići...ni zdravo, ni doviđenja. Ja nemam pojima šta trebam, kak uzimati koji lijek... zbunjena ko kopriva. Sva sreča da sam sve saznala na ovom forumu. Kažem ja MM, "vidi, kad mačke nema, miševi kolo vode", jer kad je Šimunić svi su uljudni, poristojni, sestra pristojno stoji pored njega, pozdravi, ponudi da sjednem...
    Tek sam kasnije saznala da je to bio dr. Kasum i nije mi se niiiiiimalo svidio... i hvala Bogu da nisam njegova pacijentica, jer uz sve šta prolazimo u ovim postupcima bar zaslužujemo da nam se doktor obrati ili da makar primjeti da mu je pacijent u ordinaciji. I kad sam mačka vodila veterinaru, on ga je pogladio po glavi i pričao s njim, a ovaj doc.ne zna čoveku reći "Dobar dan"...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma ima u Petrovoj još bisera, od sestara do doktora
    nagori mi je dio uvijek bio kad sam išla na folikulometriju pa te pozovu unutra, ajmo brže se skidajte, po ljeti lako ali po zimi kad imaš brdo robe na sebi
    pa legneš na stol a sestra ti bulji(doslovno) među noge(sadista)
    pa je jednom bila jedna ženska koja je počela krvariti u ranoj trudnoći i bila naravno uspaničena, ne želim se uopće sjećati šta joj je sestra sve izgovorila, a taj isti doktor ništa na to nije rekao

ako ne voliš posao koji radiš, nemoj ga ni raditi, naročiti mislim na one koji rade sa ljudima
    u ovom slučaju sa ženama, pa zar je tako teško reći neku lijepu riječ ohrabrenja jer ni mi ne bismo bile kod njih da ne moramo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nagori mi je dio uvijek bio kad sam išla na folikulometriju pa te pozovu unutra, ajmo brže se skidajte, po ljeti lako ali po zimi kad imaš brdo robe na sebi
    pa je jednom bila jedna ženska koja je počela krvariti u ranoj trudnoći i bila naravno uspaničena, ne želim se uopće sjećati šta joj je sestra sve izgovorila, a taj isti doktor ništa na to nije rekao

ako ne voliš posao koji radiš, nemoj ga ni raditi, naročiti mislim na one koji rade sa ljudima
    u ovom slučaju sa ženama, pa zar je tako teško reći neku lijepu riječ ohrabrenja jer ni mi ne bismo bile kod njih da ne moramo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ajme

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

O, Mariel, bogami si me nasmijala, točno sam si mogla to vizualizirat . Ja valjda imam sreće pa pamtim samo dobre stvari na MPO križnom putu, a ove loše izdilitam, brm-čk-čk, command "delete". Ili je tako ispalo pa sam se družila samo s pristojnima, valjda bi nepristojne odmah izdilitala iz svog mentalnog sustava - dr. Lučinger, dr. Bauman, dr. Vlaisavljević ... Meni to, jel' te, normalno... Ah, sjetila sam se, bila su dva nepristojna, u stvari, više arogantna - izdeletala i u tu bolnicu više se nisam vratila, nadam se da ni neću. Mariel, savjetujem ti da napraviš isto – delete and move on. Hvala Bogu da ima bolnica i doktora i privatnika - možeš imat svoj mali "tender", dosta ih tako i radi - ode vamo, tamo i tamo, vidi di joj je najbolji feeling. Nitko te ne tjera da se liječiš tu ili tu. Živjela mogućnost izbora, use it !

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ina, puno puno ti se zahvaljujem na svim tvojim odgovorima!Isto tako i ostalim curama koje pišu. odluka je definitivno pala,mijenjam doktora! ono što piše Nikolicc meni se isto događalo, koji put bi se znalo i dogoditi da je bio ljubazniji(2 puta u godinu i pol), a ja sam mislila da gdje god da odem ne može biti puno drugačije. sad ste me uvjerile da može. javit ću vam se sa rezultatima ove prve inseminacije iako čisto sumnjam
    Kad i pucaju li mi folikuli uopće nemam pojma, a ni po bazalnooj tamperaturi nisam mogla bog zna šta skužiti jer mi je stalno različita.
    hvala bogu da sam se priključila ovom forumu jer da nisam....mislila bi da tako treba biti!
    još jednom, od srca hvala

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bravo! Ne, ne mora ti biti tako. Pače, svugdje je drugačije.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

andrejaaa, podržavam te u tvojoj odluci, jer i ja bi napravila isto, kao što Ina33 kaže "živjela sloboda izbora".
    Ne moraš ti mijenjati bolnicu, znam da bi nam svima bilo najbolje kad bi imale novaca, pa ići privatno, tamo su svi ljubazni i pristojni, što ne mora značiti da su sposobniji. Imaš i u Petrovoj još super doktora... Šimunić, a cure pričaju da dr. Strelca da je super i koliko ja čula samo riječi hvale, a usput je još i zgodan...i mlad itd...
    Privatno jo sve super ali... a šta češ kad bi i mi siromasi (govorim isključivo u svoje ime, da ne bih uvrijedila nekog drugog) htjeli imati djecu, a ak svu lovu spiskamo na privatnike i dobimo dijete, nećemo ga imati s čime hraniti...
    A i zašto ne bi iskotistile prava preko HZZOa kad već možemo, jer svejedno jako puno love mjesečno plačamo njima...
    Sretno andreja, a tko zna možda je ovaj puta i uspjelo, pa ti neće više trebati nikakav MPOvac

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Andrejaa, mlada si - 30 godina, imaš vremena čekat lijekove za IVF godinu dana. Ja savjetujem onima oko 35 da krenu u paralelku i ne čekaju godinu dana nego neka krenu privatno. To je jednostavna računica - ima 200.000 neplodnih parova, a država je siromašna ili ne želi u to investirati i odobrava samo 1700 postupaka s lijekovima godišnje. Znači, prema onoj maksimi - "Vrijeme je novac" - uvijek treba gledat računicu i pitat se "Što ja osobno imam u ovom trenutku više - vremena ili novaca?" Meni je u mojoj 30.-toj odgovor bio vremena (tad sam se počela liječiti), ali, bogami, u 35.-toj mi se promijenio moj osobni odgovor i bio je "novaca". Nisu stvari crno-bijele, mijenjaju se protekom vremena. Ne radi se naravno o plaćanju osmjeha, to mi je bezveze, radi se o plaćanju vremena i pažnje i dobre opreme, koju bi svi trebali imati, ali iz objektivnih okolnosti nemaju - mi, ekipa s Rode, 100 po 100 kuna, skupljali opremu i za Sv. Duh i za VV - o tome se radi. Sretno, gdje god da odeš od ovih gore nabrojanih doći ćeš u stručne, pristojne i dobre ruke!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A osmjesi se najbolje ionako "kupuju" osmjehom koji drugome ide u susret...

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

slažem se s vama po pitanju privatnika.i ja sam to ostavila za zadnje, kad iscrpim sve druge mogućnosti.
    meni je najsmješnije od svega što sam kod ovog doktora došla preko preporuke i poznanstva, a eto!kroz glavu mi prolazi sve što se odvijalo godinu i pol.od toga da sam sama morala tražiti da odem na briseve i još neke pretrage i svaki put objašnjavati zašto je napisao ovo ili ono u povijest bolesti. odlučila sam se za baumana jer sam pročitala sve pohvale, bolnica mi je bliže, a na petrovu više ne želim.znam da tamo ima dobrih doktora, ali mi je pomalo muka od svega.
    danas mi je 7 dan od inseminacije,nemam nikakvih simptoma, osim napuhnutosti, bolova u križima i jajnicima.sad se već brinem jel sve u redu, ali neću padati u bedove, bit će bolje!

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ina33 zanima me jesi li ti uspjela u svojoj borbi?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Yes - u Mariboru, u mojoj 37.-moj, sad sam u 3. mjesecu.

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

čestitam!!!!!!!! :D kako je to lijepo čuti!!!!!želim tebi i tvojoj bebici sve najbolje!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala, !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I još jedan savjet - gdje god da dođeš, ma makar i Sv. Anti Padovanskome MPO-a, budi i ti proaktivna, nemoj se samo prepustit. Previše nas ima, treba isto to malo propitkivat, progurivat. Uključi se, ako ništa, puno je bolji osjećaj da sudjeluješ, a ne da ti netko nešto radi, ma koliko baš ne vole tisuću propitkivanja, ali nije na tebi da o tome brineš, niti je tvoja uloga kao pacijenta da se doktoru svidiš. Added bonus je to da "kliknete", ali moraš biti informirana - znaš ono iz američkih filmova "informed choice", "informed consent" .

Tikva avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Joj curke, sad ste me splasile :shock:
    Imam dijagnosticiran PCOS i trenutno sam u Petrovoj kod Šimunića ali već godinu dana nikak da dođem na red (svaki put kad se naručim ujutro me zovu da ga nema, opet ) i tak sam rekla sestri nek me prebaci kod Kasuma (kod njega sam bila 2 puta al me nije pregledavao) i trebala sam jutros ici al sam se splasila kad sam cula da nije dobar :shock:

Pliz recite mi gdje da idem jer stvarno više ne znam...bila sam nekoliko puta na rebru na endokrinologiji al bi stvarno htjela otic nekom da mi sve pretrage napravi (PAPA nisam jos uopce radila, zadnji uzv mi je bio prije 2 godine i tak negdje i hormoni...)

E da, inace imam 23 god i decko i ja smo odlucili proradit na bebi (sad je 6 mj. bez rezultata). Inace mama je mene cekala 10 godina, sad joj je sve izvadeno, kao i baki i maminoj sestri...lucky me :/

Ispricavam se na dugačkom postu al tu sam fkt procitala dobre savjete pa eto, nadam se da ce ih biti jos

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Andie, sve sugestije kamo dalje pišu gore, pročitaj pa odluči. Sretno!

Tikva avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala! Koliko mi se cini VV je najbolji...zanima me samo kod koga se, po vasem misljenju, najbolje naruciti? KOliko sam uspjela pokopcati do sada tamo su 2 doktora :? ili ih je vise?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve ti ima svoje prednosti i mane - jedan je stariji i iskusniji i veća gužva, drugi je mlađi, voljan učiti, i manja gužva. Adje dolje na topic VV pa odluči.

Tikva avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Fala, fala!

andrejaaa avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo da se i ja javim. od bebice ništa. Radila sam test i bio je negativan, a onda je i ona došla . šta reći,dobro sam se isplakala, a sad dalje.kod dr. Baumana se ne može naručiti još neko vrijeme, a u medjuvremenu ću opet u petrovu, bar da se dogovorim za te hormone, a onda čekati svoju nadu na SD.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •